הממונה על שוק ההון משנה סדרי עולם בשוק הפנסיה

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של אתר Bizportal, על השינויים האחרונים וההחלטות של הממונה על שוק ההון בכל הנוגע לתימחור חברות הביטוח את הפוליסה והחיסכון
 | 
telegram
(2)

לפני כשבועיים פרסמה הממונה על שוק ההון טיוטת חוזר אשר סימנה את המגמה המאפיינת את התעשיה הפנסיונית מזה זמן - נגמר עידן הלקוח השבוי. טיוטת החוזר מאפשרת ניוד פוליסות עם מקדמי קיצבה מבטיחי תוחלת חיים, ופונה לשוק של כ-230 מיליארד שקל - פוליסות הקיצבה המשתתפות ברווחים החל מ-1992 ואילך. עקב ההבנה כי המקדמים "הישנים" (עד יולי 2001) הינם מקדמים אינם כדאיים לחברות הביטוח, מדובר בפועל על שוק של כ-120 מיליארד שקל. ההנחה היא שלניוד יהיו חשופות פוליסות עם מקדמי קיצבה מובטחים שהופקו החל מ-1.7.2001.

<

החל מינואר 2013 נאסרה מכירה של פוליסות מבטיחות מקדם קיצבה. כתוצאה מאיסור זה נוצר מצב של אלפי לקוחות הנמצאים בפוליסות עם מקדם קיצבה מבטיח תוחלת חיים, אך עם דמי ניהול גבוהים משמעותית מהנהוג היום בשוק, כשבידם אין כל כלי אפקטיבי המאפשר להם לפנות לחברות ולדרוש הקטנת דמי הניהול.

<

חשוב להבין כי מקדמי הקיצבה הקובעים למעשה את הפנסיה שלנו מורכבים מהנחת תשואה ומתוחלת חיים צפויה. עקב העובדה כי תוחלת החיים הולכת ועולה, הבטחת מקדם בכניסה לביטוח יכולה להוות יתרון גדול על פני כניסה לתוכנית בה מקדם הקיצבה יקבע רק בעת היציאה לפנסיה. כך לדוגמא למי שיש מקדם קיצבה בגובה 200, יודע כי סכום הכסף הצבור שלו יחולק ב-200 - וכך תקבע הפנסיה. אם חסך מיליון שקלים יקבל קיצבה של כ-5,000 שקלים לחודש.

<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עד שנת 2013 המקדמים בפוליסות הביטוח הבטיחו תוחלת חיים בכל מסלולי היציאה לפנסיה, ובפוליסות מ-2004 רק במסלול המבטיח מינימום 240 קיצבאות ומעלה. כלומר, מבוטח שהיה מעוניין לבחור מסלול אחר היה זכאי למקדם קיצבה שיקבע רק בעת היציאה לפנסיה. כאמור בשבוע שעבר פרסמה הממונה על שוק ההון ביטוח וחסכון טיוטת חוזר, שדנה בלקוחות עם מקדם קיצבה, ובבסיסה עומדת היוזמה לפתוח שוק זה לתחרות.

<

הממונה על שוק ההון קבעה בין היתר את ההוראות הבאות:

  • הוראה חשובה שהמקדמים בפוליסות החדשות יהיו זהים למקדמים בפוליסה המנויידת. כך למעשה קובעת הממונה כי כל חברת ביטוח צריכה לעשות את החשבון האקטוארי שלה - מה הכדאיות בקבלת לקוחות עם מקדם קיצבה, חשבון שכמובן יעבור אישור של הממונה.
  • הפוליסות מבטיחות המקדם (שיוכל המבוטח לרכוש) יהיו לפי גובה ההפקדה בפוליסה הקיימת של המבוטח. הפקדה זו תגדל אך ורק בהתאם לגידול בשכרו של המבוטח - גידול באחוזי ההפרשות עקב הסכם של המעסיק ובמקרה של עצמאי גידול גידול בהכנסה החייבת.
  • הניוד יהיה על מלוא הכספים

הייחודיות הנוספת בטיוטת החוזר הינה שזו הפעם הראשונה בה קובעת הממונה כי חברת הביטוח צריכה לתמחר בנפרד את עלות הבטחת המקדם. עד היום שילמו הלקוחות דמי ניהול שלא היה ברור מה מדמי הניהול מגלם את עלות הניהול, ומה את עלות הבטחת המקדם. זו הפעם הראשונה בה חברות הביטוח יחויבו לתמחר את עלות המקדם בנפרד, כך שיוצר שוק חופשי שבמסגרתו יוכל הלקוח לבחור את החברה לפי תימחור המקדם מצד אחד ותמחור עלות הניהול מצד שני.

<

חשוב לציין כי חברת הביטוח תוכל לשנות מפעם לפעם את עלות המקדם - זאת בהתאם לעלייה הצפויה בתוחלת החיים. יחד עם זאת, עלות המקדם ודמי ניהול לא יוכלו לעלות על דמי הניהול ששילם המבוטח בפוליסה המנויידת. תמחור עלות המקדם בנפרד כנראה שתביא בשלב זה או אחר לפיתוח מכשירים אלטרנטיבים לתשלום קיצבאות, כמו לדוגמא קופות גמל כאלה ואחרות שירכשו את הבטחת המקדם דרך חברות הביטוח. ייתכן שלא ירחק היום בו נראה ניהול כספים אצל "המנהל כספים הנכון" ויציאה לפנסיה מחברה אחרת.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/  או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**   

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אפשר לקבל את זה ביותר מסובך?
    מני 10/08/2015 11:17
    הגב לתגובה זו
    5 0
    תמיד מתקבלת התחושה שההסבר נועד עבור מי שכבר מכיר את הנושא וחי אותו. אולי עבור 90 אחוז מהאנשים שהנושא מעניין אותם ורוצים להבין אותו כדאי להכניס דוגמאות?!
    סגור
  • צודק מאוד. טבלאות והסברים פשוטים (ל"ת)
    נחוצים מאוד לציבור 11/08/2015 09:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות