על פלוג, מלחמת המטבעות - וסיפור על מספריים
בשאלת הריבית, נראה כי שוק המט"ח הישראלי קבע כבר מזמן עבור הנגידה שהריבית בישראל שלילית. בשוק זה מתבצעת כבר זמן רב הלכה למעשה הרחבה כמותית והבנק המרכזי רוכש כמויות נכבדות של מטבע זר בשוק הספוט. רכישות אלו אמורות כמובן להחליש את השקל איך מול הדולר ולשמור על שער חליפין סביר עבור המשק הישראלי. אך מלחמת המטבעות הגדולה מתבצעת בשוק העתידי הממונף. בשוק זה ישנם מוכרים גדולים של הדולר העתידי במחירים שמשקפים ריבית שלילית של כאחוז מול הריבית הדולרית. כלומר, השער העתידי של השקל-דולר נסחר נמוך באופן משמעותי משער הספוט הנוכחי, ואינו משקף את פער הריביות האמיתי של אגרות החוב הממשלתיות הרלוונטיות. פער זה קיים ממגוון סיבות, והעיקריות שבהן הן אי יכולת טכנית רגולטורית לסגור ארביטראז' זה, בעיית הקצאת הון בבנקים המקומיים, ריכוזיות בעושי השוק ועודף גדול של מגדרי שורט דולר. בנק ישראל מודע למחיר הקלוקל בו מגדרים היצואנים, המוסדיים ומשקיעים מקומיים המחזיקים נכסים בארה"ב, אך מבחינתו זה עוד מס לגיטימי שמושת על מי שמוכר בשורט את הדולר וקונה את השקל הישראלי בשוק העתידי הממונף. באותו נושא, שאלת השאלות היא איך והאם הבנקים המרכזיים מתכוונים לחזור בקרוב לריבית נורמלית קצרה ומחירי שוק נורמליים לריבית הארוכה.
בהקשר זה נזכרתי בסיפור מוכר ישן על סולטן אשר רצה לבחון וללמד את העניים בממלכה תבונה והשכלה. כשבחן את האיכרים השונים, הגיע לאיכר ושאל אותו איך חותכים אבטיח. "במספריים", השיב האיכר. הסולטן כעס וביקש שיחשוב שוב. "במספריים", חזר ואמר האיכר. לאחר שהושיבו תקופת מה בכלא חזר ושאל על השאלה. "במספריים" ענה האיכר. לאחר הצינוק ושבוע ללא מזון רצה כבר הסולטן לשחררו, אך תשובתו לשאלה הייתה בלחש "במספריים". כעס הסולטן כי האיכר מהתל בו וביקש להטביעו בנהר. כשזרקו את האיכר למים הגועשים החל מיד לטבוע. אז אמר הסולטן: זהו, הוא הבין את הלקח, כשיוציא את היד תשלפוהו החוצה, אני בטוח שעכשיו הוא יפסיק להתלוצץ. ובאמת, האיכר שלח בקושי רב את ידו בין הגלים, וכשזו בצבצה החוצה הוא ביצע באמצעות האצבע והאמה תנועות מספריים. כלומר, גם לקראת המוות אין שינוי בעמדות והודאה בטעות. אגב ולסיום, מפריע לי מעט שבפעילות הממלכתית הממשלה והאוצר רוצים להוריד את יוקר המחיה, ביגוד, מזון, רכב ודיור באמצעות שלל פעולות, כשבנק ישראל מצהיר פומבית שהוא פועל מוניטרית להעלאת האינפלציה ליעד הרצוי.
- 15.זי"פ 14/03/2016 20:23הגב לתגובה זו12,14 - אם כבר הדומינו יתחיל אג"ח -מניות -נדלן...התרחיש בו כל נכסי הסיכון יתמחרו אגרסיבית מחדש קיים באוויר אם כי הורדת הידיים בין הכסף הגדול הצובר והאיטי מול הכסף הממונף והמהיר של קרנות הגידור והנוסטרואים יקבע את התזמון.. בינתיים הסטופים שלהם על השורטים מעלים את המחיר כל הזמן...הממשלות חייבות להגדיל הוצאות ותשלומים לסקטורים הראליים ולא רק לפיננסיים... רק כך ייצא המשק מהמיתון הפוטנציאלי 13 - איני נגד הורדת יוקר המחיה והורדת חסמי תחרות, וגם אינפלציה שלילית פחות מפחידה אותי ולראיה חושב שיש להגדיל הוצאות ממשלה על פיתוח והרחבת כבישים נדלן להשכרה ותשתית.. אך היא לא יכולה להצהיר זאת בד בבד עם הצהרת הבנק המרכזי על רצון להעלות את האינפלציה... הצהרה זו היא הצהרה על העלאת סל המחיה הממוצע השנתי...תודה לכולם על התגובות.
- תודה זיו . תמיד מהנה לקרוא (ל"ת)ויכמן שי 14/03/2016 21:54הגב לתגובה זו
- 14.מיקרו 14/03/2016 17:50הגב לתגובה זושוק המניות יתרסק שוק האגח יתרסק ואז שוק הנדלן יתרסק ואז הדולר יטוס
- 13.ויכמן שי 14/03/2016 17:46הגב לתגובה זונושא יוקר המחייה "בהחלט מטריד" את מקבל ההחלטות שהם למעשה בעלי הכיסאות המסתובבים.. זה הכי פוליטקלי קורקט לומר בכמה השנים האחרונות "יוקר המחייה" לדעתי המושג הזה לא יעלם מהסלג הישראלי בשנים הקרובות כי @#$/ (אני לא רוצה לכתוב את המילה ) כל כך הרבה שנים עד שהעולם הפך להיות כפר גלובלי קטן וגילינו שמוכרים לנו את אותו החטיפ במדינה הרבה יותר רחוקה בחצי מחיר .. הקיצור ולעיניין . . יעד האינפלציה המוצהרת הוא לחברות הדירוג.. נושא יוקר המחייה הוא למדרגי הכיסאות . והלוואי ואני טועה .
- תושב ותיק 14/03/2016 20:28הגב לתגובה זואתה 100 אחוז צודק
- 12.מאקרו 14/03/2016 16:55הגב לתגובה זואי אפשר יהיה לצאת ממלכוד הנדלן ללא סוג של משבר , השאלה מה יהיה גודל המשבר , השאלה מה יהיה הטריגר לפרוץ המשבר וכמה זמן הוא ימשך. תרחיש בטחוני חמור שיעלה את הוצאות הממשלה בחדות ויביא למיתון ואבטלה , משבר עולמי שיביא למיתון ואבטלה, או סגירת לופ של בועת הנדלן שתביא למיתון ואבטלה , כל אחד מהתרחישים הללו יביא לנפילה חדה במחירי הדירות בישראל , בנק ישראל יאלץ להתערב בגסות ולהדפיס כספים ברמות שיחלישו את השקל באופן מהותי. אני מאד מקווה שראש הממשלה והצמרת הבטחונית תומכים ועושים כל מה שצריך על מנת להתחיל להוריד את מחירי הנדלן באופן יזום על מנת לצמצמם את השוק שיגיע בהמשך והוא יגיע. אסור לנו להגיע למצב של איבוד שליטה.
- מאקרו 14/03/2016 17:35הגב לתגובה זודולרים לדעתי, צריך להגדיל כמה שיותר את כח האש אל מול מה שעתיד להתרחש עלינו בעת המפנה הכלכלי מטה.
- 11.או , סוף סוף ראיון מקצועי.. תודה זיו (ל"ת)עמיחי בין שיניים 14/03/2016 15:58הגב לתגובה זו
- 10.זי"פ 14/03/2016 13:03הגב לתגובה זו7 תגובהחזקה בכול מילה ואות.. שתי הנקודות ענכונות ומטופלות... הראשנה כנראה תצליח בקרוב...בעיות טכניות/ תפעוליות/משפטיות שיפתרו.. השניה בעייתית יותר ולא ממש תלויה בנו...בעיה ידועה של שואלים ואריות... לגבי כיוון השוק... אסור לי לענות כאן לפי חוק היעוץ...אבל אל דאגה זה לא שאני ממש יודע... זה הכל הפוך על הפוך טיימינג מול שורט ממנוף 8 גם תגובתך מבטאת אחד לאחד את הנמשל....למרות שיש כאן מקום לסגת ומספיק הזדמנויות לנגיד חזק לעשות את הדבר הנכון....
- זי"פ 14/03/2016 14:39הגב לתגובה זוכמובן שמדובר בשועלים...סלולרי אין מה לעושת...
- 9.זי"פ 14/03/2016 12:08הגב לתגובה זו1- עסקאות עתידיות מתומחרות בערך העתידי של מחיר הספוט... אחרת יש ארבטרז פתוח... במטבעות הערך העתידי הוא יחס הריביות (פער הריביו) בין המטבעות...בחוזה על השקל דולר הפער מתמחר ריבית אפס על הדולר ומינוס אחוז על השקל ...(פיפסים שליליים) לגבי מדד המחירים - הממשלה טוענת כי היא רוצה להוריד את יוקר המחיה ע"י תחרות והורדת חסמים...במידה ותצליח זה לא עונה בקנה אחד עם רצון בנק ישראל... 2 - נכון, הם העושי שוק וגם אם המלאך גבריאל היה מצטט הוא היה מוריד את הביד ברגע שהתמלא בסחורה... 3 - ראה תשובה למס 1 4 - זו באמת שאלת השאלות הרי אם המדד המחירים שלילי למה כולם אומרים שיוקר המחיה עולה (הדיור לא נמדד נכון??) 5 - יש בזה משהו.. הבעיה בפער ריביות היא שכאשר מורידים את הריבית גם במונה וגם במכנה הפער לא משתנה אבל כולם סובלים ריבית אפסית/שלילית 6 - הם קובעים את הריבית הקצרה הצהרתית וע"י תוכנית כמותית הם לוחצים גל על הארוכה...כלומר משפיעים גם עליה... תודה לכולם.
- 8.דוקאטיסט 14/03/2016 11:48הגב לתגובה זוהכוונה שהבנקים המרכזיים שקועים כולכך עמוק באסטרטגית הצפת השוק בנזילות שהם לא יכולים לסגת ממנה ?
- 7.אמיר 14/03/2016 11:34הגב לתגובה זוראשית תודה .כרגיל טוב מקצועני. שאלותיי:האם יש סיכוי למעבר לימי שישי וביטול יום א והאם אתה יודע היכן הדברים עומדים? שאלה שנייה היא האם הבורסה לדעתך יכולה להחזיר אותנו לשווקים המתפתחים?כרגע כמעט ואין ידיין שסוחרות בשוק גם בגלל הרבה מיזוגים של בתי השקעות. דעתך על המעוף זו השאלה האחרונה. תודה רבה
- 6.הבנקים קובעים ריבית קצרה לא ארוכה...לא?? (ל"ת)סוחר אגח 14/03/2016 11:25הגב לתגובה זו
- 5.מספר הסיפורים 14/03/2016 11:18הגב לתגובה זויוכלו להוציא את המשקים מהבור השחור הזה... וביחד. ככה כולם ימשיכו לחתוך במספריים. ונכי מצחיק לא להבין למה זה לא נחתך.
- 4.מדד המחירים כבר מזמן לא מודד נכון את יוקר המחיה (ל"ת)סוקר שוק 14/03/2016 10:53הגב לתגובה זו
- שוכר דירה 14/03/2016 20:24הגב לתגובה זואם זה היה נשאר ככה המדד היה טס מעל יעד בנק ישראל.
- 3.מאיר ו 14/03/2016 10:52הגב לתגובה זוהבנקים כאן לא קובעי את הריבית על הדולר. האם תוכל להסביר בבקשה?
- 2.סוחר מטח 14/03/2016 10:47הגב לתגובה זוחותכים רווח ענק על סכומים של מילארדים המגודרים בריביות שליליות בשוק המט"ח. הם גם מתואמים במחירי בניהם כך שכול הבנקים נותנים לך את אותה ריבית שלילית. רווח ארבטראז שלהם.
- 1.לא הבנתי 14/03/2016 10:30הגב לתגובה זוהרי בריבית שלילית ירצו לברוח מהשקל ולקנות דולר, לא? חוץ מזה אין סתירה בין יעד האינפלציה והורדת יוקר המחיה. בנק ישראל לא מתייחס להורדות המחירים האדמניסטרטיביות (מע"מ, מים אגרת טלויזיה וכו) כאינפלציה שלילית. הם תמיד מנכים אותם מהחישובים שלהם - מה, פניני לא יודע את זה? נראה לי שסתם רצה להתנגח בבנק ישראל.
- סוחר מט"ח 14/03/2016 15:37הגב לתגובה זואין מי שייקנה שם חוץ מהבנקים שמוכרים את המטבע הקשיח לבנק ישראל וגוזרים קופון שמן.