העלאת המסים לא עוצרת: מדינת ישראל עושקת ושוחקת את האזרחים

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה, על שחיקת אזרחי ישראל בכל הקשור לגביית מערכת המסים במדינה

 | 
telegram
(8)

כשאני מתבונן היום על מערכת המסים בישראל, אינני יכול שלא לחוש אכזבה עמוקה. במהלך השנים 1979-1982 היה מוטל עליי התפקיד של הממונה על הכנסות המדינה. שאפנו בזמנו להקל ככל האפשר את נטל המס בישראל. לא הקמנו ועדות ולא התברברנו, אלא גיבשנו הצעות קונקרטיות, ובאישור שרי האוצר הבאנו אותן לכנסת ישראל.

כשאני אומר היום כי ביוזמתי האישית ועבודת הצוות במנהל בוטלו בשנים אלו 11 מסים בישראל, לא מאמינים לי. אבל זו עובדה. מערכת המסים בזמנו היתה מערכת מסים מטורפת, עם ריבוי מופלג של מסים לסוגיהם, כולל מסים דרקוניים על הציוד הכי בסיסי לבית. ביטלנו את מס השבח על דירות מגורים, מס הרכוש על כל המבנים במדינת ישראל ועוד. ובכל אותה עת נקטנו בגישה כי הפחתת מסים תעשה בד בבד עם הגדלת הכנסות המדינה, וכך אכן היה.

מה קורה לנו היום במערכת המסים של ישראל? מדוע העוולות הגדולות? במס הישיר על הכנסות יחידים אנו מזנקים במדרגת המס המתחילה ב-13,990 שקלים לשיעור מס של 43%; וברמת הכנסה של 19,981 שקלים לשיעור מס של 46%. כדי להסביר לנו עד כמה ניתן להקצין, במדרגת המס המצומצמת של 41,791-43,240 שקלים, שיעור המס הישיר על הכנסת היחיד הוא 60%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שיעור המס על הכנסת יחיד הוא הצירוף של מס ההכנסה, הביטוח הלאומי ומס הבריאות. אין שום משמעות לשיעורי מס ההכנסה בלבד. החשוב הוא מהו נטל המס הכולל המוטל על הכנסת היחיד. אכן, יש נקודות זיכוי והמס הממוצע שונה מהמס המוטל על כל מדרגת מס בנפרד, אבל אסור שיהיו שיעורי מס כה גבוהים באף אחת ממדרגות המס, ואסור ששיעורי המס הישיר יעלו בחדות כמו היום.

שגיאה נוספת וחמורה שהכתה את המגזר העסקי היתה ההעלאות בשיעורי המיסוי על הכנסת חברות. אינני מבין כיום איך ראש הממשלה נתן ידו לכך. ללא כל צורך והצדקה, הועלה מס החברות מ-25% ל-26.5%; ולמען היושר ראוי לציין, גם בהסכמת כמה ארגוני מעסיקים. אבל חמור יותר, אזור המס הנשכח, המס על משיכת רווחים מחברות על ידי בעל מניות מהותי עלה משיעור של 25% לשיעור של 30%. קפיצה ברמת מס של 20% לפחות. מעשה שאינני יכול, עם כל המאמץ, להגדירו כמשהו השונה מאיוולת. זה נעשה תחת לחצים חברתיים שלא נתנו מענה אמיתי למניעים שיצרו את הלחצים החברתיים. אחיזת עיניים בלבד.

מיסוי גבוה על משיכת רווחים גורם לשתי תוצאות: האחת, מאמץ של הבעלים להגדיל את רמת ההוצאות של החברה. כמו גם, להימנע ככל האפשר מלמשוך רווחים. אין מדובר על שיעור מס מרווחי חברות הנסחרות בבורסה. אלא על מיסוי המוטל על מי שהוא בעל מניות מהותי, שהוא הבעלים האמיתי של החברה והנושא באחריות ישירה ובסיכון.

במקביל, יצרנו בעיה נוספת של רווחים כלואים, ודי להתבונן בתוצאה - ההכנסה של המדינה מהמיסוי על משיכת רווחים ירד בכמעט 3 מיליארד שקלים - אותו כסף שחסר להרבה מטרות. מעבר לכל זה, אי אפשר להתעלם מהעוולה המרכזית והנמשכת במערכת המיסוי כיום, אותו חוק של הולכת שולל שקוראים לו חוק עידוד השקעות הון. אין הוא חוק לעידוד השקעות הון. תמריצי המס המופלגים של הרבה מיליארדים לא ניתנים כנגד ביצוע השקעת הון חדשה, אלא רק כנגד ביצוע יצוא של מוצרי תעשיה ברמה של 25% מהמחזור. כיום, מפעל יכול לסגור קווי יצור המיועדים לשוק המקומי ולפטר עובדים, ובדרך זו להגיע לרמת יצוא של 25% מהמחזור, אשר בשורה התחתונה ישתלם לו.

חוק כזה שנכשל כליל לא הביא לישראל מפעלי תעשייה חדשים. עיקר ההטבות המוענקות על פיו בהיקף של 70% זורמים למרכז הארץ, והוא עדיין מככב כזרקור האפל ביותר במערכת המסים בישראל. מול הטבות מופלגות המוענקות לכמה ענקי תעשייה, מאות אלפי עסקי נשחקים תחת עול מיסוי כבד. אם יש מישהו שלא מבין כמה חשוב שמערכת המסים תהיה שוויונית ככל האפשר, יש לו בעיה קשה. אבל הצרה היא שאת המחיר משלם המגזר העסקי בישראל.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מה קשה להבין
    כלקלן 29/11/2015 15:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המגזר הציבורי, הלא יעיל, ממשיך לגדול והמשכורת בו על טייס אוטומטי. את זה, צריך מישהו לממן. אז קדימה, בואו נחזור לעבודה.
    סגור
  • 5.
    עול כבד מונח עלינו (ל"ת)
    משה 29/11/2015 11:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    מס
    לממן טפילים 26/11/2015 08:49
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ללא שיעורי מס כנ׳ל מדינת ישראל תפשות רגל . כיצד אפשר להחזיק כל טפילים , ש אין מהם שום תועלת בסקטור ציבורי , צבא שאוכלת רבע תקציב , פנסיות עתק וכו. וכל זה מונח על גבו של איש עובד . שיטה של ברה״מ היתה כבר יותר צודקת , כי על גבו של פועל ישבו פחות פרזיטים .
    סגור
  • 3.
    ביבי הקלקלן המגלומן הורס את כלכלת ישראל
    שמטוב 26/11/2015 07:44
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ביבי הצליח לגבות יותר מס מקודמיו ולכן הוא חושב את עצמו לכלכלן צמרת. האמת היא שביבי הוא קלקלן עלוב שלא מסוגל לייצר תוכניות לצמיחת המשק. ביבי מוכר את ניכסי המדינה לטייקונים מתוך מחשבה מוטעית כאילו הם שיצמיחו את המשק. אילו הן שטויות. בכל מדינה עם כלכלה מתוקנת הממשלה - על ידי יוזמות ממשלתיות וטיפוח תשתיות ומתווים כלכליים - מייצרת דינמיקה שלגופים כלכליים פרטיים אין שום עניין בהם. לדוגמא: בניית הרכבת הקלה בגוש דן תתרום למשק פי כמה מכל ההפרטות, כי היא תאפשר לאנשים להתכנס לתוך גוש דן, גוש דן הוא מנוע צמיחה אדיר שמאפשר מפגש בין אנשים שמחפשים פרנסה הוגנת לבין יצרנים שמחפשים עובדים טובים. הידעתם שבסין שופכים ים של כסף ללימוד וחינוך הדור הצעיר ? גם אילו שאינם משופעים בכסף. הסינים מבינים שלימוד וחינוך הם מנוע הצמיחה שלהם. בישראל שוחטים כלכלית את המשפחות במערכת החינוך, כאילו המדינה עושה טובה למישהו כאשר היא נותנת חינוך חינם (ואצלנו הוא בכלל לא חינם).
    סגור
  • סע לקובה שםטוב שם תתקבל בזרועות פתוחות (ל"ת)
    הנרי 28/11/2015 20:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    אוריאל לין צריך להיות ראש ממשלה (ל"ת)
    איציק 25/11/2015 23:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • הרבה זמן לא הסכמתי כל כך עם תגובה
    הנרי 28/11/2015 20:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חוששני רק שלין כבר מבוגר מדי, ותחליף למחשבה העצמאית והחכמה שלו לא נראה באופק. הליכוד מורכב מבולשביקים המתחזים לקפיטליסטים המתחרים אחד בשני בפופוליזם חברתי, החל מהגב' חוטובולי שבכתה מהתרגשות בזמן אישור מסקנות העושק והגזל של ששינסקי והלאה
    סגור
  • 1.
    מילים כדורבנות כל עצמאי חשוד כגנב
    קליפ 25/11/2015 20:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מציע לכחלון להלחם נגד פופוליזם סמאלני זול ומרושע ולהקל על המגזר העסקי יהודי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות