משאל העם בבריטניה מתקרב: האם יווצר זעזוע בשווקים?

רן קבין, מנכ"ל חברת קבין בית השקעות, על התרחישים האפשריים לאחר משאל העם הדרמתי שיכריע אם בריטניה תישאר באיחוד האירופי או לא
 | 
telegram
(7)

הדרמה הבאה בשווקי ההון כבר נבנית. את מוקד תשומת הלב צפוי לתפוס התאריך הבא: 23 ביוני 2016. ביום זה יתקיים בבריטניה משאל עם שיכריע האם בריטניה יוצאת מן האיחוד האירופי או נשארת בו. לתוצאות המשאל יהיו השלכות כלכליות, חברתיות ופסיכולוגיות. איך כל זה עשוי להשפיע על שווקי ההון בעולם ומה צפוי לקרות במקרה שהמצביעים אכן יחליטו על יציאה מן הגוש?

הרקע למשאל העם
לפני הבחירות הכלליות בבריטניה בשנת 2015 הבטיח דיויד קמרון (ראש הממשלה הנבחר) עקב לחצים פוליטיים במפלגתו לקיים משאל עם בנוגע ליציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי. משאל העם הזה ידוע בכינוי Brexit, שמשמעותו חיבור המילים Britain ו-Exit (באותו אופן שהציגו את הדיון על יציאת יוון מהגוש כ- Grexit: קיצור של Greek ו- Exit). ראש ממשלת בריטניה ניהל משא ומתן במספר נושאים לשיפור מעמדה המיוחד של בריטניה באיחוד, אך מבקריו טוענים שמדובר בהישגים מועטים בלבד. 

מבלי להיכנס לפרטים מיותרים, ראוי לציין כי עד לפני חודש הסקרים הראו שהבריטים חצויים בנוגע למשאל. הסקרים האחרונים מראים על יתרון קל לתומכים בהישארות באיחוד. ככל שהיתרון לתומכים בהישארות באיחוד יגדל, נושא זה יקבל פחות ופחות משקל, דבר שהוא בסה"כ חיובי לשווקים. לעומת זאת, אם יחסי הכוחות ישתנו, תהיה לכך משמעות לשווקים, לפחות בטווח הקצר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה עלול לקרות במקרה של יציאה מהאיחוד?
יציאה של בריטניה מהאיחוד עלולה ליצור בטווח הקצר סוג של זעזוע, בעיקר בגלל עליה ברמת אי הודאות והחששות מהידבקות של מדינות נוספות. כיום המסחר בין בריטניה לאירופה מתנהל בחופשיות, ולונדון מהווה גם גישה של חברות רב לאומיות רבות לשוק האירופי המשותף. יציאה של בריטניה מהשוק עלולה להגביל ולייצר סיבוכים בסחר בין מדינות האיחוד ואף בסחר העולמי, שבריטניה מהווה חלק ממנו. 

כך למשל, יצואנים בריטיים, שיכולים כיום למכור שירותים ומוצרים ללא מכסים ב-27 המדינות הנוספות באיחוד האירופי, עלולים להיפגע. מן הצד השני, גם חברות אירופאיות שמייצאות כיום לתוך בריטניה עלולות להיפגע. בעיות שונות עלולות לצוץ גם לחברות בריטיות שמחזיקות מפעלים במדינות אחרות ולהיפך. הדבר ישפיע גם על חברות אמריקניות שפועלות באירופה דרך בריטניה.

בריטניה בכלל ולונדון בפרט מהוות היום גשר בין אירופה לעולם וחברות רב לאומיות רבות מחזיקות מרכזים גדולים בלונדון. עזיבת האיחוד עלולה להחליש את מעמדה של לונדון כמרכז עסקים עולמי, ויש הערכות שהדבר אף ישפיע גם על שוק הנדל"ן בעיר. סוכנות הדירוג פיץ' העריכה שהפגיעה הקשה ביותר תתרחש במדינות בהן היצוא לבריטניה גדול יחסית, כגון אירלנד, הולנד ובלגיה. על פי ה-OECD, גם התמ"ג בבריטניה עשוי להיפגע במידה מסוימת והדבר עלול אף לאלץ העלאות מיסים.

רוב הדמויות המשפיעות בעולם הכלכלי החל מראש ממשלת בריטניה, דרך יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, הנשיא אובמה וכן אנשי עסקים בכירים בעולם כגון מייקל בלומברג ואפילו וורן באפט הביעו את תמיכתם בהישארות בריטניה באיחוד והתריעו על הסכנות של הברקסיט. עם זאת, קיימות דעות שונות בנוגע להשפעה הכוללת של עזיבת האיחוד, מאחר שאיש אינו יודע מה יהיו תוצאות המשא ומתן (שככל הנראה יהיה ארוך) על תנאי הסחר החדשים שיהיו לבריטניה עם אירופה ועם העולם לאחר הפירוד.

להערכתנו, למרות כל החששות, ליציאה מן האיחוד תהיה השפעה מוגבלת בלבד על כלכלת הגוש ועל כלכלת בריטניה. בטווח הקצר, אי הוודאות עלולה ליצור פגיעה מסוימת בעסקים וכמובן תגובה שלילית בשווקי המניות. עם זאת, זה לא יהיה סוף העולם וגם לא סופו של גוש האירו. החשש היותר גדול הוא הידבקות של מדינות נוספות שישקלו לעזוב את הגוש, אך סביר להניח שמדינות אחרות בגוש ימתינו קודם לראות את השלכות המהלך. אגב, הבנק המרכזי בארה"ב אמור לקבל החלטה בנוגע לריבית בחודש יוני, כשבוע לפני משאל העם בבריטניה. חלק מן המשקעים סבורים שהנגידה תתחשב בסיטואציה ותעדיף לדחות את העלאת הריבית, אך מדובר בספקולציות בלבד.

שורה תחתונה
המשקיעים כרגע נותנים סבירות נמוכה ליציאה של בריטניה מהגוש. הסקר האחרון מצביע על יתרון לטובת הישארות באיחוד, וזה התרחיש שהשוק אוהב. עם זאת, עדיין מדובר בפער שניתן לגישור. תרחיש של יציאה מן האיחוד עלול ליצור בטווח הקצר זעזוע בשווקים משתי סיבות עיקריות: אי הוודאות שתשרור במצב כזה והחשש מהידבקות של מדינות נוספות שעלולות לשקול מהלך דומה. עם זאת, להערכתנו, זעזוע כזה יהיה בעל אופי זמני בלבד ועשוי אף לייצר הזדמנויות לרכישת מניות באירופה במחירים נמוכים.


*הכותב הינו מנכ"ל ובעלים בחברת קבין בית השקעות בע"מ, אשר מנהלת תיקי השקעות ללקוחות ומשמשת כמנהל השקעות חיצוני בהוסטינג לקרנות נאמנות. למועד זה, ניירות ו/או אסטרטגיות השקעה המוזכרות במאמר מוחזקת בחלק מהתיקים ובקרנות. אין לראות באמור משום ייעוץ השקעות או המלצה לקנות או למכור ניירות ערך המוזכרים במסמך זה ו/או ניירות ערך אחרים ו/או מטבעות ו/או מדדים ו/או בכלל. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע. כל הזכויות שמורות לקבין בית השקעות בע"מ.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    בריטניה לא תצא מהאיחוד. (ל"ת)
    יוסי 31/05/2016 17:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    כל אחד נהייה אנליסט?!?!? לא רואה שהוא עושה תשואות בכלל, (ל"ת)
    ברוקר 30/05/2016 08:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    סקירה עניינית ומקצועית! (ל"ת)
    לירון 29/05/2016 19:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    האם המטבע היורו יחטוף? לא ברור... (ל"ת)
    סולי 29/05/2016 16:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    מה תהיה השפעה על מטבע היורו? (ל"ת)
    יהודה 29/05/2016 15:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    לעיון
    אורי 29/05/2016 15:26
    הגב לתגובה זו
    0 1
    https://ig.ft.com/sites/brexit-polling/
    סגור
  • 1.
    סקירה מקצועית ומרחיבת דעת לגבי טווח ההשפעה. (ל"ת)
    יוסי ד. נס ציונה 29/05/2016 13:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות