האם אפשר לבנות תיק אג"ח בחו"ל המניב 5% בשנה (ולהישאר בחיים)?

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל, להבה ניהול תיקי השקעות, על הדרכים לבניית תיק אג"ח בחו"ל בשנת 2015
מיכה צרניאק | (54)
נושאים בכתבה אג"ח

פוחדים מחשיפה מוגזמת למשק הישראלי הקטן והעצבני? חוששים שכל רכושכם נמצא במדינה קטנה במזרח התיכון הגועש והמסוכן? לכן אנחנו רואים בשנה האחרונה זרימת כספים קבועה ובהיקפים משמעותיים לכיוון שווקי חו"ל. המשקיעים מחפשים לפזר את תיק ההשקעות (ובצדק) כך שלא יהיו חשופים למשק אחד, ובמיוחד למשק כה קטן כמו המשק הישראלי.

הבעיה בפניה ניצבים היום המשקיעים, במיוחד אלו שהינם בעלי אופי השקעה סולידי, שאנחנו נמצאים היום לאחר גל עליות משמעותי במחירי אגרות החוב הממשלתיות בעולם - עליות אשר הורידו את התשואה למחזיקים באגרות חוב אלו לרמה אפסית. על מנת להמשיך וליהנות מתשואה כלשהיא, גם קדימה, המשקיעים באגרות החוב חייבים לרכוש אגרות בעלות מח"מ ארוך מאוד של 10 שנים ומעלה.

על מנת לנסות ולקבל תשואה סבירה בתיקי ההשקעות שלנו בחו"ל ניסינו לבנות מודל השקעה המאפשר ללקוחות לקבל קצת יותר מ 1%-2% בשנה - תשואה המשתקפת מהמחירים בהן נסחרות אגרות החוב הממשלתיות הארוכות בארה"ב כיום.

מודל השקעה לתיק אג"ח חו"ל הממקסם תשואה תחת מגבלת דירוג נכון להיום אנחנו רוכשים אגרות חוב של תאגידים בדירוג ממוצע A (המדובר בדירוג בינלאומי). משך החיים הממוצע של אגרות החוב הנרכשות הינו כ-6 שנים. בסיס תיק אגרות החוב מורכב מאגרות חוב של חברות, אשר הינן מהמובילות והחזקות בעולם, ומדורגות בדירוג בינלאומי גבוה מאוד אשר אינו נופל מדירוגה של מדינת ישראל ואף עולה עליו, לדוגמא חברות כמו מיקרוסופט, דיסני, וול מארט, אינטל, שברון , PG ועוד.

לקבוצת הבסיס של אגרות החוב המרכיבות את תיק ההשקעות, אנו מוסיפים מעט אגרות חוב בדירוגים נמוכים יותר. שלא תטעו, גם כאן מדובר בחברות מובילות וחזקות מבחינת מוניטין עסקי ותזרים המזומנים שהן מייצרות לדוגמא בסט ביי, at&t ,Verizon , Fairfax, אלקואה, טבע ועוד.

נכון להיום, בגלל העליות החדות במחירי אגרות החוב הממשלתיות, תשואה השנתית לפדיון של התיק הינה כ-3% לשנה. למרות שמדובר בתשואה שאינה גבוהה במיוחד, זה משקף מרווח נאה. מדובר בכ-1.6% מעבר לתשואת אג"ח ממשלתי ל-6 שנים בארה"ב. שימו לב, התשואה המתקבלת מהתיק המפוזר הינה קצת יותר מ 3% לעומת תשואה של כ 1.5% על אג"ח ממשלת ארה"ב לשש שנים - בעצם מדובר על תשואת תיק שהינה כפולה ביחס לאלטרנטיבה של האג"ח הממשלתיות.

כאן נכנס הקטע המעניין באסטרטגיית ההשקעה שלנו. מכיוון שכלכלת ארה"ב מציגה ביצועים העולים על ביצועי מרבית כלכלות המערב, ישנה הסתברות שהפד יעמוד באבני הדרך שהציב ויעלה את הריבית ברבעון השני / שלישי של שנת 2015. העלאת ריבית אפשרית בארה"ב עלולה לגרור עליית תשואות באגרות החוב, דהיינו ירידה במחירי אגרות החוב, שתגרום להפסדי הון למחזיקים בהן.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

על מנת להתמודד עם אפשרות זו, אנו כותבים מעין "תעודת ביטוח", חלקית, שמטרתה להגן או למתן את הפסדי ההון העתידיים העלולים להיווצר במקרה בו התשואות על אגרות החוב תעלנה בצורה חדה. כמובן שלתעודת הביטוח יש מחיר או עלות אלטרנטיבית. "עלות" זאת מתבטאת בכך שבמידה והתשואות על אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב תמשכנה לרדת תיתכן פגיעה בתשואת התיק שלנו.

בחינת מצבי העולם הנגזרים מאסטרטגיית ההשקעה המוצעת המצב האופטימלי מבחינת האסטרטגיה הינה עליית תשואות מתונה, על ידי כך נרוויח את כל הפרמיה המתקבלת מכתיבת האופציות ומצד שני נספוג הפסדי הון נמוכים על התיק שלנו. במצב זה אנו מצפים לתשואה שנתית של עד 5.5%. ברור לכל אחד כי במצב הזה התשואה המתקבלת הינה גבוהה ביחס לתשואות אלטרנטיביות הקיימות כיום בשוקי ההון המערביים.

מצב העולם הסביר ביותר כיום עבור האסטרטגיה, הינו המצב בו תשואת אגרות החוב הממשלתיות נשארת על רמתה הנוכחית או אף יורדת בצורה מתונה. במצב זה לא נקבל את כל הפרמיה מכתיבת האופציות, אבל מצד שני לא נפגע בתשואת התיק השוטפת שלנו. במצב זה יש לצפות לתשואה של כ-4% על התיק - גם תשואה זו הינה גבוהה ואטרקטיבית מאוד ביחס לתשואות שניתן לקבל היום בשווקים.

ישנם שני תרחישים בהן אסטרטגיה זו עלולה לאכזב את המשקיעים . מצב אחד נובע מתנודתיות חריפה של התשואות. במידה והתשואות על אגרות החוב תעלנה בצורה חדה מאוד, אומנם נרוויח את כל הפרמיה מכתיבת האופציות ובכך נצמצם את הפסדי ההון, אך עדיין ישנה אפשרות שהפסדי ההון יהיו גדולים, כך שהריבית השוטפת והפרמיות שקיבלנו לא יכסו על הפסדי ההון בתיק שלנו. ובסופו של עניין התיק עלול אף להציג תשואות שליליות. חשוב לזכור שיש לנו כרית ביטחון של 5%-6% מהריבית השוטפת והפרמיה שהתקבלה מהאופציות, ולכן הסבירות לתנודה שתניב הפסד העולה על 5% בתיק הינה סבירות נמוכה יחסית.

התרחיש השני הינו המשך ירידה משמעותית בתשואות. במצב זה האופציות שכתבנו יפגעו לנו בתשואה ויכול להיווצר מצב בו נשלם על "תעודת הביטוח" - מחיר שהינו גבוה יותר מהפרמיה שהתקבלה. במצב כזה רווחי ההון שנקבל בתיק האג"ח שלנו יפגעו ובסה"כ האסטרטגיה תהיה טובה פחות מהחזקת סל אג"חים ללא אופציות. כאמור הסבירות למצב עולם זה בטווח הארוך, לאור התשואות הקיימות כיום בשווקים על אג"ח ממשלתיות, להערכתי, נמוכה, ולכן במחירים הנוכחיים זהו סיכון שאני מוכן לקחת אותו. לסיכום ניתן לומר, שהאסטרטגיה הזו מתאימה לתקופה הנוכחית בה התשואות על אגרות חוב ממשלתיות ואגרות חוב קונצרניות בדירוג גבוה הינן נמוכות מאוד. בגלל התשואות הנמוכות המשקיעים מחפשים דרכים נוספות ויצירתיות על מנת ליהנות מתשואה כלשהיא בתיק ההשקעות שלהם.

אסטרטגיית ההשקעה מאפשרת לנו ליהנות מתשואת תיק סביב 4%-5% בשנה כאשר אנו עדיין משקיעים באגרות חוב בעלי איתנות פיננסית גבוהה ובעלות רמת סחירות עצומה ( שזה לא פחות חשוב כיום). שימו לב לנקודה האחרונה שאני רוצה להעלות, בגלל ריבוי הרכישות וכתיבת אופציות ישנה חשיבות גדולה לנושא העמלות בתיק זה. פעילות באמצעות הבנקים המקומיים, בהן העמלות הן משמעותיות, עלולה לפגוע משמעותית בתשואת התיק ללקוח. לכן חפשו גופים פיננסיים בהן העמלות נמוכות יותר מעמלות הבנקים הישראליים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(54):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 26.
    אבולאבן 25/01/2015 10:34
    הגב לתגובה זו
    לאף 1"
  • 25.
    לא להתפתות 21/01/2015 19:48
    הגב לתגובה זו
    המליץ על אג"ח אולימפיה. ושאר חברות נדל"ן במזרח אירופה....
  • 24.
    סאני, הסדר, ואיך יראה? (ל"ת)
    דני 21/01/2015 13:07
    הגב לתגובה זו
  • 23.
    נא לפרט ההגנה כולל דוגמא (ל"ת)
    ישראלי 21/01/2015 09:21
    הגב לתגובה זו
  • 22.
    אם כדי לקנות את פרטנר אגח ב (ל"ת)
    שי 20/01/2015 14:38
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    אם גדי לקנו ת את לאומי 301 (ל"ת)
    שרון 20/01/2015 14:30
    הגב לתגובה זו
  • 20.
    אגח בהסדר 20/01/2015 13:42
    הגב לתגובה זו
    קונה אגח לא סחיר במחירים גבוהים תמורת מזומן, כמו עסקה רגילה בבורסה. מעונין בעיקר באגחים של דוראה,אולימפיה,סיאלו,חפציבה,סנטראל יורו,מטיס קפיטל, סיביל ג'רמני, רילון, קמור, אמפל וחבס. פרטים והסברים במייל: [email protected]
  • 19.
    משה 20/01/2015 11:48
    הגב לתגובה זו
    הסבר נמק!!!!!!
  • ראה תגובה קודמת (ל"ת)
    מיכה צ'רניאק 20/01/2015 12:45
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    משה 20/01/2015 11:47
    הגב לתגובה זו
    הסבר נמק!!!!!
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 12:44
    הגב לתגובה זו
    רכיב מזומנים גבוה+ החזקה גדולה באגרות החוב של סקיילקס ( ירדו ב 80% בתקופה הנ"ל)+ ירידות חדות במדדי המניות של ת"א 75 יתר 50 ( בין 13%-17%) בתקופה הנ"ל . אגב לא התייחסת לתוצאות בשנתיים שקדמו לשנת 2014 ובסה"כ לתוצאות המצטברות במשך 36 חודשים . אם היית עושה זאת הרושם שלך עשוי היה להשתנות.
  • ילין יותר טובים עם פחות אגח בסיכון (ל"ת)
    משה 20/01/2015 14:23
  • 17.
    ישראלי 20/01/2015 08:37
    הגב לתגובה זו
    אג"ח וכתיבות בחו"ל זה בדולרים. מה יקרה לרווח שלנו בשקלים? בנוסף האם אתה יכול לתת פירוט ואולי דוגמא על ההגנה?
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 11:24
    הגב לתגובה זו
    כמובן שהפעילות בחו"ל היא במט"ח. לכן כשאני מתייחס לתשואות בכתבה הכוונה היא לתשואות במונחי דולר. מי שאינו מעוניין להיות חשוף לדולר יכול להגן על עצמו דוגמא להגנה כזו יכולה להתבצע באמצעות עסקת forward דולר/שקל לשנה ( ולחדש כל שנה) . בעסקה כזו אתה מוכר תזרים דולרי בעוד שנה בתמורה לקבלת שקלים ( בשערי היום כמובן) . כך שאתה מקבע את שווי התיק שלך היום בשקלים. יש לעסקה עליות אבל לאור פער הריביות הנמוך בין השקל לדולר זו לא עסקה יקרה כיום.
  • 16.
    tch 19/01/2015 23:37
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה. רוב הנכסים של כלכלית הם מחוץ לרוסיה. בארץ היא מחזיקה בנכסים טובים עם הכנסות יציבות לאורך זמן. למרות זאת, האגחים שלה צנחו כאילו רוב הפעילות שלה ברוסיה. האם הסיבה לירידות היא החשש מכושר הפרעון של פישמן (עקב חובות אישיים רבים לבנקים) או שיש גורמים אחרים. אשמח לתשובה.
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 10:29
    הגב לתגובה זו
    בתאריך ה 28/12/2014 החברה פרסמה מצגת המתארת בין היתר את החשיפה שלה לרוסיה. רני מציע לעבור על המצגת. מהמצגת ניתן לראות כי 15% מההכנסות של כלכלית במאזן המאוחד נובעות מרוסיה ( אלו צפויות להיפגע ) ו 13% מסך הנכסים המניבים ( כ 2 מיליארד ₪ ) נמצאים ברוסיה. שאר הנכסים נמצאים במדינות "בטוחות" כמו ישראל, וקנדה ומערב אירופה. הבעיה של השוק עם כלכלית בראש ובראשונה לדעתי מגיע מעצם הפניה להסדר במירלנד. עד כה פישמן נתפס כאדם המשלם את חובותיו במועדם. תוסיף לכך את מצבו הכלכלי האישי והמינוף הגובה בו הוא נמצא כמו גם החשיפה הגדולה של המערכת הבנקאית לפישמן ולחברות שבבעלותו ותראה כי ביום לאור אלו קשה לו לגייס חוב בנקאי בארץ. לאור הירידה במחירי אגרות החוב לא נראה כי כלכלית תצליח לגייס חוב בשוק ההון בקרוב. אגב ההון העצמי של כלכלית הוא 2.6 מיליארד ₪ כך שהחשיפה לרוסיה ביחס להון העצמי היא משמעותית. כלכלית צריכה לשלם ב 2015 כ 1.3 מיליארד ₪ קרן וריבית כשיש לה בקופה רק 750 מיליון כך שנראה שהיא תלויה כרגע מאוד במימוש נכסים.
  • 15.
    יובל 19/01/2015 22:41
    הגב לתגובה זו
    שלום מיכה דעתך לגבי אג"ח זו ,ועל מצב החברה בהווה תודה
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 11:18
    הגב לתגובה זו
    לחברה נדל"ן מניב בעיקר בישראל, גרמניה, הולנד ושוויץ. כמו כן היא רכשה פעילות של אנרגיה סולארית בישראל. בגדול שני שליש מההכנסות של החברה מגיעות מאירופה ושליש מישראל ( ללא הפעילות הסולארית). לחברה חוב נטו במאזן סולו של כ 700 מיליון ₪ ( כ 860 הלוואות בעיקר אג"ח מול 160 מיליון מזומן) . ההון העצמי של החברה הוא כ 440 מיליון ₪ והוא מהווה כ 33% מהמאזן סולו ( אלו יחסים לא רעים ביחס לממוצע בענף). הדירוג של החברה יציב ולדעתי הדירוג של 3A מתאים לחברה במצבה הנוכחי.
  • 14.
    אריה 19/01/2015 22:26
    הגב לתגובה זו
    מיכה תודה האם תוכל לתת הסבר "תכלית" איך עושים את זה
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 11:07
    הגב לתגובה זו
    כיצד בונים תיק בחו"ל ? אם נתייחס לדוגמאות שציינתי ( שמתי לב כי בטבלה הראשונה נחתכו שמות החברות , זה אמור להיות מתוקן ) ונניח כי מדובר בתיק בסך של כ 100,000 $ . אז משקיעים בפיזור את התיק על פני אגרות החוב , אפילו אלו שבדוגמא כאן. מה הסכום שמשקיעים אותו ? 100,000 $ זה יוצא כ 7000 -8,000 $ לאגרת חוב ( לפי הדוגמא כאן) בנוסף כותבים/מוכרים 4 אופציות call 130 על ה TLT לינואר 2016 מקבלים כ 3,000 $ מזומן וסכום זה מחזיקים בחשבון כך שביום הראשון יתרת מזומנים/אג"ח בתיק הוא כ 103,000 $ . כאן אני חוזר ואומר כי ביצוע פעולות אלו באמצעות בנק ישראלי תפגע בכם מאוד, הסיבה היא אחד הציטוטים הגרועים של הבנקים בארץ. מי שניסה לרכוש אגרת חוב ישירות בחו"ל באמצעות בנק בארץ מבין על מה אני מדבר. שם אין ממסחר ממוחשב כמו בארץ באג"ח אלא יש ציטוטים של עושי שוק והפער בין קניה למכירה יכול להיות יותר מ 1% ( כמו ברכישת מט"ח לדוגמא).דבר שני - העמלות כאן לא הגיוניות. אנחנו לצורך פעילות כזו לדוגמא פועלים באמצעות ברוקר זר ( כמו אינטרקטיב ברוקרס ).
  • 13.
    אבי 19/01/2015 21:40
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה. רוב הנכסים של כלכלית הם מחוץ לרוסיה. בארץ היא מחזיקה בנכסים טובים עם הכנסות יציבות לאורך זמן. למרות זאת, האגחים שלה צנחו כאילו רוב הפעילות שלה ברוסיה. בנסף, נדמה לי שיש לה עודף נכסים על התחיבויות. האם הסיבה לירידות היא החשש מכושר הפרעון האישי של פישמן (עקב חובות אישיים רבים לבנקים) או שיש גורמים אחרים. אשמח לתשובה.
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 10:29
    הגב לתגובה זו
    בתאריך ה 28/12/2014 החברה פרסמה מצגת המתארת בין היתר את החשיפה שלה לרוסיה. רני מציע לעבור על המצגת. מהמצגת ניתן לראות כי 15% מההכנסות של כלכלית במאזן המאוחד נובעות מרוסיה ( אלו צפויות להיפגע ) ו 13% מסך הנכסים המניבים ( כ 2 מיליארד ₪ ) נמצאים ברוסיה. שאר הנכסים נמצאים במדינות "בטוחות" כמו ישראל, וקנדה ומערב אירופה. הבעיה של השוק עם כלכלית בראש ובראשונה לדעתי מגיע מעצם הפניה להסדר במירלנד. עד כה פישמן נתפס כאדם המשלם את חובותיו במועדם. תוסיף לכך את מצבו הכלכלי האישי והמינוף הגובה בו הוא נמצא כמו גם החשיפה הגדולה של המערכת הבנקאית לפישמן ולחברות שבבעלותו ותראה כי ביום לאור אלו קשה לו לגייס חוב בנקאי בארץ. לאור הירידה במחירי אגרות החוב לא נראה כי כלכלית תצליח לגייס חוב בשוק ההון בקרוב. אגב ההון העצמי של כלכלית הוא 2.6 מיליארד ₪ כך שהחשיפה לרוסיה ביחס להון העצמי היא משמעותית. כלכלית צריכה לשלם ב 2015 כ 1.3 מיליארד ₪ קרן וריבית כשיש לה בקופה רק 750 מיליון כך שנראה שהיא תלויה כרגע מאוד במימוש נכסים.
  • 12.
    דן 19/01/2015 21:29
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום. נראה לי שתחרות המחירים בשוק הסלולר גורמת לתגובות יתר של השוק. לא סביר שאגחי דסקש ואינטרנט זהב נסחרות סביב 80% מהפארי ואף פחות. האם גם אתה חושב שיש כאן כשל שוק? בתודה מראש
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 10:14
    הגב לתגובה זו
    דיסקונט השקעות- שים לב כי לאור הירידות במחירי המניות המרכיבות את תיק ההשקעות של החברה כיום לדסק"ש שווי נכסי שלילי כלומר שווי השוק של החברות שבבעלותה נמוך משווי החוב. מצב כזה עלול ליצור לחץ אצל בעלי החוב ( בעיקר מחזיקי האג"ח) כיוון שבעלי האג"ח הארוכות עלולים להתנגד לתשלום החוב לקצרות כאשר אין לחברה מקורות ברורים בעתיד ( דיבידנד משופרסל וסלקום אינו על הפרק כיום). זו הסיבה ללחץ באג"ח של החברה. מצבה של אינטרנט זהב טוב יותר כיוון שלבזק עדיין יש את הפעילות הקווית הרווחית. גם כאן יש עצבנות כי פעילות פלאפון נפגעת, ויש חשש כי גם YES עלולה להיפגע מהתחרות הצפויה. אינטרנט זהב תלויה בתקבולי הדיבידנד מבזק.
  • 11.
    רמי 19/01/2015 20:42
    הגב לתגובה זו
    האם במסגרת ההסדר ישועבדו 750 אלף מניות פרטנר לטובת אגח י'? היה מדובר על כך בהתחלה אבל לאור ההעמדה לפרעון מיידי קשה להבין האם מחזיקי הארוכות יסכימו לדבר שכזה הרי זה רק פוגע בהם. דבר שני, האם הדיבידנד המיוחד של סבן רלוונטי במקרה שכל המניות יימכרו ע"י הכונס של אגח י'?
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 10:08
    הגב לתגובה זו
    תקרא את ההסדר המעודכן יש שם הבנות חדשות מול מחזיקי אג"ח י ( לגבי ה 750,000 מניות פרטנר המשועבדות לסדרות הארוכות). בגדול סדרה י תקבל את השעבוד ( גם כאן יש מספר מצבי עולם הגוררים התאמות) בתנאי שהם ישמרו לפחות 2.2 מיליון מניות פרטנר כך שעם ה 750,000 יישארו מניות המספיקות לעמוד מול הדיבידנד של סבן. במקרה וכל המניות המשועבדות לסדרה י יימכרו הזכות לדיבידנד לא נעלמת , מה שצריך לקרות הוא שביום ( אשרי המאמין) בו יחולק דיבידנד מפרטנר מחזיקי הארוכות יצטרכו לתת לסבן מניות פרטנר בתמורה להעברת חלקו בדיבידנד עד לסך של 115 מיליון ₪ ( והוא יצטרך לקבל כ 3 מיליון מניות פרטנר בתמורה). גם לאופן כיצד להתמודד עם הנושא יש מספר אפשרויות, הם יוצגו כאשר העניין יהפוך לרלוונטי.
  • 10.
    שרון תומר ציון 19/01/2015 20:07
    הגב לתגובה זו
    אני מושקע בטבע חזק , ואגח אידיבי פיתוח ט שופרסל ה טאואר ו להמרה משביר אגח ב והכשרת הישוב 18 התפיסה שלי היא השקעה לטווח ארוך מאוד עם ממוצעים שונים כל חודש (ע"פ ההכנסה) כ1000 ש"ח בחודש וגם את הריביות והדיוידנדים חצי להשקעה חוזרת וחצי להוצאות אישיות מר מיכה אתה חושב שיש הגזמת יתר באגחים הללו סה"כ הם משלמים בזמן או שזה גל חולף של פחד ודווקא היזדמנות להמשך קניות תודה על ההקשבה תבורך אני מושקע בטבע חזק , ואגח אידיבי פיתוח ט שופרסל ה טאואר ו להמרה משביר אגח ב והכשרת הישוב 18 התפיסה שלי היא השקעה לטווח ארוך מאוד עם ממוצעים שונים כל חודש (ע"פ ההכנסה) כ1000 ש"ח בחודש וגם את הריביות והדיוידנדים חצי להשקעה חוזרת וחצי להוצאות אישיות מר מיכה אתה חושב שיש הגזמת יתר באגחים הללו סה"כ הם משלמים בזמן או שזה גל חולף של פחד ודווקא היזדמנות להמשך קניות תודה על ההקשבה תבורך אשמח למענה תומר [email protected]אשמח למענה תומר [email protected]
  • אלון נטע 20/01/2015 11:02
    הגב לתגובה זו
    נכון שיש כרגע תזרים מזומנים אך מספיק שנייר אחד יפול לך והתזרים יפגע.תוריד בכמות של הניירות ערך ותחזיק שקלי לטווח בינוני(2-4 שנים)או צמוד מדד של חברות שיש להם בטחונות.בגל האחרון של ההנפקות רמת הבטחונות היתה נמוכה אם בכלל
  • תודה רבה (ל"ת)
    תודה רבה אלון 20/01/2015 12:03
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 09:59
    הגב לתגובה זו
    תקווה שמשהו מהגולשים יסכים להתייחס לשאלה.
  • תודה מיכה סליחה (ל"ת)
    תומר ציון 20/01/2015 10:09
  • 9.
    אפי 19/01/2015 19:17
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך ייתכן כי חברות הסלולר לא יחזירו חובות? תשואות האגח שלהן משתוללות כלפי מעלה בתקופה האחרונה האם בצדק?
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 09:58
    הגב לתגובה זו
    תשואות האג"ח של חברות הסלולר אכן עלו משמעותית בחודש האחרון. הסיבה לכך ציפיות לירידה של תזרים המזומנים אותו החברות הנ"ל מניבות לאור המשך התחרות העזה בענף והמשך ירידת המחירים על חבילות הסלולר. השוק מתמחר כבר את הירידה של התזרים ובעקבות כך ירידה בדירוג החוב של חברות אלו. האם חברות הסלולר לא יוכלו להחזיר את החובות שלהן ? למרות שכיום כמעט ומחלקים בחינם חבילות סלולר זה עדיין נראה לי רחוק. הציפייה שלי היא שלטירוף יש סוף ותמחור במחירי הפסד אינו יכול להמשך לאורך זמן לכן הייתי מצפה כי במחירי החבילות ,כאשר תחזור השפיות לעוסקים בתחום , יעלו . זה לא אומר שמחיר ההון ( תשואות האג"ח) לא יכול להמשיך ולעלות בטווח הקרוב.
  • 8.
    כלכלית לא מפסיקים ברכישה עצמית, תבדקו. (ל"ת)
    עדכון 19/01/2015 19:08
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אביבי 19/01/2015 17:42
    הגב לתגובה זו
    היום רוב הכסף צריך להיות במזומן(כספית וכדומה) ולהכנס נקודתית לאג"ח בארץ לא חסר הזדמנויות צריך רק סבלנות. לדוגמא ב 2014 כניסות קצרות באגחים:רציו,בזן,אלון ריבוע,אורתם ועוד. גם נפתחו מרווחים לאחזקה וגם נתנו סיבובים יפים. "סבלנות טעמה מר אך פירותיה מתוקים"
  • 5% בתיאוריה, בפועל כנראה הרבה פחות (ל"ת)
    מנש 20/01/2015 08:06
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    מיכה - מה דעתך על אנגל משאבים סדרה ז של החברה? (ל"ת)
    eyali 19/01/2015 17:37
    הגב לתגובה זו
  • מיכה צ'רניאק 20/01/2015 10:50
    הגב לתגובה זו
    אסור לי להתייחס ספציפית לאג"ח. אני רוצה להפנות לנקודה הבאה- שים לב כי הערבויות הבנקאיות נסתיימו ( הם שימשו לתשלומים ) , במקום אלו שים לב לשעבודים החדשים שנרשמו בנובמבר 2014 לטובת מחזיקי האג"ח.
  • 5.
    גולשת 19/01/2015 17:14
    הגב לתגובה זו
    מיכה היקר, האם ללהבה יש קרן נאמנות אגח"ית ח"ול?
  • תשובה- לא. (ל"ת)
    מיכה צ'רניאק 20/01/2015 09:50
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    רמי 19/01/2015 16:10
    הגב לתגובה זו
    אנחנו מחזיקים מהמומחיות והמיומנות שלך באגחים פה בארץ . אם נרצה המלצות על אגחים בחול אני חושב שעדיף שנפנה למישהו מקומי שם .
  • כשלא הולך פה בארץ, אז מדברים על חו"ל (ל"ת)
    מנש 20/01/2015 08:07
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    דניאל 19/01/2015 15:34
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה נא הערכתך למחירי האג"חים בסקיילקס לאחר אישור ההסדר בתקווה שאכן אושר ההסדר
  • מיכה צ'רניאק 19/01/2015 16:21
    הגב לתגובה זו
    כיום ההון החוזר המשמש את סקיילקס נע סביב 100-110 מיליון ₪ כאשר נראה שהחברה יכולה להסתדר רק עם כ 60-70 מיליון לכן כאמור בעת החישוב במחצית 2016 ישנה סבירות לפירעון מוקדם של חלק מהאג"ח החדש. מה שאוכל לומר כי ברנע העריך ( בעבודה שפורסמה) את שווי האג"ח החדש לפי 80 אגורות, בשוק הנוכחי זה נראה אופטימי מעט. שווי האקוויטי הוארך סביב 25 מיליון ₪ . אם נניח כי לסדרות הארוכות שווי התביעות המצורפות להן (70% מסך התמורה) + הדיבידנד העתידי מסבן שווים אפס שווי האג"ח נגזר משתי התמורות שציינתי.
  • יוסי 19/01/2015 19:28
    בן דב הקריס את החברה עם מה שעשה לסמסונג אני חושב שיש סיכוי לא קטן לתביעות נגדו
  • מיכה צ'רניאק 19/01/2015 16:20
    הגב לתגובה זו
    לפי הבנתי ההסדר אמור לעבור וזה אמור להתפרסם בקרוב. קשה להעריך את שווי אגרות החוב כי הסדרות הקיימות לא יחזרו להיסחר , חלקם יישארו לא סחירים עד למימוש הביטחונות ( מניות פרטנר) הצמודים להם ( לדוגמה סדרות ד,ו) וחלקם יישארו ללא מניות פרטנר כביטחונות ( הסדרות הארוכות) ועם הקצאה של סדרה חדשה ומניות סקיילקס.כידוע אני מנוע להתייחס ישירות לני"ע סחירים , אבל מה שאוכל לומר הוא, אם נתעלם משווי הביטחונות בדמות מניות פרטנר ( נראה שהיום לחברות הסלולר אין שווי ממשי בבורסה ...) ואתייחס לני"ע החדשים כאמור סדרות ד,ו אמורים לקבל כ 40 מיליון אג"ח חדש והארוכות כ 180 מיליון אג"ח. הסדרה החדשה צמודה למדד נושאת 2% ריבית שנתית והיא צפויה להיפרע עד שנת 2023 כאשר יש אפשרות לפירעון מוקדם של התשלומים האחרונים או חלקם ( במהלך 2016 להערכתי צפוי תשלום כזה לאחר שיחשבו מה ההון החוזר שהחברה אינה זקוקה לו לצורך הפעילות השוטפת שלה ).
  • 2.
    עופר 19/01/2015 15:01
    הגב לתגובה זו
    של מדינת ישראל, נותן כבר שנים רבות, כולל השנה כ - 5% לשנה נומינלי. קח לדוגמא את קרן הנאמנות איביאי סל ממשלתי מאוזן, מס' נייר - 5117627, בדמי ניהול 0 ודמי נאמן 0.03%. לא ברור מה היתרונות של אג"ח חו"ל קונצרני אם אתה שואף לתשואה זהה בסיכון גבוה יותר.
  • דודו 19/01/2015 16:08
    הגב לתגובה זו
    צריך להתסכל על העתיד, מה שהיה עד עכשיו לא רלוננטי כי התשואות נמצאות במקום אחר לגמרי.
  • 1.
    עופר 19/01/2015 14:49
    הגב לתגובה זו
    של מדינת ישראל, נותן כבר שנים רבות, כולל השנה כ - 5% לשנה נומינלי. קח לדוגמא את קרן הנאמנות איביאי סל ממשלתי מאוזן, מס' נייר - 5117627, בדמי ניהול 0 ודמי נאמן 0.03%. לא ברור מה היתרונות של אג"ח חו"ל קונצרני אם אתה שואף לתשואה זהה בסיכון גבוה יותר.
  • dw 19/01/2015 16:45
    הגב לתגובה זו
    עופר - אני יכול להציע בחום כי מחר בבוקר תיגש ליועץ ההשקעות שלך בבנק. אם התיק שלך מרוכז בקרן הזו ואתה חושב שזה אפיק סולידי שבו תקבל 5% לשנה גם בעתיד אז יש לך טעות קשה! היועץ יראה לך מהן התשואות שיש היום באגח ממשלת ישראל, והן שדופות! כאשר אגח ל 10 שנים מציע לך 2% שקלי, אפילו בלי הצמדה, הרי שמי שהתרגל ל 5% שנתי הולך להתאכזב קשות. מה לעשות שאי אפשר לייצר 5% כאשר אגח ארוך מציע 2%, וזה עוד המקרה הטוב. באם התשואה תעלה (קרי האגח ירד) אז גם 2% לשנה לא תראה אלא הפסד בנטו! לא סולידי ולא נעליים, ומשקיעים שלא מבינים חושבים שהם באפיק סולידי ויגלו שהם לא. מחר בבוקר אתה אצל היועץ! חבל שתפסיד כסף סתם בגלל חוסר ידיעה. אין יותר 5% בסולידי. אין!
  • יועץ השקעות 19/01/2015 21:03
    עופר אתה חי ברטרו
  • מיכה צ'רניאק 19/01/2015 16:08
    הגב לתגובה זו
    כפי שכתבו לך כאן , תוצאות העבר באגרות החוב אינן מעידות על העתיד, אדרבא ככל שהעליות בעבר חזקות יותר ואתה נהנה בהווה מרווי הון בגין ההחזקה באג"ח זה בא על חשבון העתיד. הטור עוסק בין היתר בנושא הזה בדיוק. כתבתי כי לאחר גל העליות באגרות החוב הממשלתיות במרבית שווקי ההון בעולם התשואה קדימה היא אפסית או כ 1%-2% ברוטו לשנה על השקעה באג"ח ממשלתי לעשר שנים לכן הציפייה להמשך תשואות של כ 5% בשנה היא אינה ריאלית ואף מסוכנת כי אתה עתיד להתאכזב.
  • א 19/01/2015 15:01
    הגב לתגובה זו
    זו טעות להסתכל אחורה על התשואות ולהסיק מכך שאילו יהיו התשואות גם בעתיד. במיוחד באגח - כל רווח בעבר בא על חשבון רווח בעתיד.