שביל הזהב: משפל מדאיג לתשואה של 20%

דביר עוליאל, אנאליסט מאקרו בתכלית תעודות סל, על הזהב שפתאום נוצץ שוב, דווקא כששאר השווקים בירידות

דביר עוליאל | (1)

שנת 2016 התחילה בצורה צורמת למשקיעים, כששוקי המניות והאג"ח בארץ ובעולם פתחו את השנה בירידות חדות. יש אפיקים שירדו יותר ויש כאלה שפחות, אבל באופן גורף כל מדדי המניות בעולם הציגו ביצועים מעוררי דאגה. בזמן שהשווקים סערו, המתכת הזהובה הציגה ביצועים יוצאי דופן, כשבשיא - התשואה מתחילת השנה חצתה את רף ה-20%.

הזהב היה במומנטום שלילי מאוד בשנים האחרונות, וירד משער שיא של 1,900 דולר אל מתחת ל-1,000 דולר בשפל שהגיע בשלהי שנת 2015. אפשר לומר שהלחץ בשווקים הוא זה שהעלה את קרנו של הזהב, אבל זאת תהיה תשובה חלקית במקרה הטוב, ולא תוכל להסביר למה בגלי המימושים שהיו בשווקים בשנים האחרונות, הזהב לא הגיב בצורה דומה.

את הנהירה לזהב של המשקיעים ניתן לראות בנתוני זרימת הכסף של קרנות הסל (ETF) ברבעון הראשון של שנת 2016. קרן הסל שגייסה הכי הרבה כסף השנה בארה"ב היא הקרן שעוקבת אחרי חוזה הזהב, כשהגיוס נטו שלה עומד על מעל ל-5 מיליארד דולר. לצורך ההשוואה, הקרן שגייסה הכי הרבה אחריה גייסה רק כמחצית מהסכום. אבל לא רק המשקיעים חזרו להשקיע בזהב, אלא גם הבנקים המרכזיים בעולם שהגדילו את מלאי הזהב על חשבון מטבעות שונים ברזרבות המט"ח שלהם, אחרי שגם הם הקטינו מלאי בשנים האחרונות.

הזהב נהנה השנה מצירוף של מספר מגמות שכולן תומכות בעליית מחירו שיכולות להסביר את נהירת המשקיעים:

  • מלחמת המטבעות העולמית – ארבע הכלכלות הגדולות בעולם הדפיסו ומדפיסות כמויות אדירות של כסף כדי להחליש לעצמן את המטבעות ולעודד את הייצוא. הזהב מאז ומעולם היה תחליף לאמצעי תשלום; מכיוון שהיצע הזהב לא נשלט על ידי שום מדינה או בנק מרכזי, ערכו לא נשחק בגלל הגדלת היצע מלאכותית. כשהבנקים המרכזיים מדפיסים מזומנים, הדבר מעלה את מחירו של הזהב ביחס למטבעות.
  • התעוררות האינפלציה בארה"ב – בחודש מרץ דווח על נתון האינפלציה הגבוה ביותר בארה"ב מאז שנת 2012. הזהב הינו מוצר השקעה שערכו ריאלי, לכן אינפלציה מעלה את מחירו. אגב, אחת הסיבות העיקריות לכך שהזהב היה בסנטימנט שלילי בשנים האחרונות היא היעדר האינפלציה בשווקים בכלל ובארה"ב בפרט. יש לזכור שארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם, היא האחרונה להשתמש ב"תקן הזהב" (עד שנות ה-70) ובעלת מלאי הזהב הגדול בעולם, ולכן נתוני הכלכלה שלה משמעותיים לקביעת ערך הזהב.
  • התנודתיות החדה בשווקי המניות והאג"ח – הזהב לרוב נתפש כמקום מקלט בזמנים של לחץ בשווקים.
  • מחיר הזהב רחוק מהשיא – בניגוד לרוב אפיקי ההשקעה שנמצאים ברמות השיא שלהם, הזהב רחוק מאוד מהשיא של 1,900 דולר אליו הגיע בשנת 2011.
לקראת סוף הרבעון הראשון מחיר הזהב ירד מרמות השיא של השנה, אבל הגורמים שהובילו לעלית מחיר הזהב ברבעון הראשון עדיין רלוונטיים, למרות הרגיעה הזמנית בשווקים, וכשמלחמת המטבעות שהיא הגורם המשמעותי ביותר עלתה שלב עם הפעולות של דראגי באירופה וההקלות של הממשל הסיני. בנוסף, בנקים מרכזיים ברחבי העולם משנים את הרכבי הרזרבות שלהם ומגדילים את אחוז הזהב באופן מהותי.

איך משקיע ישראלי יכול להיחשף לזהב? ישנן כמה דרכים שהמשקיע הישראלי יכול להיחשף דרכן לזהב:

  • תעודות סל ישראליות – לכל ארבע חברות תעודות הסל ישנה לפחות תעודת סל אחת על הזהב. תעודת סל מאפשרת להשקיע במחיר הזהב בשקלים, סחירות רציפה לכל אורך שעות המסחר בארץ.
  • קרן סל – ישנן מספר קרנות סל בארה"ב שעוקבות אחרי מחיר הזהב, אבל צריך להוסיף לעלויות ההשקעה עלויות המרת המט"ח, עמלות קנייה ומכירה בחו"ל והבדלי שעות המסחר מהארץ.
  • קרן נאמנות – בארץ יש קרן נאמנות אחת שמשקיעה בזהב. מנהל הקרן (בניגוד לתעודת סל או קרן סל) יכול להשקיע גם במניות הקשורות לזהב (מניות של חברות שכורות זהב) ופטור מעמלות קנייה ומכירה.

* הכותב הינו עובד של תכלית תעודות סל מקבוצת מיטב-דש. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

כל הכותרות

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    דייב 12/04/2016 00:02
    הגב לתגובה זו
    הוא להיות בעליו של נכס מוחשי ולא ניירות מודפסים ללא ערך אמיתי של הממשלות. לכן ההמלצות שלכן פספסו את המטרה. מה למשל עם מטבעות הזהב של החברה הממשלתית למדליות ומטבעות. קרוגרנדים? סובנירים?