מעסיק יקר האם אתה מוכן ל-2016? התקנה החדשה עושה סדר
כאשר אני פוגש מעסיקים, אחת הסוגיות שעולות לעיתים קרובות הינה העובדה כי חלק גדול מזמנו של בעל העסק מופנה לטיפול בבעיות אדמינסטרציה, הנובעות בחלקן מהרגולציה אשר מטילה יותר ויותר חובות על בעל העסק. הרגולציה עבור מעסיק עם 10 עובדים זהה או דומה לזו עם 500 עובדים. על רקע זה תקנה חדשה במסגרת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תשלומים לקופת גמל) תשע"ד-2014 מטילה חבות חדשה על כל מעסיק המעסיק למעלה מ-10 עובדים החל מ-1.1.2016.
<הטור הפעם נכתב במשותף עם יובל בראל - יועץ פנסיוני עצמאי וסמנכ"ל ביטוח חיים לשעבר בהפניקס חברה לביטוח. חשוב לשים לב כי במסגרת התקנות אין שינוי בהוראה המאפשרת לכל עובד לבחור את התוכנית הפנסיונית המתאימה לו. התקנות מתייחסות אך ורק לנושא הפקדות לקופת גמל של עובדים (במעמד שכיר) - קרי הפקדות לפנסיה, קופות גמל, ביטוחי מנהלים וכיסויים ביטוחיים נלווים לביטוחי מנהלים.
<באופן כללי הוראות הדין כיום מחייבות מעסיק למספר נושאים עיקריים (אם נתעלם כאן לצורך הפשטות מהסכמים קיבוציים), ובעיקרם העברת הכספים בגין הפנסיה לגוף המוסדי או לסוכן הביטוח המטפל בגין סך העובדים כשיעור מהשכר (כקבוע בצו הרחבה לפנסיה חובה, הסכמים קיבוציים והסכמי ההעבודה). אין כל אחריות לוודא שהכספים אכן הופקדו בתכניות הפנסיוניות הנכונות, או לדאוג להפקדה ברמת עובד.
<מועדי העברת הכספים לגוף המוסדי או לסוכן הביטוח המטפל.התקנות החדשות מוסיפות אחריות כבדה מאוד - האחריות לעניין הפקדת הכספים בכל תכנית ותכנית ובעבור כל עובד ועובד, חלה על המעסיק עצמו, ולא רק על הגוף המוסדי. האחריות על העברת הכספים בגין כל עובד חלה על המעסיק, לרבות בהיבטים הבאים:
- מועד ההפקדה
- הגוף המוסדי בו מתנהלת תכנית הפנסיה
- תכנית הפנסיה בגוף המוסדי
- החשבון המתאים בתכנית הפנסיה (כגון תגמולי עובד, תגמולי מעביד, פיצויים).
- דיווח ממוחשב לגוף המוסדי בגין כל הפקדה, הכולל פירוט מרכיבי הפקדה, בהם השכר המבוטח, חודש העבודה, שיעורי ההפקדה ופטורים ממס.
- דיווח ממוחשב לגוף המוסדי בגין סיום הפקדות בגין עובד, הכולל נתונים כגון פרטי העובד, סיבת הפסקת ההפקדות ומועדים רלוונטים.
- קבלת איזונים חוזרים מהגוף המוסדי (ראשוני ומסכם) בנוגע לדיווחי המעסיק, וטיפול מתאים בחריגים ובשגויים.
בגין שגיאות בהפקדות, איחור בהפקדת כספים לתכנית ואי הפקדה, העובד יוכל לתבוע את המעסיק, ולא רק את הגוף המוסדי שלו. מבדיקות בענף עולה כי מרבית המעסיקים אינם ערוכים לתקנות אלו.
<למה שיהיו בעיות בהפקדה?
במצב אידאלי לא צריכות להיות בעיות בהפקדה והכסף אמור להיות משוייך כראוי. אך בפועל פעמים רבות עקב העברות ידניות, אי בדיקה מסודרת וחוסר בקרה אנו מגלים כי הכספים שהופקדו אינם מוזנים כיאות לתוכניות הפנסיוניות. אם עד עכשיו עיקר הבעיה היתה של הגוף המוסדי, דרך תקנות אלו מוחלת גם החובה הזו על כתפי המעסיק.
<בהערת אגב נציין כי תקנה זו הינה חלק משורה של חוקים, צויים ותקנות אשר חלקם בתוקף וחלקם נמצאים בתהליכי אישור כאלה ואחרים. מצד אחד, הם מאפשרים בחירה כמעט חופשית של העובד לגבי התוכנית הפנסיונית שלו והסוכן שיטפל בו. מצד שני, מטילים חובה גדולה מאד על המעסיק ל"דאוג" שבחירת העובד תתורגם הלכה למעשה, כולל בדיקה ובקרה שלעיתים מצריכים משאבים רבים.
<
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה