אג"ח מוניציפאלי: דרך נוספת להגדיל את תקציב העירייה
צחי קלמין, מנהל פעילות קרנות הגידור MORE בית השקעות, על האפשרות של גיוס תזרים על ידי הרשות המוניציפאלית
אפיקי ההשקעה הסולידיים יוצרים לפעילי שוק ההון חוסר שקט עקבי. לצד האתגרים המאקרו כלכלים הנובעים מסביבת הריבית האפסית והאינפלציה השלילית, פורסמו נתונים נוספים אשר מצביעים על הרעה במצב הפיננסי של משקי הבית, ועל ירידה במאזן הפעילות העסקית. לאחרונה, אנו עדים לשינוי בטעמי המשקיעים, תוך התמקדות באג"ח של חברות ותיקות בעלות פעילות עסקית יציבה ושמרנית. אך אליה וקוץ בה, שוק התל-בונד הישראלי סובל מהיצע נמוך של חברות איכותיות וחושף את המשקיעים בו (באמצעות תעודות סל וקרנות מחקות), לסדרות אג"ח של חברות בעלות יכולת החזר בינונית ולעיתים אף מסוכנת.
<אחת הדרכים לייצר פיזור איכותי באפיקים הסולידיים של תיקי ההשקעות הינה באמצעות חשיפה לאגרות חוב מוניציפאלית. בארה"ב השימוש שעושות הרשויות המקומיות בהנפקת איגרות חוב לצורך מימון פעילותן הינו נפוץ, ובכל אחת ממדינות ארה"ב, ניתן למצוא איגרות חוב מוניציפליות של עיריות, אוניברסיטאות וכל פרויקט עירוני, שאת תזרים המזומנים שלו ניתן לאג"ח.
<מאידך בישראל, שוק זה נחשב לאחד מאפיקי ההשקעה הפחות מפותחים ומוכרים למשקיע הישראלי. לראייה, עד היום רק 5 רשויות מקומיות השכילו להשתמש במכשיר מימון זה ולגייס סכום מצטבר של כ-550 מיליון שקלים בלבד. לאחרונה דווח כי עיריית רמלה, חלוצת הנפקות האג"ח המוניציפאלי מתכננת לחזור לשוק ההון ולגייס 90 מיליון שקלים לצורך מחזור ופריסת יתרת החוב הקיימת לתקופה של 13 שנים.
<אנו סבורים, כי על הרגולטורים השונים לעודד ולקדם גיוסי חוב נוספים מצד הרשויות המקומיות, ולפתוח לציבור הרחב את האפשרות להשקעה בהן. הנפקה ציבורית של אג"ח מוניציפאלי טומנת בחובה יתרונות רבים ואף תתרום לגיוון מכשירי ההשקעה הסולידיים של המשקיע הישראלי:
<יתרונות מסחריים
השקעה באג"ח מוניציפאלי מניבה תשואה עדיפה על אגרות חוב ממשלתיות, ועשויה לייצר למשקיע בהן מכשיר השקעה אטרקטיבי תוך שמירה על רמת סיכון סבירה. בנוסף, השקעה זו מניבה למשקיע פיזור סקטוריאלי וחשיפה למנפיק בעל דירוג אשראי גבוה המציע תזרים מזומנים יציב וקבוע.
<יתרונות רגולטוריים
בשונה מהנפקה פרטית, הנפקה ציבורית גוררת עימה דרישות רגולטוריות רבות. היא מחייבת את הגוף המנפיק לפרסם תשקיף מדף אשר יכלול בחובו פרטים רבים אודות עסקיו של הגוף המנפיק, לרבות מצבו הפיננסי, יכולת שירות החוב שלו ומטרת הגיוס. כך למעשה, נחשף ציבור המשקיעים למנפיק בעל רמת שקיפות גבוהה אשר מקבל על עצמו כללי ממשל תאגידי מחמירים.
<יתרונות מבניים
הנפקה ציבורית של אג"ח מוניציפאלי תגביר את החשיפה של הרשויות המקומיות לשוק ההון. הוראות החוק הקיימות מגבילות את תעשיית קרנות הנאמנות וקובעות חשיפה בשיעור של עד 5% לאגרות חוב פרטיות. הנפקה ציבורית של אג"ח מוניציפלי תאפשר למנהלי קרנות הנאמנות להגדיל את חשיפתם לאפיק זה ולגוון את תמהיל ההשקעות שלהם. בנוסף, הנפקה ציבורית תמקם את אג"ח המוניציפליות במדדי התל-בונד השונים ובכך הן יזכו להזרמת ביקושים מתעודות הסל.
<לסיכום, הנפקת האג"ח של עיריית רמלה יוצרת הזדמנות פז לחיזוק הקשר העסקי בין הגופים הפיננסיים לבין השלטון המקומי. אנו סבורים כי על משרד האוצר להנחות את הרשות לניירות ערך לקדם ולעודד הנפקות אג"ח מוניציפליות נוספות במתכונת של ההנפקה לציבור, ולא בדרך של הנפקה פרטית. הנפקות האג"ח המוניציפלי יאפשרו לרשויות המקומיות לגוון את מקורות האשראי שלהן, להוזיל את עלויות המימון, לקדם פרויקטים כלכליים ביתר קלות, וללא תלות בקבלת תקציבים מהמדינה ואף להגביר את רמת השקיפות של התאגידים העירוניים מול ציבור המשקיעים והתושבים. בסופו של יום , כולנו נצא נשכרים מהמהלך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.יפה כתבת. וגם רעיון טוב. (ל"ת)אלי 22/10/2015 21:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.מה הדירוג של עיריית רמלה (ל"ת)אחד העם 21/10/2015 13:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.תפוזיםמשה 21/10/2015 11:41הגב לתגובה זו1 0אני לא עושה כלום חוץ מלסחוט תפוזים טעימים ולכתוב כתבות חופרותסגור
-
מכיר אותו ממגדלאביעד 21/10/2015 12:00הגב לתגובה זו1 0הוא דווקא סוחט תפוזים מצוייןסגור
-
2.אני באמת לא מבין מה ייצא לתושבים מזה..... (ל"ת)תושב רמלה 21/10/2015 10:40הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
היכולת להשקיע היום בתשתיות עירוניות שיבנו צמיחה עתידית.משה 21/10/2015 10:50הגב לתגובה זו0 0אולי רמלה תקבל דירוג נמוך בתחילה, אבל אם תבחר ראש עיר עם חזון היא תתפתח לטובהסגור
-
1.הצעה מעולה (ל"ת)משה 21/10/2015 10:39הגב לתגובה זו0 0סגור