כדור שלג: עתידה של כלכלת רוסיה לוטה בערפל ואינו מזהיר
תקופה סוערת במיוחד עוברת על שוקי ההון הגלובליים בשבועות האחרונים - מה שהתחיל בירידה חדה במחירי הנפט התגלגל כעת לכדי משבר כלכלי של ממש ברוסיה - הרובל עבר פיחות חד מול מרבית המטבעות בעולם. בניסיון לבלום את המפולת בערכו של המטבע המקומי, העלה הבנק המרכזי ברוסיה את הריבית מ-10.5% ל-17%. צעד מוניטרי כה חריף לא נראה ברוסיה מאז סוף שנות ה-90, עת הגיעה המדינה לחדלות פירעון, חשש זה בהחלט קיים במשבר הנוכחי במידה והמצב יימשך לאורך זמן.
בעת כתיבת שורות אלו משרד האוצר הרוסי מוכר מט"ח בהיקפים גדולים בשוק על מנת להוסיף ולתמוך במטבע, צעד שכרגע נראה כלא אפקטיבי וגורר תנודתיות גבוהה במיוחד בשער הרובל במסחר התוך יומי. יש לציין שבניגוד לשנת 98, רוסיה כיום מגובה ביתרות מט"ח של כ-400 מיליארד דולר הנמצאים ברשות הבנק המרכזי (לפי הנתונים הרשמיים, ויש שחולקים עליהם), ומרבית החוב הממשלתי נקוב ברובלים ולא במט"ח. ועדיין, יש לזכור שכרבע מהתוצר במדינה מיוחס לתעשיית הנפט והגז ו-70% מהיצוא מגיעים גם כן מתחום זה. לא מן הנמנע ששפל מתמשך במחירי הנפט יביא את רוסיה לפשיטת רגל נוספת.
הכלכלה הרוסית פצועה, יש שיאמרו פצועה קשה. השילוב הקטלני של ירידה במחירי הנפט והסנקציות המערביות בעקבות הפלישה לאי קרים גובה מחיר כלכלי עצום מרוסיה, ששוקעת במיתון כבד ובה בעת מנסה לשמור על יציבות המערכת הפיננסית השברירית. אזרחי רוסיה כבר סובלים מעלייה חדה במחירי המוצרים המיובאים ונאלצים להמעיט בצריכה. כבר היום נתקבלו דיווחים שונים על אזרחים שאוגרים מזון ותרופות מחשש להחרפה במצב.
- הטיל ההיפרסוני של רוסיה: האם ישראל צריכה לדאוג?
- הכלכלה הרוסית בצל המלחמה באוקראינה: אתגרים, צמיחה ומיליטריזציה
בפרספקטיבה רחבה הכלכלה הרוסית מהווה כ-3.4% מהתוצר העולמי (נכון ל-2013), והחוב החיצוני הממשלתי עומד על 678 מיליארד דולר בלבד. חלק ניכר מהדאגה כיום מופנית כלפי החוב של תאגידים וחברות רוסיות כלפי בנקים ומחזיקי אג"ח מחוץ לרוסיה.
החוב של חברות רוסיות כלפי חו"ל מוערך ב-500 מיליארד דולר, כ-130 מיליארד דולר מתוכו אמורים להיפרע בשנות 2015 בלבד. בתקופה בה בנקים זרים מעוניינים להוריד סיכון ולצמצם חשיפתם לרוסיה, חברות אלו יתקשו לקבל אשראי בתקופה סוערת זו.
במצב הנוכחי, ישנה פאניקה רבה בשווקים ורבים מהמשקיעים והגופים בוחרים להוריד את הסיכון ולהימנע מחשיפה לרוסיה. ישנם עוד מספר רב של צעדים שינקטו ע"י הממשלה ברוסיה על מנת לנסות לייצב את המטבע, כולל אפשרות להגבלת תנועות הון אל מחוץ למדינה. לדעת רבים, האקס-פקטור הגדול הוא ההיבט הגיאו-פוליטי שאותו קשה לנו לנבא. אין לדעת כיצד פוטין יגיב בעת הזו והאם נראה הסלמה צבאית במזרח אוקראינה כתגובה לסנקציות.
לבסוף, כשהאבק ישקע ורוחות המלחמה יחדלו מלנשב, הנפט הזול יתמרץ את הכלכלה העולמית ויטיב עם מרבית השווקים המפותחים. באשר לכלכלת רוסיה - העתיד הקרוב לא נראה מזהיר ועתידה לוטה בערפל.
- 2.פקידים? (ל"ת)מי זה פעילים שוקי הו 23/12/2014 05:40הגב לתגובה זו
- 1.דעתי יש אבה"לים שאינם יודעים מהי רוסיה וסוקרים! חחחחח (ל"ת)בושה! 17/12/2014 18:31הגב לתגובה זו