הפוך על הפוך: האם הכרזת דראגי תגרום לאירו להתחזק?
לקראת הכרזת מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי האירופאי, על הצעדים להמרצת הכלכלה, יש לתהות האם אפקט האיפכא מסתברא יחזור על עצמו השנה, והאירו יתחזק במקום להיחלש.
שוקי ההון והמשקיעים באירופה וברחבי העולם ממתינים בדריכות ל-10 במארס (יום ה' הקרוב), אז אמור הבנק האירופאי המרכזי להתכנס ולהצהיר על המשך מדיניותו המוניטרית להמרצת כלכלת אירופה, ששרויה במיתון, ולהפחית את שער האירו במטרה לשפר את התמודדותן של מדינות גוש האירו בתחום הייצוא. כל זאת כשהעולם כולו עדיין שרוי במלחמת מטבעות ממושכת. ציפיות המשקיעים מתמקדות במהלכים נוספים שיבצע הבנק האירופי בהנהגתו של דראגי והגדלת מעורבותו בשווקים.
כדי להעריך מה עשוי לקרות, נחזור להתכנסות הבנק מתאריך ה-3 בדצמבר בשנה שחלפה, כאשר בתחילת 2015 הודיע הבנק האירופאי לראשונה על השקת תכנית הרחבה כמותית, דבר שגרר עלייה חדה מאוד ברבעון הראשון בשווקים באירופה. עליות אלה נמחקו לחלוטין בעקבות אירועים שפקדו את אירופה והעולם כמו בעיות בוערות בכלכלת יוון, החששות מירידה משמעותית בצמיחה בסין, ירידה דרסטית במחירי הנפט ועוד. התחתית בשוקי ההון הגיעה לקראת סוף ספטמבר והירידות התהפכו לראלי שנמשך עד תחילת דצמבר, בין השאר בשל ספקולציות על מהלכים שעתיד לבצע דראגי בהתכנסות הבנק המרכזי האירופאי ב-3 בדצמבר אשתקד.
- עונת הדוחות החלה – תוביל את השוק לתיקון או להמשך הראלי?
- הדולר יורד ב-1.1% לעומת השקל, נסחר סביב 3.643
בסופו של דבר, הודיע דראגי על הגדלת הריבית השלילית על פיקדונות הבנקים ועל הארכת תכנית ההרחבה הכמותית לחצי שנה נוספת. השוק, שציפה להודעה על הגדלת התוכנית ולא חזה את הארכתה לתקופה נוספת, הגיב בירידות שערים חדות שנמשכו עד אמצע פברואר השנה. בשבועיים האחרונים אנו שוב עדים לראלי באירופה, שבעיקרו מיוחס לספקולציות על החלטותיו ומהלכיו העתידיים של דראגי שיוצהרו השבוע.
את מהלכיו לא אמור דראגי, או כל נגיד בנק מרכזי אחר, לבסס על המתרחש בבורסות (אמנם קשה להתעלם מכך), אלא על בסיס הכלכלה הריאלית. על כן משמעותי יותר לראות כיצד הגיב המטבע האירופי לאחר החלטות הבנק הקודמות, כשעל רקע מלחמת המטבעות השוררת בעולם, חלק ממטרת תכנית ההרחבה הכמותית נועד להחלישו על מנת לתמוך בתעשייה וביצוא במדינות גוש האירו. האירו התנהג במתאם הפוך מלא לשוק המניות האירופי, ובעוד ששוק המניות עולה לקראת התכנסות הבנק האירופי בדצמבר בשנה החולפת, הרי שהאירו ביצע מהלך ירידות חד של 8% מול הדולר מהשיא שהיה בסוף ספטמבר. השפעת האכזבה ממהלכיו של דראגי לא בוששה להיראות גם במסחר במטבע האירו, שמחק כמעט לחלוטין את הירידות עד דצמבר במהלך התחזקות של מעל 7% עד השיא באמצע פברואר השנה - בדיוק נקודת התחתית של שוק המניות. במילים פשוטות: דראגי, באכזבתו את השוק, השיג בדיוק את התוצאה ההפוכה ממה שרצה, ובמקום להחליש את האירו קרה בדיוק הפוך והאירו התחזק בניגוד לתכניותיו. אפקט האיפכא מסתברא.
בשבועיים האחרונים, במקביל לראלי בשוק המניות, כאמור על רקע ספקולציות מחודשות על מהלכי הבנק ב-10 במארס, מגיב גם האירו שוב בהתאם וכבר נחלש 4% מהשיא של פברואר. דראגי יודע שאכזבת השוק פעם נוספת לא רק תפיל את שוק המניות, אלא תגרום שוב להתחזקות משמעותית של המטבע האירופי ומכך חששותיו. לכן, הציפייה הפעם להגדלת תכנית ההרחבה הכמותית אל מעבר ל-60 מיליארד אירו כל חודש גבוהה יותר, אך גם סיכוני האכזבה הם בהתאם.
- 6.צדקת אחי, יצאת גדול (ל"ת)אחי 10/03/2016 16:13הגב לתגובה זו
- 5.נרקומן כסף 08/03/2016 09:00הגב לתגובה זוואז זה לא טוב!!!
- 4.כנראה שמה שהיה הוא שיהיה. האירו יתחזק למרות הכל (ל"ת)מיני מיקרו 07/03/2016 15:18הגב לתגובה זו
- 3.דראגי בטוח יביא בזוקה, אין לו ברירה (ל"ת)יהלום 07/03/2016 15:02הגב לתגובה זו
- 2.יפה, עכשיו הבנתי (ל"ת)יונה 07/03/2016 14:29הגב לתגובה זו
- 1.מאקרו 07/03/2016 13:42הגב לתגובה זוניתן לנחש שדראגי יעשה הכל כדי לא לחזור על הטעות של דצמבר אבל לא בטוח שהוא יצליח לספק את הסחורה.