אנרגיה שלילית: הדינמיקה בסקטור הנפט מחריפה

אוהד חיים, אנליסט גז ואנרגיה, לאומי שוקי הון, מסכם את ההתרסקות של שוק האנרגיה ומסתכל קדימה - כיצד זו תשפיע על הכלכלה ב-2016
 | 
telegram
(3)

2015 הסתיימה באופן דרמטי: השחקניות האמריקניות קיבלו חיזוק עם הסרת האיסור על ייצוא נפט גולמי מהמדינה, ואילו אופ"ק, בפגישה האחרונה, חוזר למעשה לאסטרטגיה של שנות התשעים - ומציף את השוק בנפט גולמי. 2015 התאפיינה בניסיון להבין את עוצמתה של תעשיית פצלי השמן בארה"ב ועד כמה חזקות החברות הפועלות בה. בינתיים, רוסיה וסין ממשיכות להדק את קשרי המסחר בין המדינות, תוך שסין מנצלת את הסיטואציה הבעייתית בה נמצאת רוסיה מול המערב, לצורך שיפור החוזים לאספקת אנרגיה.

שוק האנרגיה ממשיך להתאפיין בעודף היצע, המוערך בכמיליון חביות נפט ליום. אחרי וועידת אופ"ק האחרונה, כבר ברור כי הארגון לא ייקח על עצמו את איזון השוק - החלטה שמונעת מאילוצים - במידה ואופ"ק יבחר לחתוך את התפוקה, מחירי הנפט יעלו והמתחרים יתאוששו. במסיבת עיתונאים ציינו בכירים באופ"ק כי הצמצום יגיע ממדינות או חברות עם עלויות הפקה גבוהות.

הביקוש מושפע בעיקרו מסין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם והצרכנית השנייה בגודלה אחרי ארה"ב. הירידה האחרונה אתמול (5% במניות הבלו-צ'יפ של סין) בשילוב הפיחות החד ביואן, מגבירים באופן משמעותי את חשש המשקיעים מהכלכלה הסינית ומעמידים בסימן שאלה גדול את יכולתה של הממשלה לנווט את הכלכלה. המשך פיחות של היואן יוסיף ללחץ הקיים על מחירי האנרגיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההיצע צפוי לגדול כתוצאה מהמתיחות בין אירן וערב והסעודית, כל עוד זו נשארת במגרש הפוליטי-מדיני. האינטרס הסעודי הוא להמשיך ולהעניש את אירן במחירי נפט נמוכים. ההפרטה החלקית של חברת הנפט הסעודית מאותתת כי סעודיה מתכוננת למחירי אנרגיה נמוכים לאורך זמן. כעת, אירן נמצאת בסיטואציה קשה מזו של ערב הסעודית, והיא זקוקה להתאוששות מהירה יותר במחירי הנפט בכדי לפצות על הירידה בתזרים המזומנים. לפיכך, היא שואפת להגדיל את התפוקה ברגע שיתאפשר לה.

ב-2016 החברות האמריקניות העצמאיות צפויות להתחיל לחתוך בתפוקת הנפט, המוערכת בכ-116 אלף חביות מפצלי שמן. השנה החולפת הסתיימה בהצלחה מבחינתן, בכך שהן הצליחו לעבור בגבורה, אך הדינמיקה מחריפה. כאשר מחיר הנפט היה מעל 85 דולר לחבית, מרבית השחקניות המפיקות נפט מפצלי שמן היו רווחיות. כאשר המחיר ירד לרמות של 65 דולרים, חלק נכבד מחברות אלו התייעלו כדי לעבור עוד יום. במחיר של 40 דולר, החיתוך בהוצאות ההוניות צפוי להיות חד ובמחירים הנוכחיים של 30 דולרים לחבית - התהליך צפוי להיות חד עוד יותר.

אנחנו מעריכים, כי סקטור האנרגיה העולמי קיצץ בשנת 2015 14% בהוצאות ההוניות שלו. בשנת 2016, מגמה זו צפויה להחריף. 

לירידה בהשקעה של חברות האנרגיה צפויה להיות השפעה מסוימת על הכלכלה האמריקנית. הסקטור היה מנוע הצמיחה העיקרי בשיפור שיעורי האבטלה במדינה, וכעת המגמה הזו צפויה להשתנות. עם זאת, לירידה במחירי האנרגיה עדיין ישנה השפעה חיובית על הכלכלה האמריקנית. הסובלות האמיתיות הן המדינות התלויות בפטרו-דולר, כשאר החשודות המיידיות הן רוסיה, ונצואלה, וברזיל החוות משבר עמוק.

זו ההזדמנות להזכיר גם את המדינות המערביות הסובלות מהירידה במחירי הנפט - קנדה, נורווגיה ואוסטרליה, כשזו האחרונה היא הסובלת העיקרית, מאחר שסין היא היעד העיקרי שלה לייצוא הסחורות. קנדה, ששוק היעד העיקרי שלה הוא ארה"ב, סובלת אף היא, ולאחרונה הודיעה כי היא שוקלת להפחית או לעצור לחלוטין את הדיבידנד השנתי המחולק לאזרחים. ואילו נורווגיה, המפיקה כ-1.9 מיליון חביות נפט ביום ובעלת קרן עושר בשווי של מעל טריליון דולר, הודיעה לראשונה כי היא צפויה למשוך כספים מהקרן כדי לכסות את הפער בגרעון.

לסיכום, השינוי בהיצע משמעותי כאשר החשש מ-Peak Oil הוחלף ב-Peak Storage - המלאים בארה"ב ובשאר המדינות ממשיכים לעלות. חברות האנרגיה והשחקנים הריאליים מתמודדים פחות טוב עם תנודתיות וחוסר יציבות. מחירי נפט לא יציבים מקשים עליהם לתכנן ולהחליט על הוצאה לפועל של פרויקטים עתידיים, שלעיתים נאמדים במיליארדים רבים של דולרים.

הסבירות לעלייה בפשיטות הרגל של חברות האנרגיה הממונפות יותר עלתה משמעותית, כאשר השאלה המרחפת היא האם מחיר נפט ממוצע יספיק על מנת לשמור על תזרים מזומנים חיובי. השנה אמנם היו מספר עסקאות של מיזוגים ורכישות, שהבולטות שבהן הן המיזוג של בייקר היוז והליברטון והשנייה של רויאל דאץ' של ובריטיש גז. אולם ב-2016 פעילות ה-M&A צפויה להיות חזקה אף יותר. 2016 צפויה להמשיך להתאפיין בעודף היצע, והלחץ על המחירים עתיד להמשיך להיות מוטה כלפי מטה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מי אמר פצלי שמן, ולא קיבל.... (ל"ת)
    אחד העם 13/01/2016 11:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    אוהד אחד המוכשרים בשוק
    עבדתי איתו 13/01/2016 08:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אנליסט מעולה, רואה מחוץ לקופסה
    סגור
  • 1.
    נפט וסין
    יעקב 12/01/2016 18:43
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מסכים עם כל מילה. אבל הנפט בדרך ל 25!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות