על כוונת כיל להימחק, ועוד שלל עניינים בוערים

סוחר מעו"ף | (22)

לבנק ישראל תקוע הדיסקט או התקליט מבחינה מוניטרית. בעוד שתחת סטנלי הייתה אמנם הטיה אידיאולוגית אך ראינו מעשים ותגובות למצב בשטח, המצב הנוכחי פשוט חסר מעוף, ופועל ללא קשר למציאות. דעת בנק-ישראל על מיסים (צריך להעלות), התקציב (צריך להוציא יותר על "הוצאה חברתית), פנסיה תקציבית (טוב, הם למעשה הועד), ריבית (אפס), ודולרים (צריך לקנות) – הינה קבועה ואיננה משתנה על-פי המצב בשטח.

בעוד שחלק מן העמדות הינן פוליטיות בעיקרן, בכל הקשור למדיניות שער החליפין הרי שמדובר באיוולת לשמה לאור מצב המשק. יש הגיון לקנות דולרים כשרוצים להגדיל רזרבות (לאור מלחמה אפשרית עם איראן דאז) או כשרוצים לתמוך תמיכה קצרת טווח בתעשיות ייצוא לנוכח חוסר איזון קצר טווח בשערי-חליפין. אולי אפילו יש מקום לתמוך בתעשיות ייצא במצב של תעסוקה לא מלאה או במצב משברי. אך במצב של תעסוקה מלאה במשק, כששיעור האבטלה הינו ברמה שלא יכולה לרדת, הרי שתמיכה בשע"ח באמצעות סובסידיה יקרה ומעוותת הינה חסרת הגיון.

בתנאים אלו של תעסוקה מלאה זה בדיוק הזמן לסגור את המפעלים שכבר אינם תחרותיים ומתקיימים בקושי עם הסובסידיה היקרה, ולהפנות את המפוטרים לתעשיות אחרות שכן רווחיות. ולא יקרה דבר אם השכר הדולרי (שכן זהו שוק גלובאלי) של אנשי ההיי-טק יישאר קבוע בעוד השכר השקלי יעבור התאמה. אין סיבה מיוחד שהמשק כולו יסבסד שכר זה שגבוה ממילא.

למה חברות בכלל מחליטות היכן הן נסחרות? כיל רוצה להימחק? אם הרגולציה אצלנו הייתה נורמלית, היה מתאפשר רישום כפוי ע"פ בחירת הבורסה. החברה אמנם היא פקטור בבחירת מיקום ההנפקה, אך בעולם המודרני אין היא מחליטה היכן סוחרים בה. רק בישראל, הרגולטור מטעמים לא ענייניים של שימור כוח (וגם זאת, יש לציין, לא ממש צולח), מנסה לשמר החלטה זו בידי החברה תוך יצירת נזק עצום למחזיקי ני"ע מהציבור שנאלצים למכור את המניה, חלקם ללא שיקול דעת – קרנות נאמנות (בשל מדיניות השקעה בחו"ל), ת.סל (בשל יציאה מהמדדים), בהפסד עצום בשל לחץ המכירות הרב ותוך הותרת המחזיקים השיוריים בסביבת מסחר שלא נוחה להם. לחברה עצמה ולמנהליה לעיתים יש אינטרס להוריד את מחירי ני"ע שלה והכלי של מחיקה מהמסחר (ללא הצבעת המחזיקים יש לציין) מאפשר זאת באופן קל.

כמובן שרישום כפוי יאפשר את רישומן המיידי למסחר של כל אותן מניות ישראליות שיו"ר הרשות האוזר מייחל לרישומן פה על-פי החלטתן, ועם הרישום יהיה גם מסחר בהיקף מידה נרחב בשל העניין המקומי. צעד קל לביצוע, אם לא חרדים לביצור (לא מוצלח במיוחד) של מוקד כוח רגולטורי.

על הפרטת הבורסה קרבות עיקשים סביב הסוגיה, למרות שהיא רחוקה מנושא שחור-לבן. אמנם רוב הבורסות בעולם הופרטו, אך זה מסיבות שפחות קיימות בתל-אביב כמו צרכי מימון מעבר מערכות מסחר או מבנה ניהולי בלתי-אפשרי בשל ריבוי חברים (בפרט NYSE – היו אלפי חברים-שותפים עם זכויות הצבעה).

הבעיות בבורסה נובעות בעיקרן מסיבות חיצוניות של רגולציה עודפת, ובמידה משנית מאיכות הנהלה ויחסי עבודה (עובדים מאוגדים, חוסר יכולת ניהול כ"א יעיל, שכר גבוה מאוד). הרגולציה העודפת המבריחה מפה חברות לא תיפתר בהפרטה, וה"הקלות" של הרשות לני"ע הן כוסות רוח למת, פחות מדי, ומאוחר מדי. צריך לבטל רגולציה, לא רק להקל (עם המון סייגים והגבלות, ובצורה היוצרת עוד גבב של עשרות עמודי משפטפטת שצריך לקרוא ולהבין על-מנת להבין איזו "הקלה" חלה ומתי).

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

לא ברור שבעיות יחסי העבודה בבורסה ייפתרו, וגם לא ברור שחברה פרטית תמנה מנהלים טובים יותר. עם זאת, אציין לחיוב שלבורסה לאורך השנים היו ויש מנהלים טובים, אך גם מנהלים טובים מבקיעים גולים עצמיים כגון מעבר ל-MSCI DM, ומתקשים היום בהנעת הליכים לירידת הליגה המתבקשת לEM.

ייתכן שנכון להפריט את הבורסה, אך זה לא פתרון קסם. פתיחת אפשרויות חברות בבורסה אפשר גם ללא הפרטה, וגם ימי ושעות מסחר ניתן להתאים ללא הפרטה. טיפול ברגולציה העודפת כנראה לא יהיה פשוט יותר, אם בכלל - הוא יהיה מורכב יותר, מכיוון שבהפרטה הרגולטור יהיה עם יותר כוח וחשדנות כלפי הגוף הפרטי עם בורסה מופרטת.

בנוסף, יש לזכור ביחס להפרטה (ויחסי עבודה) שהבורסה במבנה הנוכחי הצליחה בין 2000 ל-2007 להגדיל את מחזורי ני"ע בכפי 7.1, ואת מחזורי המעו"ף בכפי 8.5.

ביחס למהלך אמיץ, אז הנהלה שמוכנה להשתמש בתחלואי הרגולציה-ממשל הישראליים (ויש רבים מהם), ובעיות הביטחון/חרם כדי למנף אותם לצורך שינוי סיווג MSCI מ-DM ל-EM, אז מהלך שכזה יוביל לגידול כמעט מיידי (לאורך שנה-שנתיים) של בין 50% ל-100% במחזורים. זה הרבה יותר משמעותי מכן הפרטה, לא הפרטה.

לי אין דעה מוצקה ביחס להפרטה. יש יתרונות למבנה הנוכחי ויש יתרון למבנה מופרט. מה שכן ברור לי הוא שעיסוק מוגזם בנושא ההפרטה מצד הרגולטורים, הנהלת הבורסה, ואולי אף ועד הבורסה מונע התעסקות בבעיות האמתיות, וזאת בתקופה בה יש לפחות רוחות טובות של הפחתת רגולציה עודפת מהרגולטור (ב2009-2011 היה אולי כדאי שהרגולציה הייתה מתעסקת בסוגיה זו על-מנת שתפחית את נזקה במישורים אחרים).

אחד מנזקי ההפרטה שאנו כן רואים בכך הוא יחסי שיתוף-פעולה (ושינוי מערכת מסחר) קרובים מדי עם בורסה זרה (נאסדק). בורסה זרה הינה יריב עסקי, וממש לא נכון להילכד כבורסה שבוייה בידי היריב (שתיחלב בצורה המרבית על מערכת מסחר שבוייה תוך דשדוש עסקי). יש מקום לשיתופי פעולה, אך במרחק נאות וללא הילכדות.

בפני חברה מנפיקה פוטנציאלית המסחר בבורסה הוא משני, והוא לא הסיבה לבצורת ההנפקות. חברות אינן מנפיקות בשל עודף הרגולציה על החברות הציבוריות, עודף הטהרנות והכיסוי התקשורתי, וכן חוסר הביקוש מצד המוסדיים שסובלים בעצמם מעודף רגולציה ועודף טהרנות/כיסוי – ומעדיפים בהקשר של הנפקות (בפרט קטנות) פשוט לא להשתתף. פרס הם לא יקבלו על השתתפות בהנפקה טובה, אך חקירות וכיסוי תקשורתי לא מחמיא הם יקבלו על הנפקה גרועה. אז הכי קל, פשוט לא להשתתף בהנפקה אפילו אם היא נדמית כטובה.

והרגולציה העודפת? פה צריך לעשות ריסטרט. על המפקחים להיכנס לרגלי המפוקחים: החברות הציבורית, המוסדיים, חברי הבורסה, יועצים, מנהלי השקעות, וכולי, ולבחון הן את שגרת יומם הרוויית כסת"ח של מפוקחים קיימים והן את התלאות הרבות של הקמת אופרציה חדשה. לאחר הבחינה, שלא צריכה לארוך זמן רב, יש לבטל לפחות 70% מהרגולציה. לא באופן חלקי. לא באמצעות "הקלה" . ביטול. עדיף שנחזור לימי הנפקות הפקס, מאשר לתשקיפים של 1,000 עמודים שאף אחד לא קורא ממילא.

בקרת סיכוני הרגולציה הכי טובה היא הקטנת כמות הפעולות. רבים הוקעו בשל השתתפות בהנפקה קלוקלת, אך טרם נצלב המפוקח שבחר שלא להשתתף באופן קלוקל (ופוגע בתשואת העמיתים) בהנפקה סופר מוצלחת. זה חל גם על שינויי הרכב תיק (קרי מסחר כלשהו). הכי פשוט ובטוח, מבחינת סיכוני רגולציה למנהלים ולפירמה, לא לעשות דבר.

על פנסיה תקציבית בסופו של דבר יקום שר האוצר האמיץ מספיק פוליטית (וההיתכנות הפוליטית גדלה כל שנה) פשוט למסות מס הוגן את התקבולים הלא הוגנים (גבוהים מדי פריסת מס לא הוגנת). במקביל למיסוי שכזה, ניתן להפחית מיסים אחרים.

פופוליזם ושוק הדיור בצעדים פופוליסטיים כמו הגרלת דירות ב"במחיר למשתכן", מיסוי על בעלי דירות מרובות, מיסוי רק על חברות בע"מ שיש בידן מלאי מאושר ניתן להשיג מעט מאוד, אם כי הבועה בהחלט ייתכן שתפקע מעצמה יום אחד. לעומת זאת, בצעדים כוללניים כגון מס רכוש אוניברסלי (אולי תוך הקטנה הסכום כנגד מס הכנסה) שיחול על כל דירות המגורים ללא מדרגות וללא סייגים, ניתן להשיג הרבה. רק שצריך גם להצטייר כלא נחמד, וזה לא טוב לפופוליסט חברתי.

תגובות לכתבה(22):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    בן 01/08/2016 00:40
    הגב לתגובה זו
    האזרח הקטן לא יכול להלחם על זכויותיו מול חברות נסחרות. מי ששומר על הזכויות שלו זה הרגולציה שלא מאפשרת להתפרע עם השקעותיו. צריך עוד רגולציה !!!
  • סוחר סחור 01/08/2016 09:41
    הגב לתגובה זו
    הרבה רגולציה - הרבה שוחד. שוחד עבור פוליטיקאים. שוחד עבור עובדי רגולציה. שוחד בשביל לחסום מתחרים, ושוחד בשביל לא להיחסם בעצמך. הרגולציה ממש לא דואגת לאזרח הקטן - נהפוכו היא מדכאת תחרות, ומאפשרת הלבנה של פעילות לא תקינה בתוך חברות ציבוריות. הרגולטור הכי טוב הוא הצרכן - או המשקיע הקטן - שבהינתן סביבת תחרותית (וללא רגולציה מעיקה שמונעת תחרות) - פשוט מצביעים עם הרגליים.
  • 8.
    אחד 28/07/2016 04:06
    הגב לתגובה זו
    (ראיון של האוזר בכלכליסט) אני מתרשם שהאנונימי הנכבד צודק בדבריו על הרגולציה;לולא היה אנונימי ודאי הייתי ממליץ שיחליף את האוזר....
  • סוחר סחור 28/07/2016 09:12
    הגב לתגובה זו
    קצת הגנה זה טוב. אך עם 77 קונדומים אי אפשור להנות, אי אפשר לזוז, ואי אפשר אף לחדור לשוק. מקום 7-8 ב"הגנה על משקיעים" זה אכן אינדיקציה לעודף רגולציה ועודף הגנה. ומה שמצחיק בדירוג הוא שבעוד זה אכן נכון שיש 77 שכבות הגנה על השקעה בחברות ציבורית ובמוצרים מפוקחים..... מוצרים וחברות לא מפוקחות יש לרוב. אין חקיקת blue-sky, וכבר התנדפו מאות מיליונים במיזמי פונזי ממש - ויש עוד כמה מיליארדים בדרך במיזמים שאינם כה שונים..... בפועל עודף ההגנה המוגזם בשוק המפוקח דוחק את המשקיעים לפעול בשוק הלא מפוקח - ולמעשה משמש כתמריץ להשקעה לא מפוקחת. אילו הדירוג של doing business היה בוחן את סביבת ההשקעות בכלל (ולא רק מה שמוכרז כחברה ציבורית) - אז ישראל הייתה יורדת לרמה של ניגריה - כי בפועל יש פה עוקצים ניגריים רבים. (הרשות התעוררה לעניין בשנה-שנתיים האחרונות - אחרי שחלק מהפונזים החלו להתפוצץ).
  • 7.
    מני 27/07/2016 21:54
    הגב לתגובה זו
    בלי לדעת מה השם והפרצוף מאחורי טור הדעה\ אולי זה נגוע בניגוד אינטרסים או ניגוד עניינים? מי האיש? אתר לא רציני שמאפשר זאת
  • אינטרסים יש לכל, לפחות במקרה זה אין אינטרס לפרסום עצמי. (ל"ת)
    סוחר סחור 28/07/2016 00:11
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    אזרח 27/07/2016 18:58
    הגב לתגובה זו
    אל תגיד לי שאתה קונה את נתוני האבטלה הרשמיים , שכן כל מי שסיים זכאות לדמי אבטלה פשוט לא נספר. על אבטלת מבוגרים שמעת? על בוגרים טריים שלא מוצאים עבודה שמעת ? על מי שעובד בחצי משרה זמנית כי לא מצא עבודה במקצועו שמעת ? האבטלה האמיתית היא בטח 15-20% מהמבוגרים בני 21-70 להערכתי.
  • סוחר סחור 27/07/2016 22:31
    הגב לתגובה זו
    שיעור ההשתתפות בשוק העבודה שובר שיאים. גם שיעור המובטלים מאוד נמוך. הנתונים הקשים מראים -שאין- בעיית אבטלה בישראל. יש בעיות אחרות בשוק העבודה - כגון עודף של עבודות בלתי איכותיות בשכר נמוך. עם זאת - המפעלים שכה תלויים בהחלשה מלאכותית של השקל - הינם מפעלים שלרוב מעסיקים את העובדים שלהם עם שכר לא איכותי - במינימום. באירופה יש בעיית אבטלה. בארה"ב יש בעיית השתתפות בשוק העבודה. אצלנו - כרגע - אין בעיה. יש בעיה של פיריון נמוך. ושל עבודות בשכר נמוך. ואיכות נמוכה. וגם מועמדים לעבודה שסבורים שהם שווים הרבה יותר ממה שהם שווים בפועל (אותו מהנדס תוכנה חטייאר שלא מבין שהוא לא רלוונטי וצריך לבקש הרבה פחות).... אבל בעיית אבטלה או השתתפות - אין.
  • דג רקק 28/07/2016 17:21
    זה רק מראה איזה מנותק אתה שחי בבועה של עצמו
  • 5.
    אמיר 27/07/2016 18:55
    הגב לתגובה זו
    יופי של טור,כרגיל.לדעתי כמו שאמרת המעבר מהדי אם הרס את השוק וכמובן בנוסף לרגולציה המטורפת.הממסר האחרון בארון הקבורה זה ההצעה להכיל מעמ על סוחרים,הם אלו אשר עוד מספקים נזילות לשוק המת ממילא עוד עתידים לשלם 70!! אחוז מהכנסותיהם מה שלא יותיר בידם ברירה אלא לעזוב את השוק הזה.חבל מאד.אני סוחר מ2001,עליהום כזה על יזמים ומתעשרים לא זכור לי מעולם.נקווה שיהיה שינוי מהיר,שש שנים אןכלים פה חרא.תודה
  • סוחר סחור 27/07/2016 22:35
    הגב לתגובה זו
    ידוע מקדמת דנא. ורבים מסווגים כמוסד כספי (זה עדיף על מע"מ במספר מובנים). זה לא 70 אחוז - אלא 38 ברמת החברה, ו57% ברמת יחיד בעל שליטה (לאחר 30% דיבידנד בעל שליטה + 2% יסף). מה שחדש הוא שמישהו ביקש pre-ruling ופירסמו את זה לפני שנתיים או משהו - אבל הנושא עצמו לא חדש. גילאון ותעודת הסל התקשקשו עם זה שנים - ראה את הדוחות שלהם אחורה ל2008 נאמר. MSCI זו בכייה לדורות - והיה רצוי לשווק כמה ישראל התפגרה מאז - ומדוע אנו צריכים לחזור לEM.
  • אמיר 29/07/2016 23:53
    ועשיתי חישוב פשוט שאם נניח סוחר מרוויח מאה בחודש(לשם הדוגמא בלבד),17 יילכו למעמ כי גם ככה בקושי יש על מה להתקזז.נשארת עם 83 שעליהם תשלם מס חברות 25 אחוז זה בערך עוד 20 נשארת עם 63.תוציא משכורת סבירה של 15 נטו שילמת עליה עוד 4000 מס אם לא יותר ואת השאר בדיב וקיבלת אפילו מתחת ל40 בנטו.לא נורמלים
  • 4.
    משיח 27/07/2016 17:18
    הגב לתגובה זו
    הכסת"ח רגולציה הורס כל חלקה טובה מתואר היטב
  • סוחר סחור 27/07/2016 22:36
    הגב לתגובה זו
    הכי קל למוסדי היום הוא לעשות -כלום-. אוקיי - לא כלום, אלא להשקיע את ההפקדות החדשות בנדל"ן לא סחיר בחו"ל ולגזור קופונים לכיס דרך עמלות מתווכים / נותני שירותים שונים שנותנים kickback חזרה לכיס.
  • 3.
    אולי תביאו את הסוחר ק. מדה מרקר הרבה יותר מעניין (ל"ת)
    Yossi 27/07/2016 15:37
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    לא הבנתי את החלק של הפנסיה התקציבית! מה הוא רוצה שיעשו? (ל"ת)
    יועץ פנסיוני 27/07/2016 14:30
    הגב לתגובה זו
  • סוחר סחור 27/07/2016 22:39
    הגב לתגובה זו
    הפנסיה התקציבית היא גם לא הוגנת ברמתה - התעשרות לא הוגנת בשל תחשיב לא הוגן - וגם מהווה פריסת מס (שכן זה שכר, ולא חיסכון) - במקום שהעובד ימוסה על שכרו לאורך 35 שנות עבודה - אז ב15-20 שנות פנסיה (ויותר במקומות מסויימים.... רבים מכפי שאתה משער - פרישה מוקדמת בכל המגזר) - פורסים לו את השכר לתוך מדרגות מס נמוכות (של "פנסיה" כביכול). המדינה לא יכולה לחזור מהבטחה על קצבה (היא יכולה, אבל זה יותר קשה). אבל למסות? היא בטח ובטח יכולה. 50% מהשקל הראשון, או מגמלה של 4000 שקל ומעלה. מס מיוחד על ההפרש מפנסיה שהייתה מתקבלת מחיסכון (ללא הבלוף של ניפוח השכר בשנתיים האחרונות בעבודה עם ניפוח תקן/דרגה - קרי תחשיב לפי השכר של כל תקופת העבודה).
  • 1.
    כיל להימחקjQuery203036940470662748437_146961308002 27/07/2016 13:16
    הגב לתגובה זו
    נא הבהר
  • סוחר סחור 27/07/2016 13:57
    הגב לתגובה זו
    תחפש - פורסם לא מעט.... היא חברה דואלית (לאחר רישום מקביל בניו-יורק לפני שנתיים(?)), אז עקרונית המחיקה מתל-אביב הינה טריוואלית ברמת החברה. כמובן ש90% מהמסחר בה בארץ - אז הסחירות תצנח, וגם ערך המניה יירד.... אך לעיתים זו מטרת ההנהלה. במצבים מסויימים יש הגיון להפיל את ערך המניה שלך (לטובת רווח עתידי). לא ברור כמה זה אמיתי וכמה זה "תחזיקו תחזיקו אותי" מול הרגולציה בארץ (הם עשו זאת גם דרך פיטורי העובדים לפני הבחירות).... אבל מה שהזוי הוא שכי"ל (או חברה ישראלית אחרת) יכולה למנוע מהבורסה בתל-אביב לסחור בה אם הבורסה מעוניינת לסחור בה. הנהלת החברה לא צריכה להיות פקטור בזה.