לשוק יש נטייה להגזים, אבל הפעם למשקיעים יש על מה להישען

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, על ההשפעה של נתוני התעסוקה האמריקניים, ולאן מועדות פניהם של שוקי ההון בעולם
יניב חברון | (2)

דווקא אחרי דו"ח תעסוקה מאכזב בשוק האמריקני, שאושש בדיוק את החששות של המשקיעים כי ההאטה הגלובלית נמצאת ואפילו משפיעה לרעה על הכלכלה האמריקנית. דווקא אחרי שכולם הפנימו שהכלכלה אכן מאכזבת והחששות של יו"ר הפד ג'נט ילן אולי מוצדקות, דווקא אז - שוקי המניות בעולם הצליחו להתייצב.

זה לא בגלל שהדו"ח המאכזב מבטיח המשך הרחבות כמותיות כפי שרבים נוטים לחשוב, ופשוט לחפש הסבר קליל, שהרי את זה יכולנו להגיד גם אחרי דחיית העלאת הריבית בחודש ספטמבר. אבל אז השווקים הגיבו בירידות חדות, את זה יכולנו להגיד אחרי הנתונים החלשים מסין ואירופה, אבל גם במקרים האלה השווקים הגיבו בירידות שערים ולא בעליות כפי שעשו בשנים האחרונות. גם לאחר פרסום דו"ח התעסוקה האמריקני לחודש ספטמבר, השווקים ירדו כתגובה ראשונית (מה שמלמד כי החששות של המשקיעים מפני האטה פוגעים במדדים ולא להיפך), אבל המדדים הצליחו להתאושש לקראת סוף המסחר.

מה הסיבה האמיתית? ובכן אין באמת אחת כזו. שינוי סנטימנט של משקיעים קשה מאוד לחזות מפני שהוא נעשה פעמים רבות בצורה פחות מוסדרת. החשש הגדול של המשקיעים הוא מקריסות של חברות בשווקים מתעוררים בעקבות פיחות חד של המטבעות. גם לקריסת מחירי הסחורות בעולם תהיה השפעה על יציבות של חברות ענק בעולם. רעשים כמו פולקסווגן, או גלנקור, בהחלט עשויים להוביל לגל של פשיטות רגל, ובכל זאת חייבים לזכור: המדיניות המוניטארית בעולם מאוד מרחיבה וצפויה להישאר כזו.

הבנקים המרכזיים מוכנים להזרים טריליונים לשווקים כדי לשמור על יציבות של הבנקים. תמיד יהיו ביקורות על תפקוד קובעי המדיניות, אבל האמת היא שהם דרוכים להגיב. השוק נוטה להגזים, אבל הפעם אולי בכל זאת יש כאן משהו. שהשווקים החלו את הצלילה האחרונה על רקע החשש מהאטה בסין ופגיעה בשווקים מתעוררים, מיד, כמו פטריות אחרי הגשם, החלו לצוץ אפוקליפטיות הקשורות לסיום השוק השורי של השנים האחרונות. כך היה גם כשהנפט החל לצלול - מהר מאוד הגיעו תחזיות שהסבירו מדוע מחירו יעמוד על 20 דולר לחבית ופחות.

הנטייה להגזים היא בדיוק מה שאנחנו מתארים פעמים רבות כשהשוק זול יותר, כהזדמנות קנייה וכו'. עם זאת, חייבים להודות, אנחנו אף פעם לא יודעים מתי אותה הגזמה, תתמתן או במילים אחרות האם המחיר יהיה עוד יותר זול מהמחיר כיום. רמת הסיכון בשווקים עלתה, ובכל זאת נראה שהמשקיעים יחזרו לשוק בטווח הקרוב - החולשה בסין, הקריסה בשווקים המתעוררים, במחירי הסחורות והתמתנות ביקושים, בהחלט עשויות להוביל לגל של פשיטות רגל - אחד כזה שיוביל למחנק אשראי, ואף יאיים על יציבות המערכת הבנקאית. אומנם אנחנו מתקשים לראות פגיעה אמיתית במערכת הבנקאות במערב בשלב זה, בטח לא כאשר הבנקים מוכנים להזרים טריליונים לשווקים. אך  בכל זאת חייבים להבין שלחששות של המשקיעים יש על מה להישען הפעם.   עוד מוקדם להגיד שהסערה מאחורינו, עם זאת צריך לזכור שקריסה בשווקים לא קורית ללא קריסה פיננסית, וזאת תתקשה מאוד להתרחש אם בכלל, כאשר המדיניות המוניטארית בעולם כל כך מרחיבה ותומכת עבור מערכת האשראי. איש לא באמת יכול לדעת האם העליות מהימים האחרונים יישמרו. עם זאת, נראה הרבה יותר בטוח כי השוק יחזור לעלות בטווח הקרוב שכן הצמיחה תימשך והתוכניות הממשלתיות בעיקר בסין ובשווקים מתעוררים נוספים יהיו מרחיבות - מה שיוביל לשיפור בנתוני המאקרו גם במערב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.  

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כותבי תרחישים 12/10/2015 15:19
    הגב לתגובה זו
    האם כשהשווקים יגיעו למסקנה על הסיכון בשוק- האם יזוזו לזהב ?!! ומה יהיה בשווקים ? והמבין יבין
  • 1.
    כותבי תרחישים 12/10/2015 15:02
    הגב לתגובה זו
    האם ירידה בנפט בסחורות שמקטין חוב ציבורי ואישי שמשאיר יותר כסף לציבור ! זה פגיעה בכלכלה ??? למי החשיבה הנל עוזר ? ובמי פוגע מחיר סחורות ונפט יורדים זה משאת נפש לכל אדם - במצב זה מחירי דירות יוקטנו- עז מה ? אבל מחיר כל שאר הסחורות ירדו רכבים טיסות-הובלה מטענים אוניות- מכאן אפשר להסיק למי כל הנל דואגים - האם יום יבוא והם יכו על חת ,ח