דרך לשלם פחות: חשיבה "אחרת" על מס הארנונה
בחודשים האחרונים עולה מס הארנונה לדיון בפורומים שונים, כתוצאה מחוסר האחידות שבמס, העיוותים השונים בו והמצוקה הכספית התמידית של הרשויות המקומיות בפריפריה החלשה מבחינה כלכלית וחברתית. החוק היום מעוות ולעתים גורם להשחתה.
די אם נזכיר כי לא בכל הרשויות המקומיות מודדים את השטחים בצורה אחידה - ישנן רשויות שאינן מודדות מרפסות, כאלה שמודדות גם את עובי הקירות, ישנן רשויות שאינן מחשבות את השטחים הציבוריים במבנה ועוד ועוד. המדידות הללו מתייחסות בבסיסן לשטח הדירה / החנות / המשרד, ואולם גם כאן ישנה חלוקה לתת סעיפים כמו האזור ויעוד המבנה. הבליל הגדול של הקריטריונים הוא בבחינת "פרצה הקוראת לגנב", כאשר פקידי הרשויות המקומיות נתונים ללחצים כבדים בבואם לסווג או למדוד מבנה זה או אחר.
גם נוסחת ייקור הארנונה מידי שנה היא נוסחה מעוותת, הצמודה חלקית לעליית המדד, ובחלקה השני לעליית השכר ברשויות המקומיות. כלומר, כל חריגת שכר ברשויות המקומיות, ולפי האוצר ישנן רבות כאלו, גורמת לעלייה במס הארנונה לאזרחים.
בגבייתה של הארנונה ישנם קשיים רבים ובממוצע ארצי גובים רק כ-68% מהמס. כל זאת עם מחלקות גביה גדולות ברשויות המקומיות ועומס על בתי המשפט. קיימות הצעות שונות כיצד "לתקן" את מס הארנונה, אולם רובן מתבססות על המודל הישן, כלומר, שטח, ייעוד ומיקום - מודל שכשל ברבות השנים. לכן יש לחפש מודל אחר, שיפשט את החישוב, יהיה קל לגבייה, יפחית את העומס ממחלקות הגבייה ומבתי המשפט, ולא יהיה נתון ללחצים של בעלי אינטרסים.
לעניות דעתי, מודל של הוספת מספר אחוזים למע"מ ומתן פטור לרוב רובם של האזרחים והעסקים ממס הארנונהיטיב עם אופן הגבייה. מס הארנונה הנגבה כיום בכל הרשויות המקומיות בארץ נאמד על כ-25 מיליארד שקלים בשנה, ואילו כל אחוז מע"מ הוא 4.5 מיליארד, כלומר אם יועלה המע"מ ב-5%-5.5%, תכסה גביית המע"מ הנוסף את מס הארנונה ללא סרבולים מיותרים.
חלוקה של גביית מס הארנונה תעשה לפי איזור גביית המע"מ ברשויות המקומיות - דבר שיקדם את העסקים בכל רשות ורשות. כל אחת תהיה מעוניינת למשוך עסקים ותיצור הזדמנויות עסקיות נוחות לעסקים בתחומה. הרשויות ה"חלשות" מבחינה כלכלית חברתית ימשיכו לקבל תמיכה מתקציב המדינה. כדי לשמור על צדק חברתי, אין לפטור לגמרי דירות גדולות ממס הארנונה, אלא נניח, דירות עד 150 מ"ר, כלומר רוב הדירות בארץ. העשירונים העליונים ישלמו יותר כי הם קונים יותר ומוציאים יותר - דבר הגורר יותר תשלום מע"מ, וגם ישלמו מס ארנונה על דירותיהם הגדולות, ובכך יסבסדו את העשירונים הנמוכים שיהיו פטורים לגמרי ממס הארנונה.
שימוש בכלי המע"מ ירחיב את בסיס המס, ימריץ את התחרות במשק באמצעות הוספת תחרות בין הרשויות המקומיות ליצירת תנאים נוחים יותר לעסקים, יוריד חלק מהעומס על בתי המשפט, יצמצם את מחלקות הגבייה ברשויות עד למינימום וייעל את מצבת כח האדם בהן. גביית מס ארנונה מדירות גדולות, הרחבת בסיס המס וייעול כח האדם ברשויות יכול לצמצם את התוספת למע"מ - ובמקום עלויה של 5%-5.5% ניתן יהיה להעלות את המע"מ בכ-4% בלבד. המודל הנ"ל יפחית את הלחצים על הרשויות המקומיות בנושאי סיווג ארנונה - דבר שיגרום לסגירת עוד פתח לשחיתות ויפחית את החיכוך בין האזרחים לפקידי הרשויות המקומיות.
- 6.איציק 20/12/2015 10:01הגב לתגובה זוגם היום המע"מ לא משולם במלואו (אחת הדרכים: עם או בלי קבלה) אם ההצעה תיושם המוטיבציה לא לשלם מע"מ רק תגבר
- 5.דוד 07/12/2015 17:08הגב לתגובה זואולי 25, או 30 ?! יופי, המחירים יזנקו, הכל יהיה יותר יקר
- 4.אלי 03/12/2015 15:01הגב לתגובה זומכרת - שילמת
- 3.npuej 02/12/2015 21:08הגב לתגובה זוכותב המאמר הינו נציג בעלי עסקים (חבר בלשכת המסחר). את המע"מ ישלמו הצרכנים. את הארנונה ישלמו בעלי דירות (150 מ"ר ברמת החיים כיום אינה בשמיים) ואילו בעלי עסקים לא ישלמו ארנונה בגין אלפי ועשרות אלפי מ"ר אשר בשימושם. שקוף.
- 2.קליפ 02/12/2015 00:03הגב לתגובה זומניח שייושם כבר בחודש הקרוב
- 1.דוד 01/12/2015 10:23הגב לתגובה זוברשותי בית פרטי ברמת גן בגודל 275 ממ"ר תשלום הארנונה מסתכם בסכום 25000 ש"ח לשנה. כל החטא שלי שיש לי בית גדול וצנוע בן 40 שנה ואני לא מצליח למכור אותו מאחר והקונים נרתעים מגובה הארנונה. ומאחר ואני גמלאי כל קצבת הביטוח לאומי הולכת לארנונה. והכותב רוצה בנוסף לנטל שרובץ עליי להוסיף ליוקר המחיה שלי עוד 5% מ.ע.מ.
- אליעזר 01/12/2015 16:19הגב לתגובה זותכתוב כתובת הטלפון ליצירת קשראולי מפה יבוא הקונה