ירידות מחירי הנפט מעמידות בספק את התחייבויות הפד ל-2015
צניחת מחירי הנפט המתחוללת בחודשים האחרונים חושפת מספר סיבות שהיו למעשה צפויות למדי. העיקרית שבהן היא הגעתה של ארה"ב לעצמאות במשק האנרגיה שלה, כתוצאה מפיתוח טכנולוגיות מתקדמות המפיקות נפט מפצלי השמן בעלויות לא גבוהות - דבר המאפשר כמעט הכפלה של תוצר האנרגיה האמריקאי החל משנת 2008.
מחירי הנפט, אשר כבר הגיעו במהלך השנה למחיר של כ-107 דולרים לחבית, ירדו עד חודש נובמבר לרמות של כ-90 דולר לחבית, בין השאר, כתוצאה מההערכה כי אותה טכנולוגיה מתקדמת, העושה שימוש יעיל בפצלי השמן, תגדיל את רזרבות הנפט בעולם. מתווספים להן תחליפי הנפט והאנרגיה הירוקה, המעודד ייצור ללא שימוש בנפט, שמקטינים עוד יותר את הביקושים לנפט.
בנובמבר השנה, התפרסמו הערכות כי מחירי הנפט ימשיכו לרדת מסיבות אלה ויגיעו לכדי 70 ד' לחבית עד סוף 2015. בפועל, בימינו - סוף שנת 2014, מחרי הנפט כבר מתחת ל-60 ד' לחבית. כאמור, הירידה במחירי הנפט אמנם הייתה צפויה, אך עוצמת וחדות הירידה הפתיעה מאוד את השווקים.
סיבה חשובה ונוספת לירידה הדרסטית היא כמובן אי התערבותו המפתיעה של אופ"ק, קרטל הנפט עולמי, במחירי הנפט דרך ויסות התפוקה - דבר הנעשה באופ"ק מאז הקמתו ב-1960. נבהיר כי ירידה במחירי הנפט טובה עד לרמה מסוימת, מעבר לאותה רמה היא מתחילה להיות מסוכנת לכלכלה העולמית, היות ויש לא מעט מדינות שכלכלתן מתבססות על הנפט.
בנוסף לכך, הירידה החדה מקטינה עוד יותר את האינפלציה החזויה בעולם המערבי, שגם ככה נמצאת מתחת ליעדי הבנקים המרכזיים בעולם. ניתן לראות בבירור את חשש המשקיעי דרך התנהגות התשואות של אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח ארוך. כתוצאה מנתוני מאקרו חזקים מאוד שהתפרסמו לאחרונה בכלכלה האמריקנית בנושא התעסוקה והצמיחה, המשקיעים העריכו כי הבנק המרכזי האמריקני יוכל לעמוד בהבטחותיו להעלות את הריבית המרכזית במהלך 2015, והתשואות לאג"ח ממשלת ארה"ב הגיעו לרמות של 2.3%.
הדרך למעלה נראתה בטוחה העובדה כי למרות זאת, התשואות על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו בסוף השבוע האחרון חזרה לרמות של כמעט 2%, מלמדת כי בקרב המשקיעים התעוררו ספקות האם הבנק המרכזי יוכל, לאחר הקריסה המהירה כל כך במחירי הנפט, להתעלם מכך ולהמשיך בתוכניתו המקורית להעלאת ריבית כבר במהלך שנת 2015.
היות ואנו במצב חדש בו אופ"ק נמנע מלהתערב במחיר הנפט, קשה להעריך היכן תהיה התחתית. יש הערכות שמדברות על ירידה נוספת של 40% ואף למטה מכך. צריך לציין שבשיא המשבר ב-2008 מחיר הנפט צלל לכ-35 ד' והמריא בחזרה לרמות של 120 ד'. ניצול מצב זה כהזדמנות השקעה טומן בחובו פוטנציאל רווח אדיר בטווח קצר, אך כמובן מלווה בסיכון לא מבוטל, שכן כיום אף אחד לא יכול לסמן את התחתית. השקעה כזו מיועדת למשקיע הספקולנט אוהב הסיכון.
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 3.אל תהיה בטוח. (ל"ת)ר 16/12/2014 23:34הגב לתגובה זו
- 2.בטוח שלא יוכלו להעלות ריבית (ל"ת)יויו 16/12/2014 09:01הגב לתגובה זו
- 1.מתי נאגיש את זה בדלק ? (ל"ת)במבינו 15/12/2014 21:01הגב לתגובה זו