
משבר דיור? אפשר לנפץ את הבועה, ובשאר העולם הבינו את זה לפני עשרות שנים
לפני מספר חודשים, במסגרת תכניתו של שר השיכון והבינוי, יואב גלנט ושר האוצר משה כחלון להוזלת מחירי הדיור בישראל, הוציאו משרדי הממשלה 'קול קורא' לחברות בנייה זרות להגיע ולבנות בישראל, בנוסף, גם קראו לייבוא של טכנולוגיות בנייה מהירות מחו"ל. מה שעמד מאחורי החלטה זו של המשרדי הממשלה, ככל הנראה, הוא הרצון לבנות שכונות שלמות במהירות גבוהה יותר, להוזיל את עלות הבנייה וכך לגרום להוזלה משמעותית של מחירי הדירות עבור הצרכנים הסופיים. כך, על פי התכנית, הבנייה המהירה תענה גם על המחסור בדירות שנוצר בשנים האחרונות בענף הנדל"ן בישראל. ישראל היא מעצמה טכנולוגית, אך בכל הקשור לענף הבנייה אנו מפגרים בעשרות שנים לעומת מדינות המערב. ברחבי העולם הבינו כבר לפני כחמישה עשורים שחייבים לייעל את הליך הבנייה, לקצר אותו ולשפר את איכות הבנייה באמצעות אימוץ שיטות בנייה חדשות ומתקדמות. לשיטות בנייה אלו יש יתרונות רבים, לרוב, הן אקולוגיות, איכותיות, חסכוניות ומהירות במיוחד. בחודשים האחרונים מדברים בישראל כמעט בכל ערוצי התקשורת על מחסור גדול בכוח אדם בענף הבנייה, מדובר בבעיה שניתן לפתור בקלות. בניית בניין בשיטת הבנייה הקונבנציונאלית שאנו מכירים בישראל כיום היא עבודה סיזיפית, מלוכלכת וקשה. למעשה, עבודת הבנייה אינה אטרקטיבית מזה עשרות שנים לדורות הצעירים, ורבים מסרבים לעבוד בה, מלבד עובדי קצה, עובדים זרים וכדו'.
טכנולוגיות בנייה חדשות דורשות מעט מאד כוח אדם יחסית לבנייה הקונבנציונאלית, וההכשרה לעבודה באמצעותן קצרה מאד ומוענקת בחינם. הבנייה באמצעות מוצרי הבנייה המתקדמים של חברת הענק הקנדית NUDURA (לשם הגילוי הנאות, שמיובאים לישראל באמצעות חברת אקו בילד), מהירה יותר, נקייה מאד יחסית לענף הבנייה, דורשת צוות קטן יחסית ומצריכה הכשרה מקצועית קצרה ומהירה. כך ניתן לחסוך בכמות העובדים הדרושים לביצוע העבודה, ולהפוך את הענף לאטרקטיבי עבור עובדים נוספים – נשים, עובדים ישראליים שעד כה התרחקו מהענף וכמובן, חיילים/ות משוחררים/ות. הבנייה באמצעות טכנולוגיות הבנייה המהירה יכולה לפתור את בעיות כוח האדם בענף, להפוך אותו לאטרקטיבי יותר ולהחזיר את העבודה העברית לענף הבניין. לא הכל ורוד ישנו חסרון בהבאת חברות בנייה זרות לביצוע פרויקטים של בנייה מהירה בישראל, פגיעה בעבודתו של הקבלן הישראלי. אחד החששות העיקריים של הקבלנים הישראלים מתכניתו של שר השיכון והבינוי נובע מזליגת העבודה בענף לחברות מחו"ל על חשבונם. הרי ברגע שחברות ביצוע גדולות יגיעו לישראל ויקבלו פרויקטים כל כך גדולים ומשמעותיים, ייפגע הרווח של הקבלן הישראלי ונפח העבודה שלו ירד בצורה דרסטית.
יבוא של שיטות בנייה ומוצרי בנייה מתקדמים בנוסף להכשרת הקבלנים ועובדיהם לעבודה תמנע הבאת קבלני ביצוע מחו"ל. כך, ניצור מצב שבו יתקיים שיתוף פעולה יחד עם הקבלנים הישראלים שיוכשרו לעבוד עם הטכנולוגיות החדשות, והם אלה שיישמו אותן בפועל בשטח תוך חסכון משמעותי של משך זמן הבנייה אשר משפיע באופן ישיר על עלויות כל דירה. כך לדוגמא, קבלן שיסיים בניין בחצי מהזמן שבדרך כלל היה לוקח לו, חוסך כ- 50% מעלויות העובדים שהם המרכיב העיקרי בעלות הסופית של המבנה, ובנוסף הוא יוכל לבנות כפול ממה שהיה רגיל עד כה בשיטת העבודה המסורתית. לבנייה באמצעות טכנולוגיות בנייה מהירות ומתועשות יתרונות רבים, ומה שמבדל אותה משיטות הבנייה המסורתיות הוא אחוז טעויות נמוך מאד. כיום, למחיר הדירה הסופי מתווספות עלויות בגין תיקונים כתוצאה מטעויות שנעשות במהלך בנייתה, מדובר בכשניים עד חמישה אחוזים ממחירה. בבנייה באמצעות טכנולוגיית הבנייה המתועשת, יש הרבה יותר חופש פעולה לקבלן, והרבה פחות מרווח לטעויות כך שמדובר בדרך טובה מוכחת ונוספת להוזלת מחיר הדירה הסופית לצרכן הישראלי. לסיכום, ממשלות ישראל הפסידו זמן יקר בכך שלא שמו דגש על האימוץ של שיטות בנייה מתקדמות. לא רק ממשלות ישראל אחראיות לעיכוב, אלא גם בעלי עניין ואינטרסים שונים, שעצרו את התקדמות הענף מתוך אינטרס אישי צר, לדאוג שהמכירות של מוצריהם לא ייפגעו. נראה כי לאחרונה המגמה משתנה, ושוק הנדל"ן מגלה יותר עניין לגבי שיטות בנייה שונות ומתקדמות, כך גם הצרכן הישראלי. קיים פתרון חכם, יעיל ואיכותי להוזלת מחירי הדיור בישראל, הוא מתעלה מעל הפוליטיקה הקטנה, ועונה גם על הצרכים והאינטרסים של הקבלנים הישראלים. זה הזמן לשנות כיוון ולהבין בישראל את מה שבכל העולם כבר הבינו מזמן, שבנייה מתקדמת / מתועשת, מהירה מוזילה את עלויות הבנייה באופן משמעותי ביותר ומגבירה את קצב הבנייה, לכן היא הפתרון האולטימטיבי לתכניתו של שר השיכון והבינוי להוזלת מחירי הדיור בישראל ולצמצום הפער במחסור הדירות שנוצר בשנים האחרונות.
- 4.כתבה עלובה (ל"ת)ציון 25/07/2016 15:20הגב לתגובה זו
- 3.א 25/07/2016 14:35הגב לתגובה זוכל ההצהרות לא שוות. כחלון דרש להחזיק אצלו את כל הגורמים, שיועיל בטובו לדאוג שהפקידים יפעלו בקצב שניתן יהיה להעביר רישוי למבנים תוך זמן סביר.
- 2.מיסטר איקס 25/07/2016 13:08הגב לתגובה זואין שום מחסור בדיור בארץ. מספיק עם כל הבלבולי מח הללו. מספיק לתת למישהו לכתוב כתבת פרסום עלובה. כולם יודעים מה הפתרון להורדת הדירות במיידי. זה ניקרא ריבית. פשוט ריבית. תתכבד הנגידה להפסיק להתחשב בנקים ותתחיל להתחשב באזרחים, ותעלה את הריבית בשני אחוז. מה יקרה לנדלן לדעתך? זה כל הסיפור. ריבית
- יוסף פותר החלמות 28/07/2016 17:25הגב לתגובה זובין היתר אפשר לנקוט בעוד המצעים כמו דירות מגורים להשכרה בכמיות גדולות ואפשר גם להוריד את עלות הבנייה . עם הממשלה לא תנקוט את ההמצאים כוח השוק יוריד אותו ואז זה היה קטסטרופלי ויגרום למשבר כלכלי עמוק דומה לזה שחוותה יפן ובכלל רוב העולם . הבעייה שכנראה בגורמים השלטוניים אף אחד לא רוצה לכבות את האור במסיבת המיסים .
- גוגו הטברייני 30/07/2016 14:28אם מתוך מחיר דירה שהוא 100%, 50% ואף יותר זה מסים, היטלים וכו, גם אם המיכון יוריד את העלות ב- 10%, זה יתבטא (אולי) ב- 5% ירידת עלות הדירה. הסיפור באמת מאוד פשוט: כל זמן שהמגזר הציבורי מתנפח (שכר העובדים ומספרם) אין דרך אחרת אלא יותר ויותר מיסוי. התעסקות בזוטות (עיין ערך קוטג') לא תועיל מאומה.
- נכון!!!! (ל"ת)ריבית אפס 26/07/2016 10:42הגב לתגובה זו
- 1.משה 25/07/2016 12:27הגב לתגובה זוכמו שבשנות ה-90 הקימו את תעשיית השקעות הסיכון בהי-טק, כך אפשר לעשות היום לפיתוח ויישום שיטות בניה מתועשות ומתקדמות בישראל: המדינה תקים 10 קרנות השקעה ובכל אחת מהן תשקיע נניח 25 מיליון שח. במכרז יזכו 10 חברות לנהל את הקרנות בתמורה להשקעה משלימה שלהן של 25 מיליון שח בכל קרן. התשואה למדינה תהיה לפי תשואה של אגח ממשלתי, ורק במקרה של הצלחה. כך יושקעו באטראקטיביות גבוהה 500 מיליון שח בהקמה של מפעלים מתקדמים, וחברות הבניה היזמיות יוכלו לבחור מתוך מספר תחרותי-מספיק של חברות ייצור, את רכיבי וחומרי הבניה המתקדמים והמהירים לפרויקטים שלהן.