לכבוד השנה החדשה: שיעור של חסכון פנסיוני
אז שוב נגמרת לנו שנה, ולמרות שזו החולפת לא היתה מוצלחת במיוחד מבחינת התשואות בקופות, ובקרנות עברו רפורמות חשובות בתחום הפנסיוני - רפורמות שאת עיקריהן נרגיש בשנה הבאה עלינו לטובה. הן ישפיעו בעיקר על גובה דמי הניהול בקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, על תמהיל ההשקעות ועל העברת האחריות הפנסיונית מהמדינה והמעסיק לכתפיו של האזרח. מובן שהעברת אחריות כזו מחייבת צעדים משלימים של חינוך פיננסי ופנסיוני נכון ועל כך נרחיב בעתיד, אך הפעם קצת שיעור של חסכון פנסיוני לסוף שנה - איך לא נפסיד את ההטבות שאנו זכאים להם.
גם שכירים וגם עצמאים זכאים ליהנות מהטבות מס בהפקדה לחסכון פנסיוני. נתחיל בעצמאים:
קרן השתלמות
עצמאי זכאי להפקיד לקרן השתלמות לצורך הטבת מס עד לסכום של 7% מהכנסה שנתית של 263 אלף שקלים,. כלומר עד 18,410. מתוך סכום זה 6,575 ש' לא יוכרו ו-11,835 יפחיתו את ההכנסה החייבת במס הכנסה וביטוח לאומי. להפחתה כזו קוראים ניכוי ממס, והמשמעות היא שהעצמאי ישלם מס הכנסה וביטוח לאומי על הכנסה נמוכה יותר - פחות מיסוי. מצד אחד חסכון גדול יותר שבסופו ניתן למשיכה ללא מסף ומצד שני השתתפות של מס ההכנסה בהפקדה.
מה כדאי לעצמאי שהכנסתו גבוהה יותר? בכל מקרה התקרה לצורך הטבת המס מוגבלת ב-263 אלף ש'. האם ישנה כדאיות בהפקדה מעבר? הרבה פעמים התשובה היא חיובית, אך זה כבר דורש התיעצות מותאמת אישית.
מה כדאי לעצמאי שהכנסתו נמוכה יותר? הטבת המס בהפקדה תגזר מ-7% מהכנסתו בפועל. יחד עם זאת, פעמים רבות יש כדאיות בהפקדה עד התקרה עקב הפטור ממס רווח הון הקיים בקרן ההשתלמות עד 18,410 ש' לשנה. גם במקרה כזה כדאי להתיעץ לגבי כל מקרה באופן ספציפי.
האם שכיר יכול לפתוח גם הוא קרן השתלמות עצמאית? התשובה היא לא.
קרן פנסיה, קופת גמל או פוליסת ביטוח
עצמאי זכאי להפקיד לאחד מהמכשירים הפנסיונים המצויינים לעיל עד ל-16% מהכנסה של 208,800 ש' לשנה כלומר 33,408 ש'. מתוך סכום זה כ-23 אלף ש' יפחיתו את ההכנסה החייבת למס הכנסה וביטוח לאומי - ניכוי, הטבה שיכולה להגיע בהתאם לגובה ההכנסה של העצמאי, גם ל-50%, ועל היתרה, כ-10 אלף ש', הטבה מסוג זיכוי - החזר של 35% קבוע מההפקדה.
בהכנסות גבוהות ניתן להגיע להחזר ממס של 13,400 ש'. הסכומים שיתנהלו בקופות יהיו זמינים החל מגיל 60 בדרך של פנסיה חודשית, או כסכום חד פעמי בדרך של היוון קיצבה (כפוף לתנאים מקדימים) - הכספים ינוהלו בשוטף בפטור ממס רווח הון. עצמאי שהכנסתו נמוכה יותר? התקרה לצורך הטבות מס מוגבלת ב-16% מההכנסה.
האם ישנה כדאיות בהפקדה מעבר להטבות המס?
מדובר על תכנון פנסיוני אישי שכדאי לכל אחד ואחד לעשות. יחד עם זאת, חשוב להבין שמבחינה פנסיונית מדובר על הגדלת הפנסיה החודשית שלנו. חשוב לדעת שאי קבלת הטבת מס בהפקדה מאפשרת קבלת פטורים בקבלת הסכומים. כאמור שווה בחינה אישית לכל אחד ואחד.
האם שכירים יכולים גם להנות מהטבה כזו?
כן, גם שכיר יכול ליהנות מהטבה כזו. בהנחה שיש לו שכר לא מבוטח (לרוב השכירים יש כזה), וכי שכרו המבוטח עומד סביב ה-8,400 ש'. הוא יכול להפקיד לקופה באופן עצמאי עד ל-16% משכר לא מבוטח של 104,400 שכר שנתי, סה"כ 16,700 ש', וליהנות מהטבת מס של זיכוי וניכוי כמו העצמאי.
האם ישנה אוכלוסיה נוספת שיכולה להנות מהטבת מס כזו?
כן, גם אנשים המקבלים פנסיה חייבת במס יכולים להפקיד לאחד מהמכשירים הללו ולקבל הטבת מס על הפנסיה שלהם גם במקרה כזה דורש תכנון אישי.
לסיכום, שיעור ראשון בחינוך פיננסי. מי שמכיר ויודע לדבר בשפה הפנסיונית ושפת המיסוי יכול לעשות הרבה יותר עבור הפנסיה שלו.
שתהיה שנת 2016 שנה טובה
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה