הדילמה: האם 2015 תהיה השנה של המשקיעים האופטימיים או הפסימיים?

בועז ורשבסקי, מנהל השקעות בפסגות, על הגורמים שמביאים כל משקיע בשוק ההון לסחור באופטימיות או הפסימיות
בועז ורשבסקי | (2)
נושאים בכתבה 2015

אנו נמצאים בפתחה של שנה חדשה, ולקראתה, צריכים המשקיעים להחליט על הרכב תיק ההשקעות. תכנון הרכיבים בתיק מוביל לכמה שאלות, מהו אחוז המניות? אחוז האג"ח? איזה מח"מ כדאי להחזיק? וכו'.

בתוך כך, אנו צריכים להניח הנחות על שוק ההון בהתאם לתחזיות הכלכליות, האם אנו אופטימיים? או שמא פסימיים? התחזיות מתבצעות בהתאם לנתונים כלכליים שמתפרסמים באופן שוטף. כיום, הגישה למידע כלכלי עולמי מצויה בכיס של כל אחד מאיתנו, המשקיעים חשופים לקצב יום יומי גבוה של נתונים, פועלים בהתאם והשווקים מגיבים מיידית.

בשנים האחרונות נהנו המשקיעים מההרחבות הכמותיות והריביות הנמוכות ששררו בעולם. המדיניות המוניטרית בעולם באה לפתור משברים כלכליים ולהוציא את הכלכלות לדרך חדשה, תוך שיפור בצמיחה, באבטלה ובפרמטרים נוספים. המדיניות המוניטרית שבוצעה הינה עדיין בגדר ניסוי כלכלי רחב מימדים, שטרם ידועות השפעותיו העתידיות. נכון להיום, ההשפעה על השווקים חיובית, אך עדיין יכולות במסגרתו להיווצר בועות, שיהוו את הטריגר למשבר הבא. כתוצאה ממדיניות זו, המניות הגיעו לשיאים חדשים והתשואות באג"ח ירדו לשפל - פעולה שהניבה רווחי הון למשקיעים.

שנה הבאה המשקיעים צפוייםלהתמודד עם החלטות מאוד משמעותיות של הבנקים המרכזיים בעולם, שישפיעו על התנודתיות בשוק. המשקיעים צופים כי ב-2015 היקף ההרחבות הכמותיות יירד והריביות יתחילו לעלות - נושא זה מהווה סיכון שישפיע על ההשקעות. בעקבות זאת, המשקיעים, אשר בוחנים את הפרסומים הכלכליים, מנסים לנתח כיצד הנתונים ישפיעו על החלטות הבנקים המרכזיים.

בארה"ב, הנתונים האחרונים ממשיכים להיות טובים, הצמיחה ברבעון השלישי עמדה על 3.9% ובחודש נובמבר נוספו 321 אלף משרות חדשות. בנוסף, הצהיר סטנלי פישר, סגן יו"ר הפד, כי ארה"ב צריכה להגיע לנורמליזציה בריביות בעקבות הריבית הנמוכה השוררת כיום. השוק צופה שתהליך עליית הריביות יתחיל בספטמבר ויהיה בקצב איטי. אך במידה והנתונים יהיו טובים מהתחזיות, הפד יתחיל להעלות את הריביות מוקדם מהמצופה ובקצב מהיר יותר.

באירופה, השוק מצפה להרחבות מצד ה-ECB בתחילת השנה הבאה. האפשרות של זה להעביר החלטות באירופה מוגבלת יותר מארה"ב בגלל המבנה הפוליטי שלה - היותה מחוסרת שלטון מרכזי, המאפשר השפעות מצד מדינות ספציפיות ובראשם הגרמנים, שלא ששים להזרים כספים למדינות האחרות באיחוד. לכן, במידה והנתונים יהיו בעלי מגמה חיובית, למריו דראגי, יו"ר ה-ECB, יהיה קשה מאוד להעביר החלטה של הרחבה כמותית.

כל הכותרות

ההיגיון הפשוט אומר שהמשקיעים מעוניינים בנתונים טובים, כיוון שפרמטרים טובים מעידים על שיפור בכלכלה, וצמיחה כלכלית יכולה להשפיע לחיוב על רווחיות החברות וכתוצאה מכך על תשואת המניות.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אז מהי הסיבה שהשווקים מגיבים לפעמים בצורה הפוכה? הסיבה העיקרית לכך נובעת כתוצאה מהתלות של השווקים למהלכים של הבנקים המרכזיים. לפעמים אנו רואים מקרים של עליות בשווקים בעת פירסום נתון לא טוב וצופים בירידות כאשר הנתונים טובים - תגובה זו של השווקים נובעת ממצב בו במידה והנתונים טובים, הבנקים המרכזיים יעצרו את ההרחבות הכמותיות ויתחילו במסלול של העלאת ריביות. במידה והנתונים לא טובים, ההרחבות יגדלו והריבית תישאר נמוכה.

במידה והשוק יצפה שהריביות יעלו, התשואות יתמחרו זאת מבעוד מועד, לכן התשואות יעלו וכתוצאה מכך יהיו הפסדי הון באג"ח. בנוסף, תשואות גבוהות יותר יהוו אלטרנטיבה להשקעה במניות - דבר שיכול להוביל לירידות באפיק המניות. לעומת זאת, דווקא בנתונים לא טובים האג"ח והמניות ימשיכו ליהנות מהרחבות מוניטריות שאף יכולות להתרחב. הבנקים המרכזיים מבינים את חשיבות הנושא, לכן הם אינם ממהרים לבצע מהלכים שיפגעו בכלכלה. אבל בעקבות התלות של המשקיעים, מדובר בסיכון גדול.

מתוקף כל זאת, בבניית תיק השקעות לשנה הבאה קיימת דילמה - האם משקיע אופטימי, לדוגמא, כזה שצופה התאוששות כלכלית, יהיה דפנסיבי על השוק, למרות שצפויה התאוששות כלכלית? תלוי באפיק. באג"ח, לא כדאי לקחת סיכון מיותר. תוספת התשואה שאנו מקבלים על הארכת מח"מ לא מפצה את המשקיעים מספיק, לכן כדאי להשקיע באג"ח במח"מ בינוני. לגבי מניות, האפיק המעניין יותר, כדאי לשבת בחשיפה גבוהה, למרות שבתגובה ראשונה לנתונים חיובים הן עלולות לרדת. אותה תחזית חיובית, תוביל לשיפור ברווחיות של החברות - מה שישפיע לחיוב במידה חזקה יותר מצמצומים במדיניות המוניטרית.

לעומת זאת למשקיע הפסימי, כזה שצופה המשך האטה כלכלית, כדאי להשקיע באג"ח ארוכות ובחשיפה גבוהה למניות. כיוון שהתוצאה של נתונים מסוג זה, יגרמו לכך שההרחבות המוניטריות ימשכו מעבר למה שהשוק מגלם - פעולה שתטיב עם שני האפיקים - השאלה היא, האם בפעם הבאה שיתפרסם נתון כללי טוב נהיה מרוצים?

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ (ל"ת)
    דודו 21/12/2014 14:12
    הגב לתגובה זו
  • Z 22/12/2014 09:06
    הגב לתגובה זו
    גם נרדמתי...