בנק לאומי ועסקת פישמן: too little too late
כולם מתפלאים ומברכים את בנק לאומי על ה"אקטיביזם המימושי" שהוא מגלה בעניין מימוש הבטוחה שכנגד הלוואה שניתנה לפני כ-10 שנים לאליעזר פישמן. על פניו, הבנק מגלה יוזמה כשהחליט לא להמתין ונתן אור ירוק ללאומי פרטנרס לחפש רוכש למניות פישמן בקבוצת כלכלית ירושלים. שטיינמץ צפוי לרכוש את החוב ובאמצעותו את מניות חברת הנדל"ן המניב תמורת כ-400 מיליון שקל, למרות שסכום זה קטן מכפי שקיוו בלאומי (600–500 מיליון שקל).
בשבועות האחרונים ירד ערך מניית כלכלית ירושלים בבורסה בתל אביב, והיא נסחרת סביב שווי של 900 מיליון שקל. מגמה זאת, בצד ההרעה צפויה בעסקי החברה, גרמו לבנק להתפשר על המחיר שדרש עבורה ולהפסיד למעלה ממיליארד שקל.
המהלך שנוקט הבנק מול פישמן בדרך של השתלטות ומימוש השעבוד עיי מכירה לצד ג', הווא בהחלט לא דבר טריוויאלי ולא מובן מאליו. אבל נשאלת השאלה, איפה היו בלאומי עד עכשיו? האם הם לא נרדמו בשמירה? האם זה לא מאוחר מדי ומעט מדי? חובותיו האישיים של פישמן לבנק לאומי מסתכמים בכ-1.7 מיליארד שקלים. הבנק העמיד לטובת הלוואה זו שעבוד על 40% ממניות כלכלית המשמשים כבטוחה להחזרת ההלוואה. מאחר ומניות כלכלית הן נכס סחיר שיש לו שווי בכל רגע, וכך גם לגבי הבטוחה, נשאלת השאלה, מה עשו בלאומי כשראו שהבטוחה שניתנה להבטחת החזר ההלוואה שניתנה לפישמן יורדת אל מתחת להלוואה? אז זהו, שכנראה לא עשו כלום. להמחשת הפיספוס של הבנק (להזכירכם לאומי זה אנחנו), בדקתי מה היה שווי הבטוחה במהלך ה-5 שנים האחרונות. לקחתי 40% משווי השוק של כלכלית ירושלים בחמש השנים האחרונות וגיליתי שהבנק נרדם יותר מדי פעמים ולא ניצל את ההזדמנויות שהיו לו כאשר ראה כי הבטוחה נכנסת לאזור הסיכון.
בחודש מארס 2012 שווי הבטוחה היה קרוב ל-1.5 מיליארד שקלים. בתקופה זו הבנק היה יכול לישון טוב כאשר שווי הבטוחה נמצא באזור נח ונעים. אך החל מאותו חודש ועד סוף אוגוסט 2012 המניה שוב צללה ושווי הבטוחה הגיע ל-472 מיליון שקלים - שזה כמעט כמו שווי הבטוחה היום.
- מבני תעשיה - FFO של 282 מיליון שקל בתשעה חודשים - עליה של 9%
- דודו זבדה - מרואה חשבון אפור לאחד המנהלים המוערכים בשוק ההון
מאז ספטמבר 2012 ועד סוף 2013 המניה חזרה לטפס ושווי הבטוחה שוב נגע מעל רף מיליארד השקלים. האם אף אחד מבכירי בנק לאומי לא שאל את עצמו בתקופת הגאות אם לא כדאי לשקול מימוש שיציל כמעט את כל גובה ההלוואה? בחצי הראשון של 2014 הבטוחה שמרה על יציבות באזור מיליארד השקלים בממוצע, כך שאם בלאומי היו ממהרים לעשות מעשה היה ניתן להקטין את ההפסד שנגרם לבנק כתוצאה מהלוואה שניתנה לאמצעי שליטה ולא כהלוואה יצרנית שתורמת למשק. מאז יוני 2014 ועד היום הסיפור כבר ידוע ושווי הבטוחה צלל אל אזור 400 מיליון השקלים - המקום הכי נמוך בחמש השנים האחרונות, ומכאן הדרך להפסד של הבנק קצרה מאוד.
צריך לומר בהגינות כי צעד דרסטי שכזה של מימוש והשתלטות על נכסיו של לווה בסדר גודל של פישמן הוא לא דבר פשוט, ומלווה בלא מעט שיקולים קשיים ומגבלות. למשל, האם היה ניתן למצוא קונה ל-40% מכלכלית ירושלים בהיקף עסקה של למעלה ממיליארד שקלים, כאשר פישמן נשאר עדיין בהחזקות בחברה? בנוסף למכור כמות גדולה של מניות בשוק זה גם לא דבר פשוט וטומן בחובו הרבה סיכונים. בכל מקרה אי אפשר שלא לשאול למה הבנק מתאמץ להעמיד בטוחות להבטחת הלוואה כאשר הוא לא מימש אותם בזמן הנכון ובעיתוי הנכון. לסיכום, בנק לאומי שוב פועל מעט מדי ומאוחר מדי.
- 5.יריב 12/08/2015 19:14הגב לתגובה זואף אחד לא ציפה שרוסיה תפלוש לאוקראינה, הנפט ייפול וחרם יוטל על הרוסים. מצד שני, הבנק היה צריך להקטין סיכונים מול לווה בודד בזמן מתוך מדיניות קבועה וברורה ולא להגרר אחרי האירועים.
- 4.ככ נכון ופשוט (ל"ת)יובל 12/08/2015 08:33הגב לתגובה זו
- 3.לא נרדם. לפישמן יש עיתון כלכלי וכל מילה נוספת מיותרת... (ל"ת)דורי 11/08/2015 19:09הגב לתגובה זו
- 2.אגח 11/08/2015 18:38הגב לתגובה זוקונה מחוץ לבורסה במחירים הגבוהים בשוק אגחים שהפסיקו להיסחר כמו דוראה,אולימפיה,סיאלו,סיביל ג'רמני,מטיס קפיטל,רילון,סנטראל יורו,טאו,חפציבה חופים,לידקום,אייס דיפו,אפסק ואחרים. במכירת האג"ח ניתן להתקזז מול רווחי הון במהלך השנה ולנצל את מגן המס. לפרטים והצעות מוזמנים לפנות בצירוף פירוט כמות ענ למייל : DOR123DORI@קק.COM ולקבל הצעה הוגנת.
- 1.הבנק נרדם (ל"ת)אמיתי 11/08/2015 16:19הגב לתגובה זו
- Israel 11/08/2015 16:53הגב לתגובה זושלפני שנתיים ושלוש המחיר היה גבוה יותר. מעניין כמה משלמים לו על ניתוחי בדיעבד......