טיפול במקום הלא נכון: המחירים ממשיכים לעלות למרות התוכניות

אסף אנגל, מנכ"ל משותף ב"אנגל-שביט" המייעצת ומלווה קהילות עירוניות בתהליך רכישה מיזמים, קורא לפוליטיקאים לשנות כיוון - הפתרון למחירי הדיור המאמירים טמון בהיצע ולא בביקוש
 | 

הציבור בישראל חווה בשנים האחרונות ניסיונות רבים של פוליטיקאים שונים שמטרתם המרכזית היא להוזיל את מחירי הדיור הגואים בארץ. בימים אלה אנו נדרשים לשאלה מהו הגורם אשר ימתן את עליית מחירי הדיור בישראל, יחל בשינוי מגמה או לכל הפחות יעצור את זו הממשיכה לזחול כלפי מעלה כבר כמעט עשור. 

<

בשביל לפתור את משבר הדיור במשק, אנחנו זקוקים לרפורמה כוללת, כזו שראשיתה ועיקרה עוסק בהגדלת ההיצע ובהקטנת הביורוקרטיה, ולצידה יצטרפו תכניות הפונות לשינוי בביקוש לדירות - עיסוק בביקושים בלבד לא יעזור. החל מתכנית מע"מ אפס, דרך מחיר מטרה ועד מחיר למשתכן - הציפייה של הציבור לפתרון שיניב תוצאות ויוריד את מחירי הדיור רק עלתה. כל אחת מבין התכניות הציבה בראש חוצות את משנתו הפוליטית של הפוליטיקאי שיזם אותה והוצבה בראש הקמפיין שלו.

<

כולם הבטיחו תוצאות, ומהר, אך האם באמת ניתן לזהות איזו מגמה של ירידת מחירים? האם נמצא המזור למשבר הדיור ממנו סובלים אנשים רבים כל כך בארץ? ובכן, למרבה הצער בחינה של התוצאות מעלה תמונה עגומה לפיה מחירי הדיור בארץ ממשיכים לתפס בקצב מהיר ובלתי מרוסן. איך ניתן להסביר את התוצאות הללו, ואיך ניתן להסביר את העובדה שהמשבר עודנו חי ובועט בקרבנו?

<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ראשית, עלינו להבין כי מחירי הדיור לא צפויים לרדת כלל וכלל. על הציבור בישראל להתפכח מן המחשבה כי מחירי הדירות ירדו. ההיסטוריה של מדינת ישראל מלמדת כי למעט מקרים בודדים, מחירי הדירות מעולם לא ירדו. יתרה מכך, ירידה במחירי הדירות היא אינדיקציה לבעיה במשק ולא לתמורה שחלה בו. דוגמא לכך היא מיתון במשק אשר עשוי להביא לירידה במחירי הדירות. כפי שקרה בעשור הראשון של שנות ה-2000. סיסמאות הפוליטיקאים, אשר מבשרות את ירידת המחירים, הן לא יותר מאמירות פופוליסטיות אשר אין בהן היתכנות אמיתית.

<

בעת האחרונה העיתונות הציגה לא אחת מאמרים של אנשי ומקצוע ופוליטיקאים אשר מנמקים את הטענה לפיה מחירי הדיור לא צפויים לרדת בקרוב, זאת למורת רוחם של פוליטיקאים אחרים ולאכזבת הציבור כולו. עלינו להפנים את העובדה כי מחירי הדיור אינם צפויים לרדת. אם כך למה בעצם אנחנו צריכים לשאוף? מהם היעדים הנכונים, האפשריים והלגיטימיים שעל הציבור לדרוש מהפוליטיקאים? התשובה לכך היא האטה בעליית המחירים ושמירה על היחס שבין העלייה במחיר הדיור לעלייה בצמיחה של המשק, אשר באה לידי ביטוי בעליית מדד המחירים. אם מדד המחירים יעלה ביחס הגיוני לעליית מחירי הדיור אזי אנחנו בתחילתה של מגמה.

<

עד כה דיברנו על תהליך ההפנמה שעל הציבור, אך לא ענינו על השאלה מדוע התכניות האחרונות להורדת מחירי הדיור לא צלחו ואף לא האטו את קצת העלייה. הסיבה לכך טמונה לעניות דעתי בעובדה שתכניות אלה כולן מוכוונות לשנות את מגמות הביקושים בשוק ולא שמות דגש על תחום ההיצע. הטבות במחירי הדירות ובמחירי הקרקע, מכרזים בין קבלנים וכיוצא באלה - כולן מביאות לשינויים בביקושים בשוק. עובדה כי המגמות שחלו בזמן החלת התכניות השונות לא היו ליניאריות. לעיתים הביקושים עלו ולעיתים הם ירדו, המגמה היחידה שנשארה קבועה היא מגמת העלייה במחיר. מתוך עובדה זו ניתן להסיק כי באמצעות טיפול תכניות שמופנות לטפל בביקושים לא יאטו את עליית מחירי הדיור.

<

היכן הפתרון?

הפתרון שיביא להאטה בעליית מחירי הדירות נעוץ בהגדלת ההיצע בשוק. הגדלת כמות הקרקעות לשיווק וקיצור הליכי הביורוקרטיה - אלו הם הדברים שיבלמו את עליית מחירי הדירות. נכון שלצד הגדלת ההיצע פתרונות שעוסקים בביקושים יעזרו ואף ישלימו את הטיפול במשבר הדיור לכדי רפורמה כוללת, אך טיפול בביקושים בלבד לא יפתור את הבעיה.

תגובות לכתבה(38):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 30.
    בכל זאת צפוייה מהפכה?
    מילי 07/12/2015 06:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למי להאמין, כבר הולכנו שולל יותר מפעם אחת
    סגור
  • 29.
    צפויה להתמתן עליית המחירים - האם אני אופטימי מדי...
    אתמר 01/12/2015 05:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כדאי שהמדינה תתאמץ ותצליח לשווק מגורים לציבור בהיקף רחב - רק ככה המחירים יירדו ויהיו אפשריים בשביל הזוגות הצעירים.התוכנית של שר האוצר שלנו - תקל אולי במקצת על המגמה הזאת.לדבריו בחודשים הקרובים צפויה להתמתן עליית המחירים של הדירות.
    סגור
  • 28.
    מרוב בילבול אנחנו ממש לא יודעים מה לעשות
    נחמה 30/11/2015 00:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא בעיה לתכנן תוכניות פופוליסטיות "מבריקות" להוזלת מחירי הדיור, ואחר כך נזעק מעל כל במה "אל תקנו חברים, תיכף נוריד את המחירים במאות אלפי שקלים ואז תקנו ותזכו ...." ואנחנו בסימן שאלה ?????
    סגור
  • 27.
    מדברי נשיא התאחדות בוני הארץ - תקשיבו לדבריו
    יואב 23/11/2015 15:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "מחירי הדיור ימשיכו לעלות בקצב מתון בשנה הבאה. הערכתי בתחילת השנה שהמחירים יעלו בסיכום 2015 ב-6%. אני כנראה צדקתי". כך אמר נשיא התאחדות בוני הארץ. אין מה להוסיף
    סגור
  • זה רק נראה כמו שינוי אבל אין כאן את ה"אור בקצה המנהרה..
    יואל 26/11/2015 07:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מסתמן שינוי, אבל אנחנו למודי ניסיון - ורואים את הקריצה בעין
    סגור
  • טען עוד
  • 26.
    מזמורים חדשים לאחרונה
    עלית סבג 12/11/2015 00:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המחירים ושמירה על היחס שבין העלייה במחיר הדיור לעלייה בצמיחה של המשק, אשר באה לידי ביטוי בעליית מדד המחירים. אם מדד המחירים יעלה ביחס הגיוני לעליית מחירי הדיור אזי אנחנו בתחילתה של מגמה. עד כה דיברנו על תהליך ההפנמה שעל הציבור, אך לא ענינו על השאלה מדוע התכניות האחרונות להורדת מחירי הדיור לא צלחו ואף לא האטו את קצת העלייה. הסיבה לכך טמונה לעניות דעתי בעובדה שתכניות אלה כולן מוכוונות לשנות את מגמות הביקושים בשוק ולא שמות דגש על תחום ההיצע. הטבות במחירי הדירות ובמחירי הקרקע, מכרזים בין קבלנים וכיוצא באלה - כולן מביאות לשינויים בביקושים בשוק. עובדה כי המגמות שחלו בזמן החלת התכניות השונות לא היו ליניאריות. לעיתים הביקושים עלו ולעיתים הם ירדו, המגמה היחידה שנשארה קבועה היא מגמת העלייה במחיר. מתוך עובדה זו ניתן להסיק כי באמצעות טיפול תכניות שמופנות לטפל בביקושים לא יאטו את עליית מחירי הדיור. "היכן הפתרון שיביא להאטה בעליית מחירי הדירות נעוץ בהגדלת ההיצע בשוק. הגדלת כמות הקרקעות לשיווק וקיצור הליכי הביורוקרטיה - אלו הם הדברים שיבלמו את עליית מחירי הדירות."כתבת נכון, אבל לאחרונה שמענו .
    סגור
  • אבל לאחרונה שמענו...מה?
    לעלית סבג 13/11/2015 01:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא שמענו את סוף הכתבה
    סגור
  • 25.
    שלושה שרי אוצר ואף אחד מהם לא הושיע אותנו
    רונית אלעאני 08/11/2015 14:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתמול ציינו שהיו שלושה שרי אוצר בחמש השנים האחרונות כל אחד הביא איתו תוכנית מדהימה בתחום הדיור אבל שום דבר לא יצא לטובתנו
    סגור
  • אנחנו לא בעניין של ניסים ותשועות. כאן צריך החלטות שאף
    ruth 09/11/2015 04:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחד מהשרים האחרונים לא ידעו לתת
    סגור
  • 24.
    תעסוקה היא הקובעת בשבילנו
    נעמי גבאי 05/11/2015 05:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הריבית הנמוכה וחוסר הבניה במרכז, במטרה שכולם יעברו לפריפרייה? כל זה לא עוזר. עדיף היה שיפסיקו "לעבוד" על ציבור רוכשי הדירות, מה יש לזוג שעובד במרכז לעבור לדרום או לצפון?קודם כל לחשוב על תעסוקה!!!
    סגור
  • 23.
    עפולה על ראשנו
    ניר 04/11/2015 10:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני זוכר את עפולה מטיולי התנועה (הצופים) עברנו דרכה צפונה... מה קורה שם היום?כדאי להשתקע דווקא שם?איך? נראה באמת קצה העולם.
    סגור
  • עפולה היא ממש לא קצה העולם
    יוני מהמרכז 05/11/2015 05:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עפולה היא ממש לא קצה העולם , כדאי להשקיע במקום הזה יהיו אפילו הטבות לרוכשים "בקצה העולם".דברו על כך בגלי צהל. יש תוכניות מרחיקות לכת של הטבות והנחות.הבעיה בארץ ,אם הכל יתגשם.
    סגור
  • יש גם צפונה לעפולה... (ל"ת)
    אברמיקו 04/11/2015 10:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 22.
    מתוך העיתונות
    אחד שקורא ומתעניין 03/11/2015 18:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "שר האוצר אמר בסיור בעפולה: "אחרי ההשקעה המסיבית של המדינה בדרום - הגיע זמן הצפון". רה"מ נתניהו: "עפולה זו סנונית הדיור הראשונה - אנחנו בונים עשרות אלפי יחידות דיור בארץ במסגרת מכרזי מחיר למשתכן".
    סגור
  • נעוף לעפולה
    נמרוד 03/11/2015 23:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני מחכה לרכבת שתבוא ותגיע לעפולה. ואז אני אעוף לעפולה ( ביחד עם אשתי
    סגור
  • 21.
    עוד על הפריפריה
    יונית 03/11/2015 18:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המרחק בין הפריפריה למרכז מעולם לא היה קטן יותר, בזכות המהפכה הדיגיטלית, האינטרנט המהיר והפיתוחים הטכנולוגיים האחרונים. כיצד משפיעה
    סגור
  • 20.
    מיתון כלכלי - גידול באבטלה?
    יוסף 31/10/2015 00:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברגע שחלילה וחס נראה כאן מיתון כלכלי - גידול באבטלה וירידה במחירי הדירות ייתכן ואותו זוג צעיר שקנה במיטב כספו את ביתו - יאלץ למכור את דירתו בהפסד, להמשיך ולהשתעבד לבנק במשך שנים, ולחזור ולעבור לגור בשכירות.
    סגור
  • 19.
    ארעה קירות ושיעבוד לכל החיים
    נעמי מלול 31/10/2015 00:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שר האוצר מעודד את הזוגות הצעירים מהשכבות החלשות ביותר לשעבד את עצמם ל-4 קירות כמעט לכל החיים. מתכנית האוצר המסתמנת כעת המימון הגבוה יותר יינתן עבור דירות במחירים של עד 1.4 מיליון שקל.הכל נראה לי תרמית אחת גדולה.
    סגור
  • 18.
    מחיר למשתכן
    ruth 30/10/2015 04:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרעיון ה"חדש"שלא חשבו עליו קודם: הגדלת היצע הדירות ובנייה להשכרה הם בהחלט צעדים מבורכים שהשוק מחכה בצמאון רב להם. מחיר למשתכן היא תכנית שעשויה להקל במידה מסויימת על הזוגות הצעירים. אך נראה ששר האוצר הולך צעד אחד רחוק מדי ברעיון החדש שיוצא שוב מהמגירה: משכנתאות בשיעור מימון של 90% לזוגות צעירים בערבות מדינה.זה ממש רעיון שאין לו כיסוי...
    סגור
  • 17.
    בהמשך לתמרה: יוזלו המחירים
    לינה פוקס 29/10/2015 15:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שר האוצר החדש לא רק מביא איתו מהפך ורעיון חדש אלא מוחק את כל מה שהיה לפניו.
    סגור
  • 16.
    יוזלו המחירים!
    תמרה 29/10/2015 15:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבת ש"בשנים האחרונות ניסיונות רבים של פוליטיקאים שונים שמטרתם המרכזית היא להוזיל את מחירי הדיור הגואים בארץ."הבעיה אצלנו בארצנו שכל ממשלה וכל שר אוצר שמתחלף מביא איתו בשורה חדשה בתחום הדיור...ו"ממציא לנו את הגלגל" מחדש. שוב נראה איזו הוזלה למחירי הנדל"ן
    סגור
  • 15.
    שוק הדיור הלוהט
    אלכס בן זכאי 29/10/2015 06:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל שר שיכון או אוצר חדש, מביא שלל רפורמות, רעיונות וצעדים לטפל בנושא הדיור. מאז שמחירי הדיור החלו להרים את הראש, נקטו ראש הממשלה שר האוצר ושר הכלכלה הממשלה, ובנק ישראל ברפורמות וצעדים שנועדו להתמודד עם שוק הדיור הלוהט. חלקם נועדו להתמודד עם ההיצע הדל של הדירות, חלקם ניסו לצנן את הביקוש וחלקם נועדו להתמודד ישירות עם המחירים הגואים. ןמה יצא לנו מזה?
    סגור
  • 14.
    לא בתחום הסטטיסיקה
    רם 28/10/2015 22:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רובנו חיים בבניין משותף בדירת 4 חדרים שנמצאת בבעלותנו. גם כאשר שואלים אותנו מה גודל הדירה הדרוש לנו, אילו יכלנו לבחור, תשובתנו היא: דירה ממוצעת - 4 חדרים וכו. כלומר, אנחנו הישראלים מצליחים לספק את הצורך שלנו מבחינת מרחב המחיה. כל זאת מ"כלכליסט אני עצמי עדיין מחוץ לסטטסטיקה הזאת.
    סגור
  • 13.
    איך כל זה יוריד את המחיר?
    יצחק 26/10/2015 00:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה הקבלנים תוצרת חוץ יודעים לעשות ואנחנו לא ?
    סגור
  • 12.
    והיום(25.10.15) הושמעו כמה הצהרות מפי שר האוצר
    שרונה בן בסט 25/10/2015 23:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הייתי רוצה לחזור על דבריו כי לא אצליח במדוייק אבל בערך:רכישת דירות שייבנו בידי קבלנים מיובאים מחו"ל - הייתם מאמינים?
    סגור
  • 11.
    לפי הלמ"ס המחירים דווקא ירדו 0.4% באוגוסט-ספטמבר
    עוקב 25/10/2015 01:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צריך רק לקרוא שחור על גבי הודעת למ"ס. בין השנים 1996-2004 מחיר הנדל"ן ירדו בכ-20-25%. כן, גם בתל אביב.
    סגור
  • 10.
    לא קונים דירה בלי התחייבות קבלן שהמחירים לא יירדו לעולם (ל"ת)
    רמי 24/10/2015 20:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    אם היית טורח ולומד היית מבין שיש מחזורי עסקים בדיור
    אתה מבין קטן בענף 24/10/2015 19:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא נעים לומר אבל אסף אנגל בטח אינו המומחה למחירי הדירות. איך יכול אדם רציני שמתעסק בנושא לומר ש"המחירים לא יורדים? איפה הוא היה בין השנים 1998-2004? ואיפה הוא היה בגל הקודם שלפני העלייה הרוסית? אז נכון שהבעייה העיקרית היא היצע הדיור, והבירוקרטיה שהרסה לא רק את ענף הדיור, אלא הורסת ותהרוס את המשק - ראו למשל את האידיוט כחלון שעוסק באובססיביות בעמלות הבנקים, מלחמת העבר, שכן בנק ישראל כבר טיפל בנושא בוועדות טרכטנברג למינהן - אגב, בנק ישראל היה היחידי שכן הפעיל את חלקו בוועדות האלו. הכחלוניזים האופף אותנו שמנסה להכות בכל יצרן וכל ייזם וכל עסק ובמיוחד בבנקים, ענף שכבר מזמן נמצא גם בתחרות וגם בפיקוח הכי טוב בישראל, בטח לעומת קופות הגמל, הפנסיה והביטוח שנימצאו שנים ברגולצייה זוועתית שהרסה את הפנסיות של הציבור ואיפשרה לבעלי חברות הביטוח והחיסכון המוסדי להכות בציבור ולהתעשר. בהם הכחלוניזים לא נוגע. לאחרונה אף איפשרה הממונה על הביטוח פגיעה במאות אלפי קשישים מעל גיל 60 ששילמו כל חייהם ביטוח סיעודי ובצו אידיוטי גנבה מהם מאות ש"ח לחודש לאחר ששילמו ביטוח במשך עשרות שנים. וזה בממלכה של הכחלוניזים
    סגור
  • 8.
    מהיחידים שאומר נכון-המחסור מכוון-השלטון הקטין ההיצע
    כותב 21/10/2015 23:10
    הגב לתגובה זו
    0 3
    הזוי הזוי הזוי השלטון הקטין כמויות הבניה-כדי ליצור מחסור מכוון בשנת 2011 בנו כ 47000 דירות בשנת 2014 בנו פחות מ 43000 דירות כל זאת בהוראה שלטונית=הוראה שלטונית= הוראה שלטונית בשנות התשעים אריק שרון בנה 81000 ד בשנה !!! בידקו בגוגל בידקו בלישכה מרכזית לסטטיסטיקה- בידקו במשרד השיכון לא יאומן כי יסופר כשיש מחסור בעגבניות מייבאים בפחות משבועיים כשיש מחסור בדיור - בונים בתוך שנתיים 80000 דירות כל שנה ובינתיים כדי למנוע עליות מחירי הנדלן מייבאים קראוואנים ב 150$ לזוג עד הכניסה יש מחסור של כ40000 דירות ולכן יבוא 40000 קראוואנים ובתוך 18 ח יוריד מחיר של כ 20-25% בתוך 18 חודש 20-25% =ב 18 חד 20-25%= זה יבוא לאחר ההפגנות בקייץ
    סגור
  • 7.
    המחירים לעולם לא ירדו? תתבייש לכתוב כך
    ליאור 21/10/2015 18:11
    הגב לתגובה זו
    4 1
    ב40 שנה האחרונות בערך ב15 מהם המחירים היו בירידה, רק בשנות ה90 חל עליה. אם תבדוק תגלה שמשנת 98 ועד 08 היה קיפאון בשוק הזה!! אז אל תכתוב שטוית
    סגור
  • תמשיכו לחיות את העבר
    לירון 26/10/2015 11:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    את מי מעניין מה היה? אז היו ירידות אז מה? אם כל כך מעניין מה היה.. אז תראו שלאורך 30-40 שנה האחרונות המגמה הייתה עליה. צאו מהסרט שהמחירים ירדו.. הם פה ושם ירדו 5 אחוז במקרה הטוב, במקרה הפחות טוב ירדו כמה עשיריות האחוז. אבל מי שמצפה שמחירים ירדו ב 30 אחוז טועה במקרה הטוב ובמקרה הרע מטעה.
    סגור
  • 6.
    אין קשר לביקוש,הכל בגלל הריבית (ל"ת)
    גגג 21/10/2015 14:56
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 5.
    "המחירים לעולם לא ירדו"
    שישקו 21/10/2015 14:55
    הגב לתגובה זו
    5 0
    עוד גאון כלכלי..פחחח
    סגור
  • 4.
    הפימפום נמשך......
    אדם 21/10/2015 12:13
    הגב לתגובה זו
    12 2
    המחבר שמדבר מתוך פוזיציה תוך שימוש בנימוקים ריקים מתעלם מהעובדות הבאות: א. העלאת ריבית ואו שינוי טעם המשקיעים בעולם כך שירידו את תשואת האפסית של האגחים תיגרום מיידית להתיקרות המשכנתאות (גם כך הריבית של המשכנתאות כל הזמן עולה) יגרום מיידית לירידת מחירים ואלטרנטיבה ל השקעה סולידית. ב. ההיסטוריה מלמדת שבועות בסופו של דבר מתפוצצות (יפן, ארצות הברית , אירלנד ספרד ועוד). ג. לקנות דירות במחיריי חלל תוך השתעבדות לעשרות שנים היא מהלך הזוי!! ד. לא מכיר שאנשים גרים ברחוב גם שהמפום של מחסור בדיור וטיפול בהצע הוא פטתי
    סגור
  • נכון אבל: אנשים לא גרים ברחוב אלא אצל ההורים (ל"ת)
    פריצל 24/10/2015 00:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    אתה נשמע לחוץ...ממונף?
    לורן 21/10/2015 11:40
    הגב לתגובה זו
    8 2
    אתה בכלל מבין מה המצב במשק ובמדינה? בכלכלה העולמית? הדברים שלך מדיפים ריח חריף של נסיונות שכנוע עצמי ושל אחרים...נכנסת לתחום בזמן הכי לא נכון. בהצלחה בכל מקרה.
    סגור
  • 2.
    המחירים ירדו בכחצי אחוז,למה אתה מבלבל את המוח?
    ם 21/10/2015 10:02
    הגב לתגובה זו
    6 1
    אתה אחד מאלה שנכנסו לתחום בטופ , אלה תמיד המפסידים הכי גדולים.
    סגור
  • 1.
    עיסוק בביקוש בלבד הוא הפתרון- איסור על משכנתאות יביא
    דני 21/10/2015 09:37
    הגב לתגובה זו
    5 2
    מיד לחוסר יכולת לרכוש דירה, צניחה בביקוש, ונפילה במחירים. בלי לבנות אפילו דירה אחת.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות