על ה"משבר" שתקף את הבורסות אחרי ה'ברקזיט' - והמפולת במניות הבנקים
משום מה חשבנו בכתבה האחרונה שהשבוע נוכל לדסקס בצורה קצת יותר הגיונית את תוצאות הברקזיט והשפעותיהן, אבל מי שהקשיב שלשום לנאומו של ראש ממשלת בריטניה קמרון לפני הפרלמנט האירופי, לדברי המנהיגים האירופים וחברים בפרלמנט, יכול היה לקבל את התמונה האמתית כרגע (ו"כרגע" זה יום ד' בבוקר) והתמונה האמתית היא של בלגן.
דבר אחד בטוח, מהלאומנים, בהובלת הגברת לה-פן ועד לקנאי האיחוד נוסח ארה"ב מגרמניה (ובתמיכה עזה של מנהיגי המדינות ממזרח אירופה), כולם רוצים "שוק אחד משותף", לא שמענו אפילו נציג אחד שחושב שהדוגמה השווייצרית היא הפתרון. לא שמענו מאיש את המילה "שווייץ" וכולם שם בפרלמנט יודעים למה, כולל הציר הבריטי נייג'ל פרג' שלעג בנאומו לפרלמנט והסביר לצירים שהם חיים בהכחשה, הג'נטלמן הבריטי הקיצוני הזה יודע היטב שמה שנכון לשווייץ לא נכון לאף מדינה אחרת באיחוד מלבד לגרמניה, נקודה.
למה כול הספור הזה? כי לנו אין שום ספק שהשוק המשותף לא "יתרסק", "ירוסק" או "יפורק למרכיביו", אפילו אם סורוס מבטיח. אפילו הוא ו"בן בריתו" להצהרות שהאיחוד האירופי "גמור", הפרופסור רוביני, נבהלו מהצבעת הברקזיט ולפתע הם מדברים על "בניה מחדש של הגוש בצורה טובה יותר". נכון, בדיוק כפי שקרה בארה"ב בזמנו, כך גם קרה לרעיון האיחוד האירופי כשהחל לקרום עור וגידים לאחר מלחמת העולם הראשונה. עשו טעויות וגם לא יכלו לצפות את ההתפתחויות במיוחד בתחומי ההגירה (מי חלם על אביב ערבי ודאעש?), אבל הרעיון של שוק כלכלי/עסקי חופשי אחד הוא השאיפה של כול אדם נורמלי, בטח של כול צרכן ובטח של כול יצרן וסוחר.
ממלכת הפקידים של בריסל אז בסדר, מתחיל כעת הוויכוח הלגיטימי בין בריטניה, שהצבעתה הדליקה את כול הארגונים הלאומניים באירופה, לבין גרמניה, שמובילה את המצדדים בהמשך הסכם האיחוד כלשונו. הוויכוח הוא על "איך יכולה בריטניה ללכת בלי ולהרגיש עם". השורה התחתונה היא שבריטניה (לא כולה כמובן) רוצה להמשיך וליהנות משוק כלכלי/עסקי ענק וחופשי אחד, אבל ללא ההתחייבויות שבתקנון. זה לא יעבור, והנפגעת הגדולה תהיה בריטניה. את זה יודעים כולם, כולל האמריקנים, הסינים, היפנים ואפילו הרוסים שכועסים על אירופה (הם כועסים כבר 1,500 שנה).
- בלאגן בממלכה: האם שוק ההון הבריטי מהווה הזדמנות?
- "חרף הברקזיט, יבואו לעבוד בג'אסט איט הודות לתנאים הסוציאלים"
אבל, ולמרות הכותרות, שתי הבעיות הגדולות שיצרו את הברקזיט הן בנות פתרון. הראשונה היא ההגירה והשנייה היא "ממלכת הפקידים של בריסל" וכול הנואמים שלשום דברו על כך. אין שום ספק שבסופו של הוויכוח, בין אם בריטניה תהיה בחוץ סופית לבין אם לא, כתוצאה מהחלטתה יתקן האיחוד את הסעיפים הקשורים בהגירה וגם יטפל בבעיית הפקידות בבריסל. ההגירה היא הבעיה העיקרית כאמור ואם לא תתוקן יעזבו עוד מדינות את האיחוד.
התקינות הפוליטית שמובילה את ההתייחסות להגירה ההמונית חייבת לעבור כמה שינויים רציניים כי אינה משקפת את רצון העמים במערב. להזכירכם, הנשיא הארי טרומן כבר כתב בזמנו מכתב לראשי הצבא האמריקני, נימיץ ומק ארתור ב-1945 ש"תקינות פוליטית היא ??ק ט ר ינ ה שעוצבה ע"י מיעוט ה ז י ת י חסר הגיון שנדחפת לכותרות באמצעות מיינסטרים מדיה חולנית שמחזיקה בטענה, ב? א?ר יה, שאפשר לפנות את הצואה באמצעות תפיסת הצואה בקצה הנקי שלה" (אמתי לחלוטין). יודעים מדוע כתב כך הנשיא לרמטכ"ל ולסגנו? כי מק ארתור התלונן לנשיא שמברקים שלו הגיעו למדיה שהכריזה שהשפה בה כתב אינה תקינה פוליטית.
בכול מקרה, תגובת השוק לברקזיט הייתה מטורפת שהרי המידע כולו היה זמין לכול וכתבנו, בתחילת השבוע, "בואו נשב בשקט, שבוע-שבועיים, נתן למהומה לחלוף ואו אז נחליט מה לעשות לפי ההיגיון הכלכלי, זה תמיד עובד. בינתיים יש לכם זמן לבדוק כמה מהחברות המובילות ומחלקות הדיווידנד וכמה מהחלומות אחריהם רדפתם במחירי חלל". הסקטור שחטף הכי חזק בגלל גל ההפחדות ששטף את המדיה היה הפיננסי.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למה נפלו כך מניות הבנקים המובילים? לבטח אינכם מודעים לכך, אבל זו בדיוק השאלה ששאלו רבים ושכיכבה בכותרות בסוף 2008 ושוב ב-2011. ב-2008 היו סיבות כלכליות ברורות לנפילות שהרי המערכות הפיננסיות עמדו בפני קריסה וכבר דשנו בכך רבות, אבל הנפילות בין פברואר 2011 לנובמבר 2011 שהובילו את הבנקים לירידה ממוצעת של 31% (לעומת כ-15% שירד מדד ה-S&P) נוצרו מאווירת החששות ל"חזרה ל-2008" שאפפה את כותרות המדיה, ובלווי אזהרות סוכנויות הדירוג מחד וגורואים מובילים מאידך, הכול בעקבות המשבר המוניטרי שהתפתח בקיץ 2011 באירופה (איטליה, ספרד, פורטוגל, יוון).
אלא שבין סוף 2011 ליולי 2015 עלה מדד ה S&P בקרוב ל-100% ואילו סל מניות הבנקים עלה ב-145%. למה זה קרה? כי סערת ההפחדה של התקשורת (וחלק מהגורואים שמובילים גם היום את מופע האימים) הסתיימה בלא כלום. נכון, היה משבר אבל המשבר טופל על סמך הניסיון שנלמד ב-2008 וכתבנו זאת אז בברור. הסברנו אז שמצבם של הבנקים המובילים ב-2011 השתפר משמעותית לעומת 2008, כולם גייסו כספים, שיפרו יחסים פיננסיים ו"ניקו את אורוות 2008", ומהרגע שהאיחוד האירופי קיבל החלטות נכונות הסכנה חלפה.
ביולי 2015 שברו המדדים שיאים שוב ואז החל להתפתח המשבר הסיני. ושוב, כמו שקרה ב-2011, החלה הפצצת האימה של המדיה. שתבינו, משבר אמתי בסין, כמו משבר אמתי בארה"ב, יכול אכן לגרום למשבר כלכלי גלובלי שיביא לתיקון משמעותי בשווקים, אבל גם בקיץ 2015 כמו בקיץ 2011 "הצגת האימה" החלה לפני, הרבה לפני, שנודעו העובדות. המדיה הבטיחה למשקיעים דרקון ענק ויורק להבות אימה וכאשר יצא הדרקון מבעד לעננים ראו המשקיעים צפור דרור קטנה מצייצת. גם בקיץ 2015 חטפו מניות הפיננסים הרבה מעבר למה שחטפו המדדים המובילים וגם על האפיזודה הזו הרחבנו בזמנו.
הרי לא תשכנעו אותנו שהנפילות ביומיים שלאחר הברקזיט של כול הבנקים המובילים מוצדקות כלכלית. האמת? כול הבנקים שאנחנו עקבנו אחריהם שבוע לפני ומאז הברקזיט, ירדו לרמות שבהן בין ספטמבר 2015 למרץ 2016 המליצו עליהם האנליסטים בחום (5 מתוך 7 אנליסטים שיצאו עם מחקרים על בנק ברקליס למשל המליצו ב"קניה"). האם משהו קרה מאז? משהו אמיתי? גם הפעם, בדיוק כמו ב-2011, נפלו כול מניות הבנקים המובילים ביחד ובגדול' והרבה מעבר לנפילת שאר הסקטורים.
הפחד מהבנקים ששטף את התקשורת לא התרכז רק בבנקים שקשורים בבריטניה. הבנק הגדול בעולם למשל, Industrial and Commercial Bank of China נפל בכ-10%, HSBC בכ-15%, ברקליס ב-35%, בנק אוף אמריקה ב-14%, כרדיט סוויס ב-26%, בנק סנטנדר ב-25% ועוד.
קריסת הפיננסים התרחשה בגלל חששות בלבד אחת הסיבות המרכזיות לנפילת הסקטור הפיננסי כולו הפעם הייתה ההחלטה של סוכנות הדירוג המובילה מודי'ס להוריד את תחזית האשראי של בריטניה מיציב לשלילי. סוכנות מודי'ס שכ"כ "הצטיינה" בהבנת תרחישי עבר, במיוחד בשנים 2006-8 כאשר העניקה דירוגי AAA למכשירים הפיננסיים המופלאים שלא היו שווים CCC ושוב ב-2011 כשהתחילה לפזר הורדות דירוג לחברות שהיו אז בתהליך התחזקות ברור, הזדרזה השבוע להוריד את תחזית האשראי של בריטניה מיציב לשלילי כאמור (את הדירוג עצמו השאירה על AA) ומדוע?הסוכנות היוקרתית שעל פיה יישק דבר בתחום הפיננסי אומרת שהיא צופה (בעקבות הברקזיט) השפעה שלילית על הכלכלה (הבריטית), אלא אם ייחתם הסכם סחר שיהיה דומה להסכם הנוכחי ושיאפשר לבריטניה את המשך הפעילות בשוק (האירופי) כפי שהייתה עד הברקזיט.
בגלל שכרגע קיימת רמה גבוהה של חוסר ודאות לגבי סוג ההסכם המסחרי שיהיה בין בריטניה לאיחוד היא "נאלצת" להוריד התחזית מיציב לשלילי. הפגיעה המידית כתוצאה מחששות מודי'ס היא באגחי"ם. בואו ונחשוב יחד לרגע. הרי אין לסוכנות הנכבדה שום סיבה עובדתית כרגע להוריד הדרוג, מהלך שיגביר את החששות, שהרי שום דבר לא השתנה בפועל וממילא יש לבריטניה שנתיים להחליט. אבל הסוכנות אינה מוטרדת מהמצב בפועל, הסוכנות מורידה את תחזית האשראי אך ורק בגלל החשש מטיב הסכם שייחתם בין בריטניה לאיחוד במהלך השנתיים הבאות. ונניח שההסכם, אם וכאשר ייחתם, יהיה טוב ממה שמודי'ס עדיין לא יודעת להעריך, מה אז? היא תעלה בחזרה את הדרוג של בריטניה ל-AAA? בינתיים היא מחלישה את מעמדה של בריטניה בתחום האשראי וגורמת למדינה נזק כלכלי.
סוכנות מודי'ס, שב-2013 הורידה את הדירוג הבריטי ל- AA, מ-AAA בגלל חששות (שאגב לא התממשו אבל הדירוג לא הוחזר) שוב מבססת את החלטתה על "חששות", ויודעים למה מיהרו ולא המתינו אפילו להתבהרות התמונה? כי טראומת 2008 רודפת אותם, כי הם מודעים לנזקים שגרמו אז וכעת, הפוך על הפוך, הם מגזימים ב"חששות". הציבור, שרואה הורדת הערכה שכזו ובידי סוכנות כמודי'ס, מיד "מחבר" את הנושא למערכת הבנקאית כשזה מזכיר לו את מה שקרה למערכת ב 2008.
הסיכום כרגע הוא כדלקמן: המשבר הפסיכולוגי שפרץ כתוצאה מההצבעה הבריטית עדיין קיים והמדיה אינה מוותרת. היום שלפו את מרק פאבר שוב, שהצהיר שהמשקיעים חוגגים על הטיטניק, אבל לאור "הצלחותיו" בחזוי ב-30 השנים האחרונות הוא צריך כבר להתבייש וצריך לקחת אותו עם גרגר מלח. נכון לרגע זה איש אינו יכול להעריך נכונה מה יקרה, בטח לא מה יקרה לכלכלה הגלובלית. ולמרות שהתקשורת מתעסקת שוב ב-Level 3 securities (נכסי זבל שהבנקים מחזיקים) זה בטוח לא "משבר ליהמן".
הנהגת אירופה נוהגת בתבונה ובקור רוח, והקלף העיקרי, שוק צריכה ענק ופתוח לחברים, בשליטתה. לא הבריטים ולא אף אחד אחר רוצה במלחמה עם השוק, כך שיגיעו להסדר. נראה שביומיים האחרונים ירד מעט מפלס החרדה של המשקיעים. שום מנוע צמיחה גלובלי לא נפגע, הכול בינתיים דיבורים. מי שייכנס לבדיקת אמתית של הבנקים לאחר שקוזזו מיליארדים מערכם ובהנחה שמשבר הברקזיט יגיע להסדר, יגלה שכמו תמיד במקרים של פניקה יצר העדר במנוסתו הזדמנויות נפלאות למשקיע ההגיוני, אפילו בבריטניה (ואולי בעיקר שם).
אנחנו עוקבים מקרוב, מזה שנים רבות, רק אחרי WFC, שקיבל מאז תחילת יוני ועד יום ב' האחרון 6 המלצות קניה, ואחרי SAN שנפגע קשות ורק יכולים לחזור על מה שאנחנו כותבים עליהם מאז שנות התשעים, מצבם טוב ממה שהיה אי פעם בעבר, אבל מי שיקנה בגלל המשפט הזה הוא טמבל. בגדול, אנחנו ממשיכים לחשוב כמו בשבוע שעבר, שהחיפזון מהשטן, פחות משבוע עבר מאז ההחלטה ומה שצריך לעשות, אם אינך טריידר או מחשב אלגוריתמי, זה לנצל הזמן ללימוד המצב ולהתייעצות ובמיוחד לבדיקה של כמה מהחברות המובילות בעלות מסורת דיווידנד מוכחת, כולל בנקים גדולים, אפילו הבריטים.
- 43.נכון (ל"ת)דמיו 06/07/2016 20:18הגב לתגובה זו
- 42.היום היום (ל"ת)מי זה בא 06/07/2016 19:05הגב לתגובה זו
- 41.האם אתה מכיר את ubs הבנק השוויצרי (ל"ת)קנידל 03/07/2016 14:33הגב לתגובה זו
- יש מישהו שלא מכיר? (ל"ת)שלמה גרינברג 03/07/2016 15:20הגב לתגובה זו
- קנידל 03/07/2016 16:21ביזבוז זמן.לא יצא ממך כלום
- 40.הכלכלה החדשה 03/07/2016 10:32הגב לתגובה זובנוסח 2008/2001/1997 וכו'?
- איחטאינדר 05/07/2016 14:48הגב לתגובה זואת ההתמזגות בין הכלכלה הישנה לחדשה והכל עוד לפנינו, גם אם *יהיו* (ויהיו) מפולות.
- אני? היכן ראית זאת (ל"ת)שלמה גרינברג 03/07/2016 10:50הגב לתגובה זו
- קורא סדרתי של הטור 03/07/2016 15:37אני נהנה לקרוא את הכתבות ואתה מחדש ומביא הרבה מידע מעניין. יחד עם זאת מצחיקה קצת האופטימיות בכתיבה יחד עם חוסר הסבלנות למגיבים. הבנקים יורדים יחד עם עליית הזהב בגלל תנועות של כסף כבד שמבצע פעולות מאחורי הקלעים שיפתיעו את הציבור והאנליסטים בדיוק כפי שקרה מאז שהתחיל השוק המסחר והבורסה בעולם. ראוי שתכיר בעובדה שלא הכל אתה רואה ויודע וזו המטרה של הכסף הכבד - להוציא כסף מהציבור
- הכלכלה החדשה 03/07/2016 14:02אין בכלל התייחסות לרמת החוב העולמית, המינוף והצמיחה העלובה למרות הטריליונים שגדלו על העצים. בנוסף ירידה ברווחים כמה רבעונים רצופים לא ברור לך שיש התערבות בוטה בשווקים ואין ממש בסיס כלכלי למחירי המניות?
- 39.משקיע 03/07/2016 08:37הגב לתגובה זוהיי שלמה, מיקרון עשתה לאחרונה מהלך יפה, אבל חטפה אחרי הדו"ח. האם לדעתך הירידה אחרי הדוחות מוצדקת?
- כגן 04/07/2016 14:05הגב לתגובה זותנודתית בטירוף, ואין דיבידנד.
- שלמה גרינברג 03/07/2016 13:37הגב לתגובה זוהדוחות. אם תפשפש בתשובותיי לקוראים בזמן האחרון תגלא שעצתי הייתה להמתין רבעון-שניים לדוחות. מה שקרה הוא שהמניה ירדה בעצמה מאז סוף 2014 וכנראה "חיממה" לבם של כמה קרנות הדג' שראו אפשרות לרכישת החברה. כיוון שזה לא קרה והדוחות שפורסמו איכזבו (יותר ההנחיות) אז המניה נפלה. איני מסכים עם הכותרת של אבי, "סיכום הדוח ב 4 מילים: No Turnaround in Sight" שלקוחה ממאמר באתר ה FOOL.COM לדעתי החברה נכנסה לרה ארגון קשה ובמניה, בגלל מה שכתבתי קודם, עלתה טרם זמנה. דעתי, לחכות לפרסום הרבעון הבא ואז התמונה תתבהר יותר.
- תודה! (ל"ת)משקיע 03/07/2016 22:43
- סיכום הדוח ב 4 מילים: No Turnaround in Sight (ל"ת)אבי 03/07/2016 09:33הגב לתגובה זו
- 38.תודה על הניתוחים המקצועיים. (ל"ת)שמעון מהצפון 03/07/2016 01:06הגב לתגובה זו
- אתה 03/07/2016 16:02הגב לתגובה זוגם אני מהצפון ולא שמעתי עליך.
- 37.יום א החלפת קידומת 1400 מכאן ל 1500 וודאי (ל"ת)החלפת קידומת 02/07/2016 23:35הגב לתגובה זו
- 36.נחום 02/07/2016 23:26הגב לתגובה זושלום מר גרינברג, תודה על הכתבות הנפלאות ועל תגובותיך.שמעתי את 'קרמר הגדול' אומר שבזמן שכולם התעסקו עם ה-BREXIT,(כשאנגליה היא רק הכח הכלכי החמישי בעולם) לא שמנו לב שסין,המעצמה הכלכלית השניה, מראה סימני צמיחה מפתיעים .א.האומנם? ב.מה דעתך על כך? תודה ושבוע טוב ומוצלח
- שלמה גרינברג 03/07/2016 10:52הגב לתגובה זומאז החלו הכותרות להכריז על סופה של הצמיחה בסין. סין עוברת רה אורגניזציה כלכלית וחברתית גדולה ולכן ה"האטה" שאליבא הכותרות הפכה ל"נסיגה".
- תודה רבה (ל"ת)נחום 03/07/2016 14:46
- 35.שייקלה 02/07/2016 21:32הגב לתגובה זולתחום מלבד השקעה ב ETF HACK ולא במניות באופן פרטני
- שלמה גרינברג 03/07/2016 10:57הגב לתגובה זוHACK הוא רק אחד מהסלים/קרנות שמתמחים בסייבר, יש רבים כאלו אבל HACK היחיד שנסחר בארה"ב. ההשקעה במניות באופן פרטני קשה מאוד ובגלל סיבות רבות שהסברתי בעבר
- 34.דני 02/07/2016 21:28הגב לתגובה זומחזורים גבוהים וחריגים בשני ימי המסחר האחרונים תודה מראש.
- שלמה גרינברג 03/07/2016 11:03הגב לתגובה זוכותרות, כותרות ושוב כותרות. מאז מרץ "הוכנסה" החברה לקבוצת חברות הרפואה, במיוחד הביו טכנולוגיות ובמיוחד בתחום הסרטן, שהשמועות על רכישתן גואות. רק תבדוק את הדוחות בעיון ואו אז תגלה שאפילו לפני העליות המניה הייתה יקרה להפליא. בכול מקרה זו חברת חלום ומתנהגת בהתאם
- igal-igor 03/07/2016 13:12אז TSRO P3 תוצאה הייתה מאוד מעניינת ואפילי מדהימה. גילוי נאות פספסתי אותה כי חשבתי שהחברה עיקרה וחשבתי ש-CLVS יותר מתקדמים שגם הם מפתחים PARP והשקעתי בהם. TSRO שני תרופות לסרטן כנראה שעוד מעט נראה MDVN שתיים שאותה אני מחזיק.
- igal-igor 03/07/2016 12:44והסיבה היא תרופה ל-RCC (RENAL CELL CARCINOMA( FDA אישר את התרופה ולפי חישובים ולפי תוצאות של התרופה בניסויים מוקדמים, התרופה אמורה להיות מאוד מאוד יעילה. מתמודדת ראש בראש מול OPDIVO. מועמדת חזקה לרכישה ע''י הגדולות עם התרופה תהיה באמת יעילה העליות של XBIT לא מקריות ולא רק כותרות קשורות לתרופה של סרטן מעי הגס ויש סיבות. MRTX - הוצאתי מהמעקב.
- 33.ג.כ 02/07/2016 20:54הגב לתגובה זושלום שלמה, האם לדעתך ברקליס אמורה להיות מושפעת לרעה מהניתוק מגוש היורו? האם יש לבנק פעילות משמעותית באירופה מחוץ לבריטניה? ואחרון- האם זה זמן טוב לשקול כניסה למניה? תודה
- שלמה גרינברג 03/07/2016 11:16הגב לתגובה זואת ההשפעות של הברקזיט על הכלכלה נדע אך ורק כאשר יסתיים המו"מ בין בריטניה לאיחוד, כרגע אין שום השפעה מלבד בתקשורת. הבנק הוא אחד הבנקים הגלובליים המובילים בעולם והפעילות מחוץ לבריטניה גדולה בהרבה מהפעילות בבריטניה. להיכנס? תתייעץ עם יועץ ההשקעות שלך רק שתדע שהמניה יורדת מזה שנים וללא קשר לברקזיט
- 32.רונן 02/07/2016 18:09הגב לתגובה זותודה
- "סקירה קצרה"? (ל"ת)שלמה גרינברג 03/07/2016 11:00הגב לתגובה זו
- כן (ל"ת)רונן 03/07/2016 16:56
- הלומד 02/07/2016 21:03הגב לתגובה זושלמה מה התחזיות שלך לגבי קבוצת דלק ודלק קידוחים
- איני עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 03/07/2016 11:00
- 31.ניר 02/07/2016 16:11הגב לתגובה זותמיד, אבל תמיד תעשו בדיוק הפוך ממה שוולסטריט רוצים, ומכיוון שוולסטריט וחברות המולטי-ענקיות רוצות שאנגליה תשאר באיחוד, הדבר הנכון ביותר להם זה לצאת , כמה שיותר מהר. אנשי וולסטריט והחברות הגדולות יפילו את הבורסה אולי ,כי השיטה שלהם היא תמיד טרור כלכלי כשאנדים ומדינות מעיזים ללכת נגדם, אבל מי שמפחד מזה וילך בדרך הבנקאים ו"המשקיעים" הגדולים - יגמור עבד חסר כל!!!
- שלמה גרינברג 02/07/2016 17:31הגב לתגובה זואז למה שלא תכנס לשורט ענק ותהפוך למיליונר. אגב, לא הבנתי מהי "דרך הבנקאים ו"המשקיעים" הגדולים"
- וואו!!! (ל"ת)שלמה גרינברג 02/07/2016 17:18הגב לתגובה זו
- 30.אנחל 02/07/2016 16:01הגב לתגובה זואחת לכמה חודשים יש לנו איזה אירוע שמלחיץ את השווקים. בכל אירוע כזה ידיים חלשות מפסידות הרבה כסף וכרישי השוק חוגגים. אם נזכור שבסוף כולם רוצים לחיות אז נגיע למסקנה שהעולם לא ייחרב והבלגן יסתכם במכה קלה או חזקה בכנף.
- 29.ליאור 02/07/2016 15:49הגב לתגובה זוהאם מכיר ספציפית את AAL?
- מכיר את דעתו המשעשעת של באפט בנושא? (ל"ת)איחטאינדר 05/07/2016 14:49הגב לתגובה זו
- לא כ"כ עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 02/07/2016 17:19הגב לתגובה זו
- 28.לא הבנתי מי זה 'אנחנו'? חשבתי שיש כותב אחד למאמר... (ל"ת)ציקי האדום 02/07/2016 14:07הגב לתגובה זו
- 27.רועי 02/07/2016 13:37הגב לתגובה זושווי הנגזרים במערכת הפיננסית שווים פי 7 משווי הכלכלה העולמית כולה, החוב של ממשלת אובמה מאפיל על חוב ממשלת בוש, ממשלת בריטניה, ספרד, פורטוגל, יוון בפועל בפשיטת רגל. הריבית האפסית שיורדת היל מ-2007 ונועדה להציל את ארהב מבועת הנדלן שנועדה להציל אתמארהב מבועת הדוט קום הביאה לאם כל הבועות. זוהי בועת הנגזרים. כעת אין לאן להוריד את הריבית ואי אפשר להדפיס כסף ללא הפסקה. זה תחילת המגמה האמיתית דרומה, מי שלא מחר ב12 חודשים האחרונים יראו את תיק המניות שלו נמחק ב70%. זהב וכסף אמיתי יכפילו את עצמם. הדולר והיורו לפני קריסה. אולי גם הפאונד.מי יציל את הממשלות? מלחמה כלכלית עולמית.
- או קי אז יש לך אפשרות להפוך מיליונר בקלות, לא? (ל"ת)שלמה גרינברג 02/07/2016 17:28הגב לתגובה זו
- 26.אורי 02/07/2016 13:31הגב לתגובה זושלמה שלום אני יודע שאתה עוקב אחרי הארלי דוידסון עוד מימי גלובס מה שהיה אתמול היה לא נורמאלי קראתי שרוצים להשתלט עליה אתה יכול להרחיב באינפורמציה נוספת
- שלמה גרינברג 02/07/2016 17:28הגב לתגובה זוומה שקרה הוא מה שאני כותב, על המיזוג הרע שהולך ומתרחב בין הכותרות לאינדיאנים. מישהו החל (למעשה כבר לפני כן) להפיץ שמועות שבגלל שהחברה מתקשה לעמוד בתחרות (גם לא מדויק) מול היפנים והגרמנים קרן הון פרטית תציע לרכוש אותם בפרמיה שתעניין את בעלי המניות הגדולים. לאחר מכן הגיעה עוד שמועה שהקרן העלומה תציע הון עתק רק בעבור שם המותג, זה מה שקרה, נחיה ונראה
- 25.מאז הברקזיט-אתה בין הבודדים ששפוי ולא מתלהם.תודה לך. (ל"ת)עמי 02/07/2016 00:18הגב לתגובה זו
- 24.קשה עד מאד 01/07/2016 16:48הגב לתגובה זובשלב זה ..זה ישאר כך.
- 23.לא חייב להיות קשר כז 01/07/2016 14:31הגב לתגובה זוגם שלמה גרינברג נפל במלכודת התקינות הפוליטית. מי שחושב אחרת הוא כמובן לאומן.
- אתה גם יכול להסביר מדוע? (ל"ת)שלמה גרינברג 01/07/2016 15:18הגב לתגובה זו
- 22.דניאל 01/07/2016 14:16הגב לתגובה זושלמה שלום, לטעמך לאיזה מהבנקים הבריטיים יש את החוסן הכלכלי הטוב ביותר..?
- שלמה גרינברג 01/07/2016 15:20הגב לתגובה זולמה שלא תגוגל ל Stress tests של הבנקים ותבדוק לבד, מה זה כאן גן ילדים?
- 21.שלומה מה אתה חושב היום לגבי זהב ? (ל"ת)luton 01/07/2016 11:03הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 01/07/2016 15:23הגב לתגובה זוהחשיבות של הזהב כמקלט הולכת ויורדת והוא נע לכיוון מדידה על פי השימושים התעשייתיים בו (תכשיטים ואלקטרוניקה בעיקר). לעיתים, במצבים כמו היום כשחוסר הוודאות גדולה מאוד, הזהב מתעורר אבל לדעתי הוא הופך לסחורה ככול סחורה
- אמיר רותם 02/07/2016 22:16שאתה בהחלט לא מבין בכלכלה וגם לא יודע היסטוריה כי הזהב הוא הכסף האמיתי היחידי שלא ניתן להדפסה מזה כ 6000 שנה. ההיסטוריה תמיד חוזרת ואנשים כמוך גם.
- 20.תודה רבה! כמו תמיד מעניו מעוד! (ל"ת)luton 01/07/2016 10:58הגב לתגובה זו
- 19.תודה על המאמר (ל"ת)אבי 01/07/2016 10:08הגב לתגובה זו
- 18.איציק 01/07/2016 01:51הגב לתגובה זושלמה האם לדעתך שווה להשקיע בתעודות סל של סקטור המים בעולם ובארה"ב?
- איציק 01/07/2016 19:00הגב לתגובה זואשמח לתשובה
- לא מכיר (ל"ת)שלמה גרינברג 01/07/2016 21:38
- תודה על התשובה שלמה (ל"ת)איציק 01/07/2016 18:44הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 01/07/2016 09:08הגב לתגובה זומזה למעלה מ 20 שנה, מפעם לפעם אני סוקר את תחום המים ומאז תחילת המאה ממש מתחנן לקוראים להקדיש פינה להשקעות במים כי זו הבעיה מספר אחת של העולם. אלא שלמשקיע במים יש בעיה של בחירת ההשקעה. סלי ההשקעה הפופולריים כמו ה PHO מתבססים על חברות אמריקאיות כאשר החברות המובילות בטיפול ושינוע מים הן אירופאיות, צרפתיות בעיקר. ובמיוחד משפחת הקרנות מים של בנק פיקטט השווייצרי. אם תחפש תמצא שעשיתי מספר כתבות בנושא וגם על חברת VEOLIA ואחרות. עצתי לך שלפני שאתה נכנס בדוק את המצב היטב וזו השקעה אך ורק לטווח הארוך
- אבי3 01/07/2016 14:47בכתבה האחרונה על המים דיברת על cgw, מה ההבדל בינו לבין pho?מה יותר מושקע במים?
- 17.משקיע 01/07/2016 00:51הגב לתגובה זושלמה בבקשה דעתך על המניה הנ"ל איך נראית לך מבחי' פונד'? האם במחיר הנוכחי היא זולה? והאם יש פוטנציאל? אלפי תודות
- שלמה גרינברג 01/07/2016 09:16הגב לתגובה זוראשית, לגבי "האם במחיר הנוכחי היא זולה? " איני עונה על שאלות כאלו ובטח לא בחברה שמגדירה עצמה עדיין כ a clinical-stage biopharmaceutical company ועוד בשלבים ראשוניים ביותר של הבדיקות. זו חברת חלום בתחום תרופות סרטן הריאה עם פוטנציאל כמו של כול חברת חלום (הייתה על מעל 50 $ ). כול משקיע חייב שתהיה לו בתיק "פינת חלומות" קטנה ו Mirati בהחלט מתאימה כמו עוד 10,000 חברות חלום אחרות. אתה חיב להחליט ולסגור
- משקיע 03/07/2016 01:23בעבר ענית עלייה למישהו אחר
- 16.שי 30/06/2016 20:26הגב לתגובה זוהרווח ירד בחצי בחמש שנים האחרונות ההון העצמי במגמת ירידה במה בדיוק מצבו טוב מאי פעם?
- שלמה גרינברג 01/07/2016 09:35הגב לתגובה זואני התחלתי לעקוב אחרי הבנק ("הבנק", לא המניה !!!) לאחר משבר הבועה של 2000, בתחילת 2003 לאחר שהבנקים, כמו שאר המגזרים, נפלו חזק ומדוע? כי כאשר בדקתי אז את תחום הבנקאות עשיתי זאת בשל 2 קווים מנחים. הראשון, המעמד הגלובלי כי תמיד האמנתי בגלובליזציה. השני, מצבו העסקי/כלכלי של הבנק וכך בדקתי כ 10 בנקים, כשליש מהם אמריקאים ( WFC, C ו - BNY ). לא מצאתי אז אף בנק שפרוש גלובלית כמו סנטנדר, אפילו לא HSBC. הבעיה של סנטנדר, מלבד הקשר לספרד וברזיל שמאז 2008 פוגעים במניה ולא בצדק כי הפעילות בספרד קטנה מאוד והפעילות בברזיל רווחית מאוד היום (למרות המצב שם), היא הרכב ההלוואות והנכסים הרעילים. מצבו המאזני, מאז 2012, כאשר החלה הרה אורגניזציה הגדולה, הולך ומשתפר והירידה בהכנסות דווקא משקפת זאת. בגלל גודלו והפרישה הגלובלית שיוצרת מיליון בעיות רגולטוריות ועוד, הרה אורגניזציה לוקחת זמן (אם GE ופייזר עדיין לא סיימו את הרה אורגניזציה שלהן שהתחילה ב 2002 אז כך גם במקרה של סנטנדר זה לוקח זמן אבל בשנה שעברה לקחה אנה בוטן את ההובלה וקצב הרה אורגניזציה גובר. מבחינתי, כעוקב וותיק המצב הולך ומשתפר.
- 15.מחפש את הגנד,בועז איילון שרק מטעה אותי במייילים (ל"ת)טוביה 30/06/2016 18:05הגב לתגובה זו
- 14.לא טועים קנו מניות וכל החונגים פי 3 (ל"ת)מני 30/06/2016 18:04הגב לתגובה זו
- 13.יש לונג דאו גונס?.השאר קניתי תודה (ל"ת)ויקי 30/06/2016 18:03הגב לתגובה זו
- 12.קנו לונכיים דקס פוטי נסדק אסאנד פי.רווחים בטוחים (ל"ת)קובי 30/06/2016 18:02הגב לתגובה זו
- 11.קנו את קסם פוטסי.תהנו ודקס פי 3לונג (ל"ת)טומי 30/06/2016 17:56הגב לתגובה זו
- 10.הולכים לשיאם חדשים. בעולם (ל"ת)ליאור 30/06/2016 17:55הגב לתגובה זו
- 9.נעמה 30/06/2016 12:56הגב לתגובה זוכתבת שבוע שעבר שאינך מגיב יותר על סאן אדיסון ואני בהחלט מבינה אותך כי כמה אפשר להגיב על חברה כושלת אחת. מצד שני רק תבין את המשקיעים כי כל מס' ימים הם מוציאים בליץ של הודעות אחד אחרי השני. שבוע שעבר זה היה על חילופי גברי בהנהלה השבוע שוב על הנושא ועל מכירה של נכסים והמשקיעים גם אלו שקוראים לבד לעומק יוצאים מבולבלים בלשון המעטה
- שלמה גרינברג 30/06/2016 14:17הגב לתגובה זוראשית, מישהו הרי הכניס משקיעים למניה מדוע שלא תפנו אליו שהרי אם המליץ הוא בטח עוקב. בגדול, שום דבר גדול לא השתנה עדיין מאז עניתי לאחרונה. החברה עדיין מחפשת דרכים לאסוף כסף, מה שכן השתנה זה המנכ"ל שהוחלף במומחה לרה ארגון וחברת הבת קבלה זריקת עידוד בדמות משקיע קנדי שנכנס.
- 8.ג'ספר 30/06/2016 12:42הגב לתגובה זולאחרונה התחלתי בבניית תיק השקעות והגעתי למסקנה שלדעתי בטווח הארוך התחום שיעשה את התשואה הגבוהה ביותר הוא תחום הציוד הרפואי. לפיכך ההחזקה הגדולה ביותר בתיק אצלי קיום היא תעודת הסל IHI שעוקבת אחרי מספר חברות בתחום. הבעיה היחידה שלי היא שהתעודה עוקבת רק אחר חברות ציוד רפואי הומגניות לתחום בלבד כמו מדטרוניק ואדוארד סיינס שחברות מובילות אחרות בעלות אפיקי הכנסה אחרים לא נכנסות לתיק: גונסון אנד גונסון, סימנס, GE, פיליפס... האם אתה מכיר שלמה תעודת סל שנכללות בה גם חברות אלו?
- יוסף פותר החלומות 01/07/2016 09:22הגב לתגובה זובתיק שלך במשקלים קטנים ביחס לתעודות הסל גם התיק שלי בנוי רובו הגדול מתעודות סל שמשלב 10-15 אחוז מניות במשקלים קטנים ביחס לתיק שאני מאמין בהם גם בישראל וגם בתיק שלי בחו"ל
- שלמה גרינברג 30/06/2016 14:44הגב לתגובה זואכן IHI אינו כולל חברות מהסוג שהזכרת וגם לא חברות מחוץ לארה"ב. לי לא ידוע על סלי ציוד רפואי שכוללים חברות כמו JNJ, GE, פיליפס או סימנס באותו הסל.את החברות הללו תמצא או בסלי הבריאות הגלובליים כמו ה IXJ של בלאקרוק או בסלים וקרנות של בנקים גלובליים כמו UBS או Pictat bank ושכמותם אלא שבמקרים אלו תצטרך להיכנס לאתרים או לבקש את עזרת היועץ (שבד"כ אינו יודע על קיומם כלל)
- 7.משה 30/06/2016 11:43הגב לתגובה זונראה לי שמרוב ישראלים בגרמניה , הגרמנים נהפכו לישראלים. פולקסווגן ועכשיו דויטשה בנק.
- אין לי תשובות לשאלות כאלו ואיני מכיר את הבנק (ל"ת)שלמה גרינברג 30/06/2016 14:44הגב לתגובה זו
- 6.שלמה תודה אמרתי לך כבר שדעתי כדעתך (ל"ת)אורי 30/06/2016 11:28הגב לתגובה זו
- 5.ירדן 30/06/2016 10:43הגב לתגובה זושלמה תודה על הכתבה.האם מכיר או יצא לך מעט לבדוק בנקים אזוריים בארהב כמו cfr. Cbsh. אם כן אשמח לכמה מילים אם לא ובלי קשר צודה על הכתבה המעולה.
- לא (ל"ת)שלמה גרינברג 30/06/2016 14:46הגב לתגובה זו
- 4.Ziv 30/06/2016 10:41הגב לתגובה זושלמה אתה עוקב מצויין.העובדה שמ2008 ועד היום הבנק ירד ב84% חתך את הדיבידנד בלא מעט.כבר 8 שנים ! של דימום. אם זו לא השקעה כושלת אז מה כן? אבל דווקא בגלל זה אני שוקל לקנות קצת תודה על המאמר
- שלמה גרינברג 30/06/2016 14:48הגב לתגובה זואיני עונה על שאלות כאלו
- 3.אבי 30/06/2016 09:46הגב לתגובה זוהי שלמה .בשנה האחרונה אנו שומעים יותר ויותר פרשנים,שטוענים שעיסקת טבע אלרגן כבר לא אטרקטיבית כפי שחשבו,שטבע שילמה מחיר יקר,והעיסקה לא תביא רווח לטבע כפי שהיה צפוי.מה דעתך??
- ארז 30/06/2016 12:13הגב לתגובה זועל המהפכה שוול סטריט מתקשה להפנים בקצב מספק - הנה האיש שמייצג אותה שלמה גרינברג | 14/05/2016
- 2.רהוט. הגיוני. תודה! (ל"ת)בוני 30/06/2016 09:20הגב לתגובה זו
- 1.פיני 30/06/2016 09:17הגב לתגובה זואתה מתעלם מאזהרות ברורות של בנקים באירופה כגון דויטשה בגרמניה וגם בשויץ..!! יש הלוואות רעילות, ואין שקיפות לגבי המצב האמיתי באירופה וארהב, בורסות לא יורדות רק בגלל התקשורת,
- שלמה גרינברג 01/07/2016 09:38הגב לתגובה זורק שלשום הוציאה הפאד את תוצאות מבחני הבנקים הגדולים בארה"ב ו 31 מתוך 33 עמדו בהצלחה והפאד התירו להם להמשיך ברכישת מניותיהן והגדלת הדיווידנד.השניים היו דויטשה בנק ובנק סנטנדר (המערכות האמריקאיות שלהן) שזה ספור שונה לחלוטין (ראה תשובתי ל 12) היכן ראית שכתבתי שבורסות יורדות בגלל תקשורת???