הרגולציה והבירוקרטיה הביסו את אפיקי המניות המקומיים
שנת 2014 תיזכר לציבור המשקיעים כאחת השנים המאתגרות ביותר שחווה שוק ההון. אמנם, הריבית הנמוכה והיעדר אלטרנטיבות השקעה סיפקו רוח גבית למדדי המניות, אך למעשה, רק מס' מועט של מניות רשמו במהלך השנה החולפת תשואות שניתן להתהדר בהן.
הסנטימנט הבולט ביותר שאפיין את שנת 2014 היה ללא ספק, ההתערבות חסרת התקדים של הרגולטור במגזר העסקי: ההכרזה המפתיעה כי קבוצת דלק הינה כמונופול בתחום הגז, הרפורמות במערכת הבנקאית ויישום המלצות הצוות לבחינת הגברת התחרות במערכת הבנקאית, הביאו את מניות הסקטורים המרכזיים לרשום תשואות שפל. מדד מניות הבנקים סיים את השנה החולפת עם שלילית של כמעט 6% ומדד מניות הנפט והגז רשם תשואה שלילית של כ-19%. - האם שנת 2015 תביא עימה בשורה חדשה?
אנו נמצאים בפתחה של שנת בחירות, כאשר המוטיב המרכזי אשר מניע את המפלגות הינו תפישתן החברתית ופעילותן בסוגיית יוקר המחייה. לכן, אנו סבורים כי במהלך השנה הקרובה, התערבות המחוקק תמשיך להתעצם, והשפעתו תורגש באופן ניכר על הסקטור העסקי ועל שערי המניות. יחד עם זאת, יש להסתכל על חצי הכוס המלאה, שכן להתערבות הרגולטור ישנם צדדים חיוביים אשר תורמים לאמון ציבור המשקיעים וליציבות השווקים הפיננסים.
- חברות מתמחות . עודף הרגולציה גורם לחברות במשק לבצע שינוים מבניים ולמקד את פעילותן העסקית, בכך למעשה, מקבלים מחזיקי המניות, שדרה ניהולית מקצועית אשר מקדישה את מיטב משאביה לתחום הפעילות העיקרי. בשנה האחרונה השקיעה קבוצת דלק משאבים רבים לצורך מכירת עסקים ונכסים אשר אינם נמצאים עם פעילות הליבה של הקבוצה. כגון חב' דלק אירופה, חברת הביטוח ריפבליק ועוד.
- הפרדה ריכוזית . עודף הרגולציה מגביר את השקיפות של שוק האשראי, ותורם ליציבות המערכת הבנקאית. ע"פ הוראות החוק הריכוזיות, קבוצות עסקיות שיש להן שליטה בתאגידים פיננסיים וריאליים גדולים יידרשו למכור את אחד מאותם נכסים. כך לדוגמא צדיק בינו, בעל השליטה בחב' פז נפט ובנק הבינלאומי, ומשפחת עופר אשר מחזיקה בגרעין השליטה של חב' הקניונים מליסרון ובבנק מזרחי טפחות, יצטרכו להעמיד למכירה את אחד הנכסים אשר בשליטתם.
לסיכום, עודף הרגולציה והסחבת הבירוקרטית טומנים בחובן פוטנציאל הרסני על שוק ההון המקומי. ע"פ הערכות, 25% מהחברות הבורסאיות הנסחרות כיום באחוזת בית, הביעו את רצונן לנטוש את הבורסה. אנו סבורים כי על המחוקק להפעיל נורמות של חקיקה מידתית וחכמה, וכן לערוך לכל דרישה רגולטורית מבחני כדאיות אשר יבחנו את נחיצותה, תועלתה הציבורית והיתכנותה הכלכלית. למי שבכל זאת מעוניין להיחשף אל אפיקי המניות המקומיים, אנו ממליצים להשקיע בחברות בעלות פרופיל עסקי גלובלי אשר אינן נשענות על המשק הישראלי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כל הפופוליזם ההרסני נובע מבורות כלכלית (ל"ת)רועי 07/01/2015 21:10הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.הפוליטיקאים הרסו לנו את שוק ההון (ל"ת)בטהובן 07/01/2015 13:00הגב לתגובה זו3 0סגור