הפד רוצה, עכשיו בואו נחכה לנתונים שיתמכו בהעלאת הריבית

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, סקטור ייעוץ, בנק מזרחי טפחות, על הגורמים שיביאו את הפדרל ריזרב וג'נט יילן בראשון להעלות את גובה הריבית במשק האמריקני
רונן מנחם |

אתמול הפד פרסם את פרוטוקלי הדיונים שקדמו להודעת הריבית של יולי. ההודעה מבטאת היטב את ההתחבטות הקשה בקרב החברים. אין ספק כי הפד רוצה מאוד להעלות ריבית, הן משום שלדעתו הגיע הזמן לאחר עשור כמעט והן משום שנתוני המשק, ובעיקר התעסוקה, מצדיקים זאת כבר תקופה ארוכה. גם האינפלציה הנמוכה פחות מטרידה אותו, היות והוא רואה בירידת מחירי הנפט תופעה זמנית, ולכן מתבונן על האינפלציה בניכוי מזון ואנרגיה, שעלתה 1.8% וקרובה מספיק ליעד ה-2% שלו.

החשש העיקרי הוא מהעלאת ריבית דווקא בתקופה שבסין מסתמנת האטה כלכלית. האג"ח הממשלתיות האמריקניות מגיבות לאחרונה יותר לחשש מבעיות בסין מאשר לאפשרות שהריבית תעלה, ולכן תשואות הפדיון שם נמוכות ואף פוחתות, למרות שלפי התרחיש המרכזי הריבית תעלה בקרוב - אם לא בספטמבר אז לקראת סוף השנה.

להערכתי, הריבית תעלה בחודש הבא, כי אי העלאה שלה תתפרש בשווקים כאמירה שהמשק האמריקני עדיין לא בשל לכך - וזה מסר שהוא לא מאמין בו ולא רוצה לשדר אותו. עם זאת, יש דרכים רבות להעלות ריבית, למשל קביעה שהריבית תהיה 0.25% ולא 0% - 0.25%. בנוסף, ניתן להבטיח שתוצאות ההעלאה ייבחנו והיא לא תוביל בהכרח לסדרה של העלאות. אני סבור שהפד "יעדיף" להעלות ריבית ואחר כך לעצור אם יראה הרעה, מאשר להמשיך עם הריבית הנמוכה ולהתמודד אחר כך עם לחצי מחירים (נניח אם הנפט מתאושש) שיכתיבו העלאות ריבית חדות יותר.

דוחות התעסוקה ומדד המחירים לצרכן של חודש אוגוסט שיפורסמו לפני הודעת הריבית הבאה, יבהירו את המצב ולהערכתי יתמכו בקבלת החלטה על העלאת ריבית. אם מאמצי השלטונות הסינים יישאו פרי והמצב בסין יתייצב - תרחיש סביר לדעתי - תהיה זו סיבה נוספת למהלך של העלאת ריבית בארה"ב. גם הרגיעה בנושא יוון והרגיעה הגלובלית היחסית סביב אירן ורמתו הנוכחית של הדולר כנגד האירו נוחה לפד. כמו כן, תשואות הפדיון הנמוכות ישרתו את המטרה, שכן הן יעלו בעקבות העלאת ריבית מרמה נמוכה יחסית וכך יקשו פחות על עלות האשראי. חשיבות רבה תהיה להתבטאויות של בכירי הפד, וג'נט ילן בראשם, בשבועות הקרובים. מבחינת השווקים, היות והפד הודיע שצעדיו הבאים יהיו תלויי נתונים, צפויות תגובות חדות, של שוקי המניות והאג"ח לכל נתון כלכלי שיפורסם בארה"ב, ובסין בעיקר, לפי השאלה אם הוא מקרב או מרחיק העלאת ריבית.  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה