משרד האוצר מציג: הרשות לענייני שוק אפור או האם הציבור בסכנה?
צחי קלמין, מנהל פעילות קרנות הגידור, MORE בית השקעות, על הרגולציה החדשה בכל הקשור לגיוס הון שלא באמצעות הבנקים
שוק העבודה המקומי חווה בתקופה האחרונה שינויים משמעותיים באופי פעילותו, החל מצמצום משרות וירידה בביקוש לכוח אדם, ועד לגידול של מאות עסקים ומיזמים טכנולוגיים חדשים. האתגר העיקרי בפתיחתו של מיזם חדש הינו הנדבך המימוני, אנו למדים כי ספקי האשראי הגדולים (הבנקים) מערימים קשיים רבים על אותם יזמים ומאלצים אותם לחפש אלטרנטיבות מימוניות בדמות האשראי החוץ-בנקאי.
<שלוש חברות העוסקות בתחום מרכזות את עיקר המסחר בבורסה התל-אביבית: קבוצת האחים נאוי, פיננסולה ואופל בלאנס, אשר מנהלות יחדיו תיק אשראי בהיקף של כ- 1.25 מיליארד שקלים, ומדווחות על צמיחה עקבית ושיעורי רווחיות מרשימים. תעשיית האשראי החוץ-בנקאי נמצאת במצב אבסורדי, שכן מצד אחד היא אמורה לשמש אלטרנטיבה לבנקים ומצד שני מגייסת הון מהבנקים בכדי לממן את עסקיה. בחודש מאי האחרון, נאלצו האחים נאוי לבטל הנפקת אג"ח בהיקף של כ-250 מיליון ש', לאחר שהרשות לניירות ערך טענה כי "הנפקת אגרות חוב, כשהיא נעשית במקביל למתן אשראי בידי מי שאינו תאגיד בנקאי, יש בה משום הפרה לחוק הבנקאות". כתוצאה מכך, החל משרד האוצר לגבש מספר צעדים אשר נועדו לספק תשתית רגולטורית ותפעולית ויעודדו את התחרות בענף האשראי הקמעונאי.
- "הרשות לפיקוח על גופים פיננסיים לא מפוקחים", או בשמה המתבקש:,"המשרד לענייני שוק אפור" - מדובר ברשות מפקחת חדשה שאמורה לפקח על כל הגופים הפועלים בשוק ההון ללא פיקוח, לרבות גמ"חים וצ'יינג'ים. אשר תאפשר בין השאר, לחברות העוסקות בתחום לגייס הון מהציבור.
- אישור חוק נתוני האשראי. החוק נועד לשבור את מונופול המידע שיש לבנקים על הלווים השונים. הבנקים יחויבו לחלוק את המידע הזה עם גופים פיננסיים חדשים בשוק ההלוואות - דבר שיסייע להם להעריך את הסיכון שבהלוואה ולהציע ריביות בהתאם.
מתנגדי הרפורמה, ובראשם המערכת הבנקאית, טוענים כי אם יאפשרו לספקיות האשראי החוץ בנקאיות להנפיק אג"ח, הדבר "עלול לסכן את הציבור והמשק תוך זמן לא רב", שכן יש להסדיר את תעשיית המימון החוץ בנקאי ולקבוע כללי עבודה ברורים, בטרם יתירו לגופים חוץ בנקאיים להנפיק אג"ח ולהקים פעילות בהיקף משמעותי. מאידך, אנו סבורים כי החקיקה בענף תשנה ללא היכר את שוק האשראי הצרכני, תגביר את התחרות בענף, תגוון את מקורות המימון של העסקים הקטנים ואף תוזיל את עליות המימון.
<למעשה, המצב הקיים אשר בו 3 בנקים מחזיקים בכ-70% מהאשראי במשק הבנקאי הוא בלתי אפשרי. נדגיש כי גם תעשיית שוק ההון לא נשארת אדישה לרפורמה המתגבשת, הירידה החדה בשורת הרווחים, הידוק דרישות הרגולציה ושחיקת דמי הניהול בקרנות הנאמנות ובקופות הגמל הביאו את קברניטי בתי ההשקעות לבחון ולתור אחר מקורות הכנסה נוספים. להערכתנו, פעילות האשראי החוץ-בנקאי תצטרף לתמהיל המוצרים העתידי ויש בכוחה להוות מנוע צמיחה חדש. לאחרונה דווח כי מיטב-דש רכש כ-20% מהון המניות של חברת פנינסולה תמורת 28.8 מיליון שקלים, ובית ההשקעות אלטשולר-שחם חתם על הסכם השקעה של 60 מיליון שקלים תמורת 19% ממניות חברת מימון ישיר, אשר התחייבה במסגרת ההסכם, לבצע את מיטב המאמצים למען הנפקתה לציבור עד תום שנת 2019.
<לסיכום, השלמת תהליך החקיקה בתחום האשראי הצרכני הינו צעד מבורך אשר יש בכוחו לתרום רבות למשק הישראלי. אנו מעריכים כי בשנה הקרובה נראה יותר ויותר חברות מענף המימון החוץ-בנקאי, אשר יבחנו את האפשרות להירשם למסחר ולעשות שימוש בפלטפורמה הבורסאית לצורך גיוס הון.
<***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.אני לא עושה כלום חוץ מלסחוט תפוזים טעימיםאוהד 09/09/2015 21:31הגב לתגובה זו2 0ולכתוב כתבות נבובות וחסרות פואנטהסגור
-
2.איזו מדינה- כולם מלווים בריבית...... (ל"ת)סתם אחד...... 09/09/2015 17:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.הרפורמה מצויינתדודי 09/09/2015 12:47הגב לתגובה זו0 0בקרוב הבנקים יצטרכו למכור גם את פעילות כרטיסי האשראי שלהם....סגור