קרנות הפנסיה ברירת מחדל - האם מדובר על מהפכה בשוק הפנסיוני?
במהלך יום אתמול יצאו העיתונים הכלכלים בכותרות גדולות ובה בישרו על מהפך בשוק הפנסיה: לאחר תהליך ארוך נבחרו שתי קרנות פנסיה אשר יהוו קרנות פנסיה ברירת המחדל אצל מעסיקים שלא יבחרו אחרת.
קרנות הפנסיה שנבחרו הן קרן הפנסיה המקיפה של דש מיטב אשר תגבה דמי ניהול של 1.31% מההפקדה החודשית ועוד 0.01% מהצבירה השנתית וקרן הפנסיה של הלמן אלדובי אשר תגבה דמי ניהול מהפקדה של 1.49% מההפקדה ועוד 0.001% מהצבירה השנתית.
מה המשמעות של קרן פנסיית ברירת מחדל:
על פי צו ההרחבה לפנסיית חובה הקיים במשק חייב מעסיק להפקיד עבור עובד אשר מגיע עם תוכנית פנסיונית קיימת לאחר 3 חודשים מיום תחילת עבודתו(רטרואקטיבית) ולמי שהגיע ללא תוכנית קיימת אחרי 6 חודשים לקופה לקיצבה כלשהי. גם במידה והעובד לא בחר במהלך התקופה הזו בגוף פנסיוני בו יבצע את הפקדותיו מחוייב המעסיק להפקיד כספים עבורו. כספים אלו מועברים בדרך כלל לקרן פנסיה ברירת מחדל.
גם עד המכרז שערכה הממונה על שוק ההון למעסיקים רבים היתה קיימת קרן פנסיית ברירת מחדל אשר המעסיק היה מפקיד אליה במידה והעובד לא בחר קרן אחרת בפרק הזמן האמור. למעסיקים אשר טרום פרסום חוזר המפקחת היו הסכמי ברירת מחדל בתוקף ימשיכו הסכמים אלו לחול עד מועד החידוש הבא ולכל המאוחר עד מרץ 2019.
האם אני בתור עובד מחוייב להפקיד לקרן הפנסיה ברירת המחדל?
התשובה היא בודאי שלא. ההפקדה לקרן פנסיית ברירת המחדל מתקיימת רק אם לא בחרתי בקרן אחרת. יתרה מזאת בחלק גדול מהארגונים בהם היתה קיימת קרן פנסיית ברירת מחדל היו המשווקים של אותה קרן או סוכני הביטוח מתעקשים לפגוש את העובד טרום חלוף הזמן המחוייב על פי חוק (3 ו-6 חודשים בהתאמה) והיו עורכים עם העובד תהליך של שיווק פנסיוני בו היו מתאימים את הקרן והמסלול לעובד. יתרה מזאת גם אם כספי העובד הופקדו לקרן פנסיית ברירת המחדל הוא היה יכול בכל עת להעבירם לקרן אחרת.
אז מה למעשה הבשורה בבחירה הזו?
הבשורה היא לאותם עובדים מוחלשים אשר היו מצורפים לקרנות פנסיה אחרות כברירת מחדל שבהם דמי הניהול היו גבוהים מדמי הניהול שהושגו במכרז , לעיתים גבוהים באופן משמעותי. כיום מעסיק לא יוכל לחתום הסכם על קרן פנסית ברירת מחדל אלא אם כן ערך מכרז בדרך בה קבעה הממונה על שוק ההון או לחילופין במידה ולא ערך מכרז יהיו שתי הקרנות הנבחרות "קרן הברירת מחדל".
בנוסף סביר להניח כי מכרז זה יגרום לירידה הדרגתית נוספת בדמי הניהול בקרנות הפנסיה אשר יתחרו ברף התחתון אותו הציג המכרז.
לכמה זמן מובטחים דמי הניהול?
דמי הניהול מובטחים ל-10 שנים. בואו ננסה לעשות סימולציה קטנה מול עובדים אשר משלמים כבר היום דמי ניהול של 2% מההפקדה ו-0.25% מהצבירה וכאלה המשלמים דמי ניהול מלאים וננסה להבין מה ההשפעה ל-10 שנים:
הנחות:
ניתן לראות שלעובדים המשלמים היום דמי ניהול מלאים מדובר אכן על בשורה. גידול של 8% בצבירה תוך 10 שנים הוא אכן בשורה. יחד עם זאת ניתן לראות כי ההפרש בצבירה בין מי שמשלם כבר היום דמי ניהול נמוכים הוא קטן בהרבה.
דרך אגב בכדי שמי שמשלם דמי ניהול של 2% ו-0.25% יגיע לצבירה הצפויה בקרנות הפנסיה ברירת המחדל קרן הפנסיה בה הוא חוסך צריכה תהיה להשיג תשואה ממוצעת של 4.65% מידי שנה (במקום ה-4.26% שבתחזית שכאמור גם היא אינה מובטחת) והחוסך המשלם 6% ו-0.5% בכדי להגיע לאותה צבירה צריכה קרן הפנסיה שבה הוא חוסך להשיג תשואה של 5.75% מידי שנה (במקום ה-4.26% בתחזית).
יש לשים לב שכל קרנות הפנסיה סובלות היום מהריבית הנמוכה הקיימת בשוק ומגרעונות דמוגרפים הנובעים משינוי תעריפי הביטוח והגידול בתביעות, דבר שלמעשה הופכים את העלות האפקטיבית לגבוהה יותר.
מה יקרה בשוק?
להערכתי מה שיקרה בשוק הוא שהשוק יילך לכמה כיוונים. הראשון הוא כי המכרז יגרום להורדת דמי הניהול גם בקרנות האחרות ובודאי ובודאי למי שמשלם דמי ניהול מלאים. הדבר השני שיקרה ומדובר על מגמה מבורכת שהקרנות האחרות ישתדלו להציג יתרונות אחרים כמו ניהול השקעות טוב יותר, שרות טוב יותר, עודף דמוגרפי טוב יותר ולא פחות חשוב ידאגו לתת לכמה שיותר עובדים שיווק פנסיוני בטרם הוא יצורף לקרן ברירת המחדל.
בנוסף יווצר מצב שלאור השינויים הגדולים שחלים בקרנות הפנסיה: איחוד חשבונות, תקנון אחיד ועל כך בטורים הבאים, נראה כניסה של מוצרים חדשים לשוק כולל מוצרי חסכון חדשים , ביטוחי מנהלים בגירסא משופרת ומוצרי סיכון מתוחכמים יותר שינסו לתת מענה לעלות הביטוח הנמוכה בקרנות הפנסיה.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ משפטי ו/או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הסוף לשחיטהאייל 11/08/2016 21:34הגב לתגובה זו0 0זוהי הצהרת כוונות של משרד האוצר על הורדת דמי הניהול לכולנו תודה לשר כחלון פשוט לא יאומן בן אדם אחד שצריך לתקן עוולות של מעל 60 שנהסגור
-
2.לירון: אלה קרנות פנסיה קטנותשואל 03/08/2016 20:26הגב לתגובה זו3 0האם אפשר לסמוך שקרן קטנה תוכל לעמוד בתשלומי הפנסיה?סגור
-
1.אשמח לדעת אם כדאי לי לעבור כיום אניירדן 03/08/2016 10:15הגב לתגובה זו3 0כיום יש לי 0% מהצבירה ו2% מההפקדותהאם יותר משתלם 0.01% מהצבירה ו1.39% מההפקדות ? תודה רבה לךסגור
-
לכאורה בלי לקחת בחשבון תשואות או עליה במשכורת (ל"ת)קרן ברירת מחדל 04/08/2016 00:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
חשבון פשוטמני 03/08/2016 11:28הגב לתגובה זו2 0אם הצבירה שלך כבר בסביבות מליון שקל, אז ההבדל בין 0% ל 0.01% שנתי הוא כרגע 100 שקל לשנה (שילך ויגדל קצת כל שנה כי הצבירה תגדל). ועכשיו נשאר לך לחשב כמה הבדל בשקלים נובע משינוי מ 2% ל 1.39% על כל 12 ההפקדות לשנה. כמובן שהחישוב צריך להיות לפי גודל הצבירה האמיתי שלך ולפי גודל ההפקדות החודשיות שלך.סגור