2 הסיבות שבגללן הציבור ממשיך להסתער על דירות

אסף אנגל, מנכ"ל הבית האקדמי - זרוע הנדל"ן והדיור של התאחדות הסטודנטים בישראל, מסכם שנה לממשלת נתניהו ומסביר למה גם הדור שלנו בסופו של דבר משקיע את כספו בבלטות
 | 
telegram
(9)

ביום חמישי נחגוג שנה לבחירות ולמינוי הממשלה הנוכחית. אמנם הממשלה גובשה במהלך החודשים מארס-אפריל 2015, אבל קשה להימנע מסיכומים שנתיים. 

אז מה היה לנו? קודם כל, היתה לנו מערכת בחירות שנתפשה בעיני הבוחרים כמיותרת מייסודה, משום שאף אחד לא ממש הבין למה הלכנו לבחירות ומה הסוגיות הבוערות שעומדות על הפרק. נמשיך עם העובדה שבמערכת הבחירות הנוכחית הקמפיינרים הלכו לארון, פתחו את כל הבקבוקים והוציאו את כל השדים לטיול: השד העדתי, השד הפוליטי, השד הדתי. כולם יצאו לשחק ואת רובם עדיין לא הצלחנו להחזיר לבקבוקים מקץ שנה. ומה התוצאה? הממשלה הנוכחית.

בניגוד לשאר המסכמים, אני בוחר להתמקד דווקא בבוחרים בסיכום הזה ולא בנבחרים, בשל שתי סיבות עיקריות: נראה לי מוקדם לשפוט ממשלה שמונתה לפני עשרה חודשים (הממשלה הושבעה ב-14 במאי 2015). שנית, האופן שבו הציבור מגיב לממשלה, הצהרותיה ומעשיה מעניין לא פחות. עם הניצחון בבחירות וכינון הממשלה, כל הנבחרים דיברו על מחויבותם לטיפול מהיר ויעיל במצוקת הדיור. ברשותכם, אני רוצה לבדוק האם הם בכיוון וחשוב מכך – האם הציבור מאמין למחויבות של הממשלה לפתרון מצוקת הדיור.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה קרה ואיך הציבור הגיב לכך?
מינויו של השר כחלון לאוצר וכינוס כל הסמכויות בתחום הנדל"ן התלוו לאמירות והבטחות על שינוי מגמה מהותי שיביא לירידת מחירי הדירות. העלאת מס הרכישה לדירות להשקעה היווה גם הצהרה ברורה, בעיני הממשלה לפחות, על הגישה למשקיעים. וכמובן, מחיר למשתכן, על מסיבות העיתונאים, ההגרלות, ההודעות לעיתונות והקמפיין הדיגיטלי נועדו להבטיח לציבור שהנה מגיעה ירידת המחירים המיוחלת.

והציבור? לפי מה שנראה, הוא לא קנה שום דבר מההבטחות, האיומים, המקלות והגזרים. שנתה הראשונה של הממשלה אופיינה בהמשך המגמה של עליית מחירים רציפה בענף הנדל"ן, גידול בהיקפי המשכנתאות וגידול במספר העסקאות. גם הקיפאון לכאורה שהתרחש בקיץ והוסבר בהעלאת מס הרכישה התברר כירידת מתח טבעית הנגרמת בחודשי הקיץ.

אני מאמין שיש 2 סיבות עיקריות לכך. הראשונה היא חוסר אמון בסיסי במערכת הפוליטית, במחויבות שלה וביכולת שלה ליצור שינוי מהותי. יתר על כן, נראה שהציבור אינו מאמין שהאינטרס של קובעי המדיניות קובע שיש להוריד את המחירים. השילוב בין מוטיבציה נמוכה ובין חוסר יכולת מהווה מבחינת הציבור ערובה לכך שהמצב לא ישתנה. 

כאן חשוב להוסיף את הקבוצה הגדולה ביותר של רוכשי הדירות ולהתייחס אליה לרגע: משפרי הדיור. הם אנחנו, ששמחים בילד השני או השלישי ומבינים שהגיע הזמן להרחיב את מרחב המחיה של המשפחה. הם, כלומר אנחנו, מהווים למעלה מ-50% מכלל רוכשי הדירות. בכל תכניות הממשלה עד כה לא ניתן שום פתרון לקבוצה הזאת. למה? יש שיאמרו שזה מכיוון שהם מהווים את הרב בשוק, ושכל עוד שומרים על המצב שלהם, שומרים על סטטוס קוו בשוק. יש שיאמרו שמשפרי דיור לא מצטלמים טוב כמו מחוסרי דיור ואי אפשר להכפיש אותם כמו משקיעים. בפועל – אם להם אין פתרון, אזי אין פתרון למשבר הדיור.

הסיבה השניה והמדאיגה באמת בעיני, היא שאני מאמין שהציבור בישראל חש חוסר ביטחון בסיסי בעתידו וברווחתו. לא מדובר בתופעה חדשה בחיים הישראלים. בשנות ה-80 הישראלים החביאו דולרים בבלטות כי הם חששו ממלחמה שתאלץ אותם לארוז ולברוח, ומשום שרצו להבטיח שתמיד יוכלו לקנות משהו בשוק השחור, שחדל להתקיים שני עשורים לפני כן. זה שאין יותר שוק שחור, זה לא אומר שלא יהיה שוב. 

הדור שלנו לעומת זאת, משקיע את כל הכסף שלו בבלטות ולא מתחתן מסיבה אחרת: הוא יודע שמקום העבודה שלו אינו מובטח כי אם הבוסים שלו ימצאו דרך להתייעל על חשבונו, הם יעשו את זה ברגע. הוא יודע שהפנסיה שלו מוחזקת על ידי גופים שאולי יש עליהם רגולציה, אבל אין להם מחויבות אמיתית למשקיע או לחוסך. הוא יודע מתי הוא יגיע לפנסיה אבל הוא לא יודע כמה שנים הוא יחיה ממנה ומתי יגמר הכסף. והוא מפחד. הוא מפחד מהיום שבו הוא יצטרך להיות נזיל. הדרך היחידה שלו להבטיח את כל זה, זאת דירה אחת (או יותר) בבעלותו.

ממשלות צריכות לטפל בראש ובראשונה בתחושת הביטחון ובאמונה בעתיד טוב יותר של בוחריהן. הן צריכות לעשות את זה כדי ליהנות מקונצנזוס ומרוח ציבורית שתסייע להן להשיג את מטרותיהן. נראה שהממשלה הזאת עדיין לא טיפלה בסוגיה הזאת ונראה שלא ממש בוער לה לטפל בה. לכן, אני מחכה לסיכומים של מארס 2018.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    מה המשותף לאורי חודי אסף אנגל ואריק מירובסקי?
    אורן 16/03/2016 09:38
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שלושתם מפמפמי נדל"ן.
    סגור
  • 8.
    כשיש כל יום 5 כתבות על הנדל"ן
    שחר 16/03/2016 09:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אין הוכחה יותר טובה מזו שהחגיגה בנדל"ן נגמרה.
    סגור
  • 7.
    אני מקווה שכשתקום ועדת חקירה לבועת הנדל"ן
    שונא אינטרסנטים 16/03/2016 09:35
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אסף אנגל יהיה ראשון הנחקרים.
    סגור
  • 6.
    ביבי יודע שהוא נבחר פעם אחר פעם בגלל תחושת חוסר בטחון
    אזרח 16/03/2016 08:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ולכן הוא ממשיך עם הפחדות שיצרו חוסר בטחון( טרור, איראן, ערבים נוהרים לקלפי וכו'). אין סיכוי שהוא יעשה משהו שישפר את תחושת הבטחון של האזרחים
    סגור
  • 5.
    קונים כי אין אלטרנטיבה
    משקיע 16/03/2016 00:13
    הגב לתגובה זו
    0 9
    הרוכשים ממשיכים לקנות כי נדלן זה ההשקעה הכי טובה, בטח שהריבית ככה נמוכה
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    מחסור הדיור=מכוון בהוראה+נמוק של בובו=הנימוק-דאגה לבנקי
    כותבי תרחישים 15/03/2016 14:30
    הגב לתגובה זו
    2 1
    בשנת 2011 בנו 46800 דירות בשנת 2012 בנו 43400 " וכך זה נישאר עד 2015 אריק ש זל בנה 161000 דירות בשנתיים-1997-8 כי הוא דאג לכלל האזרחים אלו דואגים לתורמים גם עייר גידם טיפ חירש ועיוור היה קולט את ההונאה- בישראל אלה שאין שלהם ביצים מפגינים עבור גבינת קוט-ג ואינם מפגינים עבור דירות שמחירן גבוהה ב 100% מערכן איפה יש עוד אנשים כמו האיש ההוא ראו היכן קראתם
    סגור
  • 3.
    ככל שתדירות הטורים שלך עולה כך ניכר שאתה לחוץ יותר
    ' 14/03/2016 19:41
    הגב לתגובה זו
    6 1
    ופחות בטוח בעמדותיך.
    סגור
  • 2.
    רק בגלל העלאות מס רווח הון ...הייתה הסתה לנדל"ן
    חובב 8 14/03/2016 15:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    היתר זה חובבנות
    סגור
  • 1.
    הפימפום נמשך...
    אדם 14/03/2016 14:20
    הגב לתגובה זו
    4 1
    נדרשות מעל 200 משכורות חציונית לרכישת דירה חציונית!! זה אמא של הבועות!! יש כמות 30,000 דירות חדשות לא מכורות שיא של כל הזמנים!! ריבית המשכנתאות עולה . המחירים עולים לא בגלל הממשלה והבועה תתפוצץ גם עם הממשלה תנסה למתן את הירידות! אף ממשלה לא הצליחה למנוע את פיצוץ בועת הנדלן: ספרד, יפן, ארצות הברית, אירלנד, הולנד הונק קונג סינגפור ועוד. ככל שמחירים יתנקו מהמחיר ההוגן כך הפיצוץ יהיה יותר גדול למרות הפימפום של הכתב!!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות