משקיעים בבורסה 'לטווח הארוך'? תתרגלו לעולם הולך נגדכם -"הגענו סוף הדרך"

אלכס זבז'ינסקי ממיטב דש במאמר ל-Bizportal על הסיטואציה הנוכחית בעולם ההשקעות
 | 

"הנתונים בדבר התשואות שהושגו בעבר, אינם מהווים כל אינדיקציה לגבי התשואות שיושגו בעתיד", כך מתחיל גילוי נאות במצגות בנושא ההשקעות. כעת, אמירה משפטית זו יכולה להתפרש גם כמתן תחזית די מדויקת.

מדברים היום רבות על התשואה הזניחה שהמשקיעים יוכלו להשיג בעתיד מחלקו של התיק שמורכב מהאג"ח והפיקדונות. הריבית בעולם המפותח נמצאת בשפל וגם התשואות באג"ח הממשלתיות, אשר בחלק מהמדינות מציעות תשואה אפסית או אף שלילית לטווחים של עד עשר שנים. גם באג"ח החברות המשקיעים מסתפקים היום בתשואה ריאלית לפדיון הנמוכה בכ-50% מהתשואה הממוצעת בשני העשורים האחרונים.

צריכים לזכור שהתשואה הגבוהה ממנה נהנו המשקיעים מרכיב האג"ח בתיק בשלושים השנים האחרונות הניבו רווחי הון שהיו תוצאה של הירידה באינפלציה ובריבית. כעת, לפי כל הדעות, הגענו לסוף הדרך – מחזיקי האג"ח יסתפקו בתשואה שוטפת זניחה כאשר רווחי הון מאיימים להפוך להפסדים עם עלייה בתשואות האג"ח.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבעיה היא שגם המניות לא יצליחו ככל הנראה להשיג את התשואות אליהן התרגלו המשקיעים בעשורים האחרונים. האשם בכך לא טמון בצמיחה הכלכלית הנמוכה השוררת כעת בעולם, או לפחות בעיקר לא בה. הכוחות שסייעו למניות להניב תשואה ריאלית שנתית ממוצעת של כ-7% מאז אמצע שנות השמונים בשוקי המניות המערביים פשוט עומדים לפוג.

על אילו כוחות מדובר?
קודם כל, אותה הירידה ארוכת שנים באינפלציה ובריבית תמכה לאורך כל הדרך לא רק באג"ח אלא גם במניות. בתקופה של אינפלציה גבוהה עד אמצע שנות ה-80 בארה"ב, המניות נסחרו במכפיל רווח ממוצע של כ-9, לעומת המכפיל הממוצע 18 מאז ועד היום. האינפלציה הגבוהה פוגעת במניות בשתי הדרכים. היא מורידה את רווחיות החברות שבדרך כלל לא מצליחות לגלגל את כל ההתייקרויות בעלויות אל הצרכן. כמו כן, בתקופה של אינפלציה גבוהה, האלטרנטיבה האג"חית נראית אטרקטיבית בזכות הריביות הנומינאליות הגבוהות. בשל כך המשקיעים מוכנים לקנות מניות במחירים נמוכים יותר, כדי להגביר אטרקטיביות ביחס לאג"ח.

מעבר לעלייה במכפילים, הורדת הריבית לאורך שני העשורים האחרונים הוזילה את עלויות המימון של החברות וגרמה לעלייה בערך התקבולים העתידיים שלהן, מה שהסתכם בסוף בעליית שווי מניותיהן. עידן זה נגמר. מעתה המניות לא יקבלו תמיכה מהמשך הוזלת הריבית והאינפלציה.

תהליך נוסף שתמך בחברות ובמניותיהן היה עליית כוחן של המדינות המתפתחות. המדינות המתפתחות סייעו לעליית שווי החברות בשני המישורים. ראשית, עליית מעמד הביניים וצורכי השקעה מוגברים של המדינות המתפתחות היו מקור לרווחים ניכרים לחברות המערביות שסיפקו למדינות המתפתחות את המוצרים והשירותים להם היו זקוקות.

במישור השני, הצטרפות כוח עבודה במדינות המתפתחות לשרשרת הייצור העולמית הוזילה עלויות הייצור של החברות המערביות והובילה לעלייה ברווחים. מיליוני כפריים מסין שעברו לעבוד בתעשייה ומיליונים רבים של העובדים שהיו מאחורי מסך הברזל הצטרפו לכוח העבודה העולמי. גם במישור זה המצב משתנה. העובדים הזולים במדינות המתפתחות כבר לא כל כך זולים. כמובן שעדיין אפשר למצוא מדינות עניות שיספקו כוח עבודה זול, אך המהלך הגדול מאחורינו.

בנוסף, במדינות מתפתחות עצמן קמו מתחרים חזקים מאוד לחברות המערביות בכל התחומים אשר נוגסים ברווחיות שלהן. הקונצרנים התעשייתיים מהמדינות המתפתחות מתאפיינים ביעילות גבוהה ובאסטרטגיית נתח שוק על חשבון הרווחים. החיים הקלים של החברות ממערב של גריפת רווחים גבוהים באמצעות הגדלת שורת הכנסות והקטנת שורת ההוצאות מעלייתן של המדינות המתפתחות נגמרו.

האויב: הטכנולוגיה
כוח נוסף שמאיים על רווחיות המגזר העסקי ומתעצם במיוחד בשנים האחרונות צומח מהמהפכה הטכנולוגית. המתחרים החדשים נולדים כחברות סטארט-אפ קטנות שבמהירות בזק הופכות למתחרים/מחסלים של חברות ענק ותיקות בתחומים שונים. חברת הצילום קודאק, בלוקבאסטר, נוקיה, הוצאות לאור, חברות התקליטים, חברות התקשורת ועוד רבות אחרות יכולות לספר את הסיפור של המהפכה הטכנולוגית ששינתה פניה של תעשייה.

השינויים הטכנולוגיים תמיד מלווים בירידה חדה ברווחיות החברות, והנהנה העיקרי בדרך כלל הנו הצרכן. אולם, מניות הסקטורים המסורתיים שמותקפים ע"י המתחרים החדשים והזריזים בדרך כלל סובלות מירידות חדות. אפשר לתאר כדוגמה את מניות הבנקים אשר בנוסף לדרישות הרגולטוריות סובלות מהאיומים הבאים מתעשיית ה-Fintech המתפתחת במהירות. איום נוסף על החברות המסורתיות מהתפתחות הטכנולוגית נובע מהקמת פלטפורמות כגון Amazon, Alibaba וכו' שמאפשרות לאלפי עסקים קטנים ובינוניים להתחרות בחברות המסורתיות בכל התחומים ובכל האזורים.

תחרות מצד הטכנולוגיה מייצרת מנצחים בודדים והרבה קורבנות בדרך. מבחינת שוק המניות זאת כנראה לא תופעה חיובית כל כך שעשויה לגרום לעלייה בסיכון של השקעה במניות כאפיק בשעה שהפיצוי על אותה עלייה בסיכון לא מספק.

אם לא די באיומים שכבר צוינו, גם בתחום המיסוי התמונה הולכת להשתנות לרעת רווחיות החברות. בעשורים האחרונים הממשלות ניהלו מדיניות אקטיבית שהורדת רף המס למגזר העסקי כדי להגביר את האטרקטיביות לחברות גלובליות. כעת, הלכי רוח השתנו. הממשלות נמצאות בגירעונות גדולים ומחפשות מקורות מימון. לא רק שהמגמה של ירידה במס' החברות צפוי להיבלם ואולי אף להתהפך, אלא שהממשלות "מחפשות" את החברות שניצלו פרצות שונות כדי לשלם פחות מס. הצעדים הללו טובים לקופה הציבורית וצודקים ככל שיהיו בסופו של דבר יפגעו ברווחיות החברות.

ברבעונים האחרונים נרשמה ירידה ברווחיות החברות המערביות. סיבות נקודתיות וזמניות הוצגו כהסבר לתופעה. יתכן מאוד שהסיבות לירידה ברווחיות לא כל כך זמניות, אלא מבניות ומקיפות הרבה יותר. המניות כאפיק המשקף רווחיות המגזר העסקי צפוי להיות מושפע משינוי המגמות הכלכליות, הטכנולוגיות והרגולטוריות. נגמר העידן שהטיב עם האפיק. מרבית ההשפעות העתידיות צפויות להיות שליליות ביחס למה התרגלו המשקיעים בעבר. לכן, גם מאפיק זה, כמו מאג"ח, צריכים להנמיך ציפיות.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    בקיצור אתה מצדיק תשואות גרועות שאתה צופה למשקיעים אצלך?
    דניאל תל אביב 18/06/2016 23:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הבנתי? אין יותר תשואות טובות? אז אולי כדאי להוציא את הכסף שמושקע אצלכם ולשים אותו בדירה כי שם עושים 3 אחוז צמוד מדד. כל מה שצריך זה להתמודד עם שוכר. בלבלן שכל.
    סגור
  • 12.
    הכל נכון, אבל
    משיח 15/06/2016 10:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    משקיע חכם יחפש את החברות שבאמצעות טכנ' הולכות לגדול ויבטיח לעצמו תשואה מצויינת לשנים הבאות. נכון שמי שישקיע במדדים הכוללים חברות בדרך למטה ישיג תשואה נמוכה יותר מבעבר
    סגור
  • 11.
    עצוב לקרוא מאמר כזה שבא מעטו של בכיר במיטב
    שלמה גרינברג 15/06/2016 09:24
    הגב לתגובה זו
    5 1
    התפלאתי לקרוא את המאמר שהרי מיטב מתהדרת (ובצדק) בהבנת השוק, בניהול מבוסס על עובדות ולא על כותרות. מה פירוש, "הגענו לסוף הדרך"? האם גם ב 1982, כאשר האינפלציה והריבית החלו במסען דרומה בעקבות הריגניזם הכלכלי ולאחר מכן ההתייעלות הטכנולוגית, כתבת "הגענו לסוף הדרך"? המשפט, "הנתונים בדבר התשואות שהושגו בעבר, אינם מהווים כל אינדיקציה לגבי התשואות שיושגו בעתיד", נאמר בקביעות מאז החלו מומחים להרצות על השוק האמריקאי בסוף המאה ה 19. "האויב הוא הטכנולוגיה"? עצתי לך שתבלה שנה בתעשייה, בכול תעשייה, ותגלה איזה אויב היא הטכנולוגיה. נכון, המניות "יקרות" כי הן בשיא כול הזמנים (מה שאומר משהו לגבי המסקנות של המאמר) ונכון, אגרות החוב עשויות לרדת בגלל העליות הצפויות בריבית, אם וכאשר יקרו אבל להסיק שהגענו לסוף הדרך ולנסות לשכנע שזה כך באמצעות המאמר הזה? בחייך!!!
    סגור
  • 10.
    גיבוב של שטויות
    כלכלן 14/06/2016 23:07
    הגב לתגובה זו
    1 1
    טענות לא רציניות בכלל. מימון חברות זול ונגיש מתמיד, האינפלציה נמוכה וככל הנראה תישאר נמוכה עוד הרבה שנים. לא היה זמן טוב מזה להשקיע במניות, הבעיה היחידה: אובמה/קלינטון/טראמפ שיוצרים המון אי ודאות, תוכניות חילוץ כושלות, בזבוז כסף אדיר של משלמי המיסים על תוכניות לא יעילות (אובמהקר).
    סגור
  • 9.
    המהפכה הטכנולוגית מצויינת למניות
    שלמה 14/06/2016 22:36
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כתבה מלאה בטעויות.הטכנולוגיה והתקדמותה מצויינות לשוק המניות ולחברות. מיעלות ומפחיתות עלויות ומגדילות בהרבה את החשיפה והקנייה של המוצרים
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    כל פעם שרציתי למשוך כסף ממיטב דש עלה הטווח הארוך
    אין עקביות 14/06/2016 22:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    למה לשים אצלכם כסף ? אתם זה הטווח הארוך אחרת נלך כולם לקזינו ולא נשלם לכם דמי ניהול... על זה לא חשבת כלכלם יקר לפני שכתבת את המאמר המדהים הזה... ואולי רק רצית להסביר שלא יהיו לכם תשואות בעתיד...
    סגור
  • 7.
    תבדוק קודם מה היה התמ"ג בשנות ה 80 לעומת היום,לפי הנתון
    כלכלן 14/06/2016 21:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הזה המכפילים צריכים להיות אפילו הרבה מעל הנכחי.
    סגור
  • 6.
    הנבואה בייחוד לגבי העתיד = טיפשות
    דוד מירושלים 14/06/2016 20:38
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כל מה שכתוב במאמר נכון. אולם אני בטוח שתהיינה עליות ואז בהחלט יכול להיות שממש אותם האנשים שכתבו מאמר זה, יסבירו מדוע השוק עומד לעלות. אני כשלעצמי כבר שנה ב97% מכספי בחוץ. מחכה לנובמבר לאחר הבחירות בארה"ב. כמובן שזה סיכון מסויים היות ויכול להיות שדווקא לקראת נובמבר תהיינה עליות בהתאם לסקרי בחירות שיפורסמו
    סגור
  • הנבואה בייחוד לגבי העבר = גאונות (ל"ת)
    אביחי 14/06/2016 23:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    נוראית ,שורש כל הרע,נגידים שדואגים לעצמם
    הריבית האפסית 14/06/2016 19:58
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ןלא לכלכלות
    סגור
  • ללא ריבית האפס לא היית חושב על השקעה
    אלי 14/06/2016 22:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צריך היה לבחור בין מיתון שאי אפשר לנבא כמה הוא ידרדר אותנו או רווחים זניחים בשוק ההון והם בחרו ב"לא מיתון".
    סגור
  • 4.
    היזהרו מהודעות מטעות, הכל כדי שתיקנו פוטים (ל"ת)
    היזהרו 14/06/2016 19:33
    הגב לתגובה זו
    1 6
    סגור
  • 3.
    ואולי, בסביבת ריבית 0 שקיצה אינו נראה, השקעה ארוכת טווח
    גלובליוס 14/06/2016 19:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    במניות דיבידנד היא ה א ס ט ר ט ג י ה. כמובן, זאת, ככל שנתן, תוך שקלול מרכיבי הסיכון השונים.
    סגור
  • 2.
    אולי אתה צודק
    שחרזדה 14/06/2016 17:47
    הגב לתגובה זו
    3 6
    ואולי לא !
    סגור
  • 1.
    קראתי
    יהודה55 14/06/2016 15:24
    הגב לתגובה זו
    2 5
    ונדהמתי מגיבוב השטויות שהצגת. אינך מתיחס להוזלת האנרגיה, ולמעבר היצור לטכנולוגיות מתקדמות המיתרות כח אדם זול.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות