המיזוגים האחרונים בשוק הבינלאומי
צחי קלמין, מנהל פעילות קרנות הגידור, MORE בית השקעות, על פונטציאל הרווח של המיזוגים האחרונים בשווקים הבינלאומי, ועל הסיכויים שנוכל לראות מיזוג דומה גם במשק המקומי
שוק המיזוגים והרכישות הבינלאומי ממשיך לספק לנו כותרות חיוביות. לאחרונה התבשרנו על 2 עסקאות מיזוג ענקיות. הראשונה, הינה העסקה הגדולה ביותר בענף האנרגיה ב-20 השנים האחרונות, אשר במהלכה תרכוש Royal Dutch Shell את BG הבריטית בכ-70 מיליארד דולר. השנייה, תתרחש כנראה בשוק התרופות הגנריות, כשמיילן הציעה לרכוש את חברת התרופות האירית-אמריקנית פריגו בתמורה ל-29 מיליארד דולר, אשר ישולמו לבעלי המניות של פריגו במזומן ובהקצאה של מניות מיילן.
<פוטנציאל הרווח שתעשיית המיזוגים והרכישות הבינלאומית מגלמת, לא הפתיע את מנהלי ההשקעות המוסדיים הפועלים בשווקים מעבר לים. אולם כאשר בוחנים את שוק ההון המקומי, בכדי לאתר עסקאות מיזוג נוספות, מתברר כי הסיכוי למצוא עסקאות כאלו כמעט ואינו קיים, שכן ישנם פערים מבניים רבים בין שוק המניות הישראלי לאלו הבינלאומיים.
<קבוצות השליטה. אחד ההבדלים אשר מונעים את פעילות המיזוגים הינו ריכוזיות המשק הישראלי. השילוב הבעייתי המורכב ממסמפר מצומצם של קבוצות שליטה, לצד משק מקומי בעל יכולת צמיחה מוגבלת, יוצר חוסר מהותי ברוכשים פוטנציאליים. בנוסף, דרישות הרגולציה ויישום החוק לצמצום הריכוזיות אשר נחקק בשלהי 2013 מבריחים חלק ניכר מהגופים הזרים וקרנות ההשקעה השונות הפועלות בישראל. חברות ישראליות רבות מעדיפות להרחיב את פעילותן העסקית באמצעות רכישת חברות מעבר לים, ובכך הם נמנעים מדרישות הרגולטור המקומי ונחשפים לשוקי יעד חדשים.
<גרעין השליטה. גרעין השליטה בחברות הישראליות, מרוכז בשיעור גבוה בידי בעל שליטה אחד, אשר מבקש לבצר את החזקתו בחברה - דבר אשר גורע בכדאיות פעולת המיזוג עם תאגידים וגופי השקעה אחרים. לשם ההמחשה, בעלי המניות הגדולים ביותר בחברות פריגו ומיילן מחזיקים כ-8% מהון המניות של החברות המתמזגות, כאשר יתרת ההחזקות מוחזקת בידי הציבור. ככל שגרעין השליטה קטן, האפשרות לביצוע מהלך של מיזוג, רכישה או הצעת רכש עוינת גובר וכך גם פוטנציאל הרווח עבור מחזיקי המניות.
<מטרת המיזוג. כאשר משווים בין המיזוגים בשוק הישראלי לבין אלו שבשווקים הבינלאומיים מבחינים כי קיים פערים גדולים בין מטרות המיזוג. על פי רוב, מטרות המיזוג אמורה להציף ערך לכל בעלי המניות, להשביח את יעילות החברות, להרחיב את קהל הלקוחות ולהגדיל את הרווח הנקי. בהודעה שפרסמה חב' רויאל דאץ' עם פרסום הצעת הרכישה ל-BG, נאמר כי היא תספק לרוכשת נגישות לשדות נפט וגז בעלי ערך גבוה ביותר שטרם נוצל בברזיל, אפריקה ואוסטרליה. כאשר בוחנים את פעילות המיזוגים הקיימים בישראל, קשה לראות את הצפת הערך לטווח ארוך לטובת ציבור בעלי המניות, ונוצר הרושם כי הוא נועד לשרת את בעלי השליטה בלבד.
<לסיכום, שוק המיזוגים והרכישות הבינלאומי ימשיך להוות את אחד ממנועי הצמיחה העיקריים בכל שוקי המניות בעולם. חברות הפרמצבטיקה, האנרגיה והטכנולוגיה ימקדו את עיקר תשומת הלב מצד רוכשים אפשריים. להערכתנו, פוטנציאל המיזוגים בשוק הון המקומי כמעט ואינו קיים עקב מבנה השוק הריכוזי, מיעוט הרוכשים ועודף הרגולציה. יחד עם זאת, אנו צופים כי בשנה הקרובה יגברו הסיכויים למיזוג אפשרי בענף התקשורת המקומי, ואולי אפילו בענף הבנקאות, כאשר יבשילו התנאים למיזוג המתבקש בין בנק ירושלים ודקסיה ישראל.
<***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.השוק המקומי לא בשל למיזוגים ..... (ל"ת)דוד הכיטוב 19/04/2015 15:16הגב לתגובה זו0 0סגור