רשות ניירות ערך מכבה אש בבנזין

זיו פניני, מנהל לקוחות נגזרים וסיכונים פיננסיים ב-IBI שירותי בורסה, מתייחס למוצר ההשקעה החדש - אג"ח מסוג COCO
 | 

לאחרונה התבשרנו כי רשות ניירות ערך תאפשר לציבור לקנות אג"ח בנקאיות נחותות מסוג "קוקו". מהלך זה בא לאחר שהרשות כבר אישרה לגופים מוסדיים לקנות אג"ח נחות מסוג זה.

מה יוצא דופן בהרשאה זו ומה הבעיה הפוטנציאלית באישור זה?

רגע לפני שאעלה את הטיעון העומד בבסיס הבעיה, חשוב להבין כי דווקא אג"ח זה מסוג קוקו (COCO - Contingent Convertibles) הוא מכשיר חשוב מאוד בשוקי הון, הן מצד המנפיק – במקרה זה המערכת הבנקאית והן מצד המלווה/משקיע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מכשירים מסוג זה מאפשרים להעביר סיכון מחוץ למאזן החברה ולסחור בו בין משקיעים תמורת פרמיה/תשואה, ויכולים אף להקל על מצבת החובות במקרה של בעיה וחשש לחיי החברה. הם מבורכים ויש להם מקום במגוון הגדול של מכשירים לגיוס חוב בשווקים מתקדמים.

אבל, צריך לזכור שאג"ח זה הנו נחות ומגדיר אפשרות לתספורת ידועה וקבועה מראש. כלומר, הוא מתפקד כאג"ח רגיל כל עוד הטריגר (בד"כ יחס הלימות ההון) נמצא מעל נקודה מוסכמת וידועה מראש. במקרה והטריגר הופעל אזי חלק מהחוב או אף כולו נמחק לחלוטין – תלוי בסוג האג"ח.

אג"ח זה מזכיר את הפיקדונות או אג"ח מסוגreverse convertible, אשר מתחת לרף מסוים הופכים למניות ואז יורדים ממצבת החובות של הבנק בעת משבר. אבל, אג"ח קוקו אפילו לא מוחלפות למניות והן אטרקטיביות אפילו פחות מכתבי התחייבויות ושטרי הון, העשויים לדחות קופונים או להמיר אג"ח למניות בסיטואציות מסוימות. במקרה של אג"ח קוקו, הן פשוט מוחקות את החוב או חלקו והמשקיע/המלווה אינו מקבל בעלות על החברה. כלומר, אם וכאשר החברה תצליח להתייצב ולחזור לפסים רווחיים בעתיד בזכות אותה מחיקת חובות, המשקיע/מלווה כלל לא יהנה מכך.

למה כן?

אג"ח מסוג זה אטרקטיביות כמובן לבנק המנפיק, אבל יכולה להיות אטרקטיבית גם עבור המשקיע. זה תלוי, כמובן, בפיצוי שניתן לאג"ח זה. כלומר, אם החברה המנפיקה מקבלת תספורת ידועה מראש בתרחיש ידוע, היא צריכה לפצות את המשקיע בתשואה גבוהה משמעותית מכול מכשיר חוב אחר של אותו בנק.

אגב, חשוב שמשקיע בסוג זה של אג"ח יחזיק בתיק נכסיו כמות ידועה ומוגבלת, ממש כפי שהוא עושה עם מכשירי סיכון ומינוף אחרים. כך, במקרה של כשל, יתפזר הסיכון בין משקיעים רבים ובמידה מצומצמת.

אז איפה הבעיה?

אם הכל פועל כהלכה והמכשיר הנו מסוכן אך בעל מנגנון פיצוי, היכן אם כן נמצאת הבעיה?
הבעיה אינה במכשיר אלא בחברה המנפיקה ובתזמון הבעייתי. בישראל, מניות הבנקים נחשבות לחברות בטוחות מאוד שמושתות עליהן כללי רגולציה ופיקוח הדוקים עד מאוד. ההסטוריה אף מלמדת שמניות אלו זכו גם לסוג של ערבות מדינה במקרה של כשל שוק...
אבל במקביל, אנו נמצאים בתנאי שוק לא נורמליים, בסביבת ריביות אפסיות, כאשר סכומי כסף גדולים מחפשים נואשות תשואה והסיכון המתומחר בשווקים, הן הנדלניים והן שוקי ההון, ממשיך להיות מתומחר בחסר.

התשואות האבסולוטיות ותוספות התשואה בין המדרגים השונים ממשיכות להישחק ולטשטש את הקביעה מהו נכס חסר סיכון וכמה תשואה יש להוסיף לכל יחידת סיכון שנלקחת, דווקא בחברות המדורגות בנדיבות. שהרי חברות אלו, שמתפקדות כחברות "בערבות מדינה חלקית", לא היו חושבות להנפיק אג"ח זה אילו היו מפצות את המשקיע פיצוי ראוי ואמיתי.

בנקודה זו ברור שמכשירים מסוג זה, על המערכת הבנקאית, יתומחרו בחסר ויקבלו עודפי ביקוש. הפיצוי בדמות התשואה שלהם יהיה נמוך מהרצוי אילו היה מדובר בסביבת שוק נורמלית. במקביל, יראו משקיעים רבים את הקוקו כאג"ח לכל דבר ולא כמכשיר אקזוטי, ולכן ולא ינקטו בזהירות הראויה למכשיר. למעשה, המדינה מעבירה חלק מהאחריות לאזרחים במחירים נמוכים, כהכנה לסוג של יום הדין בו היא תרצה את האזרחים לצידה בחילוץ חברה גדולה כזו או אחרת. לא רק זאת, אלא ש"זריקת" מכשירים אלו לשוק בתזמון הנוכחי, אותו שוק שהרשות מנסה לשמור עליו מכיוונים אחרים, משולה לזריקת בנזין על ציבור העסוק בניסיונות נואשים לכבות שריפה גדולה ומסוכנת.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    פניני האם נגזרים זה לגידור או הימור? (ל"ת)
    אמיר הסוחר הותיק 30/11/2015 20:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • נגזרים זה לבידור (ל"ת)
    קטורזה 30/11/2015 23:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 10.
    מה עם הראלי שהבטחת? (ל"ת)
    קשקשתא 30/11/2015 12:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • עוד לא נגמרה השנה... (ל"ת)
    עמי 01/12/2015 23:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    תודה על כתבה (ל"ת)
    שרון 30/11/2015 10:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    תשובות...
    זי"פ 29/11/2015 20:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    1 - 4, זה פחות או יותר הטיעון בכתבה, אין הרשות עושה זאת בכוונה והרצון להעביר אחריות גם למשקיע הוא נכון.. הבעיה כאמור היא בתזמון... כרגע לא כדאי לחנך את השוק לקחת סיכון... הוא כבר נמצא שם מזמן... 6 -7 , דווקא מוצרים כגון אלו לגיטימיים עקרונית , הבעיה היא תמיד במינון והכמות שבהם משתמשים... גם ללא מוצרים אלו התחייבויות רבות בריביות נמוכות לנדל"ן, רכב, "הלוואת סטודנט" , או סתם הלוואות שיפוץ קניה וצריכה הם לב ליבו של המשבר הבא ולכן צריך לחשוב איך להקטין את תופעות הלוואי של ריביות אפסיות אלו ולא "להנפיק" דווקא כרגע את מכשירי המסחר בסיכונים שהזכרתם... ועוד לא הזכרנו את חובות המדינות וסמי מדינות...
    סגור
  • 7.
    לא cdoלאcdsלא coco
    מזוכיזם 29/11/2015 18:07
    הגב לתגובה זו
    1 1
    מקסימוום אגח להמרה...זהו עם המזוכיזם הזה.
    סגור
  • 6.
    לא נכון פניני - זה לא לגיטימי
    עמוס כ 29/11/2015 17:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא צריך לגייר כול מכשיר פיננסי שעשה שמות בכלכלה האמריקאית. גם לאגח משכנתאות הם רוצים עכשיו. הם יעבירו את כול החולי לתיקים של הציבור. ראו הוזהרתם!
    סגור
  • 5.
    והשרפה בו תבוא... (ל"ת)
    כבאי 29/11/2015 15:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    הרשות לני"ע
    סוחר 29/11/2015 15:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כשגוף כמו הרשות לני"ע מאפשר לציבור לקנות אגח כזה של בנקים היא צוחקת עליהם כיוון שברור שהבנק לא יפשוט רגל בארץ אז למה להנפיק קוקו? ואם כן היא חושבת שזו אפשרות, למה להכניס את הציבור פנימה? האם הרשות החליפה את כובע השומר בכובע המפתה?? ואם כן אז איפה הרשות של הרשות?? אם זה ככה אנחנו כנראה לפני מפולת גדולה בדרך...
    סגור
  • 3.
    לא יאמן! זו בדיחה כנראה... (ל"ת)
    אבי 29/11/2015 15:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    יפה אמרת
    י"ע 29/11/2015 14:45
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מנסים להעביר האחריות למשקיעים (גם הקטנים) למקרה שתקרה מפולת כמן ה sub-prime
    סגור
  • 1.
    פוסלת והורסת את השוק
    הרשות 29/11/2015 14:22
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אבל הרעיונות שלה הזויים מכול. בדקו טוב טוב למה אין לנו שוק הון מתפקד.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות