מחפשים כעת מניות ספציפיות? כדאי שתקראו את זה

רוב התשואה מקורה באלוקציה נכונה ולא מניירות ערך בודדים. מסיבה זו, שימוש במודל הקצאת נכסים (Asset Allocation) אפקטיבית הרבה יותר מהניסיון לקנות את הניירות ערך הזולים ביותר
כפיר פדר | (4)
נושאים בכתבה השקעות

הימים האחרונים היו מאתגרים בעולם ההשקעות. שוק המניות בארצות הברית השלים ירידה חדה מאוד על רקע חששות המשקיעים למחירי הנפט, המצב בסין והעלאת הריבית הצפויה על ידי הפד, וגם בעולם, כולל בישראל, המשקיעים לא רוו נחת.

למעשה, בשבוע שעבר ירד מדד 500 החברות המובילות בארה"ב ב-5.8%, הירידה השבועית החדה ביותר מאז ספטמבר 2011. נציין כי הירידה ביום שישי עמדה על 3.2%, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר 2011. כאמור, הירידה בשוקי המניות הייתה גלובלית, אם כי היו מדינות בעולם שבהן הירידה הייתה הרבה פחות חדה, דוגמת פולין, הודו ואוסטרליה. מן הצד השני, סין, גרמניה ורוסיה רשמו ירידות חדות מאוד. גם בבחינה סקטוריאלית, בתוך ארה"ב בלטה השונות שבין הירידות בין סקטור האנגריה שאיבד 9% והטכנולוגיה שירד ב- 7%. לעומתם, ירדו סקטור השירותים והטלקום ב-1.2% ו- 2.6% בהתאמה.

בחירת האלוקציה בין מנהלי השקעות שונים יוצרת, במיוחד בתקופה הנוכחית, שונות גדולה מאוד בביצועי התיקים שלהם. ההבדלים המשמעותיים ביותר בין משקיעים מוסברים בעיקר בשוני בבחירת האלוקציה בינם, ולא בהשקעה מוצלחת של נייר ערך בודד כזה או אחר. מהו מודל הקצאת נכסים?

בהקשר זה, מעניין להכיר את מודל הקצאת הנכסים (Asset Allocation) - אסטרטגיית השקעה המאפשרת איזון בין הסיכון לתשואה על ידי התאמת פרופורציות החשיפה למגוון של נכסים פיננסים בעלי אופי שונה לפי מטרות ההשקעה, הסובלנות לסיכון ואופק ההשקעה.

לא מדובר בבחירה ספציפית של מניות או אג"ח, אלא בהקצאת משקל התיק בין קבוצות של נכסים: מניות, אג"ח ממשלתיות, אג"ח קונצרניות ונכסים אלטרנטיביים אחרים. אלו נקבעים לפי תנאי השוק אך גם לפי הפרופיל האישי של המשקיע. השלב הבא הינו בחירת ענפים רלבנטיים ופיזור גיאוגרפי בתיק ההשקעות, ובשלב האחרון מחליט המשקיע כיצד להיחשף לאותם נכסים.

חשוב מאוד לשים דגש למצב השווקים באותה נקודת זמן ומעת לעת לעדכן את הרכב הנכסים בתיק ואת שיעור החשיפה למניות קרי, מתי להגדיל את החשיפה ומתי להקטין אותה. השבוע האחרון הדגיש עוד יותר את החשיבות לכך.

מחקרים שונים מוכיחים כי הקצאת הנכסים אחראית ליותר מ-90% מהתשואה של תיק ההשקעות, בעוד שפחות מ-10% מהתשואה מקורה בבחירה פרטנית של מניה או אג"ח כזה או אחר. במילים אחרות, הבחירה בין ניירות ערך ספציפיים הינה משנית להקצאה נכונה של סוגי הנכסים בתיק ההשקעות.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

חברת המחקר המובילה Dalbar השתמשה במסד הנתונים של חברת השקעות אמריקאית כדי להשוות בין מנהלי השקעות בכירים לבין מדדי הייחוס. ההשוואה נעשתה בין השנים 1993 ועד 2012 ומצאה כי המשקיעים לא הצליחו להכות את הבנצ'מארק והשיגו תשואות נמוכות משמעותית מהמדדים בעיקר בשל קנייה של מניות ואגרות חוב לאחר רוב העליות שהשיגו ביחס למדד ולהיפך. למעשה מנהלי ההשקעות הקדישו מאמצים רבים מדי למציאת ניירות ערך שלדעתם זולים, ומאמצים מועטים מדי לניהול אלוקציית הנכסים (Asset Allocation). הגרף הבא מראה שבאותם שנים, השיגו מנהלי השקעות שהשתתפו במחקר בממוצע 4.3% לשנה בהשקעתם במניות ו-1% בממוצע שנתי כאשר השקיעו באגרות חוב, בעוד שמדד המניות עלה ב- 8.2% ומדד האג"ח עלה ב- 6.3%. רוב מנהלי ההשקעות כמעט ולא נהנו מהעליות במדדים מכיוון שניסו לתזמן את השוק ו"לפגוע" במניות ואגרות חוב בודדות, מאשר להקדיש יותר מאמצים לניהול האלוקציות על פי מודל הקצאת הנכסים.

 

בשנים האחרונות אנו עדים לירידה משמעותית במתאם בין הבורסות השונות בעולם, בעיקר בגלל ההבדלים בשינויים בין רווחי החברות והנהגת מדיניות מוניטארית שונה בכל העולם. משקיע מקומי אשר מפזר את השקעותיו בכלכלה הגלובאלית צריך לקחת בחשבון גם את המדיניות המונטארית בכל מדינה וגם את השינויים הצפויים במטבעות.

מאז ומתמיד הוכיחו מחקרים כי אלוקציית הנכסים בתיק ההשקעות היא הדבר החשוב ביותר לאורך זמן. להערכתנו, כיום, בתקופה מאוד תנודתית ואי ודאות גדולה, ניהול אלוקציות אופטימלי חשוב אף יותר מבעבר. יועצי ההשקעות בבנקים ומנהלי ההשקעות צריכים לבחור את האלוקציה האופטימלית עבור לקוחותיהם, להבין מהי הדרך הטובה ביותר לעשות זאת ולעדכן את הקצאת הנכסים באופן שוטף.

מסיבה זו, אנו רואים כי בשנים האחרונות התפתח ענף הקרנות המחקות בישראל. יועצי השקעות מאמינים שהמשמעות של הקצאת נכסים נכונה חשובה הרבה יותר מהשקעה במניה או אגרת חוב מנצחת. דמי הניהול בקרנות המחקות אשר לרוב נמוכים מאוד ולעתים אף אפסיים בשילוב פטור מעמלת הפצה, הופכים את הקרנות המחקות להשקעה משתלמת, כאשר בשונה מתעודות סל, אין למשקיע סיכון מנפיק.

למעשה, יותר ויותר יועצי השקעות בוחרים להשקיע באמצעות קרנות מחקות, וזאת משום שהסיכוי לבחור, לדוגמא, מניות מנצחות באירופה ולהכות את מדד היורוסטוק 600 הוא קטן מאוד ביחס לניהול השקעות על פי מודל הקצאת הנכסים.

מאת: כפיר פדר, מנהל השקעות, מנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות בע"מ

**כפיר פדר מכהן כמנהל השקעות במנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות בע"מ, והוא ו/או מנורה ניהול תיקים או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אכפת לי 29/08/2015 22:38
    הגב לתגובה זו
    הירידות הבאות בדרך זה לא נגמר
  • 3.
    מכל מלמדי השכלתי (ל"ת)
    שחקן 27/08/2015 18:38
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ערן זהבי 27/08/2015 14:06
    הגב לתגובה זו
    שחקן מעולה
  • 1.
    וורן באפט 27/08/2015 12:57
    הגב לתגובה זו
    מנהלי ההשקעות צריכים להתרכז בניתוח מאקרו ולא במיקרו