תחזיות בעולם לא ודאי: הנבואה ניתנה לצנועים, סקרנים ויסודיים
ההצלחה בהשקעות קשורה בקשר הדוק ליכולת לחזות את העתיד, ולכן כל כך הרבה דיו ופיקסלים במחשב מבוזבזים על הניתוחים של מומחים וחובבנים שונים לגבי מה שצפוי לקרות. כל אחד עושה תחזיות בתחומים שונים של החיים. אחרת אי אפשר לקבל החלטות. אולם, האם בכלל קיימת היכולת לחזות את העתיד ברמת סבירות מתקבלת על הדעת?
כדי לבדוק את השאלה זו נעשה לאחרונה בארה"ב מחקר גדול. בין השנים 2011-2015 עשרים אלף אנשים היו צריכים לספק תחזיות לגבי אירועים שונים כגון האם צפון קוריאה תבצע בשלושת החודשים הקרובים ניסוי גרעיני, האם מדד S&P500 יעלה עד סוף השנה ב-15%, האם יוון תפרוש מגוש האיר בקיץ הקרוב ועוד שאלות כלכליות ופוליטיות קונקרטיות שונות. במהלך המחקר המשתתפים היו צריכים לספק תחזיות עם ציון סיכוי להתממשות האירוע לגבי כ-500 אירועים.
המשתתפים באו מרקע שונה, חלקם עסקו במתן תחזיות בתחום עיסוקם, חלקם היו מתחומים אחרים לגמרי. צוותים גדולים של מדענים מאוניברסיטת ברקלי ופנסילבניה ליוו את המחקר, ולאחרונה יצא ספר שמנתח ומציג את הממצאים העיקריים שלו.
נקפוץ ישר לאחת המסקנות הראשוניות – בממוצע, אחוזי הפגיעות של תחזיות המשתתפים לא היו שונים מהתוצאה שהייתה מתקבלת מהטלת המטבע, או כפי שאומרים - מבחירה אקראית ע"י קוף. חכו, אל תפסיקו לקרוא את הכתבה, זה עדיין אתר כלכלי. מסתבר, שקבוצה לא גדולה של משתתפים הצליחה להכות את כלל המשתתפים במחקר לאורך זמן ובפער גדול שהלך והתרחב משנה לשנה. מהו סוד ההצלחה שלהם? החזאים המצטיינים לא היו אנשים בעלי יכולות על טבעית שמקושרים לכוחות עליונים, אלא בעלי תכונות אופי ויכולות מסוימות שאפשר למצוא בכל בן אדם רגיל. הנה תמצית התכונות שבדרך כלל מתאפיינות את האנשים שיודעים לקרוא עתיד טוב יותר מאחרים:
קודם כל, מסתבר שאנשים בעלי יכולת חיזוי טובה אינם אלה שמרשימים אותנו ממסכי הטלוויזיה והמחשב או מדפי עיתון עם הצהרות החלטיות לגבי העתיד. החזאים הטובים הם לא מי שאומרים בביטחון שמשבר בפתח או שהבורסה תזנק עד סוף שנה ב-25%. החזאים הטובים בדרך כלל הנם אנשים שמסייגים את הדברים בהרבה "אולי", "יכול להיות" ו"מצד אחד... ומצד שני". אותם לא תראו בדרך כלל בטלוויזיה. הם לא עוברים מסך, אבל הם הרבה יותר טובים בתחזיות ובהתאם גם בהחלטות שלהם. הראשונים, המפורסמים והבטוחים, בדרך כלל טועים הרבה יותר.
החזאי הטוב חייב להיות אדם זהיר. אי הוודאות הוא תכונה מובנית של המציאות וצריך להתחשב בה. כפי שאמר הפילוסוף והסופר הצרפתי וולטר עוד במאה ה-18, "ספק איננו מצב נעים, אך לחשוב שיש ודאות זה מגוחך". לכן, עלינו לזכור ששום דבר לא בטוח. העולם אינו דטרמיניסטי – האירועים לא חייבים לקרות, יש להם בסה"כ נטייה לקרות.
החזאי הטוב הוא אדם צנוע ביחס לידיעה שלו. הוא זוכר תמיד שהמציאות הרבה יותר מורכבת ממה שאנחנו חושבים. לכן, הוא נמצא כל הזמן בחיפוש אחרי מידע חדש בנושא התחזית ונותן תחזיות ברמת סבירות שבדרך כלל לא מתקרבת ל-100% וגם לא נופלת לאפס.
החזאים הטובים הם אנשים סקרניים. הם אוהבים אתגרים אינטלקטואליים, שואפים לדעת יותר ולפתור בעיות מסובכות. כמו כן, הם אנשים מאוד פרגמטיים. הם אינם פועלים או חושבים מתוך השקפת עולם או תיאוריה כוללת וסגורה, לעומת האנשים בעלי תפיסה מגובשת של המציאות. המגובשים מנסים להתאים כל דבר לתפיסתם, גם כשהעובדות סותרות זאת. לצערנו או לשמחתנו, העולם לא בנוי כך. כל עניין - לגופו של עניין, וכך מתייחסים אל הדברים החזאים הטובים.
החזאים הטובים גם לא מתחפרים בעמדות. מבחינתם, אמונות או דעות הן רק השערות שצריך לבחון ולא האוצר שיש לשמור עליו. לכן, הם תמיד מחפשים מידע שיכול דווקא להפריך את דעותיהם בניגוד לרוב האנשים שנמשכים בעיקר לעובדות שתומכות בעמדתם. מבחינת החזאים הטובים, עמדה שונה משלהם זאת הזדמנות לבחינה עצמית ולא הצו לחיסול היריב.
החזאים הטובים בדרך כלל אוהבים מספרים ומסתדרים איתם. תחילה, הם ניגשים לתחזית מנקודת ראות סטטיסטית. לפני שאנו מנסים להגיע לתחזית האם מדד מניות יתרסק בשלושת חודשים הקרובים ב-20% ע"י בחינת מינוף החברות בסין, מצבו של משא ומתן של הנושים מול יוון או כל גורם רלוונטי אחר, תמיד כדאי לבדוק מהו אחוז המקרים בהם הבורסה התרסקה ב-20% בשלושה חודשים בעבר. בדרך כלל, ממצא סטטיסטי יקרב אותנו לתחזית טובה הרבה יותר מאשר הרהורים על הנסיבות הספציפיות של הרגע בלבד, רלוונטיות ככל שיהיו. ככלל, וזה מוכח מדעית, אם ידוע לכם על קשר סטטיסטי מובהק כלשהו שמנבא אירוע מסוים בהסתברות סבירה, עדיף להשתמש בו מאשר בכל ניתוח אחר של מומחה גדול ככל שיהיה.
החזאים הטובים לא קופאים על שמריהם. גם אחרי שהם כבר נתנו את התחזית הם ממשיכים לשפר אותה כשמתקבל מידע חדש, והדברים נבחנים לאורך זמן. אין "חוק מספרים קטנים", אלא "חוק מספרים גדולים". אם מישהו הצליח להזהיר מפני משבר חמש דקות לפני שהוא קרה, אפילו אם הצליח בזה פעמיים או שלוש, סטטיסטית זה לא אומר שהצלחותיו אינן אקראיות. עדיף להסתמך על מי שלאורך זמן מצליח להכות את השוק ב-51% מהמקרים בהרבה החלטות קטנות.
אם אתם מכירים חזאי שכזה, שמרו עליו בקרבתכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.arnngold@yahoo.com (ל"ת)ארנון 16/05/2016 13:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.הכלכלן הכי מקצועי בארץיועץ בכיר 15/05/2016 16:30הגב לתגובה זו0 0גם מקצועי וגם צנועסגור
-
6.אם בעקבות המאמר אתה מרגיש בטוח יותרארנון 14/05/2016 19:58הגב לתגובה זו0 0אז אתה חוזה גרוע יותר מבקש קישור לספר תודהסגור
-
5.אז במילה אחת אין דבר כזה חזאי , כי אף אחד לא יודע (ל"ת)החוזה מלובלין 11/05/2016 15:56הגב לתגובה זו0 1סגור
-
4.מענייןויקטור 11/05/2016 09:42הגב לתגובה זו1 0הבעיה היא שאנשים נמשכים דווקא לדעות של המדברים בביטחון, האומרים ללא היסוס שיהיה כך או כך. בקיצור אנשים אוהבים סרטים אמריקאים ולא צרפתייםסגור
- טען עוד
-
3.אהבתיbig bear 11/05/2016 09:23הגב לתגובה זו1 0אי הוודאות הופכת אותנו לחופשיים !סגור
-
2.מקווה שמנהלי קרנות יקחו את המסקנות לתשומת ליבםיוסי 11/05/2016 07:48הגב לתגובה זו0 0עוד אחת מאמרות וורן באפט מהימים האחרונים: “There’s been far, far, far more money made by people in Wall Street through salesmanship abilities than through investment abilities,”... ז"א מנהלי הקרנות יודעים שאין להם מושג ועדיין מנסים לדחוף לציבור מוצר יקר באמצעות שיווק. (גם יועצי הבנקים בתוך הסיפור) לדוגמא: קרנות אג"ח כללי בדמי ניהול של 1% שנתיים.סגור
-
1.בקיצור - אתה לא חזאי טוב... (ל"ת)Z 10/05/2016 14:10הגב לתגובה זו2 0סגור