מחפשים מציאות בזבל אמריקני: השקעה באג"ח למרות ינואר המאכזב
לקראת סיומה של שנת 2015 פרשנים כלכליים רבים חזו כי גם בשנת 2016 נהנה מאותו "אפקט ינואר" האהוב על מרבית המשקיעים. עם זאת, בניגוד לציפיות של מרבית המשקיעים, כאשר רובם מחכים שיקרה משהו מסוים - קורה בדיוק ההיפך. שוקי המניות בעולם פתחו את שנת 2016 בביצועים הגרועים ביותר שנרשמו בחודש ינואר מאז ומעולם. בסיכום השבועיים הראשונים של השנה, מרבית השווקים סבלו מירידה ממוצעות סביב ה- 10% במדדים המובילים.
הסיבות והתירוצים לירידות מגוונים - החל מהירידות בשוק המניות הסיני, כתוצאה מנתונים כלכליים חלשים, תוסיפו את הפיחות במטבע הסיני שעורר את החשש מהאטה קשה בכלכלה הסינית. ייתכן ששני אלה הובילו את משקיעים להחליט כי שוק המניות הסיני מנופח, מה שהביא בסופו של דבר לירידת שוק המניות בסין מתחת לרף פסיכולוגי של 3,000 נקודות.
גם ההתרסקות במחירי הנפט תרמה לנפילות בבורסות שונות בעולם. בנוסף, החששות מדפלציה בעולם, מהדוחות הכספיים לרבעון הרביעי (מצד חלק מהחברות) וההפנמה של השוק כי תחילת העלאת הריבית בארה"ב בעצם החלה - לא הטיבו. במילים אחרות, השוק כנראה הגיע לרמה גבוהה והמשקיעים החלו בוחנים מחדש את הרכב תיק ההשקעות שלהם לאחר שהציפייה לראלי המסורתי של תחילת השנה התפוגגה לה.
אחד האפיקים שנפגעו בצורה חמורה למדי מהירידות בשווקים הינו שוק אגרות החוב בדירוג נמוך בעולם בכלל ובארה"ב בפרט. אגרות חוב אלו מכונות "בשפת" האופטימיים שוק ה-high yield, ובלשון המשקיעים הפסימיים שוק ה-junk bond. אומנם מדובר בסמנטיקה, אבל זו עושה את כל ההבדל. אתחיל עם תיאור המצב הנוכחי, בו קיים פער בין תשואות אג"ח ממשלתי בארה"ב לתשואות שוק אג"ח ה-high yield.
פער התשואות כיום נמצא ברמת השיא שלו מאז הנפילות בשנת 2011, עקב ירידות חדות במחירי אגרות החוב ה-high yield בחודשים האחרונים. הפער עומד כיום על יותר מ-7%, והינו רחוק מאוד מהממוצע הרב שנתי, כפי שנמדד מאז 1983, שהינו כ-4.5%. יש לשים לב כי פער התשואות עדיין רחוק מאוד משיאו בשיא המשבר של שנת 2008, שעמד על לא פחות מ-20% (!!), כך שניתן להבין שבעת משבר אמיתי ועמוק, אגרות החוב הללו יכולות לרדת עוד הרבה מאוד.
השקעה בשוק ה-high yield האמריקני מול השקעה באג"ח בישראל
כאשר אנחנו בוחנים את האפשרות להשקיע בשוק מסוכן כמו שוק אגרות חוב high yield בארה"ב, צריך להבין למה אנחנו נכנסים. מדובר בשוק משוכלל, מרבית החברות שאגרות החוב שלהן נסחרות כאג"ח high yield, הינן תאגידים גדולים וענקיים בסדרי הגודל הישראליים. בין היתר ניתן למצוא שם אגרות חוב של חברות כמו סיסקו, פיאט, חברות תקשורת מהגדולות בארה"ב, חברות אנרגיה ועוד. אותן חברות ענק נעזרות בשוק האג"ח על מנת לבצע מימון חוזר לעסקיהן או פעולות אחרות לצורך הגברת צמיחה, כמו רכישות ממונפות. כדי שנוכל להבין את פרופיל הסיכון של החברות הנמצאות תחת הקטגוריה של אג"ח high yield, נבצע השוואה לדירוגי החוב של החברות בשוק המקומי, אותו מרבית המשקיעים מכירים טוב יותר, באמצעות סולם דירוג בינלאומי.
כפי שניתן לראות, כשמשווים את דירוג החברות הישראליות לסולם הדירוג הבינ"ל, מרבית אגרות החוב בישראל מוגדרות בחו"ל כאג"ח זבל, וזה כולל חלק גדול מהחברות שנמצאות במדדי התל-בונד השונים הנחשבים בטוחים יחסית אצלנו.
איזו השקעה עדיפה, תל בונד מקומי או אג"ח high yield בארה"ב?
לצורך בחינת כדאיות ההשקעה, יש להשוות את התשואה המתקבלת מהשקעה במדד התל בונד תשואות לתשואה המתקבלת מהשקעה בתעודת סל מקבילה בארה"ב - HYG - תעודת סל אמריקנית מקבוצת תעודות הסל iShares, שהנמצאת בבעלות ענקית ההשקעות בלקרוק. כיום, היא מחזיקה באג"ח עם מח"מ של עד 5 שנים מתחום ה-high yield בדירוג ממוצע של -BB (בינלאומי).
מדוע זו ההשוואה הנכונה?
הדירוג הממוצע של אגרות החוב של החברות המרכיבות את מדד התל בונד תשואות נע סביב -A ודומה לדירוג הבינלאומי של אגרות החוב המרכיבות את תעודת הסל HYG שהינו –BB.
גם כשבודקים את הסיכוי לחדלות פירעון של אג"ח בשוק המקומי (BBB ומעלה) לעומת אג"ח שונות מתחום ה-high yield בתקופה מאתגרת בשוק, כפי שהיה בטווח השנים 2007-2011, ניתן לראות שקבוצת ההשוואה הנכונה הינה אג"ח בדירוג BB בדירוג הבינלאומי בה שיעור חדלות הפירעון ההיסטורי עומד על 0.8%.
כך שאפשר לראות כי השקעה באג"ח בדירוג השקעה בישראל (BBB ומעלה) דומה להשקעה באג"ח בדירוג BB בארה"ב, הן מבחינת הסיכון והן מבחינת הסיכוי להגיע לחדלות פירעון. כעת כל מה שנשאר לנו לעשות הוא להשוות את התשואות ולראות היכן עדיף להשקיע. בדיקה פשטנית של הצבת מדד תל בונד תשואות מול תשואת מדד HYG תביא אותנו לטבלה הבאה:
אם נשווה, נראה, כי בהנחת אינפלציה של 1%-1.5% בשנהף תשואת מדד התל בונד תשואות הינה כ-5% ברוטו בשנה, ואילו בארה"ב נקבל כ-8% בשנה בהשקעה באגרות חוב, אשר כאמור הינן בעלות דירוג דומה. מבחינת המח"מ, תעודת הסל HYG הינה בעלת מח"מ של כ-4.2 שנים לעומת מח"מ של כ-3.5 שנים בארץ בתל בונד תשואות. כך שבמקרה ספציפי זה אין פער משמעותי בין השניים.
מכל אלה ניתן להסיק כי במהלך השנתיים האחרונות שוק האג"ח הישראלי מציג ביצועים עודפים על מרבית שווקי העולם. אם בעבר אגרות החוב הקונצרניות בארץ סבלו מפרמיה שלילית ביחס לאגרות חוב דומות בעולם, בשנתיים האחרונות המצב התהפך - וישראל מקבלת דווקא פרמיה חיובית. הסיבה העיקרית לכך מקורה בעודף ביקושים מצד הציבור לאג"ח, באמצעות הזרמת יצירות לקרנות נאמנות, פוליסות חיסכון פיננסי ושאר מכשירים קצרי מועד שהחליפו את הפיקדונות בנק עקב הריבית הנמוכה דחף את מחירי אגרות החוב מעלה.
עושה רושם שיהיה נבון מצד המשקיעים לדלל את השקעות באג"ח בדירוגים מתחת ל-A בישראל ולשקול הסטה של חלק מההשקעה לתחום ה-high yield בחו"ל (בכל מקרה מדובר על חלק קטן מסך תיק ההשקעה הכולל).
יש להעדיף השקעה ע"י בחירה ספציפית של אג"ח. מי שיכול להימנע מקניית תעודות הסל המושפעות מאוד מקצבי הפדיונות והיצירות בהן יוכל להרכיב תיק אג"ח קונצרניות בסיכון גבוה איכותי ומופזר היטב.
יש לשים לב כי הנאמר כאן הינו רלוונטי רק לאלו שיש להם תיק השקעות גדול מספיק והם בעלי כושר מיקוח בנושא העמלות מול הבנק, או לאלו המחזיקים חשבונות ברוקרים זרים שהמסחר באמצעותם קל וזול מזה הנעשה באמצעות בנקים מקומיים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.האם יש מכשירים לקניות אגח HY ללא תחום האנרגיה?עמי 20/01/2016 01:54הגב לתגובה זו0 1תודה על הטור. האם יש אפשרות לקנות אגח HY בארה"ב ע"י תעודות סל או קרנות מחקות או קרנות נאמנות, ללא תחום האנרגיה הבעייתי?סגור
-
10.קונה אגח לא סחיר במחירים גבוהים. ניתן למימוש כמגן מס.דורי 19/01/2016 11:51הגב לתגובה זו1 0קונה מחוץ לבורסה במחירים הגבוהים בשוק אגחים שהפסיקו להיסחר כמו אמפל (כולל ח"ש), חבס, דוראה,אולימפיה,סינרג'י, סיאלו,סיביל ג'רמני,מטיס קפיטל,רילון,טאו,חפציבה חופים,פסיפיקה,לידקום,אייס דיפו,אפסק ואחרים. במכירת האג"ח ניתן להתקזז מול רווחי הון במהלך השנה ולנצל את מגן המס. לפרטים והצעות מוזמנים לפנות בצירוף פירוט כמות ענ למייל : DOR123DORI@WALLA.COM ולקבל הצעה הוגנת.סגור
-
9.לקחת את מדד היי ילגד זה טעות חמורה!לבדוק בבקשה 19/01/2016 08:55הגב לתגובה זו0 1אם היית בודק את החברות המרכיבות את המדד היית רואה שמעל 5% מהחברות זה חברות נפט בינוניות וקטנות שעל סף פשיטת רגל,לכן השוואת תשואות בין מדדים לא נותנת כלום!סגור
-
תשובהמיכה צ'רניאק 19/01/2016 10:47הגב לתגובה זו0 2בהחלט לקחתי את מדד ה HYG ואכן יש בין החברות במדד גם חברות אנרגיה כאשר אחת הסיבות לנפילות של המדד בחודשים האחרונים הן אותן חברות אנרגיה. את המדד השוויתי למדד התל בונד תשואות להזכירך במדד התל בונד תשואות נסחרו עד לא מזמן אגרות החוב של אפריקה השקעות וכיום נסחרות במדד אגרות החוב של פלאזה,כלכלית ירושלים , דיסקונט השקעות ו . אם תנטרל את הקבוצות הבעייתיות הללו תגלה שהתשואה במדד התל בונד תשואות היא די עלובה. בטור בשבוע הבא אני מקווה שיצא לי להתייחס בדיוק לטענה שציינת ותראה שזה לא משנה את העובדה שהתשואות על אגרות חוב בחו"ל בדירוגים דומים עדיפות על פני התשואות שיש בארץ. דווקא הבהלה מפני חברות האנרגיה במדד ה HYG מייצרת הזדמנות לבנות תיק המורכב מאגרות חוב של חברות הנכללות במדד ואשא נפלו בגלל הפדיונות שנגרמו מהבהלה מפני חברות האנרגיה.סגור
-
בהלה? רוב החברות אנרגיה שנסחרות שםמיכל א 19/01/2016 12:44הגב לתגובה זו0 0פשוט בחדלות פירעון! וברור ששם התשואה יותר גבוהה, גם התשואה של הממשלתי שם יותר גבוהה וגם הריבית עצמה יותר גבוהה,ואל תישכח שיש לך גם סיכון מטבעי, לכן השקעה באגח חול ממש לא מומלצת ויותר מסוכנת, ואין שוק קשר בין המדד שם לתל בונד תשואות,בקיצור מאמר עם הרבה דיסינפורמציהסגור
- טען עוד
-
8.פולאר השק ו'רם 18/01/2016 19:33הגב לתגובה זו0 0דעתך על החברה ויכולתיה לעמוד בהתחיבויותיה וכמובן על האגח של החברה תתקבל בברכה.סגור
-
פולאר ומיכה צ'רניאק 19/01/2016 10:35הגב לתגובה זו0 0אני איני מכיר מספיק את הפרויקטים שיש לחברה בארה"ב כיום. מה שאפשר לומר הוא שלחברה חוב לקרן אוריגו ולמחזיקי האג"ח החברה זקוקה למקורות כספיים של כ 130 מיליון ₪ לשם פירעונו בשנת 2016 ( החוב לאוריגו אמור להיפרע במרץ 2016 והחוב למחזיקי האג"ח אמור להיפרע בסוף השנה). החברה צופה שהיא תקבל עד למחצית 2016 כ 49 מיליון ₪ מפרויקט 51 בארה"ב ( על חשבון ההון העצמי שהושקע בפרויקט ועל חשבון חלקה ברווחים). מעל לחצי יתקבל עד למרץ 2016 ( לטענת החברה) והיתרה עד ליוני 2016. החברה צופה כי תמכור נכסי נדל"ן ( בצומת עמיעד וצומת גולני ) תמורת כ 23 מיליון ₪ , וכן סכום של כ 60 מיליון ₪ מדיבידנד מחברת הזרע ומימוש השקעות. אם תחזיות אלו יתממשו אז לפי הערכות החברה יהיו לה המקורות הדרושים לתשלום כ 130 מיליון ₪ . הבעיה שכול עיכוב בהוצאה לפועל של תחזיות ההנהלה יגרור עצבנות באג"ח. בכול מקרה אם לא יקרו אסונות גדולים מדי גם אם באיחור עושה רושם שאמורים להיות לחברה לפחות רוב המקורות לביצוע התשלומים השונים.סגור
-
7.הסדר רוזבאד אגחרם 18/01/2016 19:15הגב לתגובה זו0 0מה דעתך על הצעת ההסדר ברוזבאד?סגור
-
הסדר רוזבאדמיכה צ'רניאק 19/01/2016 10:16הגב לתגובה זו0 0לצערי אני לא מכיר את הצעת ההסדר היטב. מה שראיתי הוא שיתרת החוב ( בהתחשב ב ח.ש ) כ 46 מיליון אג"ח ובניכוי החזקות בעלת השליטה באג"ח ג ( הם מתחייבים להנחית אותו בהצעה) מדובר על כ 38.3 מיליון אג"ח בידי הציבור. אם אכן תוך 12 חודשים ישולמו למחזיקים לפחות 7.5 מיליון ₪ ( 2 מיליון ₪ ממכירת נכס בגרמניה כבר הוסכם שיועבר למחזיקים עם אישור ההסדר, כך שנשארו עוד 5.5 מיליון ₪ ). מדובר על תקבול של 20 אגורות לאג"ח ועכשיו נשארים עם הנכס ברומניה כאשר ההסדר קובע מנגנון חלוקה של תמורת מימוש הנכס בין מחזיקי האג"ח לבעלת השליטה ( לאחר פיצול הנכס ברומניה הקרקע שנשארה בידי החברה היא ללא חוב) ותלות בבעלת השליטה שאגב עד עכשיו הם אלו שהזרימו בכל שנה את הכספים שלא היו בידי רוזבאד מזה שנים. מה יתקבל ממימוש הנכס ברומניה ? קשה לדעת אבל כאן תלוי כול הערך בהסדר למחזיקי האג"ח.סגור
-
6.אג"ח high yieldקופל 18/01/2016 17:12הגב לתגובה זו1 0מיכה שלום, האם תוכל לתת המלצות למספר אגחים high yield ספציפיים?סגור
-
הטור בשבוע הבא אמור לעסוק בנושא הזה (ל"ת)מיכה צ'רניאק 18/01/2016 17:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.מחזיקים באגח דורי קבוצהדורי 18/01/2016 16:08הגב לתגובה זו0 0מוזמנים לשלוח מייל לבדיקת זכויותיהם מול החברה. DOR123DORI@WALLA.COMסגור
-
4.אלביט ופלאזה לאחר הסדרסיוון 18/01/2016 15:25הגב לתגובה זו1 0נראה שהחברות האלה לא מתאוששות מאז ההסדר. בהודו הפסידו מאות מיליוני ₪ וגם את השאריות הן מתקשות למכור. פיתוח הנכסים מתעכב. האם לדעתך יש סיכוי סביר שמחזיקי האגח יקבלו את ההחזר על פי ההסדר באלביט ובפלאזה? למי מהחברות יש נכסים שווים יותר? לאלביט עם מלון רדיסון, אינסייטק וגמידה או פלאזה עם 5 קניונים ואוסף הקרקעות - בעיקר קאסה רדיו? (מתעלם מהודו עקב אחזקה משותפת) בתודה מראש.סגור
-
אלביט הדמיה אג"חמיכה צ'רניאק 18/01/2016 16:32הגב לתגובה זו1 0גילוי נאות – לפני ההסדר באלביט רכשנו בלהבה אגרות חוב של אלביט ( וגם מכרנו את האחזקה שהייתה לנו באגרות החוב של פלזה ). לאחר ההסדר מכרנו את המניות שקיבלנו באלביט הדמיה וחשבנו לשבת על אגרות החוב החדשות שקיבלנו בהסדר ( בעיקר באג"ח ח , אג"ח ט פחות עניין אותנו) . אבל המצב כפי שציינת באלביט אינו משתפר ולכן בגלל החששות שציינת ומתוך חשש שאם המצב לא ישתפר ( והוא אינו משתפר ) יש סיכוי להסדר נוסף מכרנו את האחזקה שלנו באגרות החוב של החברה. לצערי אני לא רואה בעל בית אחד רציני בקבוצה. לא ברור מה הכיוון שלה ולכן החשש אמתי. לגבי אינסטטיק וגמידה סל זה נראה כמו חלום- מיראז' כשכל פעם מתקרבים אליו הוא מתרחק שוב....סגור
-
3.אלון רבוע גדן 18/01/2016 14:51הגב לתגובה זו0 0היי מיכה. למה אגח ג נסחר ב- 80% מהפארי לאחר שריבוע כחול ניתקה מגע ממגה (לאחר שהוצא צו הקפאת הליכים ומגה בדרך למכירה)? בעצם היום נתחמו ההוצאות על מגה, למעט תשלומים והתחיבויות שנתנה רבוע כחול.. ההצעה לקנות את ריבוע כחול נדלן ב- 30% מעל ההון העצמי יחד עם שווי דור אלון צפויים לפרוע את האגח. מה אני מפספס?סגור
-
אלון ריבוע אג"חמיכה צ'רניאק 18/01/2016 16:26הגב לתגובה זו1 0אם ניקח בחשבון רק את האחזקה בדור אלון ורבוע נדל"ן ( לפי מחיר של 1.6 מיליארד ₪ ) מדובר בנכסים ששווים כ 1.2 מיליארד ₪ לכן עושה רושם שיש לאלון הריבוע הכחול מספיק מקורות כספיים לעמוד בתשלומים למחזיקי האג"ח+בנקים+תווי הקניה . אני מניח שהחשש של המחזיקים הוא מפני התחייבויות עתידיות על רקע אפשרי של ניסיון "להבריא" את מגה תחת הכונסים . כאמור במקרה שאפשרות כזו תרד מהשולחן ומגה "תימחק" מספרי אלון מצב כזה יישפר מאוד את מצב מחזיקי האג"ח על רקע הנכסים הטובים שיישארו לחברה.סגור
-
2.אגחי דורי קבוצהיחיאל 18/01/2016 14:36הגב לתגובה זו0 0מיכה שלום, אגח ו הגיע אתמול לתשואה נטו של 17%. אם אני מאפס את השווי של דורי בניה, אני מקבל שהשווי של רונסון+דורי תשתיות + נכסי נדלן בישראל עולה על החובות לבנקים ולאגח. אני מתעלם משטר חוב צמית משום נחיתותו מול החוב לאגח. עם כל קשיי דורי בניה, האגחים נראים אטרקטיבבים בגלל שמגובים בנכסים טובים יחסית אני מעריך את דעתך ואשמח לשמוע אותה.סגור
-
אג"ח דורימיכה צ'רניאק 18/01/2016 16:13הגב לתגובה זו1 0קודם כול מדובר בחברה הנמצאת במצב של אי ודאות קיצונית ולכן ברור שיש למצב השלכות על המסחר והתמחור של אגרות החוב של החברה. לעניין החברה , לחברה סה"כ התחייבויות בסולו של כ 430 מיליון ₪ ( 308 מיליון לאג"ח ,124 מיליון לבנקים– ראה עמוד 23 לדוחות הכספיים לרבעון השלישי ). מבחינת נכסים יש לחברה מניות של רונסון השוות כיום כ 108 מיליון ₪ בבורסה בפולין ( כולל הלוואה לרונסון) , דורעד דרך דורי אנרגיה ונכסים נוספים ( עמוד 23 בדוחות), מזומן בסולו 77 מיליון ₪. שים לב שלחברה מקדמות מלקוחות של כ 230 מיליון ₪ ( כולל מרוכשי דירות שזו התחייבות נוספת לפי חוק מכר).לגבי מצבה של החברה- מחיקה של דורי בניה לפי הגישה שלך תביא למחיקה בדוחות של קבוצת דורי של כ 150 מיליון ₪ ויחד עם מחירי השוק הנמוכים של רונסון נוצר פער של כ 230 ביחס למאזנים של דורי קבוצה. המשמעות מחיקה של כמעט כול ההון העצמי החשבונאי אם בוחנים את השווי הכלכלי. המשמעות אגרות החוב צריכות להיסחר במחירים נמוכים לפחות עד שהמצב שם יתייצב.סגור
-
1.המצב הנוכחי והאג"חשאלה למיכה 18/01/2016 13:39הגב לתגובה זו1 0מיכה היקר,האם במצב הנוכחי ולאור התחזיות לטווח הקרוב, אתה חושב שכדאי לעגון באג"ח עולמיות או לצאת ולשבת על הגדר? תודה רבה מראש.סגור
-
רכישת אג"ח קונצרני בחו"למיכה צ'רניאק 18/01/2016 14:21הגב לתגובה זו1 0השאלה מה הכוונה באג"ח עולמיות ? אם הכוונה לאג"ח ממשלתי של מדינות כמו גרמניה ושוויץ הדעה שלי חד משמעית – לא . אתה בעצם משקיע באג"ח בתשואה אפסית ( במקרה הטוב ואג"ח בתשואה שלילית במקרה הרע) . מקרה הזה עדיף לשבת על הגדר. אם אתה מעוניין להשקיע באג"ח בדירוגים בינוניים בעולם(זה סביב דירוג A עד AA- מקומי) לאור הנפילות במחירי אגרות החוב בדירוג בינלאומי BB ועד ל –BBB זה עיתוי טוב להתחיל לחפש "מציאות" באגרות החוב הנכללות במדדים שסבלו מפדיונות של משקיעים. הקרנות ותעודות הסל בחו"ל נאלצו לבצע מכירות ( בדיוק כמו שקרה בתעודה HYG ) . זה מזכיר את השוק המקומי כאשר הקרנות סופגות פדיונות ומוכרות אג"ח מכל הבא ליד. בגלל שהירידות עלולות להימשך הייתי מפזר את הרכישות על פני תקופה. חשוב להבין כי רכישת אג"ח ישירות דרך בנק מקומי היא בעייתית בגלל העמלות בארץ ובגלל הקושי לרכוש בלימיט ( הבנקים בארץ מכריחים את המשקיעים "לנגב " למעלה ברכישה "ולדפוק מטה" במכירה). שימוש בתעודות סל פחות טוב כיום כי בכך אתה רוכש סל של אג"ח גם הטובות אך גם הבעייתיות . מצד שני העמלות נוחות יותר ואין לך את הבעיה שציינתי קודם .סגור
-
אגח אדמהשמר 18/01/2016 17:43הגב לתגובה זו0 0ירד חזק לאחרונה תשואה נטו מעל 4 אחוז מה דעתך?סגור
-
אדמה אג"חמיכה צ'רניאק 19/01/2016 10:49הגב לתגובה זו0 0העובדה שבעלת השליטה באדמה היא חברה סינית יוצרת חשש ואי וודאות מפני אדמה ובעצם שוק ההון מצביע ברגליים ומביע אי אמון בדירוג החוב של החברה. לאור ניסיון העבר עם חברות בבעלות סינית התחושה שלי שיש צדק באי האמון הזה. חייבים להתייחס בספקנות ובזהירות לנתונים שמתקבלים. תוסיף לזה את המשבר האפשרי בסין ובחלק משוקי היעד של אדמה ( ברזיל לדוגמה ) ותבין שיש בסיס לעצבנות השוק במקרה של אדמה.סגור