סאגת דורי בניה: כרוניקה של כישלון ידוע מראש
צחי קלמין, מנהל פעילות קרנות הגידור, MORE בית השקעות, מדגים כיצד חברות הנדל"ן צריכות לפעול בכל הנוגע לדיווחי הכנסות באמצעות מקרה דורי בניה
בשקט בשקט, הרחק מאור הזרקורים, פרסמה בתחילת החודש חברת {דורי בניה} את ממצאי ועדת הבדיקה החיצונית אשר מינתה, בעקבות הדיווח על הסטייה והנתונים הלא מדויקים בדוחותיה הכספיים. הבודק המיוחד נועד לחשוף את הרקע לפערים בין נתוני הדוחות לנתונים בפועל - פער שעמד על למעלה מ-400 מיליון שקלים, וכן להציג את המסקנות הנדרשות לצורך המשך ניהולה התקין של החברה.
<על גבי למעלה מ-50 עמודים מסביר הבודק החיצוני, כיצד חברת הבנייה ניהלה את ענייניה באופן לקוי, תוך תחלופה גבוהה של מנהלים ובעלי תפקידים, מוסר תשלומים נמוך לספקים וצמיחה מהירה שלא לוותה בהתאמת המנגנונים הפנימיים של החברה. הדו"ח חושף כי לא נערכה בחברה ישיבה חודשית שוטפת של בקרה תקציבית, ומחלקת הבקרה התקציבית סבלה ממחסור בכוח אדם. עוד מראה הדו"ח כי בחברה נעשו תיקונים והתאמות לדוחות מנהלי הפרויקטים ללא תיאום ותיעוד, וכן כי חלק מהעלויות נפרסו על פני תקופות עתידיות במקום לעדכן אותן על פי הצפי בדוחות.
<דו"ח המבקר שפורסם, צריך לעורר דאגה רבה בקרב פעילי אחוזת בית. הוא מחדד ומציג את הבעיות והסיכונים הטמונים בהשקעה בחברות הפועלות כקבלן מבצע, שכן אילו כלים יש לנו, כמשקיעים, להתריע בפני התנהלות בעייתית אפשרית בחברות אחרות אשר נסחרות בבורסה? האם ניתן לסמוך על מנגנוני הבקרה הקיימים? ישנם 2 כלים ושינויים, שעל ציבור המשקיעים לדרוש מחברות בנייה הפועלות בתחום הביצוע לאמץ לעצמן:
רישום הכנסות
דורי בניה נהגה להכיר בהכנסות מפרויקטים באופן מתירני. כך לדוגמא, הכירה החברה בהכנסות, במקרים בהם המשא ומתן עם מזמין העבודה היה בשלב מקדמי (אם בכלל), וכן הציגה בדוחותיה הכספיים בונוסים ותמריצים אשר בגינם ספק רב אם אכן יתקבלו. שיטה זו אינה זרה לחברות העוסקות בתחום, שכן כולן נוטות להכיר בהכנסות בשלבים מוקדמים. הרשות לניירות ערך צריכה לפעול לשינוי שיטת הרישום החשבונאי, ולקבוע חוקים וקווים מנחים מתי ניתן להכיר בהכנסות, בונוסים ובתמריצים.
<על בעלי המניות לשנות את סדר העדיפויות הנוכחי להנחות את מנהלי החברה, בראש ובראשונה, לשמור על יציבותה העסקית של החברה ולהפעיל מנגנוני בקרה יעילים. כיום, נוהגים הדירקטוריונים השונים לקשור את שכר המנהלים, לשורת ההכנסות של החברה - דבר אשר מתמרץ את המנהלים להכיר בהכנסות באופן לקוי, ואף רחוק מן המציאות.
ביטול הקשר בין שכר המנהלים לבין סעיף ההכנסות
על בעלי המניות לשנות את אופן התגמול הנוכחי לקבוע את שכר המנהלים על בסיס עמידה ביעדים ושיעורי רווחיות. נדגיש כי בשנת 2014 שילמה חברת דורי בנייה לחמשת מנהליה הבכירים, שכר בסכום מצטבר של למעלה מ-6 מיליון שקלים.
<לסיכום, דוח המבקר החיצוני של דורי בניה, חשף את הבטן הרכה של ענף הנדל"ן המקומי. שכן שיטת העבודה הקיימת ואופן הרישום החשבונאי בחברות הנדל"ן, אשר פועלות כקבלן ביצוע, הינה בעייתית ומועדת לפורענות. על הרשות לניירות ערך לפעול למען תיקון הכשלים החשבונאיים, ולייצר קווים מנחים באופן הרישום החשבונאי. הרשו לי לצטט שורה אחת מדו"ח המבקר, אשר ממחישה יותר מכל את מהות הבעיה "הדוחות אמורים לשקף מצב נתון ומהימן, בהתאם לכללי החשבונאות הרלוונטיים, ולא מצב רצוי. שכן, החשבונאות הינה כלי דיווח ואינה כלי להשגת יעדים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.כתיבה חלשהשלי יועצת בבנק 27/03/2015 12:38הגב לתגובה זו3 1התוכן חלש וכך גם הכתיבה, מתי יוחלף הבחורציקסגור
-
צודקת שלימאור 27/03/2015 14:41הגב לתגובה זו1 0גם אני יועץ בבנק, לא היו מעבירים לנו סקירה ברמה כזו.סגור
-
צחיאבי 28/03/2015 22:37הגב לתגובה זו0 1אני מכיר טוב את צחי, הוא מנהל קרנות גידור בחסד, תמשיך לעשות את העבודה הנהדרת במור.סגור
-
2.בהעדר פיקוח של הרשות, הענין יסגר בבית המשפטיריב 25/03/2015 13:58הגב לתגובה זו1 0פרמת רואי החשבון התרשלה בגדול וכמובן גם הנהלת החברה והדירקטורים בה. אין מצב שהתביעה לאתתקבל. השאלה היא מה גובה הפיצויים שיפסק והאם פוליסות הביטוח אחריות מקצועית יכסו את הנזק.סגור
-
1.400 מיליון ש"ח נזק - 6 מיליון ש"ח משכורות (ל"ת)אבירם 25/03/2015 13:28הגב לתגובה זו1 0סגור