מיצו את כל הכלים: ריבית שלילית out גם בישראל

אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי, מיטב דש השקעות, על הכלים שנשארו לבנק ישראל בארגז בפעלו לחזק את המשק והכלכלה הישראלית
 | 
telegram
(2)

בשבוע האחרון מתרחש שינוי שמצמצם מאוד את מרחב הפעולה האפשרי של הבנקים המרכזיים בעולם, כולל בישראל. בשנתיים האחרונות השתרשה התפישה שריבית אפסית אינה הגבול התחתון של הבנקים המרכזיים. הבנק המרכזי האירופי, השוויצרי, השוודי והדני הורידו ריבית מתחת ל-0, בשאיפה להחליש את המטבע ולהגביר את האינפלציה. היה ברור שלא ניתן להוריד את הריבית לרמה שלילית עד אין סוף, כפי שניתן לעלותה, כי בריבית שלילית מסוימת אנשים יעדיפו להחזיק מזומן ולא להתעסק עם הבנקים. אולם, ההערכות דיברו על הרמה האפשרית של עד 1.5%-, אליה הבנקים המרכזיים הנועזים טרם הגיעו.

כעת מתברר שכלי זה פוגע בצורה כמעט בלתי נסבלת בחוליה בקריטית של המערכת הפיננסית - הבנקים. ברור שרווחיות הבנקים עלולה לרדת במצב של ריבית שלילית, אך הפגיעה נתפשה כלא משמעותית, יחסית, בהתחשב בעובדה שאם הריבית השלילית מגבירה פעילות במשק ומתן האשראי - הבנקים מקבלים פיצוי על ההפסד הנגרם להם מהריבית השלילית על היתרות שהם מחזיקים בבנקים המרכזיים.

הבנק המרכזי היפני הוריד ריבית לשלילית בסוף ינואר. בשבועיים שעברו מאז מדד מניות הבנקים במדינה השיג תת ביצוע לעומת המדד המניות הכללי של יותר מ-10%. הורדת הריבית בשוודיה לרמה של 0.5%- בשבוע שעבר, מעבר לתחזיות השוק, גרמה למניות הבנקים לרדת יותר מהמדד המניות הכללי. כמו כן, מדד מניות הבנקים באירופה השיג תשואה נחותה ב-30% לעומת המדדים הכלליים מאז שהריבית באירופה ירדה לראשונה מתחת ל-0% ביוני 2014. מעבר לכך, ההורדות הריבית האחרונות בעולם לא גרמו להיחלשות המטבעות, אלא להפך. המטבע היפני רק התחזק מאז שהריבית ביפן שלילית. האירו עלה מול כל המטבעות, מלבד הין היפני, ומאז שהריבית ירדה ל-0.3%- בתחילת דצמבר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנסיבות אלה, קשה לראות שהבנק המרכזי האירופי ממשיך להוריד את הריבית ולסכן את יציבות הבנקים, שכבר התערערה בשבועיים האחרונים. קשה לראות שגם הבנקים המרכזיים האחרים ישתמשו בכלי זה, לפחות עד שהמצב יירגע. מה שמשאיר את אלה האחרונים בלי אחד הכלים העיקריים להתמודדות עם המצב הפיננסי הקיים.

בנק ישראל אינו שונה בהרבה מהבנקים האחרים. אם הריבית השלילית לא מוכיחה את עצמה ככלי יעיל להיחלשות המטבע והתגברות האינפלציה, כאשר יש לה אפקט נלווה שעלול לפגוע בבנקים המקומיים, מדוע בנק ישראל בכלל צריך להיכנס להרפתקה? המשק בסופו של דבר ממשיך לצמוח, הצריכה הפרטית חזקה, שוק העבודה איתן, השכר עולה. נכון שהאינפלציה רחוקה מהיעד, אך האם הריבית השלילית תסייע בהשגת היעד בנסיבות הקיימות? התשובה כנראה שלילית.

יש לזכור שבישראל גם קיימת בועת נדל"ן. הריבית השלילית עלולה לנפח אותה לממדים עוד יותר גדולים. אם ישראל תיקלע למיתון בעקבות ההתדרדרות בכלכלה העולמית, פיצוץ בועת הנדל"ן רק יסבך עד מאוד את ההתמודדות עם המצב.

המקסימום שבנק ישראל עוד יכול לעשות זה להוריד את הריבית ל-0, ולהמשיך התערבויות בשוק המט"ח. גם רכישת האג"ח לא נראית כאופציה ריאלית בתשואות האג"ח הנוכחיות שקרובות לשפל היסטורי. לפיכך, בנק ישראל די מיצה את הכלים שיש ביכולתו להפעיל כדי להשפיע על המצב הכלכלי.


***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אפשר להסביר למה בריבית שלילית שנמוכה מ1.5%
    מישהו 16/02/2016 15:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כדאי להחזיק כסף בפקדונות בבנק - ההגיון אומר שכבר בריבית 0 זה לא כדאי
    סגור
  • 1.
    השבוע החולף קבע - ריבית שלילית זה קו אדום.
    מאקרו 14/02/2016 15:19
    הגב לתגובה זו
    5 0
    השוק מעניש כל מי שהולך לכיוון הזה. תחשבו מה יקרה לצמיחה של שבדיה כאשר הם יאלצו (והם יאלצו בהמשך) לצאת מריבית שלילית...רק תתארו את גלי ההדף שירסקו את כלכלתם לעשורים שלמים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות