הבנקים נפרדים מחברות האשראי - מה יקרה למניות הבנקים?

כפיר פדר, מנהל השקעות במנורה מבטחים, על מסקנות ועדת שטרום ועל כך שכעת יתאפשר למוסדיים להגדיל החזקותיהם במניות הבנקים
כפיר פדר |

השבוע החולף כלל שני אירועים מהותיים בנוגע לבנקים בישראל. מצד אחד, המסקנות המרכזיות של ועדת שטרום להפריד את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, ומהצד השני, ההודעה כי בנק ישראל יאפשר למוסדיים להגדיל החזקותיהם במניות הבנקים.

לאחר שנים של דיונים וציפייה למסקנות ועדת שטרום, שר האוצר, משה כחלון, ונגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, הכריזו בשבוע שעבר על מסקנות הוועדה. המסקנות המרכזיות קשורות לחברות כרטיסי האשראי אשר בידי הבנקים. הוחלט כי הבנקים הגדולים, לאומי ופועלים, יאלצו למכור את לאומי קארד וישראכרט, בעוד בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי יורשו להחזיק בויזה כאל למשך ארבע שנים ולאחר מכן ייקבע עתיד שליטתן.

תרומת חברות כרטיסי האשראי לרווח הנקי של הבנקים נמצאת במגמת ירידה. על פי המפקח על הבנקים, הרווח של חברות כרטיסי האשראי בשנת 2015 היווה 9.2% מהרווח הנקי של חמשת הבנקים הגדולים בישראל, לעומת תרומה גבוהה בהרבה בשנת 2014 של 12.8% מסך הרווח. הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים לא צפויה לעשות זעזוע מהותי ביציבותן, ומכירתן אף צפויה להכניס לבנקים לא מעט כסף.

מחירי מניות הבנקים כבר מזמן מגלמים את ההפרדה הצפויה של חברות כרטיסי האשראי, ועל פי המתווה דיסקונט ומזרחי לא ייפרדו באופן מיידי מויזה כאל, מה שנותן להם תקופת היערכות לאחר בחינת ההשפעה על הבנקים הגדולים. צריך לזכור שהבנקים לא יקבלו את עמדת המפקחת על הבנקים ללא קרב. בסופו של דבר, נראה שבג"ץ יצטרך להחליט האם המהלך הוא נכון לציבור ובמקביל לא יפגע ביציבות הבנקים, כך שעדיין ישנו סיכוי ריאלי שבסופו של דבר הבנקים לא יצטרכו להיפרד מחברות כרטיסי האשראי.

למעט הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים, הבשורה המרכזית היא עידוד של משרד האוצר, בנק ישראל והמפקח על הבנקים, להכניס שחקנים חדשים לתחום אשר יקבלו הקלות רגולטוריות, בעיקר בצורה של דרישות ההון ומגבלת הלימות ההון. קשה להאמין כי במדינה בה לא הוקם בנק עשרות שנים תיפתח התחרות לשחקנים חדשים כל כך מהר. בתחום הבנקאות, היתרון לגודל הוא מובהק, כך שהדרך עוד ארוכה מאוד עד שיקום פה שחקן מהותי שיוכל להתחרות בעמלות הבנקים.

עוד לפני שזה יקרה, צפויים הבנקים להתמודד עם הקדמה הטכנולוגית שתיצור תחרות במתן אשראי. מימון המונים, הלוואות עמיתים ואמצעי מימון נוספים הם תחומים פורצי דרך הנמצאים במגמת גידול משמעותי בשנים האחרונות. הבנקים יאלצו להתמודד עם התחרות הזאת הרבה לפני שיצטרכו להתמודד עם תחרות של בנק אחר.

בהודעה מהותית הרבה יותר, הודיע בנק ישראל ביום חמישי כי יאפשר לגופים המוסדיים להגדיל החזקתם במניות הבנקים ל-7.5%, זאת לאחר שהגביל אותם להחזקה של עד 5% בלבד. ההודעה משמעותית ביותר למניות הבנקים, שכן גופים מוסדיים רבים חיכו שבנק ישראל יאפשר להם להגדיל החזקות. ההגבלה הקודמת להחזקה של עד 5% היוותה משקולת על מניות הבנקים, גופים כמו קופות גמל, קרנות נאמנות, חברות ביטוח ותעודות סל לא יכלו להגדיל החזקתם במניות הבנקים.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הודעת בנק ישראל צפויה ליצור ביקושים למניות הבנקים, שעוד לפני ההודעה הזאת נסחרו במכפילי הון זולים. בבנק ישראל מצאו כי שיעור ההחזקות הנהוג בעולם עבור החזקות מוסדיים עומד לרוב על 10%, ובחלק מהמדינות אף על 15%, כך שיתכן ובעתיד יהיה מקום להגדלה נוספת. להערכתנו, ההודעה של בנק ישראל היא זו שתכתיב את הטון של מניות הבנקים בתקופה הקרובה.

פועלים 0.81%  מכפיל הון - 0.79 לאומי 1%  מכפיל הון - 0.72 דיסקונט -0.61%  מכפיל הון - 0.52 מזרחי טפחות 0.76%  מכפיל הון - 0.86 בינלאומי -0.36%  מכפיל הון - 0.66

הבנקים עוד רחוקים מלהסיר את כל חששות המשקיעים. לא כל הבנקים עומדים בדרישות ההון של ועדת באזל ובנק ישראל. מזרחי עם מחסור קטן בהון ובנק הפועלים רחוק יחסית מעמידה בדרישה. החקירה של הרגולטור האמריקני עדיין מעיבה על פועלים ומזרחי. שוק המשכנתאות אמנם ממשיך לצמוח, אך קיימים סיכוני הלווים להחזר ההלוואות והבנקים צפויים להציג האטה משמעותית ברווחי הנוסטרו שלהם המושקעים בשוק ההון, בעיקר אלו אשר משקיעים רבות במניות. עם זאת, מניות הבנקים נסחרות במכפילי הון אטרקטיביים. שני הבנקים הגדולים, לאומי ופועלים, נסחרים במכפילי הון של בין 0.7 ל-0.8. בנק מזרחי, הנחשב שמרן בתיק הנוסטרו שלו, נסחר ב- 0.86 על ההון, לעומת דיסקונט הנסחר ב- 0.66 על ההון. אנו ממליצים על משקל יתר למניות הבנקים, מתוך החלק בתיק הנכסים המושקע במניות ישראל.

כפיר פדר מכהן כמנהל השקעות במנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות בע"מ, והוא ו/או מנורה ניהול תיקים או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה