חייבים לשמור על איזון: הבורסה הפכה למגרש גרוטאות של חברות ביומד
צחי קלמין, יועץ כלכלי ומומחה לשווקים פיננסים, על תנאיי כניסת חברות זרות לבורסה המקומית, ומה השפעתן על המשקיעים הפרטיים
כאשר נכנס יוסי ביינארט לתפקיד מנכ"ל הבורסה, אי-שם בשלהי 2013, הוא ניצב מול זירת מסחר עייפה ומשעממת, בעלת רמת נזילות נמוכה ורגולציה מחמירה, אשר הבריחה חברות רבות מהשוק המקומי. לאחרונה בעידוד הנהלת הבורסה, החלו חברות ביומד אמריקניות לבצע "תהליך גיור" ולפעול לרישום כפול בבורסה התל-אביבית.
מחד, מדובר בהליך מבורך, אשר מנגיש את המשקיעים הישראלים לחברות וסקטורים נוספים ויוצר שלל הזדמנויות השקעה לפעילי שוק ההון. מאידך, צירופן של ה"מניות המגוירות" לבורסה, גורר עימו סיכונים רגולטורים ומבניים. רישומן למסחר של חברות הביומד החדשות מכניס אותן באמצעות "המסלול המהיר" אל מדדי המניות המובילים, וכתוצאה מכך, המשקיעים אשר מחזיקים בתעודות-סל וקרנות מחקות, נחשפים בעל כורכם, לחברות זרות ובלתי מוכרות.
יתרה מזאת, הסיטואציה בה 30% מהחברות שנסחרות במדד ת"א-100 כפופות להוראות הדין האמריקני, תורמת להיחלשות הפיקוח של הרשות לניירות ערך הישראלית, על החברות הנסחרות במדדי המניות המובילים. כאשר בוחנים את מצבן הכספי של ה"עולות החדשות", דהיינו מנקיינד, ביוטיים ונבדיאה, גובר החשד המפוקפק כי הן פה לא מתוך אהבת המולדת, אלא מאהבת "סל הקליטה" הנדיב שהן מקבלות. כך לדוגמא, ניצלה ביוטיים את הביקוש הטכני של מנהלי קרנות הנאמנות ותעודות הסל המתמחים במדדי המניות, ומכרה להם ישירות מניות בסכום של 80 מיליון שקלים. חב' מנקיינד צפויה לגייס באופן דומה מעל 200 מיליון שקלים אל קופת המזומנים המדשדשת שלה.
הפיתרון ההולם טמון בשינוי תקנון הוראות הבורסה, על פיו קיימים 3 קריטריונים לצורך הצטרפות אל "מאגר המניות", אשר מתייחסות לשווי השוק המינימלי של החברה, שיעור החזקות הציבור שלה ורמת הסחירות. הוספת 2 קריטריונים חדשים אל דרישות המאגר, יקטינו את הסיכון הקיים בהשקעה ישירה במדדי מניות ולא יפגעו ביכולתה של הבורסה ל"גייר" חברות זרות נוספות.
- הכישלון של גמידה סל - עוד חברת ביומד שריסקה את ה"חלום"
- פרוטליקס משנה כיוון? "מעריכים שיש עתיד טוב לחברה, אבל צריך סבלנות"
קריטריון הזיקה חברה המבקשת להצטרף אל "מאגר המניות" צריכה להוכיח את קריטריון הזיקה למשק הישראלי. מבחן הזיקה יכול להתבצע במספר אפשרויות, החל מהיקף מוכח של הפעילות העסקית בישראל, לרבות העסקת עובדים מקומיים, ועד דרישת נוכחות של בעל מניות ישראלי בגרעין השליטה או נציגות ישראלית נאותה בדירקטוריון החברה. יישום קריטריון זה, יחזק את הממשל התאגידי של החברות הזרות, יתרום להגברת השקיפות שלהן ויעצים את הקשר עם ציבור המשקיעים המקומי.
קריטריון היציבות העסקית חברה אשר מבקשת לקחת חלק ב"מאגר המניות" ובמדדי המניות המובילים, צריכה להציג יציבות כלכלית ועמידה ביחסים פיננסים נאותים, כגון מכפיל רווח, רמת מינוף ועוד. כך לדוגמא, חברה אשר לא הציגה רווחיות במשך מספר רבעונים רצופים, לא צריכה להיות חלק ממדדי המניות המובילים. יישום קריטריון זה היה מעכב את הצטרפותן של ביוטיים, נבידאה ומנקיינד המפסידות, למדדי המניות. ואף מדרבן אותן לבצע פעולות אקטיביות לצורך חיזוק והשבחת הפעילות העסקית הקיימת. כמו כן, מבחן היציבות העסקית היה ממתן את ההפסדים שנוצרו לציבור המשקיעים בתעודות הסל ובקרנות המחקות אשר נחשפו בניגוד לרצונם למניות של חברות במצוקה, כגון אלון רבוע כחול, כלכלית ירושלים, אפריקה ישראל ועוד.
לסיכום, הפעולות אשר נקטה הנהלת הבורסה בשנה האחרונה הינן מבורכות ויש בכוחן להגביר את הנזילות, נפחי המסחר ואף לגוון את אלטרנטיבות ההשקעה הקיימות. יחד עם זאת, יש למצוא את האיזון הנכון בין הרצון להגדיל את היצע החברות בבורסה המקומית לבין ההשלכות המבניות אשר עשויות לסכן את ציבור החוסכים והמשקיעים. על קברניטי הבורסה להפוך את מדד ת"א-100 למדד יוקרתי, אשר מייצג נאמנה את המשק הישראלי ומבטיח לציבור המשקיעים בו חשיפה לחברות איכותיות בעלות זיקה למשק המקומי.
- 7.רק שאלה 12/11/2015 22:37הגב לתגובה זולא היית מנהל פעילות הקרנות של מור? יצאת לדרך חדשה?
- אוהד קפלן 13/11/2015 03:01הגב לתגובה זומי שעוקב יודע שמידי פעם מתחלף ה"תפקיד" של הכותב, הכל בהתאם לצרכי השיווק ולצו השעה. מה שנשאר קבוע זו הברברת בכתבות של הנ"ל.
- 6.ניר יועץ בבנק 12/11/2015 20:38הגב לתגובה זוהיה סוחר בינוני מינוס שמדבר המון, רמת הכתבות מדברת בעד עצמה וחבל...
- שולמית 13/11/2015 08:40הגב לתגובה זוצחי היה פקיד ההשקעות שלנו בתיק במשך למעלה שנה ויש לציין שהוא נותן שירות טוב, קשוב ופנוי לכל בקשה. תמיד שחרר בזמן כספים והעביר את כל הטפסים כנדרש.
- אבל כתוב שהוא יועץ מומחה (ל"ת)ממממ 12/11/2015 23:00הגב לתגובה זו
- גררר 13/11/2015 03:02הוא מומחה כמו שאני מומחית בשוק ההון
- 5.נדי 11/11/2015 17:58הגב לתגובה זוהבורסה בישראל לא קיימת ומתה לכל דבר ועניין. כולנו עברנו להשקעות בחול, המס פה עלה בצורה שלא מתאימה לשוק הישראלי, ולכן אין שום יתרון ואפילו חסרון להשקיע בבורסה בתא. כל ההצעות והפעולות שנעשות ל"שיפור נזילות" ועוד כל מיני חוכמות הן לא יותר מנזם זהב באף חזיר. מי שרוצה להשקיע בביומד אמיתי, משקיע בארהב. ה"מדדים המובילים" בישראל הם לא יותר מפרעוש לעומת נסדק, דאו גונס ו SP. רק אוסף של ילדים וסוחרים שלא עשו את המעבר נותרו בבורסה בתא. הכסף הגדול כבר שנים לא פה. רק כספי פנסיה שלנו עוד תקועים בתא אבל גם הם מצמצמים את התלות. אז שאפו על היוזמה אבל הבורסה היא מגרש גרוטאות ותשאר כזו לתמיד. או שיורידו מס באופן דרמטי ואז יתכן שיקרה מהפך, אבל זה לא יקרה.
- 4.אבי 11/11/2015 16:30הגב לתגובה זוכתוב בעיתון שמנקיינד מנפיקה מניות חסומות , מה זה אומר ?
- דן 14/11/2015 15:09הגב לתגובה זומניות חסומות אלו מניות שלא ניתנות למכירה במשך תקופת זמן מסוימת שלאחריה יש חוקים מסוימים כמה ומתי ניתן למכור
- 3.קולומבו 11/11/2015 16:05הגב לתגובה זוצחי אתה חזק..
- ארכימדס 13/11/2015 09:26הגב לתגובה זוצחי אתה חלש...
- 2.לייק! טור מצויין. (ל"ת)אנונימי 11/11/2015 15:30הגב לתגובה זו
- 1.מסכים לכל מילה. הבורסה הפכה לפח זבל (ל"ת)פעיל שוק 11/11/2015 11:13הגב לתגובה זו