שימו לב! הציבור הפנסיוני לא מודע לעלות החסכונות שלו
חלק גדול מהטורים שפרסמתי עוסק בתופעה שמטרידה חלק גדול מאזרחי ישראל, והיא איך לחסוך לפנסיה בצורה היעילה ביותר. מושגים כמו דמי ניהול, מסלולי ביטוח, מסלולי השקעות והשפעה הדדית, חוזרים שוב ושוב ואין ספק שבשנים האחרונות הפך מוצר הפנסיה להיות יותר מובן למי שמתענין בתחום. היכולת של החוסך להשפיע על גובה העמלה אותה הוא משלם השתפרה, אך יחד עם זאת מבלי ששמנו לב גדלה האוכלוסיה שמתחילה לממש את הנכסים שנצברו בקרנות הפנסיה - אוכלוסיית מקבלי פנסיית הזיקנה.
<בניגוד לאוכלוסיית החוסכים הפעילים, אצל אלה הפנסיונרים רב הנסתר על הגלוי. מבלי שנרגיש השפעתה של אוכלוסיה זו על כלל החוסכים, ובעיקר על הקיצבה אליה חסכו כל החיים, הולכת וגדלה. בטור היום נדון בפנסיונרים החדשים המקבלים את קיצבתם או עתידים לקבל את קיצבתם מקרנות הפנסיה החדשות ומפוליסות ביטוחי המנהלים המושקעים בשוק החופשי.
<ראשית חשוב שנדע שברגע שלקוח מתחיל לממש את זכותו לקבלת פנסיית זיקנה מדובר על תהליך שאין חזור ממנו. כלומר ההחלטה היא חד כיוונית, איננה ניתנת לשינוי ומונעת מהפנסיונר לשנות את קרן הפנסיה שלו. שנית קיצבה משולמת לכל החיים, אך טרום היציאה לפנסיה תתבקשו לבחור מסלול ליציאה לפנסיה.
<
מדוע חשוב לבחור מסלול לפנסיה אם הפנסיה משולמת לכה"ח?
מכיון שלפני היציאה לפנסיה ניתן לבחור מסלול הבטחה למינימום תשלומים. לדוגמא בקרן פנסיה ניתן לבחור מסלול שיבטיח 60% לבן או בת הזוג, מינימום של 240 תשלומים, מסלול שיבטיח רק 30% לבת הזוג ועוד ועוד וריאציות.
איך זה עובד?
במידה והפנסיונר הולך לעולמו מקבלת אלמנתו קיצבה של 60% מהקיצבה לה הוא היה זכאי, ובמשך 20 שנה לפחות מיום יציאתו לפנסיה משולמת לה או למוטבים (במידה והאלמנה איננה בחיים) בקיצבה המלאה.
לדוגמא, עמית יצא לפנסיה וקיבל פנסיה של 10,000 ש'. הוא בחר את המסלול המוצג והלך לעולמו אחרי 10 שנים מיום היציאה לפנסיה. אלמנתו תמשיך לקבל אחריו 6,000 ש' לחודש ועוד 4,000 ש' לחודש עד שיגמרו 20 שנה מיום היציאה לפנסיה, עקב הבטחת מינימום הקיצבאות. נניח שגם היא הלכה לעולמה 5 שנים מיום פטירתו, המוטבים אותם קבע הפנסיונר טרום היציאה לפנסיה יקבלו עוד 5 שנים קיצבה של 10,000 ש' (כהיוון או כקיצבה תלוי במכשיר המשלם) ולאחר מכן תסתיים הזכאות.
<
אז למה למעשה לא לבחור מסלול כזה?
חשוב להבין שבכל מסלול כזה "מסתתר" רכיב ביטוחי. מסלול המבטיח רק 60% לבת זוג בת 63 לגבר בגיל 67 ייתן לה ממקדם קיצבה של 196.8, כלומר צבירה של מיליון ש', כלומר פנסיה של 5,081 ש'. לעומת זאת, אם בנוסף להבטחה של 60% לבת זוג ירצה אותו פנסיונר להבטיח גם מינימום של 20 שנה קיצבה, ישתנה המקדם ויעמוד על 204.9 כלומר אותה צבירה תבטיח פנסיה של 4,880 ש'. ההבטחה במקרה הזו עולה 200 ש' לחודש כאשר הסיכון הביטוחי הולך ויורד, אך הפרמיה נשארת קבועה. כך מתנהל בכל הבטחה והבטחה. ענין זה נכון גם לגבי ביטוחי המנהלים וגם לגבי קרנוות הפנסיה החדשות (המקדמים יותאמו בהתאם לנתונים הספציפים של כל אחד ואחת).
מסקנה, טרום היציאה לפנסיה חשוב לבצע הערכה לגבי צרכינו השוטפים ומה יהיו צרכי המשפחה במקרה פטירה בטרם עת. אז יש לבקש לקבל את אופציות הפרישה ולחשב את ערכם הכלכלי הנכון. נקודה נוספת חשובה, היא דמי הניהול בעת היציאה לפנסיה. כיום הם עולים באופן אוטומטי ל-0.5% ובמקרים מסויימים גם ל-0.6% (תלוי במכשיר המשלם את הקיצבה). שוק הקיצבאות נכון להיום עדיין מנוון ואין בו תחרות בכל הקשור לקיצבאות. יחד עם זאת, סביר להניח שבעתיד שוק זה יפתח לתחרות גם עקב עידוד הממונה על שוק ההון וגם עקב התחרות על כספי החוסכים. ועל כן חשוב להיות ערים לסוגיה זו טרום היציאה לפנסיה.
<
מדוע בניגוד לחסכון השוטף לא קמה צעקה לגבי דמי ניהול אלה?
לטעמי מדובר על שתי סיבות עיקריות. הראשונה, מדובר על אוכלוסיה שממילא מבולבלת ועסוקה בשינוי דרסטי באורח חייה, שמתקשה להתמודד עם כל הסוגיות הדורשות הבנה , למרות שהיא קריטית, היא לא מובנת עד הסוף.
שנית, בניגוד לדמי הניהול לחוסכים הפעילים, שבולטים יותר, העמית הפנסיונר אינו יכול להבחין בדמי הניהול והם אינם מופיעים בשום מקום. אם נשאל את אוכלוסיית הפנסיונרים סביר שנקבל תשובה שהם כלל אינם משלמים דמי ניהול, בעוד שברור כי זו אינו תשובה נכונה.
<***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.שאלה לירון על ביטוח מנהליםמנחם פרידמן 27/07/2015 18:25הגב לתגובה זו0 0התחלתי לקבל פנסיה מהחלק הלא פטור ממס של הפוליסות.,השארתי את החלק הפטור ממס עדיין כפוליסות במגדל{רובן מלפני שנת 1990) אילו שיקולים עלי לקחת בחשבון כדי להחליט אם ומתי להוציא את הכספים או להמיר גם אותם לפנסיה?סגור
-
5.כדי לקבל 10000 שח בחודש כיום יש לחסוך 2 מיליוןגילי 15/07/2015 23:23הגב לתגובה זו1 0עוד עשרים שנה מקדם הקצבה יהיה גבוה יותר ואז כדי לקבל 10 אלף תצטרכו לחסוך יותר משני מליון, יש אנשים שכל החיים לא מרוויחים שני מליון, בקיצור, אל תבנו על הפנסיה שלכםסגור
-
4.אוסף מאמרים קודמיםאבי 15/07/2015 09:54הגב לתגובה זו3 0שלום ירון, מזה זמן אני עוקב בענין רב אחרי המאמרים המאלפים שלך. מאוד הייתי רוצה לשמור אצלי מאמרים קודמים שלך כדי שאוכל לעיין בהם בעתיד בשעת הצורך. המידע המופיע בהם לא יסולא בפז וחשוב לשמור אותו בהישג יד. היכן ניתן למצוא ולהוריד את אוסף המאמרים שלך? תודה מראשסגור
-
3.יוני גושןירון 14/07/2015 20:21הגב לתגובה זו1 0יוני לקבל ממך כזו מחמאה עשית לי את היום תודהסגור
-
2.בחירת מסלול קיצבת זקנהיוני גושן 14/07/2015 09:05הגב לתגובה זו2 0אוהב את צחות הניסוח של ירון שמיר לסוגיה המאוד עלומה ומורכבתסגור
- טען עוד
-
1.פרסום קיצבה משוערת לסוף תקופהמשה 13/07/2015 16:54הגב לתגובה זו1 0בדוח השנתי מופיע נתון של קיצבה משטערת לסוף תקופה. לפי איזה מסלול היא מחושבת ? האם ניתן להשוות בין המוצרים או שכל חברה בוחרת מסלול פרישה שונה להצגה ? האם מגוון מסלולי הפרישה זהים בין המוצרים וקיימים בכל החברות ? תודה.סגור