הפעם נהיה ספציפיים: אחת המניות הכי מעניינות בעולם - קרובה להזדמנות קניה

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על חוסר ההגיון בוול סטריט, ומניה נדירה אחריה כדאי לעקוב כעת
 | 

אין שום ספק שבימים האחרונים חוסר ההיגיון חוגג ניצחון של ממש, ואין מקום כוול סטריט להוכחת הטענה. המשקיעים נמלטים מהמניות לאגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב רגע לפני העלאת הריבית המובטחת, בעודם מעיפים בדרכם נכסים איכותיים (כן, אפילו כמו AAPL, שאם תחשבו קצת דווקא תיהנה מהורדת ערך היואן), אבל בו זמנית מתנפלים ברעבתנות על מניית GOOG בגלל החלפת שם והבטחות של קריימר שסיפור AMZN חוזר על עצמו.

<

סין, מפתיעה כהרגלה, מפחיתה את היואן ושוב תוקעת אצבע בעיני ארה"ב מתוך ידיעה שאובמה לא יגיב, ודווקא באירופה האדמה רועדת. מומחי ה-BBC טענו אתמול בבוקר ש"נכון, בעיית יוון נפתרה כנראה זמנית, אבל יש לנו הרושם שכעת גרמניה היא שתפרוש מהגוש". למה??? צווחנו למסך, דווקא עכשיו? והקריין כנראה שמע אותנו בלונדון והגיב, "הפחתת היואן הבהירה להם סוף-סוף שכל הגוש על כתפיהם, מה הם צריכים את זה?".

<

באפט תורם גם הוא לחוסר ההיגיון המוחלט - דווקא עכשיו הוא שם מעל 37 מיליארד דולר במזומן על Precision Castparts. הוא לא מבין שתחום האווירונאוטיקה כולו עומד להתרסק בגלל ירידת היואן? אגב, לא נתפלא אם ימזג כעת את ישקר לתוך PCP. האמת היא שעד אתמול חשבנו להצביע לדונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, אבל אם האיש יזכה - ארה"ב עלולה חלילה לעמוד על עקרונותיה, וזה, אליבא "ההיגיון החדש", יביא לסוף העולם. אז נצביע כנראה בעד הילארי שתמשיך במדיניות המוצלחת של אובמה.

Novozymes A/S עוברת תיקון? כדאי לעקוב

מודים ומתוודים, פשלה גדולה שלנו. בקיץ 2014 התכוונו לעשות כתבה על החברה הדנית, שבעקבות החששות על עתיד היבשת והמשך הצמיחה בארה"ב עברה "תיקון אנליסטים" נאה של כ-35%, ולא עשינו זאת. בעשרת החודשים שעברו, המניה עלתה כ-65% והגיעה שוב לשיא כל הזמנים - 363.8 קרונות דניות (או 48.75 אירו). בשבוע האחרון החלה להתדרדר, ואיבדה עד כה כ-16% מערכה. לדעתנו אם המניה תמשיך בירידות עוד 10%-15% - נוכל כולנו לעלות בצורה כלכלית עם סיכון מועט על אחת מהחברות הציבוריות המעניינות בעולם כולו.

<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בסוף שנת 2000, ענקית הבריאות הדנית, Novo Nordisk הנפיקה את חטיבת האנזימים התעשייתיים שלה לציבור. זה קרה באותו זמן בו הונפקה חברת סינג'נטה, שנוצרה מאיחוד המחלקות החקלאיות של נוברטיס (NVS) ואסטרא זנקה (NVO .(AZN, מחלוצות פיתוח תעשיית האנזימים, נכנסה לתחום בשנת 1939, כ-14 שנה לאחר שהוקמה על ידי Thorvald Pedersen ואחיו. בניגוד להמלצות כל המומחים, פדרסון, המנכ"ל דאז, החליט להתחיל ולפתח אנזימים לתעשייה.

<

ההחלטה, שפירותיה התחילו להופיע בשווקים כעשר שנים מאוחר יותר, הביאה בנובמבר 2000, להנפקת החטיבה וליצירת החברה המובילה בעולם בתחום הפיתוח, ייצור ושיווק של אנזימים לתעשייה, לחקלאות, למזון ולרפואה. התחום, שבגדול נכלל בתעשייה הביו טכנולוגית, עדיין בחיתוליו, אבל קצב השימוש באנזימים ובמיקרו-אורגניזם הולך וגדל במהירות. כמה חברות ענק נכנסו לתחום וחברות רבות חדשות מצטרפות כל הזמן בעקבות הפוטנציאל שהולך וגדל.

בתוך עשור: זרעים של 1100%

מאז אותה הנפקה המניה עלתה בכ-1100%, ולמרות הירידות של השבוע האחרון, היא עדיין מציגה תשואה חיובית של 18% (מתחילת השנה). במהלך השנים הרחיבה החברה את פעילותה גם לתחומי השימוש התעשייתי במיקרואורגניזם ובחומרים ביו פרמקולוגים. בתחילת השנה נכנסה, ביחד עם החברה הצרפתית אדיסאו, שבבעלות חברת הכימיקלים הסינית ,China National Bluestar לתחום ה-probiotics (הבקטריות "הטובות" ש"מעודדות" צמיחה ומונעות הצטברות חיידקים מזיקים בקיבה) בבעלי חיים. תחום זה צומח במהירות בגלל הוכחות מצטברות לתרומתו לבריאות העיכול.
<

בשנה שעברה החברה ביצעה רה-אורגניזציה שיווקית, וכיום, היא עובדת באמצעות מספר חטיבות שפועלות כיחידות פיתוח, ייצור ושיווק נפרדות. חטיבת הטיפול בבית (The Household Care Devision) שמפתחת מייצרת ומשווקת מיקרואורגניזם ואנזימים כתוספות לניקיון הבית, מדטרגנטים לכביסה ועד חומרים לשטיפת כלים וחומרי ניקיון. חטיבת המזון והמשקאות (Old Food & Beverages Enzymes) שמפתחת ומייצרת אנזימים לתעשייה זו, חטיבת הביו-אנרגיה (Old Bioenergy Enzymes), חטיבת החקלאות והאבסת בע"ח (Agriculture & Feed) שמפתחת ומייצרת תוספות אנזימיות לבע"ח, דשנים וכו' וחטיבת המיקרואורגניזם שם מיוצרים אורגניזם לשימושים בחקלאות, בגידולי מים, בביו-פרמה, טיפול במים ועוד.

NVO שולטת בחברה באמצעות החזקת מניות שליטה A ובנתח ממניות B שהן הסחירות (למניית A פי 10 זכויות). כאשר החברה הונפקה, בסוף 2000 כאמור, הגיעו המכירות ל-5.033 מיליארד קרונות והרווח הנקי היה 483 מיליון. שנת 2014 נחתמה עם מכירות של 12.6 מיליארד קרונות ורווח נקי של 2.53 מיליארד. הציפיות הן שאת השנה תסיים עם מכירות של כ-14.5 מיליארד ורווח נקי של כ-2.87 מיליארד או כ-9.32 קרונות למניה - מה ששם את מכפיל הרווח ל-2015 על כ-33 פעם (ההיסטורי על כ-40), ואת מכפיל הקונצנזוס ל-2016 על 29 פעם.

<

מאז ההנפקה החברה מגדילה את הדיבידנד בכל שנה - מ-0.33 קרונה למניה ב-2000 ל-3 קרונות ב-2014. בנוסף, החברה מגבירה משמעותית את רכישת המניות - מ-424 אלף מניות שרכשה ב-2001 ל-2 מיליון שרכשה ב-2014. מאז אפריל 2013, ד"ר Peder Holk Nielsen מוביל את החברה, שבהתאם למסורת הניהולית של החברה בא מתוכה.

התחרות, כידוע, הולכת וגדלה - 12 חברות גדולות ובינוניות ועוד כ-400 קטנות מספקות את הביקוש העולמי לאנזימים למטרות שונות. כ-75% מכל היצע האנזימים בעולם מסופק על ידי 3 חברות כש-Novozymes מובילה ואחריה באות דו-פונט (DD) האמריקנית שנכנסה לתחום באמצעות רכישת המתחרה הדנית של Novozymes, דניסקו, בתחילת 2011 עבור 5.8 מיליארד דולרים ולקיחת 500 מיליון בחובות. החברה השלישית היא ענקית הבריאות השווייצרית רוש (ROG.VX). לאחרונה, גם ענקית החקלאות, ארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM) וחברת המשקאות הבריטית הגדולה Tate & Lyle Plc נכנסו לאחרונה לתחום.
<

לפני כשבוע, לאחר פרסום דוחות הרבעון השני של השנה, חלק מהאנליסטים הורידו את רמת ההמלצה ומחירי היעד (בצדק לדעתנו), בעיקר בשל העובדה שהרווח למניה לא עמד בקונצנזוס (0.32 לעומת קונצנזוס של 0.33), אבל גם בשל העליות החדות שקדמו לפרסום הדוחות. בעקבות זאת השילה מהמניה כ-15% מערכה. אם "אימת סין" תימשך, אולי נקבל תיקון נאה שיגיע לממדי התיקון של השנה שעברה (אנחנו בספק גדול) ותיווצר התשתית להשקעה מצוינת לטווח הארוך - כי תחום האנזימים והמיקרואורגניזם לתעשייה ולרפואה ימשיך להתרחב ומשמעותית ו-Novozyme, כפי שכבר ציינו, היא המובילה.

<

על מה בעצם מדובר?

האנזים הוא חומר שמזרז תהליכים כימיים בתאי הגוף. יש אלפי סוגים שונים של אנזימים (למעלה מ-4000), חלקם כימיים וחלקם ביולוגיים, מיקרואורגניזם. למרות שהשימוש באנזימים כמאיצי תסיסה, התפחת בצק והקרשת גבינה קיים מאות שנים, התקדמות מהפכת הטכנולוגיה הביאה להתפשטות השימוש בתחומים רבים ומגוונים.
<

היום משתמשים באנזימים לתעשיית הדטרגנטים, הטקסטיל, המזון, הנייר, האפייה, בעלי חיים, אקולוגיה, מיצים, יינות ועוד, והמקום בו השימוש באנזים ובמרכיב הביולוגי שלו, המיקרואורגניזם עולה במהירות הוא הרפואה. בסך הכל מדובר עדיין בתחום קטן יחסית - 5.1 מיליארד דולרים ב-2014 - אבל גדל במהירות. ארה"ב היא המובילה בתחום, ושם צופים את העלייה הגדולה בתחום הרפואי.

<

הסיפור הגדול נמצא במזרח ובתחומים שאינם רפואיים דווקא - תעשיות המזון, בעלי החיים, התסיסה, והטקסטיל. כיוון שהשימוש באנזימים קשור להכנסה (מוצרים "מטופלי" אנזימים עולים יותר), העלייה בהכנסה הממוצעת במזרח, במיוחד בסין, הודו, אינדונזיה, מלזיה ווייטנאם ומדינות אחרות באזור, תגדיל את הביקוש משמעותית. התחרות אמנם תגדל והמרווחים יצטמצמו, אבל אנחנו מהמרים שהחברה הדנית תמשיך להוביל. לכן, אם מחיר המניה ימשיך לרדת, תיווצר לדעתנו הזדמנות השקעה מצוינת.

גם פה: נציגה כחול לבן
בדיוק לפני שנה ניסינו להסביר מה גרם למניית אנזימוטק (ENZY) להתמוטט בוול סטריט, "השילוש המקודש להתרסקות" קראנו לקטע - שילוש שמורכב מצירוף הנהלה שכנראה אינה מודעת לחשיבות האמת בדיווח, אנליסטים שלא בדקו לעומק ומשקיעים שנסחפו מכותרות חיוביות והעלו המניה לרמות מטורפות. הסיפור של אנזימוטק, עד כה, הוא העתק של סיפורי רוב המניות הישראליות בניו יורק - התחלה מבטיחה והמשך מאכזב, אבל נראה לנו שהמקרה הזה יהיה שונה, הכל כמובן תלוי בהנהלה (אם למדה ויישמה את הלקחים).
<

החברה נוסדה ב-1998 והוציאה מוצר ראשון ב-2003. היא הצליחה לממש רעיון טכנולוגי / עסקי מצוין, כאשר פיתחה פלטפורמות טכנולוגיות חדשניות ליצירת מרכיבים מבוססי אנזימים ושומנים שמשפרים מוצרי מזון - ממזון לתינוקות ועד מזון בריאות למבוגרים, ומהווים חלק ממה שקרוי "מזון בריאותי".

<

היא הונפקה בספטמבר 2013 (בעיתוי מצוין, אגב, לאחר שדו פונט נכנסה לתחום, מניית Novozymes הייתה במסלול עליות חד בבורסה והמילה "אנזים" הייתה להיט). המניה התחילה את דרכה ב-14 דולר, ומצאה את עצמה חודשיים מאוחר יותר ב-34. זאת בעקבות הציפיות לתוצאות עסקיות מצוינות של שנת 2013 עם גיבוי אנליסטים נלהבים.

<

הציפיות לגבי 2013 הוכחו אומנם כנכונות, אבל העליות במניה נקטעו. 2014 לא התפתחה כפי שצפו האנליסטים וההנהלה, ועל הנושא הזה כבר סופר מספיק. במהלך אותה שנה המניה איבדה כ-82% מערכה. כיום המשקיעים ממתינים לראות אם החברה תצליח ותגשים את ההבטחות הגדולות, למרות משבר האמון הגדול. הפוטנציאל עדיין קיים וגדול, ובמיוחד בתחומי החדשנות והשיווק, למרות שבשני התחומים הללו אין לחברה את היתרונות שהיו לה בעת ההנפקה.

<

במהלך 2014 ראינו שהובאו לחברה מספר מנהלים חדשים - זה טוב, אבל לא מספיק. החברה בזבזה בגדול את האשראי שהמשקיעים נתנו לה בתחילת דרכה בשוק, וכעת הוא תצטרך להוכיח צמיחה בהכנסות וברווחיות לאורך זמן. המשקיעים ירצו הוכחות - סיפורים הם שמעו מספיק.

<

הרבעון האחרון (אפריל-יוני 2015), שהתפרסם אתמול, בהחלט מעודד ובמיוחד לאור העלייה החדה במכירות וברווח התפעולי. אבל, כפי שכתבנו, זה לא יספיק והשוק מצפה להמשכיות. אנחנו מקווים שזה מה שהשוק יקבל.

<


***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הצטרפו לערוץ הטלגרם של ביזפורטל וקבלו עדכונים שוטפים
תגובות לכתבה(126):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות