התקפה מתגוננת: על תופעות הלוואי המשמימות של סיפורי סינדרלה

אופיר פרבר, מנהל שיווק בקסם מדדים, מסכם עונת כדורגל בינ"ל שהייתה מלאה באנדרדוגים שזכו לסיפור סינדלה מרגש, אך מעבר לריגוש הסתתרו תופעות לוואי שכדאי לשים לב אליהן
 | 
telegram
(2)

סיפורי "סינדרלה" הם חלק בלתי נפרד מהכדורגל, אולי אפילו החלק היפה שבו. מספיק להסיט את המבט מערבה לעבר הליגה האנגלית ולראות את חגיגות האליפות של לסטר הקטנה, שסוכנויות ההימורים העניקו לה בתחילת העונה יחס של 1:5000 לזכיה באליפות, כדי להבין עד כמה הפתעות והשגים של קבוצות "קטנות" עושות טוב לענף הספורט הזה.

עונת 2015/2016 סיפקה לא מעט סיפורים כאלה – בראש ובראשונה בבמה המרכזית – בליגת האלופות עם ההעפלה של אתלטיקו מדריד לגמר ואפילו בזירה המקומית עם הזכיה של מכבי חיפה בגביע (חיפה אמנם לא סינדרלה קלאסית, אבל הדרך שבה היא השיגה את הגביע ממחישה עד כמה פערי הרמות בינה לבין מכבי תל אביב הם גדולים).

תופעת הלוואי של סיפורי הסינדרלה הם הכדורגל ההגנתי ונטול השערים. תופעת אתלטיקו למשל, היא תופעה שחובב הכדורגל הממוצע יכול להתחבר אליה אם היא מתרחשת אחת לכמה שנים. תארו לכם למשל שושלת תארים אירופאים של הקבוצה הזאת שאותם היא משיגה עם שרשרת של משחקי תיקו מאופסים, הארכות, פנדלים ויכולת מנטלית גבוהה מאוד שמסייעת לה פעם אחר פעם להגיע אל המקום הכי גבוה באירופה. נכון, זה כרגע נראה דמיוני, אבל כדורגל הגנתי מוצלח הוא דבר מדבק. לפני 26 שנים, שרשרת של צרופי מקרים, ששיאה בזכייה של גרמניה האפורה, הכניסה את ענף הכדורגל למשבר לא פשוט, לתרבות של משחק הגנתי ולנטישה של אוהדים. נראה שיש סבירות לא נמוכה שהמשבר התורן עומד בפתחו של ענף הספורט הזה גם עתה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כאן חשוב לזכור – בניגוד לעבר, תרבות של כדורגל הגנתי תגרום לנזק הרבה יותר גדול ויותר מתמשך. תרבות הפנאי המתפתחת מייצרת לא מעט אלטרנטיבות לכדורגל ומשברים שמלווים ב"נטישת הקהל הצעיר" יהיו הרבה יותר קשים לטיפול מבעבר. מגמות צרכניות מהסוג הזה משנות את כלל המשק על כל ענפיו ואני בטוח שגם ענפי הספורט השונים ובראשם ענף הספורט הפופולארי ביותר, לא חסינים בפניהם.

כדי לעודד כדורגל התקפי, חייבים לשנות את כללי המשחק ובעיקר את אופן צבירת הניקוד. תוצאת תיקו מאופסת צריכה לזכות את שתי המשתתפות בניקוד מאופס ובמקביל יש להעניק בונוס על כיבוש שערים, כך שקבוצה שמנצחת וכובשת ארבעה שערים תזכה בארבע נקודות ובמקביל – תוצאת תיקו 4-4 (נדיר אבל קורה לפעמים) תזכה את המשתתפות בשתי נקודות.

שינוי שיטת הניקוד תעודד כדורגל התקפי ותחסל כמעט סופית את תרבות ה"בונקר". החיסרון הוא שבמקביל לכך היא עלולה להפחית את סיפורי הסינדרלה, אבל כפיצוי היא תגדיל באופן ניכר את סיפורי הדרמה. האפשרות לצבור 4 נקודות במשחק ו"גזירת אפס נקודות" על אי כיבוש שערים תשנה את כל אופן קבלת ההחלטות של כל מאמן, כמעט בכל משחק. קבוצה שתוביל 3-0 לא תפסיק לשחק ולא תוציא את הכוכבים לנוח, קבוצה שמגיעה בתפקיד האנדרדוג לא תסתגר בהגנה בדקות הסיום כדי לשמור על תוצאת התיקו המאופסת אלא תשלח יותר שחקני התקפה (ואפילו את השוער בקרן בדקה התשעים) כדי לכבוש שער.

במדעי המדינה ישנו מושג המכונה "דמוקרטיה מתגוננת" – מקבץ חוקים שבפועל מגבילים את זכויות האזרח, כאשר עצם קיומו של המשטר הדמוקרטי בסכנה. באותה מידה (ובשינויים קלים כמובן) זוהי שעתה של "ההתקפה המתגוננת" בכדורגל. שינוי החוקים הוא צעד מתבקש כדי לשמר את הכדורגל ההתקפי וכדי למנוע נטישה של דור האוהדים הבא לטובת הפלייסטיישן, הסמארטפון ושאר החלופות.

ישראל אוהבת לכנות את עצמה "אומת הסטארטפ", אז הנה הצעה לקברניטי הכדורגל בארץ – תרימו את הכפפה, תיישמו את ההצעה ותציעו את הליגה הישראלית כפיילוט לשאר העולם. אין מה להפסיד, רק להרוויח – הרבה דרמות והמון גולים.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מכבי חיפה יכולה לראות לאן הדרדרה אם נחשבת סינדרלה בגביע (ל"ת)
    מעמד ששמור לקטנות 27/05/2016 16:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    בעיקרון- צודק. (ל"ת)
    אחד 27/05/2016 03:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות