היכונו למשבר הבא: רכישת נכסים מסוכנים יכולה לשבש את הכלכלה

אורית לוין, אנליסטית בנקים וטכנולוגיה, מזרחי טפחות, על התנהלותם המסוכנת של הבנקים בממלכה הבריטית
 | 
telegram
(2)

בריטניה היא אחת מהכלכלות הצומחות והמתאוששות באירופה, אך מספר בעיות מקומיות מקשות על הבנקים שלה ועלולות לפגוע בצמיחה. כלכלת הממלכה בולטת מבין מדינות אירופה בנתוניה המרשימים. בעוד גוש האירו מדשדש בין גלישה, מיתון וסתם האטה, בריטניה צפויה לצמוח בקצב של כ-2.6% בשנה הבאה. האבטלה עומדת על כ-5.5% - כמעט חזרה לרמות שלפני המשבר, ונראה שהעניינים מתחילים לצבור תאוצה. אולם, כמה בנקים גדולים גוררים אחריהם נזקים של טעויות ניהוליות ובעיות שונות זה שנים רבות. אם הבנקים הבריטים לא יתאוששו, הכלכלה לא תצמח בקצב הצפוי.

בעיה מספר 1: הפשע לא משתלם. ברוב המקרים
בשנת 2012 החלו להתפרסם כתבות בנושא, אך ממדי התופעה עדיין לא התבררו במלואם: בנקים בריטים ואמריקנים תמרנו לאורך שנים בשער הליבור - שער הריבית הבינבנקאית, בכדי ליצור לעצמם רווחים. השער מייצג את הריבית בה לוקחים הבנקים עצמם הלוואות מבנקים אחרים ונגזרים שערי ניירות רבים.

הבנקים המעורבים פשוט ניצלו את הרגולציה המאד לא מחמירה בזמנו, שאיפשרה להם לצטט נתונים בלי לאמת את נכונותם ויצרו לעצמם רווחים בדרכי מרמה. השערורייה הגיעה לבתי משפט ודיונים אינסופיים, שחלקם הסתיימו לאחרונה וגררו קנסות אדירים.

אם לא די בשערוריה אחת, בתחילת החודש הוטלו קנסות נוספים של כמה מיליוני דולרים על אותם בנקים, בשל תמרון אופציות מט"ח. התברר ששנים אחרי התפוצצות פרשת תמרון הליבור, אותם בנקים ביצעו בדיוק את אותו תרגיל מרמה באופציות מט"ח, ללא כל חשש. מדובר בבנקים הבריטים הגדולים ביותר: RBS, HSBC, Barclays ועוד. הנזק יביא לירידה ברווחים ובהיקף תשלומי הדיבידנדים שלהם. הבכירים במערכת הבנקאית הבריטית יצאו מהפרשות אלו ללא כל נזק.

בעיה מספר 2: מלכוד 22 של הבנק המרכזי הבריטי
הבנק המרכזי הבריטי פרסם מסמך, בו הוא דורש, כהגדרתו, "טבעת גידור" להלימות ההון של הבנקים הבריטים בסך של 3.8 טריליון דולר בפיקדונות. מה המשמעות? הרשויות בבריטניה מגבירות את דרישותיהן. הן מעוניינות שהבנקים המקומיים יחזיקו יותר הון ופיקדונות כנגד האשראי והנכסים המסוכנים. מה גרם לזה? שרשרת מקרים, שאין כל קשר ביניהם מלבד העובדה, שמדובר בבנקים בריטים.

בנק RBS החל במכירת חיסול של כמה נכסים בעייתיים, בכללם של Citizens Financial, חברה בת בארה"ב וכן מכירת הלוואות בעייתיות באירלנד. בנק Barclays הודיע על שינוי אסטרטגי וצמצום פעילות בנקאות ההשקעות שלו לטובת קמעונאות, בעיקר בבריטניה. ואילו בנק Lloyds הודיע, כי תיק הנכסים הבעייתיים, אותו תיק שהוא מנסה לחסל, ירד ברבעון האחרון בכ-40 מיליארד דולר. כל אותן הודעות הבהירו לבנק המרכזי הבריטי, שהבנקים המקומיים נענים לדרישותיו ומנסים לצמצם את הסיכונים שלהם במהירות. אם כך, אפשר להחמיר עם הדרישות.


בעיה מספר 3: ההיסטוריה חוזרת
סקירה נוספת של הבנק המרכזי הבריטי, הפעם תיאור של חדשות ישנות: בנקאות הצללים. הריבית הנמוכה בשווקים יוצרת בועת נכסים. מכיוון שעלויות המימון של הבנקים נמוכות והריבית על האשראי נמוכה, הבנקים נמנעים מלהעניק אשראי - פעילותם המסורתית, ובמקום זאת משקיעים בבנקאות הצללים - נכסי נדל"ן, נגזרים או אגרות חוב בדירוגים נמוכים וללא ביטחונות. נכסים אלו מתומחרים במחירים גבוהים מדי, הנובעים מביקוש יתר והיעדר אלטרנטיבות השקעה. החשש הגדול, שברגע שהכלכלה תתאושש והריבית בבריטניה תתחיל לעלות, בועת הנכסים שנוצרה שוב תתפוצץ ותגרום למשבר חדש ישן בבנקים.

האם יש תקווה לסופו של יום גשום?
בחודש שעבר, אמר הנגיד הבנק הבריטי, שכמה בכירים במערכת הבנקאית חמקו מעונשים וקנסות ומבלים את זמנם במגרשי גולף. הבעיה היא תרבות עסקית, המאפשרת נטילת סיכונים כבדים מבלי לשלם עליהם מחיר אישי - בעיה ידועה, שקיימת גם בארה"ב והביאה למשבר הפיננסי מלכתחילה.

העובדה שהבנקים חוזרים שוב לסורם ורוכשים נכסים מסוכנים, כשהריבית במשק נמוכה או חמור מכך, ואף עוברים על החוק, רק מעידה על כך שמדיניות התגמול והתרבות העסקית לא השתנתה בשש השנים האחרונות מאז המשבר. רפורמות חדשות בנושא, על אף שהן מבורכות, עוסקות בסימפטום ולא בשורש הבעיה. בשלב זה, כבר מתבצעת ככל הנראה שערוריה בנקאית חדשה. הכינו את המטריות ליום גשום.


תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    הרבה מאפיינים דומים לישראל. (ל"ת)
    יוני 10/12/2014 15:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    סקירה מעניינת (ל"ת)
    רוני 06/12/2014 05:48
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות