החוליה החדשה של פרויקטי התחדשות עירונית: "קבלני קולות"
השנה ה-11 של תמ"א 38 תהיה קריטית לכאן או לכאן. 10 שנים ויותר חלפו מאז החליטה ממשלת ישראל על חיזוק מבנים שנבנו לפני 1980 נגד רעידות אדמה ובפועל הפכה התמ"א 38 למעין תחליף לתכנית התחדשות עירונית, לטוב ולרע. על ממשלת ישראל לעשות התאמה למצב הקיים ולסייע הן לעיריות, הן ליזמים והן לוועדי בתים ותושבים שמעוניינים לקדם את התמ"א.
הכשלים הגדולים עדיין לפנינו ובעיקר הקושי של העיריות להתמודד עם בעיה של היעדר תשתיות הולמות, יזמים שמתמודדים עם ביורוקרטיה והעדר כדאיות כלכלית, וכן עם תושבים שלעיתים קרובות נתקעים עם התכנית לאחר שחתמו ליזמים לא מהימנים, קבלני חתימות או כאלה שנתקעו עם תכניות מסיבה זו או אחרת. לכן, זה הזמן לערוך סדר בתכנית ולהפוך אותה לאפקטיבית יותר, זאת בד בבד לקידום תכניות פינוי בינוי גדולות דוגמת זו של מתחם ההסתדרות בגבעתיים, שם הולכות ומקודמות כ-3,700 יחידות דיור.
להערכתי, קיים בגוש דן לבדו פוטנציאל לכ-260 אלף יחידות דיור, כך שבסופו של דבר המסה הקריטית תבוא מפינוי בינוי ולאו דווקא מתמ"א 38. פינוי בינוי, אדגיש, גם מביא לחידוש תשתיות על בסיס הקיימות באותו מתחם, ובכך יתרונו המשמעותי על הקמת שכונות חדשות ותשתיות מאפס. בנוסף, פוטנציאל הדירות העצום שיספק את הביקושים באיזור הביקוש בגוש דן כך שבסופו של דבר- מתמודדים עם ביורוקרטיה.
- "האם מחירי הדירות בבת ים בדרך למטה?"
- הצד הבעייתי של התחדשות עירונית - קשישה עיוורת נאלצה לפנות את הדירה
לאחרונה פורסמה תוכנית פינוי בינוי בנווה שרת בצפון ת"א, שם ייבנו 370 דירות בתוך מתחם ה"צנחנים", ובו ארבעה בניינים חדשים: שני מגדלים בני 25 קומות ושני בניינים נוספים בני 7 קומות. טוב עושים בעלי הדירות והיזמים המחליטים להגיש את התוכנית באמצעות חברה לפיתוח כלכלי, חברת ניהול או חברה להתחדשות עירונית. הגשת מסמך המדיניות להתחדשות עירונית על ידי עיריית תל אביב לשכונת נווה שרת והכנתו יצרו את האפשרות לתכנן פרויקט איכותי על פני מסגרת זמן קצרה וקצובה.
הנני תומכת בתוכנית והיוזמה של הדיירים להתחבר עם גוף כמו החברה להתחדשות עירונית, שנותנת להם מענה לצורך הכנת ואישור תוכנית בוועדה המחוזית ואפשרות לצאת לבחירת יזם, כאשר כל הנתונים ברורים - וזאת בניגוד לרוב המקרים האחרים, שבהם קבלני קולות מחתימים דיירים על מסמכים הכוללים תמורות ואשר נכתבים בלי שנעשתה כל בדיקה מקצועית האם בכלל ניתן ליישם את ההבטחות הללו. יש להבין כי יזמים גדולים בענף לא נכנסים לפרויקטים האלה מכיוון שהם יודעים שמבלי אישורים של הוועדה המקומית והמחוזית לא ניתן להתחייב לשום תמורה כלפי הדיירים.
- 2.שי 14/06/2016 09:28הגב לתגובה זו"דוגמה אחת היא ’מודל מתחם ההסתדרות’ בגבעתיים, בו יקדמו בשנים הקרובות 3,700 (!) יחידות דיור בפינוי-בינוי בבנייני מגורים בני 26 -42 קומות ושטח מתחם המשתרע על כ-100 דונם." בשנים הקרובות זה עוד 20 שנה או בנייה תוך 5 שנים?
- 1.mishani 14/06/2016 08:56הגב לתגובה זוהאם את חושבת שנראה את מתחם ההסתסדרות בנוי עם מבנים חדשים של בי 26 ל 45 קומות עד 2050 אן שזה עלול לקחת יותר זמן
- רני מדמון 19/02/2017 10:19הגב לתגובה זוכעשר שנים לאחר אישור קו סגול של נת"ע.