על הקשר בין מיסוי חברות ההיי-טק הגדולות לבין הורדת מחירי הדיור
לרשויות המס בעולם נמאס מן הפטנט המיסויי של חברות הענק אשר רושמות את הקניין הרוחני שלהן במקלטי מס אקזוטיים. איי קיימן, איי הבתולה ואיי התעלה בנו אימפריות ממשטר המס שלהן ועכשיו האימפריות האמתיות נלחמות חזרה באמצעות הטלת מגבלות מס אשר יעקרו מתוכן את הרישום במקלטי המס.
התוצאה המידית של מלחמה מוצלחת במקלטי המס תהיה שעל חברות הענק למצוא יעדים אחרים לרישום הקניין הרוחני שלהן. כתובת אטרקטיבית וטבעית תהיה ישראל. בזכות תעשיית ההייטק כמובן, אשר מייצרת למעלה מעשרה אחוז מהתמ"ג של ישראל. הדבר העיקרי שישראל צריכה לעשות כרגע הוא לא להפריע. המשמעות של לא להפריע ברורה – על ישראל להציע לכל הפחות את אותם שיעורי המס שיציעו המדינות המתחרות כגון אירלנד, בריטניה וסינגפור.
כל אחוז בודד במס החברות או במס על הדיבידנד המוטל על חברות ענק גלובליות, כגון: גוגל, פייסבוק ואפל, מגלם מאות מיליוני דולרים ולכן, אך טבעי הוא שנושא המיסוי מהווה שיקול מכריע בהכוונת הפעילות העסקית שלהן. הסימפטיה וההערכה שיש לחברות האלה לישראל לא מספיקות כדי להתגבר על משטר מיסוי הרסני.
משרד האוצר התעשת ברגע האחרון ונערך להעביר בחוק ההסדרים תיקון חקיקה חיוני המפחית את שיעור המס על חברות ההייטק הגלובליות הענקיות לשיעור של כעשרה אחוז "עד הבית" (מס חברות ומס דיבידנד). לפי התוכנית, חברות היי־טק שהכנסותיהן השנתיות גבוהות מ–10 מיליארד שקל ישלמו מס חברות של 6% בלבד, ומס של 4% בלבד על חלוקת דיווידנדים.
קשה להבין את אלו המבקרים את הצעת החוק. וכי מה האלטרנטיבה להצעת החוק הראויה של משרד האוצר? ראשית, חברות הענק הגלובליות יימנעו מלרשום קניין רוחני כלשהו בישראל, כיוון שהעלות פשוט תהיה גבוהה מדי. שנית, ישראל לא תהנה מן המיסוי על הכנסות הנובעות מקניין רוחני שכיום אינו רשום בישראל, ואשר אין סיכוי שיירשם בישראל אלא אם יחול השינוי במשטר המס. שלישית, חברות אינטל, טבע ודומיהן יימנעו מביצוע השקעות נוספות בישראל ויעתיקו את פעילותן למדינות בעלות משטר מס מתחשב יותר. צריך לזכור שללא השקעות מתמידות במחזוריות קצרת שנים ניתן יהיה להפוך את מפעליה המפוארים של אינטל לחממות או משתלות תוך זמן קצר יחסית.
פעילותן של חברות הענק הגלובליות הללו מושכת איתה פעילות כלכלית עצומה המשפיעה על כל הסביבה ועל שלל היבטים עקיפים. אם שיעורי המס לחברות הגלובליות לא יופחתו, אז כשאינטל תחליט שלא להמשיך את פעילותה בישראל, כשטבע תחליט להעביר לחו"ל פעילויות נוספות, וכשחברות הענק כמו גוגל ופייסבוק יידעו שישראל לא מתכוונת להיות מדינה תחרותית בתחום משטר המס – או אז תוכל להתגשם באופן אבסורדי תכניתו האחרת של שר האוצר להורדה מהירה ותלולה של מחירי הדירות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה