הלחץ מחריף לקראת עדכון ריבית היסטורי בארה"ב, הנה פתרון אפשרי

ברק גרשוני, מנכ"ל קרנות נאמנות של בית ההשקעות אלומות, על ההחלטה הגורלית של הבנק המרכזי האמריקני; מהם הגורמים המכריעים?
ברק גרשוני | (5)
נושאים בכתבה הפד ריבית

בימים אלו הפד ניצב בפני אחת ההחלטות הקשות והמשמעותיות בהיסטוריה שלו. העלאת ריבית מתבקשת מבחינתו כדי לשים סוף, אפילו סמלי, לתקופה ארוכה של הרחבה מוניטרית קיצונית, בדמות ריבית אפס והרחבה כמותית, ותחילת מסע אל עבר נורמליזציה בריביות. אחת הטענות נגד המדיניות המוניטרית הסופר מרחיבה, שהתחילה ארה"ב ב-2008 ונמשכת עד היום, היא העובדה שמדובר בניסוי שמבוצע על כולנו ועלולות להיות לו תוצאות בלתי רצויות והשלכות קשות על השווקים - כאלו שלא תכננו וחשבו עליהן כשהפעילו את כלי הפחתת הריבית וההקלות הכמותיות - המינוח המקצועי הוא Unintended Consequences.

עד כה הפד הצליח למנוע מתהליכים בלתי רצויים להתרחש, ואפילו תהליך הפסקת רכישות האג"ח עבר בשלום באופן יחסי, עם השפעה זמנית על תשואות האג"ח האמריקניות בחודשים שלאחר ההודעה על ביצועו במאי 2013. (Taper Tantrum). כעת, הם עומדים בפני מבחן הגדול האמיתי - העלאת ריבית ראשונה, 9 שנים לאחר ההעלאה הקודמת. תנאי הרקע בכלכלת ארה"ב אולי תומכים בהחלטה היסטורית זו, אך התנודתיות הקיצונית בשוקי ההון בעולם לא יכולה לספק תנאי רקע רעים יותר לביצוע מהלך כזה של העלאת ריבית.

חברי הפד מבצעים עבודה מקצועית בדברור כוונותיהם - תהליך הידוע כ-Forward Guidance, ומדבריהם ניתן להבין שבראיה שלהם "תוואי העלאת הריבית ולא העיתוי של ההעלאה הראשונה הם שחשובים" כפי שציין סגן הנגידה, פרופ' סטנלי פישר, בנאומו בג'קסון הול. תוואי העלאת הריבית יהיה כנראה איטי מאד ומדורג, אך ספק אם השוק יישמע לדברים.

ההתפתחויות האחרונות בשווקי ההון לא משפיעות מהותית על הכלכלה, בוודאי לא בטווח הבינוני אליו מכוונים חברי הפד, כשהם בוחנים את התפתחויות המחירים. אבל ברמת תנודתיות כזו בשוק, העלאת ריבית, סמלית ומוצדקת ככל שתהיה, עלולה לגרום לתנודה אדירה בשווקים. נזכיר שבפעם האחרונה שהבנק המרכזי בארה"ב העלה ריבית, בימי הנגיד גרינספן, ההעלאה הייתה רצופה ועקבית על פני שנתיים עד לרמה של 5%. אזכיר ששוק האג"ח הגיב באלימות כבר מספר חודשים לפני העלאת הריבית בפועל, כשהשוק רק התחיל לצפות לעלייתה, וכשהריבית אכן הועלתה בפועל השוק כבר גילם את המידע כולו ומחירי אגרות החוב אף עלו.

ספק אם זהו המצב כעת. השוק מתקשה לגלם את עליית הריבית ובעיקר את תוואי העלאת הריבית ומשכו. גם הסביבה שונה בתכלית - התשואות באג"ח ל-10 שנים בארה"ב נמוכות משמעותית ביחס לאותה תקופה, האינפלציה נמוכה יותר ולא מצדיקה העלאת ריבית משמעותית, בוודאי לא מיידית, ונראה כי תוואי העלאת הריבית ומשכו בשום אופן לא יכולים להיות דומים לתרחיש של 2004.

לשווקים עצבניים דינמיקה משלהם

ההתכווננות ל"נתיב העלאת הריבית" בארה"ב, אפילו באופן סמלי, אל עבר ריבית בשיעור 0.25% עלולה להצית את השווקים, ומסע שיודעים איך הוא מתחיל עלול להסתיים הרחק מהיעד המקורי שלו. התרחישים שעומדים בפני הבנק המרכזי האמריקני לא פשוטים. מחד, הם יכולים להמשיך בקו שלהם שמאותת שהבשילו התנאים להעלאת ריבית ראשונה ולבצע אותה כבר כעת בספטמבר. 

כל הכותרות

נראה שהם באמת ובתמים מאמינים שזהו עיתוי טוב להתחיל להעלות ריבית. בעיניהם, ירידת מחירי הנפט נתפשת כזמנית, ורוב הירידה כבר חלחלה למחירים. אמנם התחזקות הדולר ממתנת מחירים, אך השפעתה גם כן מוגבלת והיא בעלת אופי זמני.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

מאידך, הם צופים בשוק עבודה שמתכנס לתעסוקה מלאה לפי הגדרתם, וההכנסה הפנויה מראה סימנים מעודדים. במבט עם משקפיים אופטימיות (ויש שיאמרו ריאליות) אפשר להביט במשק האמריקני ולראות לחצי מחירים מתהווים ב-2016 ועוברים את סביבת 2% שהפד שם כמטרה - וזה העיקר מבחינתו.

העלאת ריבית כעת, חרף המצב הזמני בשוקי ההון, תגאל אותנו מייסורי ההמתנה לעליית הריבית הכה מדוברת, תקטין מאד את רף העצבנות בשוק ותתרום לחיזוק אמינות הבנק המרכזי. מן הצד השני, הפד יכול להמשיך לדחות את העלאת הריבית, בטענה "שלא הבשילו עדיין התנאים הכלכליים, וההתמתנות בפעילות הגלובלית מציבה סימני שאלה לגבי קצב הצמיחה ועליית המחירים. לכן נעדיף להמתין לנתונים נוספים כדי להחליט האם להעלות את הריבית".

הודעה בנוסח כזה או דומה תשלח את השווקים לעוד תקופה של ספקולציות סביב סוגיית הריבית ותשאיר את מפלס העצבנות גבוה. מה גם שתנאי הרקע של הכלכלה עלולים להיות פחות טובים בתחילת 2016 - אז תמשיך סאגת דחיית העלאת הריבית עוד ועוד ואולי תתפספס הזדמנות להעלאת הריבית אל מחוץ לטווח האפס.

לעניות דעתי, העלאת ריבית בספטמבר ל-0.25% במקום 0-0.25% ודברור קדימה שאין שום כוונה להעלות ריבית שוב במחצית השנה הקרובה או למעלה מכך, בהתאם לתנאי השוק, היא הפתרון הרצוי כעת. אין לקנא בחברי הפד, הדילמה גדולה והסיכונים המונחים על הכף גדולים. 

כיצד ינהגו בנקודת הזמן התנודתית הזו? נגלה ב-17/09. 

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.  

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    היזהרו מחובבנים 16/09/2015 14:15
    הגב לתגובה זו
    איזה יופי אין אינפלציה, אין ריבית חגיגה בבועת האג"ח הממשלתי. תיק אג"ח ארוך היום מסוכן פי כמה מתיק מניות, ובשביל איזה 2.5% שנתי ברוטו לפני מס ועלויות אתם מסכנים את כספי החוסכים ברמה של 20-30% צניחה ודאית ב-3 השנים הקרובות. חובבנים
  • 4.
    יוסי 16/09/2015 09:38
    הגב לתגובה זו
    הפרמטרים המתפרסמים ידועים היטב למקבלי ההחלטות בפאד . כתבות האזהרה קרי האקונומיסט ועוד ברורים לחלוטין ,ולכן במידה וכן יוחלט להעלות אזי היא תהיה מחושבת היטב ותפורסם ונוכל לאמוד טוב יותר האם כלכלת ארה"ב צומחת לכיוון הרצוי .אין ספק שהעלאת הריבית תגרום לתנודתיות בשוקים וגם נתון זה ידוע לגופים המוסדיים הענקיים שלבטח עושים סימולציות של תנועות הון שאינו ידוע למשקיע נורמטיבי ומכאן החשש כולל שלי
  • 3.
    הפד יציל את הלומות?! 11/09/2015 22:33
    הגב לתגובה זו
    נראה שהתחזית של העלאה אחת בלבד, היא משאלת לב של הכותב שנתפס בפוזיציה לא מתאימה ומתפלל שהפד יציל אותו מפדיונות.
  • 2.
    אינפלציה 11/09/2015 18:46
    הגב לתגובה זו
    הריבית לא תעלה היא תטוס
  • 1.
    גד,ויילצינסקי 10/09/2015 22:54
    הגב לתגובה זו
    שתהיה שנה טובה:}