האם 2015 תהיה שנה בעייתית מבחינת איגרות החוב הממשלתיות?

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, מזרחי טפחות, על עתידן של איגרות החוב הממשלתיות וההשפעות של כך על המשקיעים
 | 
telegram
(1)

שוק איגרות החוב הממשלתיות תנודתי מאוד לאחרונה. סוכנות דירוג החוב Moody's, מזהירה כי הבחירות הינן אירוע בעל השלכות שליליות על דירוג המדינה. הפיחות המהיר בשער השקל כנגד הדולר מעלה חשש מלחצי מחירים. נתוני התעסוקה והתוצר המרשימים של ארה"ב, ושינוי נוסח הודעת הבנק הפדרלי, גוררים חשש שהריביות שם יעלו ויקשו על הריביות בארץ להישאר נמוכות.

במישור הביטחוני והמדיני - המצב לא מזהיר. לנוכח כל אלו, ואחרי רווחי ההון המפתיעים של השנים האחרונות, לא פלא שעצבי המשקיעים מרוטים.
כעת נשאלת השאלה, האם אותם חששות יתורגמו לירידות שערים? האם 2015 תהיה שנה מאתגרת במיוחד לאיגרות החוב הממשלתיות? להערכתי, לא. אם לא תהיה, חלילה, התדרדרות ביטחונית מדינית, גורמי הרקע האחרים לא מבשרים על שינוי לרעה.

- תמהיל נוח של גידול 5% בתוצר ועלייה ו-1.3% בלבד במדד הליבה של מחירי התוצר ברבעון השלישיף מרחיקים, בשלב זה, תרחיש של עליית בארה"ב.

- לאחר מהיר ותנודתיות גדולה, שער החליפין של השקל - דולר נע כעת בתחום צר יחסית (3.90 - 3.95), מה שמרסן השלכות עתידיות על מדדי המחירים.

- הפעילות הכלכלית גדלה בקצב מדוד בין אוגוסט לנובמבר (לפי המדד המשולב של ), תוך האצה קלה בלבד בהשוואה לחודשים מארס - יולי. בד בבד, לא מסתמנים לחצי שכר בשוק העבודה.

- הגבלת הוצאות הממשלה ל-1/12 מתקציב 2014 ועמדת פתיחה נוחה, יקלו על השגת יעד הגירעון ל-2015 (3.4% תוצר) ואף פחות מכך; לפיכך, מכרזי האוצר עשויים לקטון.

אולם, תשובה מדויקת יותר לשאלה מצריכה חלוקה של השנה האזרחית החדשה לשתי תקופות. האחת, עד סוף הרבעון הראשון. איגרות החוב הלא צמודות לטווח פדיון בינוני תצאנה נשכרות מירידה מצטברת של כ-1% במדד המחירים לצרכן, חלקה עקב הפחתת תעריפים של מוצרים ושירותים מפוקחים ומבוקרים. ירידות שלהן מעת לעת עשויות להוות הזדמנויות רכישה בתקופה זו.
התקופה השנייה, שלושת הרבעונים האחרונים. אז הן תתמודדנה עם עליית מדד שיכולה להגיע ל-2%, פיחות נוסף בשער השקל כנגד הדולר (כפועל יוצא של תיסוף הדולר בעולם, לקראת ולאחר שריבית הפד תעלה בפעם הראשונה), הפנמת הבחירות ותוצאותיהן, המתיחות הביטחונית מדינית והמשך עלייה במחיר הדירות (על רקע האטה בהיצע והאצה בביקוש).

בשורה התחתונה, יעד גירעון בר השגה בארץ, תשואות פדיון נמוכות מ-2.45% (ל-10 שנים) בארה"ב ומחיר חבית נפט נמוך מ-60 דולר בעולם יתמכו, בתקופה הקרובה, באפיק הלא צמוד לטווח פדיון בינוני. הטווח הארוך יותר מציע הזדמנויות גדולות יותר, בפרט לאחר הירידות האחרונות, אך חשוב לזכור - גם הסיכון הכרוך בו גבוה ולא בהכרח יפצה על הסיכוי.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שביבי בשלטון אני רגוע - וגם האגח יהיה מעולה (ל"ת)
    משה ראשל"צ 26/12/2014 08:17
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות