בואו נדבר על התמונה המלאה: כיצד ניתן להרוויח יותר בהשקעות?
כאשר אנו נגשים לתכנן דרך פעולה, אנחנו מקדישים הרבה זמן לבחון את אלטרנטיבות הפעולה, חלוקת הסיכונים, רמת הזהירות הנדרשת, הגדרת המטרה - ורק אז פועלים. בטח ובטח כאשר אנו מסתכלים על תכנון של השקעות לטווח קצר או ארוך.
כל זה נכון וחשוב, אבל מה קורה אם במסגרת ההתמקדות בפרטים אנו מפספסים את התמונה המלאה, במקרה שלנו רק חלק מהנכסים וכתוצאה מכך כל ההחלטות שקיבלנו אינן מביאות את התוצאה המקווה? לצערנו הרב זה קורה פעמים רבות, כאשר איננו מזהים את כל התמונה וכתוצאה מכך כל התכנונים שתיכננו אינם מביאים את התוצאות המצופות. בעולם ההשקעות הדבר קורה לנו פעמים רבות, וההשפעה יכולה להיות דרמטית.
הכונה היא כמובן להבנה שהמכשירים הפנסיונים מושקעים גם הם בשוק ההון, כולל קרנות הפנסיה שלנו, הביטוחים, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. העובדה כי איננו מפנימים זאת גורמת לנו לעיתים להיפגע או לחילופין לא להשיג את מקסימום התועלת מהכסף שלנו.
הדוגמא הטובה ביותר הינה משבר 2008, במהלכו נחתך שווי חסכונות קופות הגמל בעשרות אחוזים. משבר זה היה אמור לגרום לנו להפנמה כי במקרים מסויימים קופות הגמל אינן שונות במאום מתיק השקעות, וגם הן משתתפות ברווחים והפסדים של שוק ההון. לצערי, חלפו להן 6 שנים מהמשבר ומעטים בלבד הפנימו את הנקודה הזו עד הסוף.
חשוב לזכור כי החל מגיל מסויים קופות הגמל, ובוודאי ובוודאי קרנות ההשתלמות אחרי תקופה מסויימת, הינן כסף נזיל אשר ניתן למימוש בכל עת, וככזה אין שוני בינו לבין כסף המופקד בחשבון העובר ושב שלנו בהשקעות כאלה ואחרות. קוראים יקרים, אם יש לי 200 אלף שקלים בחשבון השקעות ועוד 800 אלף שקלים בקופות גמל והשתלמות נזילות למיניהן, ברור שבבדיקת רמת הסיכון יש לקחת בחשבון את כל מיליון השקלים ולא רק את ה-200 אלף. לדאבוני, מעט אנשים עדיין עושים זאת והעובדה שהשיווק לשני המכשירים נעשית על ידי שני אנשים שונים מונעת גם מהגופים המוסדיים בדרך כלל לראות את כל התמונה.
מה עוד יכולה לתת לנו התמונה המלאה?
ניצול נכון של יתרונות כל מכשיר ומכשיר יכולה לתת לנו התפלגות השקעות נכונה יותר של ההשקעות. כך לדוגמא, כיון שקופות גמל וקרנות השתלמות נהנות מפטור ממס רווח הון, הן בביצוע פעולות והן בפדיון, מדוע לא לקבוע שהאפיק שבו אנו צפויים להשיא את הרווחים היותר גבוהים, כמו מניות ואג"חים קונצרניות, יתנהל דווקא בתוך קופת הגמל או קרן ההשתלמות, והאפיקים הסולידים ינוהלו במסגרת תיק ההשקעות? מדוע לא לקבוע כי לא נמשוך קרנות השתלמות וקופות גמל כדי להעבירם לחשבון תיק ההשקעות ובאותו הרגע איבדנו מקלט מס?
חשוב שנבין ונפנים כי השוק הפנסיוני אינו כפי שהכרנו אותו בעבר. מדובר בשוק שניתן לבצע בו ניודים בין גופים, לבצע מעבר בין מסלולים ועל חלק מהכספים ניתן לבצע ניהול אישי, בין אם על ידי מנהל השקעות ובין על ידי ניהול עצמי (IRA).
ההבנה כי יש לראות את כל התמונה, ובחלק מהמקרים המכשירים הפנסיונים נזילים וכוללים גם את הכסף הצבור, תתן לנו ברוב המקרים ניצול נכון יותר של ההשקעה שלנו. באמור מעלה אנו יכולים לראות איך קופות הגמל מניבות לנו גבוהה יותר עקב הפטור ממס רווח בביצוע פעולות ובפדיון, תארו לכם שבמקרה הנ"ל האפיק המנייתי היה מופנה כולו לקופת הגמל ואילו האפיק הסולידי לתיק ההשקעות?
הערות:
*אין הבטחה לתשואה והדוגמא היא לצורך המחשה בלבד.
**יש לקחת בחשבון כי בקופת גמל אין אפשרות לבצע קיזוז הפסדים
פטור ממס רווח הון בפדיון בקרן השתלמות רק עד תקרת ההפקדה המוטבת
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.יתרונות ניהול כסף לפי תיקון 190 לגמלאים מעל גיל 67צבי כ"ץ 26/01/2015 22:08הגב לתגובה זו1 0אני מבקש התייחסות לנ"ל שמעולם לא כתבת עליו לפי המעקב שלי. נא התייחסותך. תודה צבי zvi-k@actcom.co.ilסגור