ההשלכות של פשיטת רגל יוונית על הבורסות

סוחר מעו"ף | (8)
נושאים בכתבה יוון

בעוד רוחות המלחמה מתחילות לנשוב בקלילות (הלבנט, המפרץ הפרסי וחצי האי ערב, אוקראינה, וימי סין), עולם ההשקעות לוקח אתנחתא למופע התורן (רוקי 17) של הטרגדיה היוונית.

במקביל, אנו מחכים ל-lift-off מהפד. אציין שכרגע קריאת השוק היא שיש סבירות מסוימת שהפד הוא bullshit, ושריביות אפס עימנו, כל עוד השוק מאפשר זאת. ככל שסברה זו תתממש (למשל, אם לא נראה ביוני-ספטמבר העלאה, או צפי מאוד ברור להעלאה למרות תמונות המקרו האמריקני המלבבת יחסית - אבטלה נמוכה, וכו'), אזי ששוקי החוב עשויים להגיב בצורה חדה.

בטווח של החודש הקרוב (כולל בסופ"ש), יוון צריכה לפרוע כמיליארד וחצי אירו ל-IMF (כולל 310 מיליון אירו בסופ"ש הקרוב, אך ניתן באופן סביר על-פי כללי ה-IMF לאחד את כלל התשלומים החודש לסוף החודש), יש לציין שיוון רוקנה את רזרבות החירום שלה ב-IMF לעמוד בתשלום מאי, כאשר מקור המזומנים של יוון הוא פנימי (על-ידי החרמת מזומן מכל מוסד ממשלתי וסמי-ממשלתי לטובת התקציב) וסיוע חירום (ELA) מה-ECB לבנקים היוונים (אשר כל בר דעת משך את כספו הנקוב באירו מהם זה מכבר).

סיוע אחר, מאז עליית הממשלה היוונית תחת סיריזיה, הפסיק. ה-ELA לבנקים ניתן תמורת אג"חים יווניות (שכולם יודעים מה עומד מאחוריהן) שהבנקים היוונים קונים. במקביל, אלה האחרונים מעבירים אשראי אל מוסדות ממשלתיים וסמי-ממשלתיים שונים, אשר כספי המזומן שלהם עוברים לקופה המרכזית. על הדרך, חלק מפיקדונות האזרחים והחברות (שעוד נותרו) נוזל החוצה, מעבר לכך, ישנה "נזילות" אחרות במערכת מורכבת שכזו, וכל שכן במדינה עם רמת שחיתות כיוון - בה כולם חושבים שהבוזוקי יידום בקרוב.

ה-ECB מחליט כעת ברמה שבועית על המסגרת הכוללת הניתנת לבנקים יוונים (ושחלקו משמש את הממשלה למזומן). היורוגרופ מחכה להסכם רפורמות עם היוונים לפני העברת עוד כסף.

ביולי-אוגוסט יש סכומי ענק שיש לשלם ל-ECB (כ-3 מיליארד כל חודש). אז נראה שגם אם היוונים יאחדו את התשלום ל-IMF לסוף החודש - המועד הסופי לא יכול להידחות מעבר לכך.

האם פשיטת רגל יוונית היא דבר רע?

לא ברור. חוסר היכולת היוונית לעמוד בחוב ידוע לכל העוסקים במלאכה זה מספר שנים, ניתן לומר שה-bailout הקודם היה בתנאים שהבטיחו את הכישלון הנוכחי. כמו אדם שסובל מעצירות, פשיטת רגל יוונית עשויה דווקא לגרום להקלה - גם לאירופה וגם ליוון. המצב הנוכחי, בו אין אמון ביכולת יוונית להחזיר את החוב בבנקים היוונים ובמערכת בכלל, אינו מאפשר תנאים לצמיחה והתאוששות.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הכלכלה היוונית היא non-factor, ב-EU וכל שכן בעולם, אז מדוע אכפת לנו? משתי סיבות:

  • אפשרות ל-contagion, בפרט לאיטליה וספרד - מצבת החוב האיטלקי גבוהה מאוד, וב-2011 היה חשש גדול בשווקים שהם לא יעמדו בתשלומים. בינתיים, לא רואים חשש שכזה. אך ככל שיהיה חשש שאיטליה יכולה לעשות מעשה יוון (וחשש זה עשוי להתגבש אם יוון פושטת רגל) התשואות האיטלקיות יכולות לטפס מאוד מהר. במידה והתשואות עולות, היכולת האיטלקית לגלגל את החוב תיפגם קשות, מה שעשוי לגרום ל-spiral שיביא לחדלות פירעון.
  • במישור הגיאופוליטי, יוון היא מישכון מעניין בין רוסיה לנאט"ו. יציאה מה-EU יכולה להוביל ליציאה מנאט"ו ו-realignment לרוסיה של פוטין. לרוסיה יש כל מיני אינטרסים בבלקנים ובים התיכון, ואין ספק שבת ברית יוונית תוכל לקדם את העניין הרוסי עד מאוד (ואם תהיתם מדוע גם האמריקנים בתמונה...).

אם נשווה ל-2010-2011, השוק חושש פחות מ-contagion (כך נראה), אך הקלף הגיאופוליטי עלה על השולחן בעקבות אוקראינה וחצי האי קרים. אז כיצד זה ייגמר? כל האופציות פתוחות ובפרטף

  1. הגעה להסכם ארוך טווח (כולל מחיקת חוב): המכשלה פה היא החוסר הרצון הפוליטי האירופי למחוק חוב (מוכנים, במידה מסוימת, לדחות).
  2. הגעה להסכם קצר טווח: kicking down the can. עוד הסכם פלסטר שיזרים כסף בטווח הקצר באופן המאפשר החזרי חוב, תמורת הסכמי רפורמה שלא ברור שהיוונים מוכנים לממש. זה יוביל אותנו למופע חוזר בשנה-שנתיים-שלוש הבאות בסבירות גבוהה.
  3. Default על החוב (כולו, רובו או חלקו, ע"פ זהות מחזיק), אך הישארות ב-Eurozone מחייבת הסכמה פוליטית ב-EU, ותמיכה של ה-ECB בבנקים (בין אם חדשים, בין אם ישנים).
  4. Grexit: קרי יציאה מה-Euro zone (חזרה לדרכמה) ביחד עם Default. תיתכן הישארות ב-EU (ללא האירו).
  5. Grexit פליפ לרוסיה.

כרגע, כיאה במשחק brinkmanship, כל האופציות על השולחן. תגובת השוק תהיה מורכבת מאוד בהינתן הפרטים. למשל, יש חשיבות ל"ענישת יוון" (כך שלא יהיה אטרקטיבי לאיטליה וספרד לעשות כמותה), אך עונש עודף יכול להיות שלילי עוד יותר - המישור בו כל מתווה ייבחן, הוא מידת מניעת ה-contagion למדינות אחרות (וגדולות יותר), והשלכות גיאו-פוליטיות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    אלי 01/06/2015 11:33
    הגב לתגובה זו
    תודה למדתי הרבה
  • משה החדרתי 03/06/2015 22:37
    הגב לתגובה זו
    אבא אבן היה נואם בחסד עליון עם שפה עשירה. כשרצה, נאם יפה במשך שעה ובסוף לא הבנתה כלום, ממש כמו כל השטויות שנכתבו לעיל. לא מבין למה נותנים לו במה.
  • 4.
    כמו בובה 31/05/2015 21:29
    הגב לתגובה זו
    האירופים ישלמו ליוון כמו בובה
  • 3.
    אתה חפרן, דבר לעיניין יה״דבאע״ (ל"ת)
    סוחר מעוף 31/05/2015 17:34
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    פ 31/05/2015 16:17
    הגב לתגובה זו
    לא במימדים של ליהמן אך בהחלט עלולה לגרום לבריחת הון משמעותית משווקי המניות בעולם. נ.ב- מדוע לא כתוב מיהו כותב הטור?
  • 1.
    אבשלום קורה 31/05/2015 14:13
    הגב לתגובה זו
    מה גם שהכל ניתן לתרגם לעברית. על מי אתה עושה בדיוק רושם?
  • סוחר סחור 31/05/2015 14:39
    הגב לתגובה זו
    לא קשור ל"רושם". תרגום ECB ל"בנק המרכזי האירופאי", או IMF ל"קרן המטבע הבינל" הינו מסורבל. תרגום של מונחים מקובלים בפיננסיים כגון Grexit (שם קוד מקובל לתרחיש), או לחילופין ניסיון לתרגם bailout ל"תוכנית חילוץ" הינה לא תמיד מדוייקת, ולכן השימוש במונח המקובל (באנגלית, בהקשר זה) הינו יותר מתאים ונוח.
  • אמיר 31/05/2015 20:13
    מה אתה משחק לי אותה מנהל קרן של 700 מיליארד דולר עם הביטויים האלו?שחרר באמאשך.אתה רוצה תכתוב פה כמו בן אדם שמעביר מסר לקבל קוראיו בצורה ברורה ולא נותן פה הרצאה מי ישמע סטודנטים של הרווארד מסתכלים באתר הנלוז הזה.