מאמר שני בסידרה: מי אלו המשפיעים הגדולים על גובה הפנסיה

ירון שמיר, מומחה פנסיה של אתר Bizportal - מי המשפיעים הגדולים על גובה סכום הפנסיה החודשית של ציבור החוסכים?
 | 
telegram
(4)

חשבתם שדמי הניהול הם המשפיעים הגדולים שלכם על הפנסיה? תתכוננו למשתנים נוספים שמשפיעים לא פחות ואולי אפילו יותר. בטור הקודם הסברנו על משמעות בחירת המסלולים והשפעת דמי הניהול. היום נדון בעיקר בהשפעת הריבית האפסית השוררת במשק על הפנסיה. יחד עם זאת, בלי דיון במשמעות מקדם הקיצבה המובטח - לא נוכל.

<

פעמים רבות אנו שומעים כי ההבדל בין קרן הפנסיה לביטוחי המנהלים טמון בעובדה כי בביטוחי המנהלים מקדם הקיצבה הוא מובטח, כלומר ידוע מראש כבר בתאריך ההצטרפות, בעוד שבקרן הפנסיה המקדם ידוע אך ורק ביום היציאה לפנסיה. ראשית, כפי שכבר נכתב לא פעם, החל מ-2013 לא קיימת הבטחת מקדמים לתוכניות חדשות בביטוחי מנהלים. שנית, חשוב לחדד את הנקודה ולהסביר את משמעות המקדם המובטח.

<

למעשה במקדם קיצבה גלומים שני משתנים המשפיעים על גובהו, תוחלת החיים הצפויה ותשואה - החברה מניחה שתוכל להשיג על הכסף שנצבר. ועל כן בטרמינולוגיה הזו חשוב שנבין מה מבטיחים ומה לא. פרט לפוליסות ביטוח שנהנו מאג"ח מיועד מהמדינה, פוליסות עד שנת 1991 וכל מקדמי הקיצבה המובטחים הינם מבטיחי תוחלת חיים בלבד ולא מבטיחי תשואה, מעצם העובדה כי חברות הביטוח לא יכולות להבטיח תשואה שאין להם.

<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יתרה מזאת, חשוב להבין שאם בפוליסות הישנות הבטחת תוחלת החיים היתה על כל מסלול קיצבה שנבחר, ולהבהרה ראו את הטור הקודם, בפוליסות משנת 2004 ההבטחה היא רק על מסלולים של מינימום קצבאות של 240 ומעלה. כלומר, במידה והחוסך ירצה לבחור מסלול שונה ממינימום 240 גימלאות - מקדם הקיצבה יקבע רק ביום היציאה לפנסיה.

<

לאחר שהבהרנו את משמעות המקדם המובטח, נראה מה גורמת הריבית האפסית לפנסיה ונבין מדוע אי הבטחת התשואה במקדם משפיעה גם היא על גובה הפנסיה. יצאנו כבר לפנסיה והתחלנו לקבל את הפנסיה, איך היא מתנהלת מהיום והלאה?

<

ראשית, חשוב להבין שבשני המכשירים הנחת התשואה שישיגו הגופים על הכסף הצבור הינה 4% על פי הוראת הממונה על שוק ההון. פה נפריד בין ביטוחי המנהלים לבין קרן הפנסיה. מכיון שבביטוחי המנהלים הונחה הנחת תשואה של 4%, על מנת שהפנסיה שלנו לא תפחת, חייבת חברת הביטוח להשיג תשואה של לפחות 4% על הנכסים בכדי שלא להקטין את הפנסיה לפנסיונר. 

<

יחד עם זאת, עקב העובדה כי מדובר באוכלוסיה מבוגרת, מטבע הדברים שמסלול ההשקעה לפנסיונרים שאושר על ידי הממונה על שוק ההון הינו מסלול סולידי יותר אשר משקיע באג"חים ממשלתיות, שעקב הריבית האפסית לא משיג את התשואה של ה-4% הגלומים במקדם ועל כן הפנסיות שכבר משולמות לפנסיונרים הולכות ויורדות.

<

ומה בקרנות הפנסיה?
בקרנות הפנסיה המצב בעייתי אף יותר עקב מנגנון האיזון אשר נופל על החוסכים. לגבי מקדם הקיצבה והתשואה הגלומה בו, גם כאן הסיפור דומה והמסלולים הסולידים לא מצליחים להשיג את התשואה של ה-4%. יחד עם זאת, מצבם של החוסכים עדיף במעט עקב ההבטחה של אג"ח צמודת נושא תשואה של 4.86% המובטחת לחוסכים ולפנסיונרים. כמו כן, בקרנות הפנסיה בניגוד לביטוחי מנהלים מתקיים מידי שנה איזון של נכסים מול התחיבויות אשר מאוזן בקרב החוסכים עצמם.

<

דוגמא, קיבלתם מיליון שקלים אותם אתם יכולים להשקיע רק בנכס חסר סיכון אשר מניב תשואה של פחות מ-2%, ולאלו שנתנו לכם את המיליון התחייבתם לתת תשואה של 4% ולאורך זמן. באותה שניה בדיוק נכנסתם לגרעון, וזה בדיוק מה שקורה בקרנות הפנסיה. מכיון שהנכסים אינם מספיקים לשלם את הקיצבה, המשמעות היא שהקיצבה משתנה - היא מופחתת והעמיתים, גם אלו שאינם בפנסיה, מכסים את הגרעון שנוצר. ה"מזל" של הפנסיונרים בקרנות החדשות, שסך הנכסים שלהם ביחס לסך הנכסים של העמיתים הפעילים קטן יחסית, למרות שהוא גדל ככל שעובר הזמן.

<

מסובך? אולי. אבל זה המצב ששורר וישרור כנראה בזמן הקרוב בכל אפיקי החסכון הפנסיוני. פתרון? כל פתרון שנראה לעין יגרום לפגיעה גדולה מאד בקיצבאות שיכולות להיחתך בהיקפים גדולים.

<

מה עושים? מבינים שהפנסיה בניגוד לעבר ממשיכה להיות תנודתית גם לאחר תאריך המימוש - דבר המחייב השלמות חודשיות דרך מכשירים אחרים, כמו למשל תשלום חודשי מקופת גמל, קרן השתלמות, שימוש במכשירים פיננסים ורסטילים יותר וכמובן מחשבה נוספת על המסלול ההוני שבאפשרויות משיכה מסוימות יכול לתת פתרון לחוסר החודשי שנוצר. 

<


***הטור דן רק במכשירים הפנסיונים הצוברים, ולא בקרנות הפנסיה הותיקות.

<

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/  או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות. 

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    למה אתה לא מפרט שהמקדם אינו מובטח אלא בתנאים מסןיימים (ל"ת)
    פרט בבקשה 28/07/2015 08:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    עמית בקופת גמל צריך להעביר את כספו לקרן פנסיה (או לחברת
    חנוך11 27/07/2015 17:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ביטוח) כדי לקבל קצבת זקנה מינימלית. אבל קרנות הפנסיה מסרבות לקבל הפקדה חד-פעמית לפנסיה סמוך לפרישה... הכתבה המלאה התפרסמה בגלובס בקישור הבא: http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001047643#fromelement=hp_daily_news
    סגור
  • 1.
    מדוע תשואה מתחת ל 4% תפחית את גובה הפנסיה המשולמת ?
    איתן 27/07/2015 15:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הבנתי את הנקודה בנוגע לאותם ביטוחי מנהלים עם מקדם מובטח שאין להם הבטחת תשואה (הביטוחים לאחר שנת 1991), מדוע פנסיונר שהתחיל לקבל את הפנסיה שלו עפ"י המקדם המובטח והביטוח שלו מניב מתחת ל- 4% אמור לחוות ירידה בתשלום החודשי. עד כמה שהבנתי מתנאי הביטוח, מרגע קבלת הקצבה עפ"י אותו מקדם מובטח קצבת הפנסיה צמודה לתשואה של תיק הביטוח. כלומר אם לדוגמא התיק יעלה ב 3% שנתי, הפנסיה גם היא תעלה ב 3% שנתי.
    סגור
  • ולהיפך.... (ל"ת)
    בנצי 28/07/2015 23:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות