כיצד הפנסיה שלנו מושפעת מסביבת הריבית האפסית בעולם?
בשנה האחרונה עלתה "בעיה חדשה" על סדר היום - הפנסיה שלנו. הכותרות קובעות כי מדובר בבעיות הקשות ביותר שאנו אמורים להערך לקראתה מבעוד מועד, וכי העלייה התלולה בתוחלת החיים והריבית האפסית השוררת בעולם מחייבת אותנו למציאת פתרונות דחופים ויצירתיים להתמודדות עם הבעיה.
<בטורים הקרובים ננסה לתת כמה טיפים להתנהלות פנסיונית נכונה מהצד של האזרח הפשוט - מה עליו לעשות כדי לנסות ולהגיע למקסימום פנסיה בגיל פרישה. אבל ראשית בואו ננסה לדבר על כמה נתונים וסוגיות מהותיות - משמעות התשואה וסביבת הריבית האפסית השוררת במשק ובעולם.
איזו תשואה עשתה קרן הפנסיה שלנו?
לכל החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות הבטחת תשואה ריאלית של 4.86% על 30% מהנכסים כלומר בניגוד לשאר המכשירים הפנסיונים השפעת שוק ההון במקרה של קרן פנסיה היא רק על 70% מהנכסים. הבטחה זו מעניקה לחוסכים מצד אחד הגנה במקרה של ירידות ומצד שני במקרה של עליות דרמטיות כמו בשנת 2009 קרנות הפנסיה מפגרות במעט אחרי השוק.
<במהלך שנת 2014 קרנות הפנסיה החדשות הניבו תשואה ממוצעת של 6.41%, בשנת 2013 תשואה ממוצעת של 11.22% וב-2012 תשואה ממוצעת של 10.53%. כיון שהתשואות בקרנות הפנסיה אינן מחויבות בניכוי מס רווח הון, ניתן בהחלט לומר שהחוסך הממוצע השיג תשואות נאות בהחלט *(1).
אז מה ההשפעה של הריבית בשוק על קרן הפנסיה שלי?
אם התשואה כל כך נאה, למה טוענים כי הריבית האפסית במשק פוגעת לנו בפנסיה? לריבית במשק ישנה השפעה בכמה פרמטרים על הקרנות. הראשון הוא כמובן בתשואה. מכיון שנכס חסר סיכון מניב תשואה אפסית, מטבע הדברים יותר ויותר השקעות מופנות לאפיקים ברמות סיכון גבוהות יותר, כמו שוק המניות והאג"ח, וקיים חשש כי ירידה בשוק זה תפגע בתשואות של השנים הקרובות. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי קרן פנסיה היא מכשיר חסכון לטווח ארוך כך שאת בדיקת התשואות יש לבצע לאורך זמן.
<
הפרמטר השני של הריבית האפסית הוא בצד האקטוארי. מכיון שאנו משערכים את נכסי קרן הפנסיה בהתאם לנכס חסר סיכון, ובמקביל חלק מהתחיבויותיה של הקרן לגבי נכסים אלו משוערך בריבית גבוהה יותר - אנו יוצרים בקרן מצב של גרעון ועל כן קיימת פגיעה אקטוארית בעמיתים.
ומה ההשפעה של הדמוגרפיה על קרן הפנסיה שלנו?
ההשפעה הדמוגרפית מבצעת שיערוך של גובה התביעות בגין שארים ונכות בקרן הפנסיה, לעומת עלויות הביטוח שנגבו מכלל העמיתים. ההשפעה הדמוגרפית שהיתה עד היום בחלק מהקרנות חיובית אינה משקפת את המציאות אליה אנו צריכים להתרגל החל ממחצית שנת 2014.
<החל מהמחצית השניה של 2014 שונו תעריפי הביטוח עקב קביעת האוצר כי התעריפים שנגבו בממוצע עבור נכות ושארים גבוהה מדי (התעריף לשארים הוגדל והתעריף לנכות הוקטן), עקב כך לא ברור עד כמה ישפיע העודף הדמוגרפי (לחיוב ולשלילה) על החוסכים. יחד עם זאת, חשוב להבין כי עקב העובדה שלחלק מקרנות הפנסיה ביטוחי משנה מסוגים שונים גם השפעה זו מאוזנת על ידי הוצאת חלק מהסיכון.
לאור עובדות אלו איך אנחנו יכולים להשפיע על הפנסיה שלנו? על זה בטור הבא
*(1) על פי נתוני אתר הפנסיה נט.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה