כמה הייתם מוכנים לשלם בעבור הזכות להלוות לי את כספכם?

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל להבה ניהול תיקי השקעות, על מדדי האג"ח הממשלתיות שמטפסים לעומת כל השאר למרות שאין כל תמורה לאג"ח

 | 

אנחנו מתקרבים לסיומו של הרבעון הראשון לשנת 2016, ועושה רושם שמבחינת המשקיעים שנת 2016 החלה רק עכשיו. מרבית המדדים בבורסות בעולם המערבי מתחילות לחזור לרמתן מתחילת השנה לאחרונה. אמנם מדדי המניות בבורסה בת"א עדיין נמצאים ברמה הנמוכה ב-2%-4% מרמתם בתחילת השנה, אבל מדדי התל בונד כבר עלו כ-0.2%-0.3%, ואילו מדד האג"ח הממשלתיות הגדיל לעשות וטיפס כ-1.5% מתחילת השנה.

גם בעולם התמונה דומה: מדדי המניות מטפסים אט אט בחזרה לרמתם בתחילת השנה, כאשר הבורסה בארצות הברית מובילה את העולם והמדדים שם חזרו את כל הדרך חזרה להיכן שהיו בתחילת השנה. המדדים באירופה, לעומת זאת, עדיין נמוכים בכ-6%-7% מהרמה שהם פתחו בה את השנה, וזאת למרות תיקון נאה של חלק לא מבוטל מהירידות מתחילת השנה. הבורסות באסיה (במיוחד ביפן ובסין) עדיין נראות רע מאוד ונמצאות ברמה הנמוכה בלמעלה מ-10% ביחס לרמה בה היו המדדים בתחילת השנה. מרבית מדינות העולם המערבי זהות בדבר אחד לישראל – ביצועי מדדי האג"ח הממשלתיות ממשיכים להיות מדהימים ואינם מפסיקים לטפס להם מתחילת השנה.

כבר תקופה ארוכה אני חוזר על דברי, כמו טלפון שבור, לגבי הסכנה שבהשקעה באג"ח ממשלתיות לאור התשואות הנמוכות המגולמות באג"ח אלו. מרבית המשקיעים חסרי הניסיון בוחנים את ביצועי העבר של ההשקעה באגרות חוב ממשלתיות בעולם, ומניחים שמה שהיה הוא שיהיה, אבל לצערי זה אינו המצב. מי שרוכש אג"ח ממשלתית כיום, רוכש אותה בתנאים ובתזרימים הנכונים לרגע הרכישה, ולכן בהכרח לא מה שהיה הוא שיהיה. עם זאת, מזה תקופה ארוכה אגרות החוב הממשלתיות "אינן נענות לאזהרות" שלי וממשיכות לשייט קדימה, בדומה לאותו הקיוטי המפורסם מהסרטים המצוירים, אשר במהלך המרדף שלו אחר הרוד ראנר מצליח לרוץ על האוויר. השאלה היא רק מתי הוא יסתכל למטה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עולם מתן ההלוואות ברור: צד אחד שיש לו מזומנים עודפים מוכן להלוות את עודפי הכספים שלו לצד ב' שזקוק להם. מתן המזומנים נעשה בתמורה לעלות, כאשר המחיר או גובה העלות נקבעים על בסיס פרמטרים כמו הסיכון המגולם במתן הכספים. כלומר, יש הבדל בין מתן הלוואה לענבל אור לבין מתן הלוואה לרמי לוי מבחינת הסיכון. פרמטרים נוספים כגון משך ההלוואה, ביטחונות שמעניק לוקח ההלוואה לנותן ההלוואה ומשתנים נוספים, כולם משפיעים על מחיר ההלוואה. הדבר הוודאי היחיד שחוזר על עצמו בכל מתן הלוואה הוא שישנה עלות בגין לקיחת ההלוואה.

אם כך, כמה כסף הייתם מוכנים לשלם לי בעבור הזכות שאקח את כספכם ואשתמש בו למטרותיי מבלי שאתן לכם אפילו שקל אחד של ערובה להחזר הכסף? אני בטוח שמרבית הקוראים מגחכים לעצמם כאשר הם קוראים את השאלה החצופה שהועלתה כאן, ואני משוכנע שהתשובה לשאלה היא אחת – אף אחד מכם לא היה מוכן להעניק לי אפילו שקל אחד בודד. אם כך, מדוע כאשר באות אלינו מדינות עם אותה הבקשה, רבים מוכנים "לשלם להן כסף" בעבור הזכות להלוות? הרי זה בדיוק המצב הנוכחי בשווקי האג"ח בעולם כאשר התשואה על אגרות החוב הממשלתיות באירופה וביפן הינה שלילית, ובעצם הנפקות חדשות של חוב לטווחים של שנתיים עד חמש שנים מתבצעות בתשואה שלילית. כלומר, על כל 100 ין שהמשקיעים נותנים כהלוואה לממשלה ביפן לדוגמה, הם יקבלו חזרה כעבור 5 שנים כ-99 ין בלבד.

הביטוי Paying to lend אולי נשמע מטורף עבורנו במבט ראשון, אבל זה המצב בו נמצאים מרבית המשקיעים באירופה וביפן. הטבלה הבאה ממחישה את המצב:

כפי שניתן לראות, הנתונים ברקע הירוק משקפים מצב בו נותן ההלוואה (זה שרוכש את אגרת החוב הממשלתית) משלם למדינה כסף עבור הזכות להעניק את ההלוואה. זהו מצב שלאורך זמן מייצג אנומליה. גם הנתונים ברקע הכחול, בהם מקבלים תמורה עבור מתן ההלוואה, משקפים מחיר נמוך ביותר ביחס לזמן מתן ההלוואה. התשובה ברורה: אולי לי אף אחד לא מוכן לשלם עבור הזכות לתת הלוואה, אבל לממשלות באירופה וביפן נראה כי רבים וטובים עומדים בטור לשלם עבור הזכות "הנפלאה" הזו. השאלה היא רק מתי רוכשי האג"ח יסתכלו למטה ויראו שהם רצים על אוויר.

תגובות לכתבה(28):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    נפילות חדות באגח
    ירון 20/04/2016 18:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הי מיכה, תוכל להסביר מה הסיבה לנפילות החדות הבאגח קיי.בי.אס אגח א. האג"ח בדירות AA- ונותן תשאה יחסית גבוה של 5% לא צמוד. זה נראה סביר מאוד ביחס לדירוג הגבוה של החברה.
    סגור
  • 14.
    האם למכור?
    שלמה 27/03/2016 19:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום מיכה. האם כדאי למכור קרן אג"ח ממשלתי ברווח , לשלם מס רווח ולהשאר עם מזומנים? האם בכלל כדאי להיפטר מכל אג"ח מדינה וקונצרני גם אם זה כרוך בתשלום מס רווח? בתודה ובהערכה רבה לכתבות שלך.
    סגור
  • 13.
    אתה עם אזהרות והבורסות טסות למעלה (ל"ת)
    אכלתם אותה 21/03/2016 14:22
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 12.
    אג"ח י"ג של סקיילקס
    משקיע 21/03/2016 11:49
    הגב לתגובה זו
    1 1
    היי מיכה התכנסה אסיפה ב9.3.2016 מדוע לא מפרסמים במאיה את תוצאותיה ? יש כ 500 אלף מניות של פרטנר שימכרו אותן ויחלקו לבעלי האג"חים מה דעתך?
    סגור
  • תגובה
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 15:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אכן יש לנו מוטיבציה לקדם את התביעות כי זהו חלק חשוב בפוטנציאל לתמורה נוספת באג"ח יג ואפילו באג"ח יא. עם ביצוע ההסדר הוחלט שיוגשו תביעות אבל מכיוון שעו"ד אינם רואים תמורה מידית מהתביעה והם יהיו זכאים לתשלום רק אם התביעה תצליח זה יוצר מצב בו הם לא ממהרים זה המצב לא רק כאן אלא גם במקרים אחרים. עו"ד הולכים לאיפה שהם יכולים לקבל כסף קל ומהיר ותביעות זה לא המצב .
    סגור
  • טען עוד
  • סקיילקס יג
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 13:05
    הגב לתגובה זו
    1 0
    זו הייתה אסיפת התייעצות ולכן אם רוצים לבצע פעולה כלשהיא צריך להוציא הודעה על ההצבעה. מכיוון שמדובר על אסיפת התייעצות לא פורסמה תוצאה של האסיפה כי אין תוצאה כרגע. לא השתתפנו באסיפה הזו. בכול מקרה כרגע יש שעבוד על 500,000 מניות פרטנר לטובת סדרה יג השווים כ 8.5 מיליון ₪ והמהווים כ 3.8-3.9 אגורות לאג"ח. מעבר לכך יש את השעבוד על 70% מתמורות התביעה והשעבוד השני על הזכות לדיבידנדים בשני המקרים מדובר בכסף על העץ ולא כסף ביד.
    סגור
  • סקיילקס יג
    משקיע 21/03/2016 13:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מיכה תודה. למה עדיין לא תובעים את בן דב והדירקטורים? אתם שנפגעתם כל כך צריכים להוביל את המהלך.
    סגור
  • 11.
    אג"ח קונצרני הכי טוב
    משקיע באג"ח 21/03/2016 09:36
    הגב לתגובה זו
    3 1
    שיטה בטוחה להרוויח היא השקעה באג"חים עם תשואה גבוהה. פשוט צריך לחפש פה באתר את מדור האג"ח, לבחור אג"ח קונצרני ולמיין לפי תשואה לפדיון. האג"ח עם דירוג מעל BBB ותשואה של 6% שוות קנייה (אם החברה יציבה). בטח כשהן ב8-9% תשואה, מה שמראה על כשל שוק. אני עושה את זה כבר שלוש שנים, וזאת שיטה בטוחה להרוויח. סתם דוגמא- כלכלית, חלל תקשורת, סלקום ושופרסל הם אגח"ים שעשיתי בהם יותר מ20% בשנתיים האחרונות. השבוע נכנסתי לאורבנקורפ ואקסטל, גם הן בעוד פחות משנה יתנו תשואה של 10-15%. עדיף בהרבה על המניות בארץ.
    סגור
  • 10.
    מירלנד
    ליאור 21/03/2016 09:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי מיכה מירלנד נמצאת כיום בשפל: הון עצמי שלילי, הכנסות מנכסים מניבים ושווי נכסיה צנחו. גם האגחים נסחרים בשפל. החברה מציעה כיום להמיר חלק מהחוב למניות. נראה לי שכל הרע (או ברובו) הוא מאחורינו, ויש כיום סיכוי לשיפור יותר מהמשך ההדרדרות. מה אתה חושב?
    סגור
  • מירלנד
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני מקווה שאתה לא מדבר על השקעה במניות החברה כיוון שהמרת האג"ח למניות אם ההסדר יצא לפועל תביא לדילול עצום במניות החברה. מבחינת אגרות החוב ( שהן בעצמן צפויות להפוך למניות בעיקר אם מתווה ההסדר יצא לפועל במתכונתו הנוכחית ) ההשקעה מאוד תלויה ומושפעת מהמצב הכלכלי בעתיד ברוסיה ולכן אגרות החוב של מירלנד מהוות בעצם אופציה על הכלכלה הרוסית.
    סגור
  • 9.
    אפריקה
    יחיאל 20/03/2016 23:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום, אפריקה פועלת במלוא המרץ לממש נכסים ולמשוך דיבידנדים. נניח שבטווח של השנתיים הקרובים היא תצליח במימושים ובמשיכת דיבידנדים, תוך פרעונות קרן וריבית לנושיה (אגח+בנקים). איך תתמודד החברה בעתיד עם הכנסות חסרות עקב מימוש נכסים מניבים? אין כאן העדפת ההווה (החזרי חוב גדולים) על חשבון העתיד (שבו היא עשויה להתקשות להחזיר חובות). אני מודע לכך שהחוב בעתיד יקטן, אך השאלה היא כיצד היתרה המוקטנת תמומן לאור הנ"ל.
    סגור
  • אפריקה
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:52
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מימוש נכסים עכשיו לעיתים על חשבון שווי גבוה יותר בעתיד פוגע יותר בבעלי המניות לעומת מחזיקי האג"ח. כיוון שכפי שציינת בעתיד הכנסות החברה הרי יפחתו לאור מימוש הנכסים. תיאורטית למחזיקי האג"ח לא אכפת אם החברה תאלץ למכור את כול הנכסים על מנת לעמוד בתשלומי החוב. עלויות האג"ח והחוב של אפריקה גבוהות ויקרות מאוד במיוחד בסביבה בה התשואות והריביות נמוכים מאוד ולכן במקרה של אפריקה כול פירעון חוב הוא מבורך. ההיפך לדעתי יש הרבה הגיון למכור יותר נכסים ולבצע רכישות עצמיות בשוק של אגרות חוב. הרי מדובר מבחינת החברה בהשקעה הטובה אותה היא יכולה לבצע.
    סגור
  • 8.
    כמה הייתם מוּכנים לֹשׁלֹם בעבוּר
    ביוּטריד הרוּיח 20/03/2016 18:18
    הגב לתגובה זו
    0 3
    שׁטוּיוּת במיץ. אין אכיפה וּעלֹ כן החוּק לֹא ישׁנה כלֹוּם
    סגור
  • 7.
    שאלה למיכה
    יעקב 20/03/2016 15:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום הסברת בכתבה הקודמת שיש אג"חים עם תשואה חיובית בברוטו אך שלילית בנטו וזאת מכיוון שהאג"ח מעל הפארי ושל תשלומי הריבית משלמים מס מלא שמקזז את כל הרווח. השאלה שלי היא כזאת האם בהנחה של שרכשתי מעל הפארי, ירשם לי הפסד מס ביום הפדיון? אם כן האם אוכל לקזז את ההפסד מהמס ששילמתי על הריבית באותה שנה ועל מס מריביות עתידיות? אם כך אולי לא נכון להגיד שהתשואה נטו היא שלילית? תודה
    סגור
  • תשובה
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    1-1- כן נרשם לך הפסד הון ביום הפדיון. 2- זהו הפסד הון לכול דבר ולכן הוא ניתן לקיזוז מרווחי הון בעתיד ומתקבולי ריבית בעתיד מאג"ח סחיר . אבל על מנת ליהנות מהיכולת לקזז את ההפסד צריך כמובן תיק השקעות מפוזר שמאפשר את הפעולה. 3- אגב גם בעת תשלום ריבית יכול להיווצר הפסד הון ולא רק בעת פדיון קרן אג"ח שנרכש מעל הפארי זה קורה לעיתים באג"ח שהונפק בניכיון כלומר אם אג"ח הונפק בשער 95 כשהערך הנקוב שלו הוא 100 הניכיון בשיעור של 5% לצורך מס מהווה חלק מהריבית השוטפת ולכן אם האג"ח נניח הוא ל 5 שנים לצורך מס הכנסה מתייחסים כאילו והריבית גבוהה ב 1% בערך ביחס לריבית הנקובה.
    סגור
  • 6.
    לאד מיכה -מה דעתך על TBT + תס שורט אגח-בתודה (ל"ת)
    אדם-פנסיונר 20/03/2016 14:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • TBT
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ה- TBT הינה תעודת סל ממונפת ולכן יש עלות גבוהה מאוד למינוף הזה מבדיקות שעשינו המשקיעים מפסידים כ 12% !!! בשנה בגלל המינוף ולכן אם אתה מצפה לירידות יחסית חדות ומהירות באג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב זו השקעה מצוינת אבל אם אגרות החוב של ממשלת ארה"ב רק ישחקו באיטיות והתשואה באג"ח ל 10 שנים נניח בסוף השנה תזחל מ 1.85% היום ל 2.25% אתה תראה שלמרות שצדקת בכיוון לא תרוויח מההשקעה ב TBT שוב בגלל עליות הגלגול של המינוף התוך התעודה.
    סגור
  • 5.
    רעיונות
    גירון 20/03/2016 14:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום מיכה נהנה תמיד לקרוא את מאמריך....האם יכול לאור העובדה ההזויה(ריביות שליליות או ריביות דרדלה..)המתוארת במאמרך ולפיה אין מה לחפש באג"ח מדינה בחו"ל,האם מוכן לתת מעט רעיונות השקעה באג"ח קונצרני בחו"ל ובכלל זה high yield.... תודה ויום טוב
    סגור
  • תשובה
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1-תודה. 2- בתחילת השנה כתבתי מספר טורים שעסקו באג"ח חו"ל הבעיה שמאז גם אגרות חוב עלו לאחר הירידות שאג"ח high yield סבלו מהן בחודש ומשהו האחרונים הם רשמו תיקונים חדים למעלה. אפשר לחפש אחרי אג"ח בחו"ל באתר של פינרה כאן : http://finra-markets.morningstar.com/BondCenter/Default.jsp
    סגור
  • פשוט צריך לחפש
    משקיע באגח קונצרני 21/03/2016 09:31
    הגב לתגובה זו
    1 1
    תחפש פה באתר את מדור האג"ח, תבחר אג"ח קונצרני ותמיין לפי תשואה לפדיון. תקנה את האג"ח עם דירוג מעל BBB ותשואה של 6%, ותספור את המזומנים.
    סגור
  • 4.
    תודה לא דייקת יש מניות שהם על הפנים
    אורי 20/03/2016 13:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ראה טבע כיל ובנקים מזרחי למשל ככה שהכל נזיל אני במקרה משקיע רוב הכסף בארהב כי כאן אין שוק הכל מסחרה שבוע טוב לך עוקב אחריך במשך שנים תמשיך לכתוב
    סגור
  • תגובה
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:49
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ציינתי ביצועים של מדדי מניות וכאן אין מה לדייק או לא לדייק אלו נתונים חד משמעיים. זה שבתוך מדד יש מניות שעולות ומניות שיורדות זה תמיד המצב. השוק בארץ נראה בהחלט "מסכן" אבל מהניסיון שלי כול פעם שבמשך תקופה השוק כאן מתנהג חלש או נראה כלא מעניין הוא מתקן בטווח זמן קצר של חודש-חודשיים. זו כמובן אינה המלצה כלשהיא זה מה שלמדתי לאורך עבודתי בשוק.
    סגור
  • מיכה א תודה ב לא שכיעתה אותי
    אורי 21/03/2016 16:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ג קח דוגמא מהיום זה שוק זה על מה פוטרום יורדת אה המלצה לא טובה וכנל בזק איפוא שאתה זז חוטף לכן משתדל לצוף בחול המשיך לקרוא אותך יום טוב
    סגור
  • 3.
    שאלה למיכה: האם בתנאים אלה עדיף מזומן? (ל"ת)
    אילן 20/03/2016 13:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • לדעתי כן . (ל"ת)
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:49
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    העולם השתנה אין יותר ריביות (ל"ת)
    מיכה תתעורר 20/03/2016 13:01
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • אין יותר ריביות כרגע....
    מיכה צ'רניאק 21/03/2016 10:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ככול שהמצב בו יש ריביות שליליות ואו אפסיות ימשך זמן ארוך יותר כך יהיה קשה יותר לתקן את הבעיות שסביבה כזו יוצרת.
    סגור
  • 1.
    מאמר מעולה להשקעות סולידיות,תודה. (ל"ת)
    יריב 20/03/2016 12:49
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות