הממשל הסיני מפעיל את כל התותחים הכבדים, ועדיין נכשל

רוני יונסיאן, מנהל מחקר ני"ע זרים בלאומי שוקי הון, על המפולת של הימים האחרונים בשוקי ההון של סין. מה הצעדים של הממשלה למניעת הנפילות? והאם יש קשר לכלכלה?
רוני יונסיאן | (4)
נושאים בכתבה סין

יש הקושרים בין שוק המניות הסיני לבין הכלכלה במדינה, אולם האמת היא שלא ניתן לזקוף את הראלי האחרון  במדד המניות הסיני לשיפור כלשהו בכלכלה. זו ממשיכה להאט כבר כמה שנים ברציפות - גרף המניות מנותק לגמרי ממה שקרה.   הטריגר לעליות, כפי שציינו בעבר, היה ההערכות על הכנסת מדדי המניות הסיניים המקומיים למדדים הגלובליים, ופתיחת השוק הסיני למשקיעים זרים. אבל כמובן שהמניות הגיבו עוד לפני כן, ומשקיעי הריטייל המקומיים התנפלו על המניות הסיניות. עד אז, המשקיעים המקומיים היו מוטים מאד להשקעות בנדל"ן. כאשר מחירי הבתים החלו להתקרר המשקיעים חיפשו חלופה, ומצאו אותה במדדי המניות הסיניים. גורם נוסף שתמך בשוק המניות הסיני היה הפחתות הריבית, שכמו בכל מקום אחר בעולם, עודדו לקיחת סיכונים.   כל עוד שוקי המניות עלו - הכל היה בסדר. בתוך קצת יותר משנה מדד המניות הסיני המקומי - The Shanghai A-Share Stock Price Index - רשם עלייה של כ-150%, אך בחודשיים האחרונים ישנה מפולת של ממש עם ירידה של כ-30% מהשיא.   הממשל הסיני לא מצליח להשפיע למרות, שכאמור, לא נצפה בשנה האחרונה קשר ממשי בין הכלכלה למדדי המניות, הממשל הסיני חושש ממפולת שתמחק את כספי המשקיעים (שחלק גדול מהם לקח הלוואות כדי לרכוש מניות), ומתוקף זה הוא נוקט בשבועות האחרונים בסדרה של צעדים אגרסיביים על מנת לעצור את הירידות, אך ללא הצלחה יתרה. הצעדים האחרונים היו בין היתר, חקירה שנפתחה בטענה למניפולציות במסחר במניות, כאשר עיקר הבדיקה תתמקד במכירות בחסר. בנוסף, הוגבל המסחר היומי בחוזים על המדדים - הכלי העיקרי באמצעותו ניתן לבצע שורט על המניות בסין.   עוד לפני כן ניסה הממשל לעצור את הירידות בשורה של צעדים שונים ומגוונים, הנה כמה מהם:

  • אישור לקרנות הפנסיה לרכוש עד 30% מנכסיהן במניות
  • הפחתת ריבית
  • הקלה ב-Margin Lending, כלומר באפשרות ללוות כסף לרכישת מניות
  • הפחתה בעמלות המסחר
  • הפחתת קצב ההנפקות הראשוניות (ניסיון להפחית היצע בשוק)
האם המדדים יקרים או זולים אחרי הנפילות?  מדד ה-CSI 300 נסחר במכפיל רווח של 17.16, מכפיל מדד ה-Shanghai A-Share הוא 18.96 בלבד - לכאורה מכפילים סבירים הדומים למכפיל ה-S&P500 האמריקני, אלא שהמכפיל המדדי משקר.   בסקירה מה-15 ביוני שפורסמה בבלומברג נטען, כי מדדי המניות בסין יקרים פי 3 ממדדי מניות אחרים בעולם. ההסבר לכך, שאלה הראשונים מוטים לסקטור הפיננסי המרכיב כ-30% מהם. הבנקים הסיניים נסחרים במכפילי רווח חד ספרתיים נמוכים, המשקפים את חששות המשקיעים מכך שרווחיהם לא בני קיימא, והם נסחרים במכפילים אלה זה כ-5 שנים. לעומת זאת, המכפיל החציוני במדדי המניות, נכון למועד כתיבת אותה סקירה, היה 58. כיום הוא נמצא קצת מעל ל-40. עדיין מכפיל מאוד גבוה, גם אחרי הירידות האחרונות.   גם אחרי המימוש שהיה מאז ה-15 ליוני של כ-25%, המכפיל החציוני בסין כיום הוא מעט יותר מכפול מאשר זה של מדדי המניות המובילים בעולם. גם כאשר הממשל הסיני מפעיל את כל התותחים הכבדים שלו, הוא עדיין לא מצליח לתמוך בשוק המניות המקומי - עובדת שלא מסמנת טוב לבאות. מחירי המניות הגבוהים והתקררות הכלכלה הסינית תומכים גם הם במגמה השלילית.   השפעה על העולם - מוקדם לקבוע מוקדם עדיין לקבוע עד כמה תשפיע המפולת הסינית על העולם. על פניו, נראה שזו תופעה מקומית יותר מאשר גלובלית. יותר מ-3 טריליון דולר נמחקו בשבועות האחרונים משוק המניות הסיני (אלא שקודם לכן נוספו כ-6 טריליון). לשם השוואה, שווי המניות המצרפי במדד ה-DAX הגרמני, הכולל את 30 החברות הגדולות בגרמניה, קרוב ל-1.3 טריליון דולר. סימנים להשפעת המפולת הסינית על נכסים אחרים בעולם, ניתן לראות במטבע האוסטרלי, הנחשב לברומטר טוב לכלכלה הסינית, אשר איבד מערכו כ-4.6%  מאז ה-18 ליוני השנה.  

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    רוני, חמור !! קופץ בראש (ל"ת)
    מיהרת מדי 09/07/2015 10:03
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    שבח רון 09/07/2015 06:24
    הגב לתגובה זו
    לימדו אותי לחכות יום יומיים לפני תגובה.
  • 2.
    ' 08/07/2015 15:50
    הגב לתגובה זו
    שכדאי שירגעו.
  • 1.
    אנונימי 08/07/2015 12:06
    הגב לתגובה זו
    היכן מפורסם המכפיל החציוני בסין? נא לינק